Blog
Hoe Maak Je Je Shisha Schoon?
3 min

Hoe Maak Je Je Shisha Schoon?

3 min

Door je shisha zo nu en dan grondig te reinigen, gaat deze langer mee en haal je de beste smaken naar boven. Krijg je waterpijp in een mum van tijd weer op en top schoon met deze handleiding. Verwen je shisha met een welverdiende schoonmaakbeurt en geniet van de lekkerste hijsjes!

Door je shisha (ook wel 'waterpijp' genoemd) goed en regelmatig schoon te maken, gaat het apparaat langer mee. En zo kun je er zo lang mogelijk van genieten. Ontdek hieronder een stapsgewijze handleiding, inclusief handige tips! Lees snel verder.

1. Demonteer je shisha

1. Demonteer Je Shisha

Demonteer eerst je hele shisha. Verwijder de slang(en), maak de bowl los van de schacht, verwijder de pakkingen, de houtskoolplaat, draai indien mogelijk het ventiel los en verwijder de adapters. Haal ook de schacht van de downstem als dat mogelijk is. Het is de bedoeling dat je met zoveel mogelijk losse componenten overblijft. Vervolgens kun je beginnen met schoonmaken!

2. Maak de slang schoon

Er bestaan twee soorten waterpijp-slangen, en beide moet je op een andere manier schoonmaken. Zorg er dus voor dat je weet welke je hebt!

Traditionele waterpijp-slangen schoonmaken

De meeste waterpijp-slangen zijn gemaakt van stukjes metaal of leer, wat betekent dat ze niet met water mogen worden schoongemaakt. We raden aan om ze gewoon uit te luchten. Zorg dat er geen rook meer in de slangen zit en zwaai ze door de lucht om zoveel mogelijk deeltjes kwijt te raken. Deze waterpijp-slangen zijn het beste voor mensen die vasthouden aan één soort smaak.

Siliconen en softtouch slangen schoonmaken

Dit soort slangen kun je wat beter reinigen. Om ze schoon te maken, laat je er eerst wat warm water doorheen lopen. Sluit daarna het ene uiteinde met je duim en voeg wat citroensap en een beetje water toe. Vervolgens leg je je andere duim op het andere uiteinde, en schudden maar! Spoel ze daarna nog een keer af met warm water en hang ze met de uiteinden naar beneden aan een deurklink, en laat ze goed drogen.

3. De schacht schoonmaken

3. De Schacht Schoonmaken

Deze stap vergt iets meer tijd en moeite. Om de schacht zo schoon mogelijk te krijgen, kun je het beste een speciale lange borstel gebruiken. Dit maakt het bovendien ook veel makkelijker. Heb je geen borstel, dan kun je een theedoek o.i.d. in elkaar draaien en dat gebruiken.

Laat eerst ongeveer 30 seconden water door de schacht lopen. Als het niet onder de kraan past, vul dan een glas of kan met water en giet het er zo in. Steek vervolgens je borstel erin en giet er wat extra water bij. Draai de borstel rond en schrob zo'n 10 tot 15 keer op en neer. Draai de schacht om en herhaal deze stappen vanaf de andere kant.

Voeg vervolgens 2 eetlepels citroensap, ½ eetlepel zuiveringszout of 1 tot 2 theelepels reinigingsconcentraat toe. Giet dit in de schacht en schrob opnieuw vanaf beide kanten.

4. De kleine onderdelen schoonmaken

4. De Kleine Onderdelen Schoonmaken

Goed bezig! Je bent al een heel eind op weg. Nu is het tijd voor de kleinere onderdelen.

Bowl

Verwijder eventuele resten tabak en folie uit de bowl en gooi ze weg. Spoel de bowl vervolgens om met warm water. Schraap eventuele resten weg met je vingers of een van onze handige sponzen.

Bereid nu wat kokend water voor, en gebruik je tang om de bowl volledig onder te dompelen. Wacht 3 tot 5 minuten. Haal je bowl vervolgens weer met je tang uit het water.

Schrob je bowl daarna met een staalspons. Gebruik een handdoek of ovenwant om je hand te beschermen!

Houtskoolplaat

Als de as op de houtskoolplaat los zit, hoef je deze er alleen maar met behulp van je vingers of een spons af te spoelen.

Maar wanneer er zwarte, aangekoekte asvlekken op de houtskoolplaat zitten, is hij wat lastiger schoon te krijgen. Spoel hem in dat geval af met heet water en gebruik een staalsponsje om de as eraf te schrobben. Blijf spoelen met heet water totdat alle aangekoekte as weg is. Droog af met een handdoek of laat hem drogen.

Pakkingen

Spoel de pakkingen eenvoudigweg af met warm water en maak ze met je vingers of een sponsje schoon. Droog daarna af met een handdoek.

Ventiel

Spoel het ventiel af met warm water en wrijf er voorzichtig met een spons of je vingers overheen. Laat het vervolgens op een handdoek drogen.

Gerelateerd artikel

Hoe Bereid Je Een Shisha Pijp Voor?

5. De vaas schoonmaken

5. De Vaas Schoonmaken

Dit kan in een paar eenvoudige stappen. Doe dit wel altijd voorzichtig, want de glazen vaas kan gemakkelijk breken.

Verwijder eerst het oude water. Je wilt niet dat er oud water in de vaas achterblijft.

Wacht tot het glas op kamertemperatuur is en voeg dan wat heet water toe. Wrijf met je vingers of een spons over de bovenkant van de vaas en giet het water eruit.

Voeg vervolgens een theelepel zuiveringszout en twee eetlepels citroensap toe. Beweeg het goed rond. Schrob vervolgens de binnenkant schoon met een borstel.

Voeg wat heet water toe, bedek de opening met je hand en schud op en neer. Het gehele binnenoppervlak moet met het mengsel bedekt zijn.

Vul de vaas met heet water en laat het minimaal een uur staan. Je kunt het ook de hele nacht laten staan voor een nog diepere reiniging. Gooi vervolgens het goedje eruit en spoel de vaas grondig af met warm water. Laat de vaas ten slotte drogen.

Vind je dit teveel gedoe? Bestel dan Brilliant Bong Water van Zamnesia. Hiermee voorkom je dat je shisha vies wordt.

6. Zet je shisha weer in elkaar

Wanneer alles goed droog is, kun je je shisha weer in elkaar zetten. Vergeet niet de luchtstroom te controleren voordat je het apparaat opnieuw gebruikt.

Verwen je shisha, en je shisha zal jou verwennen!

Verwen Je Shisha, En Je Shisha Zal Jou Verwennen!

Houd je shisha mooi schoon en je plukt er de vruchten van. Alles zal beter smaken. Volg gewoon bovenstaande stappen en gebruik de juiste accessoires, en in een handomdraai is alles weer brandschoon. Succes!

Zamnesia
Zamnesia
Zamnesia is expert in alles omtrent wiet en psychedelica. Door specialistische kennis te combineren met diepgaand onderzoek, creëert Zamnesia continu hoogwaardige content. Zamnesia is daarmee dé deskundige op het gebied van geestverruimende middelen.
Headshop Producten
Zoeken in categorieën
of
Zoeken