Blog
Hoe Maak Je THC-Siroop: Een Snel En Simpel Recept
4 min

Hoe Maak Je THC-Siroop: Een Snel En Simpel Recept

4 min

THC-siroop (niet te verwarren met het op codeïne gebaseerde 'lean' of 'sizzurp') is een heerlijke en gemakkelijk te maken edible die je zelf in een paar minuten kunt bereiden. Lees snel verder, en ontdek alles over THC-siroop, de effecten ervan en hoe je het thuis kunt maken.

Olie of boter met wiet wordt vaak gebruikt als basis voor hartige gerechten en is een van de populairste manieren om edibles te maken. Maar wist je dat je met alleen een beetje suiker en wat water in een mum van tijd ook heerlijke THC-siroop kunt maken?

Blijf lezen en ontdek alles over THC-siroop. Bovendien vind je een eenvoudig stapsgewijs recept om het zelf thuis te maken.

Wat is THC-siroop?

Wat Is THC-Siroop?

THC-siroop is een superlekkere edible gemaakt van suiker, water, wiet en smaakstoffen. Je kunt het gebruiken om je thee of koffie zoeter mee te maken, maar het gaat ook prima samen met een heerlijke pannenkoek. Deze verrukkelijke siroop zal niet alleen je smaakpapillen strelen, maar biedt ook die alom bekende kick van THC, de ideale combi dus!

Cannabissiropen hebben meestal een heldere of gouden kleur en een rijke, dikke textuur, vergelijkbaar met ahornsiroop of hoestdrank. Ze zijn behoorlijk zoet en kunnen met diverse aromatische ingrediënten worden gemaakt. Er zijn dan ook tal van smaken mogelijk. THC-siroop heeft meestal dezelfde effecten als gewone edibles, maar ze komen vaak wel iets sneller op, omdat het veel gemakkelijker te verteren is.

Gerelateerd artikel

Alles Wat Je Zou Moeten Weten Over Cannabis-Edibles

Vanwege de sterkte en het hoge suikergehalte raden we aan om THC-siroop met mate te gebruiken en goed op de dosering te letten. Ondanks dat het effect bijna altijd sneller opkomt dan met andere edibles, kan het soms nog steeds eventjes duren voordat je wat voelt. Hoe dan ook, de siroop levert gegarandeerd langdurige effecten op. Zoals altijd raden we aan rustig te beginnen, met een kleine beetje en ongeveer een uur te wachten. Wees geduldig voordat je een tweede dosis neemt, zodat je eerst een idee kunt krijgen van de effecten en sterkte, evenals je tolerantie (zie de paragraaf over het doseren verderop voor meer info).

Let op: THC-siroop moet niet met sizzurp of lean worden verward. Dit zijn straatnamen voor een verslavend en gevaarlijk op codeïne gebaseerd drankje. Het wordt gemaakt van hoestdrank, frisdrank en snoepjes met fruitsmaak.

THC-siroop vs. olie

THC-siroop kan er hetzelfde uitzien en dezelfde textuur hebben als cannabisolie, maar daar houd de vergelijking dan ook op. Wel kan THC-siroop cannabisolie bevatten. Cannabisolie wordt meestal gebruikt om zowel hartige als zoete gerechten mee te infuseren. THC-siroop is daarentegen gewoon zoet spul, gemakkelijk en snel te maken en net als gewone siroop te gebruiken.

Hoe maak je THC-siroop?

Hoe Maak Je THC-Siroop?

Het maken van THC-siroop is een peulenschil. Hieronder vind je een eenvoudig recept voor een basissiroop, maar experimenteer er gerust op los! Je kunt je siroop nog interessanter maken met smaakmakers als kruidnagel, steranijs, citroenschil, basilicum, rozemarijn en nog veel meer.

Ingrediënten

 • 720ml water
 • 2 eetlepels plantaardige glycerine
 • 2 gram fijngemalen wiettoppen (of 1 gram cannabisconcentraat, bijvoorbeeld BHO)
 • 600 gram suiker. Gebruik gerust muscovado of bruine suiker, maar houd er rekening mee dat deze suikers je siroop donker en troebel maken.

Benodigdheden

 • Steelpan
 • Zeef
 • Kaasdoek
 • Glazen pot of fles

Optionele smaakstoffen

 • Kaneelstokjes
 • Verse vanillebonen
 • Specerijen (zoals kruidnagel, steranijs of kardemom)
 • Vers fruit
 • Kruiden

Instructies

1. Als je wiettoppen gebruikt, zorg er dan voor dat je ze met een grinder fijnmaalt. Spreid ze vervolgens uit over een met bakpapier beklede bakplaat en plaats ze in een voorverwarmde oven op 110°C gedurende ongeveer 30 minuten. Dit proces staat bekend als 'decarboxylering' en helpt de cannabinoïden in de droge toppen te activeren. Pas dan wordt je siroop lekker sterk. Belangrijk: haal je toppen na ongeveer 20 minuten uit de oven om ze wat her te verdelen. Als je keuken licht naar wiet ruikt, zit je goed en kun je ze definitief uit de oven halen! 

Let op: als je cannabisconcentraat gebruikt, is de noodzaak om je materiaal te decarboxyleren afhankelijk van het product. Cannabisoliën moeten in principe al gedecarboxyleerd zijn, maar concentraten als BHO moeten nog worden verwarmd. Verwarm de BHO op een BHO mat of bakpapier in een hittebestendige schaal op dezelfde temperatuur en gedurende dezelfde tijd als de gemalen wiet.

Plaats Ze In Een Voorverwarmde Oven Op 110°c Gedurende Ongeveer 30 Minuten

2. Meng water, suiker en de smaakmakers die je wilt gebruiken in een pan en breng het op middelhoog vuur aan de kook. Zodra het kookt, zet je het vuur laag en blijf je roeren totdat alle suiker is opgelost.

Meng Water, Suiker En De Smaakmakers

3. Voeg je gedecarboxyleerde wiet of concentraat toe en kook het geheel gedurende 30 minuten. Blijf daarbij constant roeren. Voeg de plantaardige glycerine toe, kook het geheel nog eens 5 minuten en haal de pan daarna van het vuur.

Voeg Je Gedecarboxyleerde Wiet Of Concentraat Toe

4. Laat de siroop volledig afkoelen. Zeef het vervolgens door een zeef met een kaasdoek om al het plantaardig materiaal te verwijderen, evenals de smaakmakers die je hebt gebruikt.

zeef met een kaasdoek

Hoe gebruik je THC-siroop?

Wietsiroop is misschien wel een van de veelzijdigste edibles die er zijn. Hieronder zetten we enkele van onze favoriete manieren om van deze wiet-delicatesse te genieten op een rijtje.

Als eenvoudige siroop

THC-siroop kan op dezelfde manier worden gebruikt als ahornsiroop of andere gewone siroop. Enkele voorbeelden:

 • Lekker bij wafels, pannenkoeken of wentelteefjes
 • Om taarten en ander gebak mee te garneren
 • Voor het pocheren van fruit (zoals peren, pruimen of appels)
 • Als sausje bij een sorbet
 • Als dressing voor een fruitsalade
 • Als zoete toevoeging aan verse yoghurt of havermout
 • In marinades
 • Als alternatief voor suiker, stevia of andere zoetstoffen

Meng THC-siroop met water of andere drankjes

Meng THC-Siroop Met Water Of Andere Drankjes

THC-siroop is ideaal om koude drankjes of koffie en thee zoet mee te maken. Enkele voorbeelden:

 • Met bruiswater voor een verfrissend alternatief voor frisdrank
 • In thee of koffie
 • In koude drankjes, zoals ijskoffie of ijsthee
 • In limonades
 • In verse vruchtensappen en virgin cocktails
 • In citroen- of komkommerwater

Gerelateerd artikel

Top 5 Cannabis Drankjes Die Je Zelf Kunt Maken

Consumeer THC-siroop sublinguaal

Consumeer THC-Siroop Sublinguaal

Je kunt ook van THC-siroop genieten door het sublinguaal in te nemen, net zoals gewone cannabistinctuur. Als je het onder je tong houdt, wordt een deel van de cannabinoïden in de siroop geabsorbeerd door de haarvaten in het slijmvlies van je mond en rechtstreeks in de bloedbaan afgeleverd. Hierdoor treden de effecten meestal iets sneller op. Ideaal als je van die kick van THC wilt genieten, maar geen zin hebt om dertig minuten tot een uur te wachten!

Hoe doseer je THC-siroop?

Het doseren van edibles kan altijd een beetje lastig zijn. Als je je aan het hierboven genoemde recept hebt gehouden, zou 1 theelepel siroop een prettige, heldere, euforische buzz moeten geven, zonder dat je niet meer kunt functioneren. Wil je liever een wat sterker, licht psychedelisch effect, neem dan 2 tot 3 eetlepels. Zoals altijd raden we aan met weinig te beginnen en je dosis geleidelijk op te bouwen. Wees voorzichtig.

Gerelateerd artikel

Hoe Bereken Je De Sterkte Van Edibles?

Bederft THC-siroop?

Bederft THC-Siroop?

Door het hoge suikergehalte bederft wietsiroop niet. Toch raden we altijd aan om zoveel mogelijk verse siroop te gebruiken. Eigenlijk net zoals met elk ander product dat je in de keuken gebruikt: vers is beter. Voor de beste resultaten raden we aan om steeds kleine hoeveelheden te maken (net genoeg voor één tot twee maanden). Op die manier heb je altijd verse, sterke en heerlijke siroop tot je beschikking.

Moet THC-siroop gekoeld worden bewaard?

Ja. We raden je aan om je THC-siroop altijd in een glazen pot of fles in de koelkast te bewaren. Vermijd plastic flessen. De chemicaliën van plastic kunnen namelijk in je siroop terechtkomen naarmate het plastic afbreekt. Nogmaals, THC-siroop zal niet bederven dankzij het hoge suikergehalte, maar als je het in de koelkast bewaart, blijft het sowieso langer vers!

En klaar is Kees! Nu je weet hoe je THC-siroop moet maken, gebruiken en bewaren, is het de hoogste tijd om helemaal los te gaan in de keuken. Veel succes!

Steven Voser
Steven Voser
Steven Voser is een onafhankelijke cannabisjournalist met meer dan zes jaar ervaring in het schrijven over alles omtrent wiet: hoe je het kweekt, hoe je er optimaal van geniet, maar ook de groeiende industrie en het onduidelijke juridische landschap eromheen.
Headshop Recepten
Zoeken in categorieën
of
Zoeken