Blog
Mescaline Cactussen
5 min

Hoe Je Je Eigen Mescaline Cactussen Kweekt

5 min

Mescaline is een psychedelische verbinding afkomstig uit cactussen als peyote, San Pedro en de Peruvian Torch. Deze cactussen zijn makkelijk te kweken, ook als je niet veel tuinbouwkennis hebt. Je hebt er echter wel een flinke hoeveelheid geduld voor nodig.

Cactussen zijn doorgaans geharde planten die, als ze eenmaal goed ontwikkeld zijn, onder de moeilijkste omstandigheden gedijen. Het zijn echter wel langzame groeiers. Als je voor een trip een hele cactus wilt opofferen, zou je na een jaar kunnen oogsten. Het is echter verstandiger om de plant eerst een paar jaar te laten groeien. Dan ben je in staat er keer op keer van te genieten en hoef je niet de hele cactus op te offeren.

Met dit simpele gidsje leer je zelf mescaline cactussen vanuit zaad te kweken. We gaan stapsgewijs te werk; van het selecteren van de geschikte cactusaarde tot het verzorgen van je cactussen tijdens elke fase van hun leven.

BENODIGDHEDEN

 • Mescaline cactuszaden
 • Cactusaarde
 • Zand of vermiculiet
 • Terracotta potten
 • Plantenschotel
 • Watten
 • Huishoudfolie of bakje met doorzichtig deksel
 • Lapje mousseline
 • Aquariumsteentjes
 • Plastic vork
 • Pincet

KIES HET JUISTE KWEEKMEDIUM

Kies Het Juiste Kweekmedium

Cactusaarde is in veel tuincentra te verkrijgen en kost niet veel. Daar zou je mee kunnen beginnen. Het is ook mogelijk je eigen mengsel samen te stellen. Maak dan een fifty-fifty mix van perliet en compost. Samen zorgen ze voor de juiste combinatie van afwatering en beluchting voor cactussen.

Als je met hoogwaardige compost werkt, hoef je de mix niet te steriliseren. Steriliseren van de aardemix doe je met behulp van hitte en/of schimmels. Het doodt echter veel nuttige bacteriën en micro-organismen die anders het wortelstelsel van je cactussen zouden steunen. Een luchtig substraat dat goed afwatert, voorkomt problemen als wortelrot en schimmel en is net zo effectief als steriliseren.

Bij het bepalen van je kweekmedium (aardemix of substraat) zit je met de volgende vraag: Wil je de groei van je cactus stimuleren of de aanmaak van mescaline verhogen? Mescaline is een alkaloïde die bepaalde cactussen als reactie op stress aanmaken. Er zijn veel soorten stress, maar ondeugdelijke potgrond is er daar één van. Je substraatkeuze is dan ook bepalend voor het kweken van grote, mooie, goedgevormde mescaline cactussen of cactussen die er minder aantrekkelijk uitzien, maar wel krachtiger zijn.

De aardemix zou nu echter vooral goed genoeg moeten zijn om je zaden te laten kiemen en de opkomende cactussen te stimuleren. Het is hierbij beter te kiezen voor een geschikt groeimedium en pas als de planten meer zijn ontwikkeld stress te introduceren.

Cactus Voedingbekijk CACTUSVOEDING

VUL DE POTTEN MET HET GROEIMEDIUM

Vul De Potten Met Het Groeimedium

Kies voor ondiepe terracotta potten met een afwatergaatje. Terracotta is poreus materiaal. Dit betekent een goede afwatering, waarmee het risico op wortelrot beperkt is. Bedek het afwatergaatje met wat watten en trek er een paar vezels doorheen, zodat je een soort lont krijgt. Door het water vanaf de bodem op te laten zuigen, voorkom je overbewatering en dat je piepkleine cactuszaadjes wegspoelen.

Vul de potten tot iets boven de helft met je kweekmedium. Druk de mix lichtjes aan, totdat het niet meer verschuift als je de pot verplaatst. Druk de aardemix niet te hard aan.

PLANT DE MESCALINE CACTUSZADEN

Plant De Mescaline Cactuszaden

Verspreid de zaden losjes over de toplaag van de aarde. Als je weinig zaadjes hebt, zaai ze dan 4-5 centimeter van elkaar af. Druk ze niet in de aarde. Als je dat doet, hebben de zaadjes niet voldoende kracht om boven de grond uit te piepen. Strooi er wat zand of vermiculiet overheen, zodat ze net bedekt zijn.

Zet de potten op een schotel met daarin een laagje water. Wacht totdat de lont het water opzuigt en de toplaag vochtig is. Haal de potten vervolgens uit de schotel en laat ze uitdruppelen.

Mescaline CactussenBekijk MESCALINE CACTUSSEN

KNUTSEL EEN KWEEKKASJE

Mescaline cactuszaden kiemen het best in een warme en vochtige omgeving. Dat bereik je door de potten te bedekken met huishoudfolie. Het is ook mogelijk ze in een groot bakje met een doorzichtig deksel te plaatsen. Zodra ze afgedekt zijn, zet je ze op een zonnig plekje voor het raam. Daar krijgen ze genoeg licht en warmte. Ze hebben dagelijks een paar uur direct zonlicht nodig, maar voor de rest zouden ze indirect zonlicht moeten krijgen of in de schaduw moeten staan.

knutsel een kweekkasje

Houd de potten vochtig, maar niet te nat. Als je een groter bakje gebruikt, giet er dan een laagje van ½ centimeter lauwwarm water in. Van koud of warm water gaan de kiemende zaden vaak dood. Open het bakje eenmaal per dag om de lucht de verversen. Veeg daarbij het laagje condens van de deksel.

Als je potten met huishoudfolie zijn afgedekt, zet ze dan op de waterschotel als de aarde er droog uit begint te zien. Het is ook mogelijk het folie eraf te pielen en de pot van bovenaf lichtjes te besproeien. Als je van de onderkant water geeft, worden de wortels echter sterker.

Tijdens dit stadium zou je ervoor moeten waken dat je niet teveel water geeft of de aardemix helemaal laat uitdrogen.

KIJK OF JE ZAAILINGEN AL TEVOORSCHIJN PIEPEN

Kijk Of Je Zaailingen Al Tevoorschijn Piepen

Na een week of twee beginnen de zaailingen hun kopjes boven de grond te steken. Soms moet je heel goed kijken om de kleine lichtgroene bolletjes te zien.

Laat ze nog een weekje of twee met rust. Als ze eenmaal meer zijn ontwikkeld, vervang je het huishoudfolie door een lapje mousseline om de luchtcirculatie te verbeteren. Strooi ook wat aquariumsteentjes bovenop de aardemix om vocht vast te houden. Blijf vanaf de onderkant bewateren.

De kleine mescaline cactusjes zijn nu extra gevoelig voor licht. Als ze gezond zijn, zijn ze donkergroen van kleur. Ze kleuren geel als ze onvoldoende zonlicht krijgen. Van teveel zonlicht worden ze echter rood of bruin. Om ze gezond te houden, zou je de hoeveelheid licht dus moeten bijsturen.

Gerelateerd artikel

Hoe Vermeerder Je Cactussen Met Stekken?

VERPOT NA EEN GROEIPERIODE VAN MINSTENS VIJF MAANDEN

Na ongeveer vijf maanden zijn de cactussen groot genoeg om ze probleemloos naar grotere potten te verhuizen. Ontwar de wortels met een plastic vork en peuter ze los voordat je verpot.

Verzamel wat kleine potjes en vul die gedeeltelijk met je kweekmedium. Gebruik een pincet om elke zaailing naar een eigen potje te verhuizen. Houd het plantje met je pincet recht overeind en vul de aarde bij tot het goed blijft staan. Geef van bovenaf een beetje water en strooi wat kleikorrels op de aardemix om vocht vast te houden.

Verpot Na Een Groeiperiode Van Minstens Vijf Maanden

Geef de mescaline cactussen een zonnige standplaats in de vensterbank tot ze te groot voor de pot zijn. Geef spaarzaam water; alleen als de pot licht aanvoelt. Van onderaf water geven hoeft nu niet meer. Bewater de aarde van de cactus en giet het niet op de plant zelf.

Als je ergens woont waar cactussen het hele jaar buiten kunnen staan, is het ook mogelijk ze in een geschikte pot op het terras of in de achtertuin te zetten.

DE VERZORGING VAN MESCALINE CACTUSSEN

De Verzorging Van Mescaline Cactussen

Mescaline cactussen zijn veerkrachtige planten die je wel een beetje mag verwaarlozen. Af en toe hebben ze echter wel aandacht en verzorging nodig. Hier volgen een paar adviezen om ze gezond te houden.

ZORG VOOR GOED LICHT

Vanaf het moment dat je zaailingen zelfstandig door het leven kunnen, hebben ze ten minste vier uur helder, gefilterd daglicht nodig. Als mescaline cactussen te lang in de volle zon staan, lopen ze echter soms brandschade op. Zie je donkere of verkleurde plekken? Zet ze dan in de schaduw.

Als je ze buiten kweekt, zet ze dan op een beschutte standplaats waar ze overdag zowel schaduw als zon krijgen. Het is daarbij praktisch om ze in potten te kweken. Dan kun je ze als het weer omslaat makkelijk verplaatsen.

VOED EN BEWATER NAAR BEHOEFTE

Cactussen drinken niet zoveel als andere plantensoorten, maar kunnen niet helemaal zonder water. Bewater als de toplaag van de aardemix droog aanvoelt en de pot weinig weegt. Vaak is dit twee keer per week. Tijdens erg warm of droog weer lusten ze wel een extra slokje.

Het biologische materiaal in de compost die je tijdens het kiemen en de zaailingfase gebruikt hebt, zou voldoende moeten zijn voor de ontwikkelende cactus. Volwassen planten zou je echter bij tijd en wijle moeten voeden. Kies daarbij een meststof met weinig stikstof erin. Cactussen verbranden door stikstof namelijk nogal snel. 7-40-6 of 1-7-6 is een goede verhouding. Voeg bijvoorbeeld elke twee weken wat aan het water toe. Of meng elke vier tot zes weken een grotere hoeveelheid door de bovenlaag. Pas wel op dat je niet teveel voeding geeft.

Cactussen komen de kouperiode in slaapmodus door. Daarbij hebben ze lang niet zoveel voeding en water nodig als tijdens het warmere kweekseizoen. Als je de cactussen wilt verpotten, laat ze dan eerst twee weken uitdrogen en laat ze naderhand ook twee weken droogstaan.

Gerelateerd artikel

De Meest Voorkomende Fouten Bij Het Kweken Van Cactussen En Oplossingen

GEEF JE CACTUSSEN VOLDOENDE WARMTE

Mescaline cactussen houden van een warme standplaats. Om ze actief te houden, hebben ze overdag een temperatuur van 20ºC of meer nodig. Als de temperaturen overdag echter 25-35ºC bedragen, groeien cactussen helemaal als een tierelier. 's Nachts mag de temperatuur tijdens het groeiseizoen niet onder de 15ºC komen.

MESCALINE CACTUSVERZORGING TIJDENS DE WINTER

Als de temperaturen dalen, wordt de cactus inactief. Uiteindelijk gaat de plant in slaapmodus en heeft ze niet zoveel behoefte meer aan water en voeding als tijdens het groeiseizoen. Tenzij je in een gematigd klimaat woont, zou je de cactussen naar binnen moeten halen. Anders bezwijken ze door de vorst. Beschik je over een lichte, zonnige standplaats voor het winterseizoen, dan zouden ze daar langzaam kunnen doorgroeien.

Bewater de cactussen als de aardemix droog aanvoelt. Geef echter wel minder water. Als ze verschrompelen, geef dan wat meer. Als je nu teveel water geeft, gaan ze mogelijk rotten. Voorkom problemen en geef liever te weinig dan teveel.

MESCALINE CACTUSSEN KWEKEN VANUIT ZAAD - RESUMÉ

Mescaline Cactussen Kweken Vanuit Zaad - Resumé

Mescaline cactussen vanuit zaad kweken is een eitje. Het is een leuke hobby, zolang je er de spullen en het geduld voor hebt. Moeilijk is het niet, maar wel tijdrovend. Heb je eenmaal meerdere kleine cactussen, experimenteer dan met verschillende substraten, voeding en andere variabelen om te zien wat voor gevolgen dat heeft voor de werkzaamheid en effecten als je ze geoogst hebt. Het neemt soms een paar jaar in beslag, maar ook jij kunt leren hoe je de psychoactieve effecten van zelf gekweekte cactussen kunt finetunen voor een perfecte trip!

Adam Parsons
Adam Parsons
Professioneel cannabisjournalist, copywriter en auteur Adam Parsons is al lang werkzaam bij Zamnesia. Hij behandelt een breed scala aan onderwerpen, van CBD tot psychedelica en alles daartussen. Adam schrijft blogartikelen, handleidingen en neemt een steeds groter wordend assortiment aan producten onder de loep.
Producten Smartshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken