Blog
Mescaline Cactussen
3 min

Hoe Vermeerder Je Cactussen Met Stekken?

3 min

Mescaline cactussen zijn makkelijk vanuit zaad te kweken. Maar ongeduldige liefhebbers kiezen soms ook voor stekken. Het laten wortelen van mescaline cactus-stekken is een eenvoudig project. Lees hier hoe je het in de vingers krijgt.

Met de volgende tips kweek je succesvol cactussen uit een cactus die je in de winkel hebt gekocht. Zo ben je in staat meerdere exemplaren te kweken met een cactus die je in een pot opgekweekt hebt. De meeste mescaline cactussen, zoals de San Pedro (Echinopsis pachanoi), Peruvian Torch (Echinopsis peruviana), Bolivian Torch (Echinopsis lageniformis), Echinopsis Macrogona (Trichocereus macrogonus), alsmede de meeste zuilcactussen zijn met behulp van stekken te vermeerderen.

STEKKEN VAN EEN BESTAANDE CACTUS NEMEN

Om stekken van een bestaande cactus te nemen, heb je een geschikt exemplaar en een steriel, vlijmscherp mesje nodig. Alvorens je de cactus aansnijdt, desinfecteer je het lemmet met alcohol. Zo voorkom je besmetting met schimmels en ziektes. Desinfecteer het lemmet opnieuw als je een nieuwe stek afsnijdt. Probeer een net, recht stekje af te snijden. Knijp daarbij niet te hard in het vruchtvlees van de cactus als je snijdt. De stekjes zouden ongeveer 10cm of iets langer moeten zijn.

HET DROGEN VAN DE STEKKEN

Het Drogen Van De Stekken

Voordat je met je cactus-stek aan de slag gaat, laat je het uiteinde uitdrogen en verharden. Als je stek niet droog genoeg is, raakt deze mogelijk besmet met bacteriën of schimmels. En dat veroorzaakt rot. Het is het beste je stek aan de lucht te laten drogen. Leg je stekje echter niet in de volle zon, om verschroeiing te voorkomen. Afhankelijk van het formaat duurt het een aantal dagen tot een week voordat je cactus-stek uitgedroogd en verhard is. Zet je stek pas in een pot als deze goed gedroogd is, anders gaat hij rotten.

WAT ALS JE STEK GAAT ROTTEN?

Wat Als Je Stek Gaat Rotten?

Het is volkomen normaal als de snijvlakken van je cactus-stekken tijdens het drogen verkleuren. De vlakken blijven soms wit, maar worden af en toe ook bruin of zwart. Dat is geen probleem, zolang de verkleuring niet veroorzaakt is door schimmel of fungi. Als de snijvlakken echter bruinachtig of zwart zijn en zacht aanvoelen, zijn je stekken niet voldoende gedroogd en besmet geraakt. In dat geval zou je razendsnel in actie moeten komen. Snijd met je steriele mesje het geïnfecteerde stuk van de stek af, ongeveer 2 centimeter boven de aangetaste plek. Je houdt zo het gezonde vruchtvlees over dat je opnieuw laat drogen.

Als je bij een webwinkel stekken hebt gekocht, komt het soms voor dat ze schimmels vormen, omdat ze een aantal dagen per post onderweg zijn geweest. Dat maakt echter niks uit. Verwijder de schimmel simpelweg met een schoon doekje. Het komt soms ook voor dat het snijvlak is geïnfecteerd, verrot, of bruin en papperig is. In dat geval snijd je met een gedesinfecteerd mesje het aangetaste stuk weg, een paar centimeter boven de plek. Zo houd je alleen het gezonde vruchtvlees over.

JE GEDROOGDE EN VERHARDE CACTUS-STEKKEN IN POTTEN ZETTEN

Je Gedroogde En Verharde Cactus-stekken In Potten Zetten

Zodra je cactus-stekken goed gedroogd en verhard zijn, mogen ze naar hun pot verhuizen! Wellicht sta je te popelen om direct te beginnen met het kweken van je mescaline cactus-stekjes. Zo ja, dan mag je nu je stekken in de potten plaatsen.

Tip: Je gedroogde stekken zijn ook te bewaren als je ze niet direct kunt of wilt verhuizen naar een pot. Kies hierbij voor een veilige locatie, bij voorkeur een luchtdichte bak. Zo zijn ze weken of zelfs maanden goed te houden. De houdbaarheid van je gedroogde stekken is afhankelijk van een aantal factoren. Denk daarbij aan de luchtvochtigheid en de temperatuur.

Voor het planten van je verse cactus-stekken, zou je een grondmix moeten gebruiken die goed afwatert. Alle goede tuincentra verkopen speciale potgrond voor cactussen en succulenten (vetplanten). Maar het is ook mogelijk zelf een grondmix voor je cactussen samen te stellen van zand en perliet. Plant ze echter niet in universele tuinaarde. Dit soort aardemengsels houden namelijk te veel vocht vast. Uiteindelijk zijn cactussen woestijnplanten en houden ze van droogte. Geef dus spaarzaam water en sla gerust een beurt over als de grondmix nog vochtig is.

BRENG JE CACTUS-STEKKEN OVER NAAR EEN GESCHIKTE POT

Gebruik een niet al te grote pot (ongeveer 4-5 liter) en vul die voor de helft met droge potgrond. Plaats je cactus-stek erin. Vul de pot vervolgens op met een laag van 6-8cm grondmix rondom je stek. Druk de aarde lichtjes aan, zodat je cactus-stek niet omvalt. De aardemix zou echter luchtig en rul moeten blijven.

GEEF SPAARZAAM WATER

Geef Spaarzaam Water

Geef je pas gepotte cactus-stek niet meteen water. Wacht een week of twee. Vergeet niet dat je cactus-stek nog geen wortels heeft. Op dat moment absorbeert hij dus nog maar weinig water. Als je aardemengsel te vochtig is, stel je de verse stek bloot aan schimmel- en infectiegevaar. Het is het best de droge aarde om de paar dagen met een plantensproeier te bevochtigen.

De beste plek om je mescaline cactus te laten groeien, is een lichte en droge standplaats. Zet je cactus in wording niet in het directe zonlicht als deze nog niet geworteld is. Dat duurt normalerwijze een week of 4-6. Na een aantal maanden zie je dat je cactus-stek tekenen van groei vertoont. Dat betekent dat hij goed geworteld is. Nu mag je langzaam de hoeveelheid zonlicht opvoeren.

FOUTEN DIE JE ECHT NIET ZOU MOETEN MAKEN ALS JE EEN CACTUS VERMEERDERT

Om een cactus-stek goed te laten wortelen, doe je er verstandig aan het volgende te vermijden:

  • Onvoldoende gedroogde stekken in potten plaatsen.
  • Gebruikmaken van een slecht afwaterend aardemengsel.
  • Werken met vuil/niet ontsmet gereedschap.
  • Besmette/rottende stekken potten.
  • Bewateren terwijl de stekken nog geen wortels gevormd hebben.
  • Vermeerderen bij een torenhoog luchtvochtigheidsgehalte.
  • Vermeerderen tijdens een hitte- of koudegolf.

Gerelateerd artikel

De Meest Voorkomende Fouten Bij Het Kweken Van Cactussen En Oplossingen

Volg de bovenstaande adviezen en voor je het weet, slaan je mescaline cactus-stekken goed aan. Laat ze maar groeien!

Luke Sumpter
Luke Sumpter
Luke Sumpter heeft een diploma in de Klinische Gezondheidswetenschappen en een passie voor het kweken van planten. Inmiddels werkt hij al zeven jaar als professioneel journalist en schrijver op het gebied van cannabis en de wetenschap.
Producten Smartshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken