Blog
Cannabis Kokosnoot Olie
5 min

Hoe Maak Je Cannabis Kokosnoot Olie

5 min

Als je graag edibles maakt, probeer dan eens kokosolie met cannabis! Deze verrijkte olie is een lekker, gezond en vegan alternatief voor cannaboter. Je maakt het in een handomdraai en het pept je recepten op. Hier vind je alle informatie over cannabis-kokosolie, plus een eenvoudig recept!

Cannabis-kokosolie is een gezondere versie van cannaboter. Je kunt het gebruiken om brood en cakes te bakken, verwerken in shakes en smoothies of een schepje door je ochtendkoffie roeren.

Boter is een zuivelproduct. Kokosolie is daarentegen vegan (en glutenvrij). En weet je wat het beste is? Als je canna-kokosolie gebruikt, geef je alles een subtiele, tropische twist. Kokosolie werkt net zo goed in edibles als cannaboter omdat het vetrijk is. Het toeval wil dat cannabinoïden lipofiel zijn en prima oplossen in vetten.

Zonder verdere omhaal, bespreken we hier het gebruik van met cannabis verrijkte kokosolie. Je vindt hier ook een ontzettend eenvoudig recept zodat je thuis aan de slag kunt!

WAAR KUN JE CANNABIS-KOKOSOLIE VOOR GEBRUIKEN?

WAAR KUN JE CANNABIS-KOKOSOLIE VOOR GEBRUIKEN?

Net als wiet is kokosvet een veelzijdig product. Je kunt cannabis-kokosolie op veel manieren verwerken. Vergeleken met cannaboter kent het nog meer toepassingen, zelfs buiten de keuken. Dat gezegd hebbende, is cannabis-kokosolie een fantastisch ingrediënt in allerlei zoete en hartige edibles. Net als bakolie, maak je er hoogstaand culinaire toetjes of hoofdgerechten mee.

Een geweldig voordeel is dat je het ook snel door je koffie, thee of smoothie kunt roeren. Zo geniet je van een rookvrije wake en bake. En wat denk je van een tropische wiet-verrassing na een dag werken? Zoals je ziet, zijn de culinaire mogelijkheden bijna eindeloos.

Zoek je meer inspiratie voor edibles? Bekijk onze Top 10 Cannabisrecepten. Zoetekauwen kunnen terecht in onze Top 5 Cannabiskoekjes Recepten.

Voor gezondheidsbewuste stoners bieden edibles een meer zuivere en heilzame manier om cannabinoïden te gebruiken. Je maximaliseert deze voordelen als je een voedzaam ingrediënt gebruikt, zoals kokosolie. Je vermijdt stinkende rook of giftige bijproducten en ontvangt uitsluitend de rijke voedingsstoffen van de olie, in combinatie met de kostbare cannabinoïden en terpenen uit je wiet.

Gerelateerd artikel

Wat Zijn De Voor- En Nadelen Van Cannabis Edibles?

Maar cannabis-kokosolie is niet uitsluitend voor de keuken. Je kunt het ook direct op je huid smeren. Bovendien kun je het verrijken met aloë vera of bijenwas om een vochtinbrengende crème te produceren. Als je een beetje voorzichtig bent, kun je het ook als glijmiddel gebruiken. Maar pas op met condooms; van kokosolie worden ze minder betrouwbaar.

DE BESTE CANNABIS STRAINS VOOR KOKOSOLIE

DE BESTE CANNABIS STRAINS VOOR KOKOSOLIE

Je kunt zelf bepalen welke wietsoort je verwerkt in je kokosolie! Wellicht heb je een voorkeur voor een zware, couch-lockende indica, of prefereer je een meer spirituele sativa. Misschien geniet je wel van beide, afhankelijk van het moment van de dag. En uiteraard speelt de smaak van een strain een hoofdrol. Smaken variëren van fruitig en pikant tot skunky en aards. Als je al weet dat je voornamelijk zoete of hartige edibles maakt, kies dan strains met bijpassende smaken.

Zoek je inspiratie voor geschikte strains voor edibles? Bekijk hier ons handige overzicht.

Pro tip: kies voor de fantastische Zamnesia Banana! Deze super-krachtige afstammeling van OG Kush en Banana OG past perfect bij de tropische smaak van kokosnoot! Naast de verrukkelijke smaak, geniet je van een opwekkende, creatieve en inspirerende high met een ontspannend randje!

Banana (Zamnesia Seeds) Feminized

(121)
Ouders: OG Kush x unkown
Genetica: 40% Indica / 60% Sativa
Bloeitijd: 9-10 weken
THC: 28%
CBD: 0-1%
Bloei soort: Fotoperiode

ZO MAAK JE KOKOSOLIE MET CANNABIS: HET RECEPT

ZO MAAK JE KOKOSOLIE MET CANNABIS: HET RECEPT

Uiteraard kies je een geschikte strain voor je edibles, maar het is nergens voor nodig je kostbare toppen te gebruiken. Bewaar deze om te roken of vapen! Knipafval en dergelijk plantenmateriaal is prima. Je kunt zelfs cannabinoïden onttrekken uit fan leaves en stelen.

Zo maak je zelf cannabis-kokosolie:

INGREDIËNTEN EN APPARATUUR

 • 200g / 215ml kokosolie
 • 50g cannabis (knipresten, kruimels, enz.)
 • Slowcooker (alternatief: au bain-marie)
 • Grote schaal
 • Fijne zeef of een stuk kaasdoek
 • Grinder
 • Latex handschoenen

WERKWIJZE

Voor dit recept heb je 200g kokosvet nodig, Wil je meer of minder maken, verdubbel, verdriedubbel of halveer de hoeveelheden van dit recept.

 1. Decarboxyleer je wiet (verderop lees je hoe).

 2. Vermaal je wiet zo fijn als mogelijk in de grinder, maar verpulver het niet. Het doel is het oppervlaktegebied van je materiaal te vergroten. Met te fijn materiaal bemoeilijk je het filteren.

  Pro tip: Maak je een flinke hoeveelheid, gebruik dan een blender of een koffiemolen. Zorg er wel voor dat je wiet droog is.

 3. Zet de slowcooker op de laagste stand. Heb je geen slowcooker, geen paniek. Gebruik gewoon een bain-marie. Daarvoor vul je een grote pan met water en plaats er een hittebestendige schaal bovenop. Voeg de kokosolie toe om het te smelten.

 4. Zodra de olie gesmolten is, voeg je de wiet toe. Als je knipafval en stelen gebruikt, houd je dan aan 50g. Verrijk je het kokosvet met toppen of hasj, heb je minder nodig (later meer over de dosering).

 5. Voeg 1,5 liter water aan het mengsel toe. Het water voorkomt dat de cannabinoïden 'vervliegen'. Bovendien filtert het enige chlorofyl, wat de smaak ten goede komt.

 6. Doe het deksel op de slowcooker, of dek je au bain-marie af, en verhit het mengsel op een gematigde temperatuur. Roer elke 30 minuten zodat de cannabinoïden zich beter met het vet vermengen.

 7. Zet de temperatuur na een uur weer op de laagste stand.

 8. Laat je wiet-kokosolie nu 2-4 uur rustig infuseren. Hoe langer je wacht, hoe sterker je kokosolie wordt (tot een bepaalde hoogte). Blijf wel elk uur even roeren!

 9. Schakel de slowcooker uit, of haal de schaal van de au bain-marie. Laat het mengsel afkoelen.

 10. Gebruik de zeef of het stuk kaasdoek en filter het mengsel in een grote kom. Zo'n Franse cafetière is prima te gebruiken voor dit proces!

 11. Dek de schaal af en zet het water/oliemengsel een nachtje in de koelkast. Het mengsel zal zich scheiden en het verrijkte kokosvet stolt bovenop het water.

 12. Trek een paar schone latex handschoenen aan en haal het harde vet uit het water. Doe dit over in een andere kom of bakje. Het water kun je weggooien.

 13. Soms kleeft er wat plantenmateriaal aan de onderkant van de 'olieplak'. Om dit te verwijderen, kun je de kokosolie weer verwarmen en filteren. Plaats de olie opnieuw in de koelkast om het te stollen.

 14. Dat is alles! Bewaar je kokosolie met cannabis in een geschikt bakje met een deksel.

  Pro tip: Je kokosolie is niet eeuwig houdbaar in de koelkast. Afhankelijk van hoeveel je gebruikt, is het verstandig je verrijkte koksolie in kleinere porties te verdelen. Vul wat ziplock-zakjes en bewaar ze in de vriezer. Ontdooi wat wanneer je het nodig hebt.

WAAR MOET JE OP LETTEN ALS JE CANNABIS-KOKOSOLIE MAAKT?

WAAR MOET JE OP LETTEN ALS JE CANNABIS-KOKOSOLIE MAAKT?

Het proces is vrij simpel, maar voor het maken van edibles en het doseren ervan zijn er enkele belangrijke zaken die je moet weten. Hier zijn de meest opvallende:

DECARBOXYLEREN

Decarboxyleren is in feite het 'activeren' van je wiet. Het gaat hier om het blootstellen van je plantenmateriaal aan hitte. Je kunt het bijvoorbeeld 45 minuten in de oven te 'roosteren' op een temperatuur van 105-116°C. Door deze handeling verandert het cannabinoïdezuur THCA in het actieve THC. Als je dit achterwege laat, heeft je cannabis nauwelijks effect. 

DOSEREN

Het is belangrijk dat je weet hoe je je cannabis-kokosolie doseert. Dit is afhankelijk van talrijke factoren. Denk aan je eigen tolerantie, lichaamsgewicht en stofwisseling, het gewenste effect, de sterkte van je edibles, enzovoort. Iedereen reageert anders op cannabis. Er bestaat geen "pasklare" dosering die voor iedereen geschikt is. Het spreekwoord 'langzaam aan, dan breekt het lijntje niet' is hier absoluut van toepassing.

Dat gezegd hebbende, kun je wat berekeningen maken, gebaseerd op onze aanbevelingen. Stel dat je 1g wiet gebruikt met 20% THC (200mg) om 200g kokosolie te maken. Een eetlepel kokosolie (13g) bevat dan ongeveer 13mg THC. Als je knipresten hebt gebruikt in plaats van eersteklas toppen, is de olie natuurlijk minder sterk.

Gerelateerd artikel

Hoe Bereken Je De Sterkte Van Edibles?

Pro tip: Voor enige consistentie bij het maken en doseren van edibles, is het mogelijk zinvol gelijke hoeveelheden van de ingrediënten te gebruiken. Vervolgens verdeel je het eindproduct in porties van gelijke grootte. Gebruik bijvoorbeeld 200g plantaardig materiaal op 200ml kokosolie om een algemeen idee te krijgen van de kracht van elke portie.

KAN CANNABIS-KOKOSOLIE EEN HIGH INDUCEREN?

KAN CANNABIS-KOKOSOLIE EEN HIGH INDUCEREN?

Absoluut! Cannabis-kokosolie wekt zeker een high op, zolang je de wiet maar decarboxyleert en het recept nauwgezet volgt. Weet wel dat edibles een heel andere uitwerking hebben dan het roken van een joint:

 • Met edibles duurt het veel langer voor de effecten zich aandienen. Soms duurt het wel 1-2 uur voordat je iets merkt. De exacte tijd hangt af van jouw gestel, je laatste maaltijd, etc.

 • Zodra de effecten opkomen, kunnen ze behoorlijk lang aanhouden. Bereid je voor op een high van 4-5 uur, of zelfs langer. Het is daarom niet verstandig om edibles te gebruiken voor een werkdag of voordat je je schoonouders voor het eerst ontmoet. Plan zorgvuldig.

Wil je meer weten over edibles? Check hier onze blog gewijd aan alles wat je over edibles weten moet

CANNABIS-KOKOSOLIE VS. CANNABOTER

CANNABIS-KOKOSOLIE VS. CANNABOTER

Cannaboter is nog altijd een beproefde favoriet in de keukens van talloze wietliefhebbers. Toch denken wij dat kokosolie met cannabis duidelijke voordelen biedt:

 • Het is 100% plantaardig, bevat geen zuivel en is glutenvrij. Dat maakt het geschikt voor veganisten en mensen met een allergie.

 • Een ander voordeel is dat kokosolie een vaste vorm behoudt bij kamertemperatuur. Hierdoor is het gemakkelijk te bewaren en beter geschikt voor het maken van topicals.

 • In tegenstelling tot boter wordt kokosolie niet ranzig.

 • Vanwege de vaste vorm, is het gemakkelijk capsules te vullen voor een exacte dosering. Met onze capsuleermachine en gelatine capsules maak je in een handomdraai softgels.

Steven Voser
Steven Voser
Steven Voser is een onafhankelijke cannabisjournalist met meer dan zes jaar ervaring in het schrijven over alles omtrent wiet: hoe je het kweekt, hoe je er optimaal van geniet, maar ook de groeiende industrie en het onduidelijke juridische landschap eromheen.
Headshop Recepten
Zoeken in categorieën
of
Zoeken