Blog
Het telen van cactussen, vanaf zaad & stekje
6 min

Het telen van cactussen, vanaf zaad & stekje

6 min
Products Smartshop

Het kweken van je eigen cactussen is een traag maar lonend proces. Het is helemaal niet moeilijk, als je maar een aantal dingen onthoudt.

Hier volgt een complete handleiding waarin de basisvaardigheden voor het kweken en onderhouden van cactussen besproken worden. Opgemerkt moet worden dat de nadruk voornamelijk is gelegd op het kweken van de San Pedro cactus, maar deze vaardigheden kunnen ook worden toegepast op andere cactus soorten.

Cactussen zijn onderdeel van een grotere plantengroep, ook bekend als vetplanten, die meestal worden gevonden in droge klimaten. Vetplanten zijn vaak dik en vlezig, zodat ze het beperkte water in deze hete omgevingen beter vast kunnen houden. Veel cactussoorten hebben een dikke, wasachtige huid ontwikkeld. Daarnaast produceren zij stekels en bittere alkaloïden om ze te beschermen tegen roofdieren en de hete woestijnzon. Hoewel cactussen er relatief lang over doen om te groeien, maakt deze weerstand ze geweldige kamerplanten die maar weinig dagelijkse verzorging nodig hebben; ideaal voor de geduldige psychonaut.

Het kweken van cactussen vanaf zaad

Wat je als eerste moet aanpakken, als je cactussen kweekt vanaf zaad, is het groeimedium. Op dit moment is het belangrijk op te merken dat de ideale groeicondities voor cactussen niet perse dezelfde omstandigheden zijn waaronder ze de meeste alkaloïden produceren. Cactussen produceren alkaloïden als reactie op stress, die vaak een vorm is van waterstress of gebrek aan de juiste grond. Mocht je cactussen voornamelijk willen kweken vanwege de alkaloïden, zullen de ideale kweekcondities niet perse de beste resultaten leveren.

Hoewel elke, in de winkel gekochte, aarde zal werken, bestaat de ideale aarde uit een simpele 50/50 mix van rijke compost (teelaarde) met perliet voor goede ventilatie en drainage. Vaak wordt het gebruik van gesteriliseerde aarde aangeraden, maar dit gaat ten koste van de nuttige bacteriën die van nature in de aarde leven. Als een gevolg hiervan is een overvloedig gebruik van fungiciden nodig tijdens het proces. Een steriel wortelmedium is niet nodig wanneer je een goede compost gebruikt. Als er problemen opduiken met rot of schimmel, bedek je de cactussen met een beetje zand of vermiculiet, waarmee het probleem wordt opgelost. Het is belangrijk je ervan te verzekeren dat het substraat luchtig is en uitmuntende drainage heeft. Het gebruik van fungicide moet altijd het laatste redmiddel zijn.

Nu de potten: Kleine potten van keramiek, 5 x 5 cm groot, zijn ideaal voor kiemende zaailingen, omdat ze ervoor zorgen dat de aarde snel droogt en wortelrot helpen voorkomen. Plaats een kleine hoeveelheid watten over het drainage gaatje van de pot en trek een beetje door het gaatje, zodat het fungeert als een lont om het water op te nemen. Vul de potten met de cactusmix en plaats het cactuszaadje bovenop. Duw de zaadjes voorzichtig iets in de aarde, maar bedek het nog niet met aarde of korrels. Het bedekken van het zaadje in een laagje korrels of zand is een populaire manier om de groei van algen af te wenden, maar dit moet liever in een later stadium worden gedaan.

De volgende fase bestaat uit het maken van een warme en vochtige omgeving, zodat het zaadje kan ontkiemen. Denk aan het klimaat van een kas, die ook kan worden geproduceerd in een kleine kweekbak. Gebruik een Tupperware bakje of een plastic bewaardoos voor je potten. Giet voorzichtig iets meer dan een halve centimeter handwarm water in de bodem van je bak zodat de onderkant van de pot het water kan opzuigen voor je aarde en zaadje. Het watergeven via de bodem bevordert sterke wortelgroei en dwingt de cactus naar beneden te groeien. Het is belangrijk dat het gegeven water lauw/handwarm is omdat zowel heet als koud water het zaadje kan doden. Naast deze manier van voeding geven, moeten de zaadjes ook van boven worden bewaterd met een fijne nevel, hoewel dit slechts een keer nodig is.

Plaats het deksel op je bak en zet deze op een warme, beschaduwde (maar niet donkere) plaats om de ontkieming te starten. Open de container dagelijks voor een korte tijd om je zaden te controleren en de lucht wat te laten circuleren. Terwijl het deksel open is, veeg je overmatige condens af zonder de potten te verstoren. Dit zal ook helpen tegen schimmels.

San Pedro zaadjes moeten binnen ongeveer 14 dagen ontkiemen. Ze zien er dan uit als hele kleine, groene bolletjes. Als ze eenmaal deze grootte hebben bereikt, strooi je voorzichtig een dun laagje aquariumgrind of zand over het grondoppervlak. Dit helpt de zaailingen te beschermen tegen schimmel en houdt ook vocht vast binnen de aarde. Als je ooit bolletjes schimmel ziet groeien op het grind, kan je deze met de hand verwijderen.

Zodra de zaailing zich heeft opgericht, verwijder je het deksel van de bak en vervang dit door een stuk katoen, die je op zijn plek houdt met een elastiekje. Hierdoor kan er meer lucht circuleren, maar wordt de luchtvochtigheid in de bak toch redelijk in stand gehouden.

San Pedro zaailingen zijn veel gevoeliger voor licht dan hun volwassen tegenhangers. Wanneer ze ontkiemen, moeten ze diep, donkergroen van kleur zijn. Als ze roodachtig of bruin zijn of worden, ontvangen ze teveel licht. In dat geval, kan het toevoegen van meerdere lagen katoen/kaasdoek over de bovenkant van de bak helpen. Als ze geel kleuren, krijgen ze juist licht te weinig.

Laat ze op deze manier ongeveer 5 maanden groeien, waarbij je ze goed in de gaten houdt en via de bodem water geeft, wanneer het waterniveau te laag wordt in je bak.

Na 5 maanden kan het katoen worden verwijderd. De cactussen kunnen nu op een zonnige, tochtvrije vensterbank worden geplaatst. Nu kun je ook stoppen met het water geven via de bodem. Met een kleine gieter, geef je de cactussen tweemaal per week water (niet op de cactussen gieten). Ze moeten nu probleemloos de volwassen status bereiken.

Het kweken van San Pedro vanaf stekjes

Het kweken van een San Pedro cactus vanaf een stekje is veel eenvoudiger proces dan het ontkiemen vanaf een zaadje. Om dit te doen, heb je een levend exemplaar nodig.

Hoe maak je stekjes

Zorg ervoor dat de cactus waarvan je stekt tenminste 46cm lang is, gemeten vanaf de aarde. In feite wil je de cactus in drie stukken snijden. Met een scherp, steriel mes, snij je eerst ongeveer 1/3 af van de cactus, gemeten vanaf de punt. Een tweede snee maak je op ongeveer 1/3 van de aarde.

Als het goed is, heb je nu drie stukken, elk ongeveer 15cm lang. Het onderste deel heeft nog steeds een wortel en deze kan je laten zitten op opnieuw te groeien. Het middelste en bovenste gedeelte kan worden gebruikt als een stekje. Het is mogelijk om een kleiner stekje te laten wortelen, maar dit wordt niet aangeraden omdat de kans van slagen vermindert.

Vervolgens snij je een kleine en ondiepe inkeping in elke rib van het stekje aan de blootgelegde onderkant. Vervolgens plaats je het stekje op een droge en koele plaats om de onderkant te laten uitharden en uitdrogen (dit kan ongeveer 2 weken duren). Zodra de onderkant droog aanvoelt, is je stekje klaar om te wortelen.

Het wortelen van je cactus stekje

Neem je stekje en dompel het gesneden einde in een wortel hormoon volens de instructies.

Vul je pot met cactus aardemix en plaats het stekje 7 cm diep in de aarde. Aanvullende stabilisatie met een houten stokje kan nodig zijn om te zorgen dat de pot niet omvalt. Zorg er ook voor dat je de cactus niet op zijn kop in de pot zet. De cactus staat goed als de stekels naar beneden groeien.

Plaats je cactus op een warme, beschaduwde plek (en niet in direct zonlicht) en giet een klein beetje water in de aarde. De aarde moet licht vochtig zijn zodat de bacteriën erin kunnen overleven. Je probeert slechts "kurkdroge" aarde te vermijden, dus er is slechts een klein beetje water nodig. Als de cactus te nat wordt, voordat hij geworteld heeft, zal hij rotten.

Geef het stekje 2-4 weken geen water en geef daarna slechts hele kleine beetjes water.

Het is enorm belangrijk dat dit proces wordt uitgevoerd in een warme (niet minder dan 20 graden Celsius) en lichte omgeving (maar niet in direct zonlicht). Zodra dit op een koude plek wordt gedaan of in een gebied met weinig licht, zullen de wortels zich niet ontwikkelen. Als je in een bijzonder koud klimaat woont, is het mogelijk om een San Pedro cactus binnen op een warme vensterbank te stekken.

Na ongeveer 4-6 weken, til je voorzichtig de cactus op om te zien of wortels ontwikkelen. Is dit niet het geval, graaf je de cactus weer in om na 2 weken opnieuw te controleren. Het wortelen van stekjes kan maanden duren, afhankelijk van temperatuur, licht en diverse andere factoren. Geduld is dus belangrijk.

Als wortels zich beginnen te ontwikkelen, graaf je de cactus voorzichtig opnieuw in en blijf je met mate water geven. Zodra de wortels zich stevig hebben ontwikkeld, kan je overstappen op onderhoudsverzorging en meer regelmatig water geven.

Tips voor het onderhouden van je cactus

Licht
Als een San Pedro cactus zich eenmaal volledig heeft opgericht, kan het wat direct zonlicht hebben. Maar een cactus kan en zal verbranden als je hem te lang in direct zonlicht plaatst. San Pedro cactussen zullen het extreem goed doen op een warme vensterbank, met tenminste 4 uur helder, gefilterd daglicht. Hoe meer, hoe beter.

Water
Je moet cactussen water geven wanneer de aarde droog aanvoelt. Dit zal gewoonlijk twee keer per week zijn. Giet het water niet op de cactus, maar eromheen.

Temperatuur
Om actief te blijven, heeft de San Pedro cactus het liefst een temperatuur overdag van tenminste 20 graden Celsius. En ze zullen echt gelukkig zijn bij temperaturen van 25-35 graden Celsius. De nachttemperaturen moeten niet lager zijn dan 15 graden Celsius.

Voedingsstoffen
Een volwassen San Pedro cactus zal optimaal groeien met regelmatige voeding. Sommige mensen vinden het prettig bij het water een zeer kleine hoeveelheid meststof te geven, anderen geven elke 4-6 weken een iets grotere hoeveelheid. Beide manieren zijn prima, zolang er niet teveel gegeven wordt. Een goede voedingsbalans voor San Pedro cactussen is 7-40-6 (stikstof, fosfor, kalium). Dit hoeft niet perse in deze verhouding te zijn voor cactussen, maar het is belangrijk dat het niveau aan stikstof in verhouding laag is, omdat teveel stikstof snel een verbranding van voedingsstoffen kan veroorzaken bij cactussen. Een ander voorbeeld van een populaire meststof verhouding is 1-7-6.

Overwinteren
Tijdens de wintermaanden, sluimert de San Pedro cactus en dit betekent dat zowel als groei als voedselbehoeften dramatisch afnemen. Afhankelijk van waar je woont, en of je de cactus binnen hebt gehad, moet je overwegen of je de cactus naar binnen haalt om hem warm te houden. Op een warme vensterbank zal hij langzaam blijven groeien. Tijdens deze sluimerende toestand, hebben ze niet veel water nodig en je moet ook uitsluitend water geven om te voorkomen dat hij verschrompelt. Overmatig water zal je plant laten rotten. Blijf echter water geven wanneer de aarde droog aanvoelt, maar geef de plant minder dan dat je zou doen wanneer de plant actief is.


Read more about
Products Smartshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken