Blog
Het Protocol Van Paul Stamets
6 min

Wat Is De 'Microdosing Stack' Van Paul Stamets?

6 min

Stel je voor: een middel dat de hersenen voedt, neurodegeneratie bestrijdt en het leervermogen vergroot. Volgens een vooraanstaand onderzoeker bestaat dit wellicht! Het onderzoek staat nog in de kinderschoenen, maar de resultaten zien er veelbelovend uit. Ontdek hier de theorie en toepassingen van het protocol van Paul Stamets.

Onderzoekers en ondernemers concurreren voortdurend om moleculen te ontdekken die de hersengezondheid en mentale prestaties verbeteren. Veel van deze chemicaliën worden in laboratoria gesynthetiseerd, terwijl andere in de natuur voorkomen. Dit artikel onderzoekt het zogenaamde “protocol" van Paul Stamets (ook wel "protocol met Niacine, Pruikzwam en Psilocybine", "microdoseringsstack", "neurogenesestack" of gewoon "stack" genoemd), een nootropische formule die cognitieve functies zou verbeteren en neurodegeneratie tegen zou gaan.

Wie is Paul Stamets en wat is zijn theorie?

Wie is Paul Stamets en wat is zijn theorie?

Paul Stamets is een autodidactisch auteur, mycoloog en onderzoeker. Hij is een prominente persoon in de wereld van schimmels en paddenstoelen en verwierf bekendheid met de kweekbijbels "The Mushroom Cultivator" en "Growing Gourmet Mushrooms". Deze handleidingen beschrijven elk element van de paddenstoelenteelt; van substraatvoorbereiding tot incubatie en steriele technieken.

Stamets brak in de mainstream door na het geven van een TED-talk getiteld "6 Ways Mushrooms Can Save The World". Hij besprak daarin de aard van schimmels, hoe hun netwerken lijken op Het Internet en hoe zij de eerste levensvormen vormden op land. Stamets ging ook in op enkele van zijn revolutionaire ontdekkingen en legde uit hoe we cordyceps-paddenstoelen als alternatief voor pesticiden kunnen gebruiken, terwijl andere soorten olie kunnen absorberen. Dit spervuur aan baanbrekende informatie introduceerde voor het eerst veel mensen aan mycologie en bracht Stamets naar voren als pionier.

De 17 minuten durende speech was lang niet genoeg voor Stamets om al zijn ontdekkingen te presenteren. Hij heeft ook op tal van andere evenementen en in podcasts vele ideeën gepresenteerd. Eén daarvan is het protocol van Paul Stamets.

Het protocol draait om een nootropisch vitaminecomplex, bestaande uit niacine, pruikzwam en de cruciale prodrug in paddo’s; psilocybine. Stamets noemt dit een stack-formule voor epigenetische neurogenese.

De mycoloog besloot het mengsel te ontwikkelen vanwege de opvallende toename van neurodegeneratieve aandoeningen, zoals Alzheimer. Hij theoretiseert dat de combinatie van chemicaliën nuttig kan zijn bij de behandeling van PTSS en de regeneratie van visuele en auditieve neuronen. Bij gezonde personen is de stack-formule mogelijk te gebruiken om creativiteit te vergroten en cognitieve functies uit te breiden.

De stack - formules en hoeveelheden

De stack - formules en hoeveelheden

Je bent nu bekend met de drie hoofdingrediënten van de Stamets Stack. Maar welke hoeveelheden van elk ingrediënt moet je volgens Stamets aanhouden? Dit is zijn populairste (en meest geciteerde) stack-formule:

 • 1 microdosis psilocybine paddenstoelen. Een microdosis Psilocybe cubensis (de meestvoorkomende en meest onderzochte magic mushroom) komt neer op 0,1–0,2g droge paddenstoelen of 1–2g verse. Volgens Stamets is dit een goed startpunt, maar sommige gebruikers kiezen liever een 'lage dosis' (0,5–1g droge cubensis paddo's of 5–10g verse). Houd er rekening mee dat de hogere doses sterkere psychedelische effecten kunnen veroorzaken.

 • 5–20g verse lion's mane. Houd er rekening mee dat lion's mane moeilijk te verkrijgen is. Daarom kun je ook 50–200mg van een poederextract of een gelijke hoeveelheid vloeibaar lion's mane extract gebruiken. Hoewel de paddenstoel niet giftig is, kan het wel de bloedstolling beïnvloeden (bij mensen die daar aanleg voor hebben) en de bloedsuikerspiegel verlagen.

 • 101–200mg niacine. Wees er bewust van dat het gebruik van niacine in supplementvorm een tijdelijk tintelend/jeukend gevoel of huiduitslag kan veroorzaken. Bij het gebruik van hogere doses (2000mg of meer per dag) kunnen ernstigere bijwerkingen optreden.

LET OP: De bovenstaande Stamets Stack-formule is bedoeld voor mensen met een lichaamsgewicht van ongeveer 70kg. Als je gevoelig bent voor psychedelica of er nog geen ervaring mee hebt, is het verstandig om minder te gebruiken. Ben je daarentegen al ervaren met psychedelica of weeg je meer dan 70kg, dan is het misschien nodig om de hogere beschreven doses aan te houden.

Vergeet niet dat het gebruik van psychedelica geen exacte wetenschap is en dat iedereen anders op de Stamets Stack kan reageren. We raden altijd aan te beginnen met een lage dosis en deze op te bouwen, tot je de dosering hebt gevonden die voor jou werkt. Houd er ook rekening mee dat de Stamets Stack bedoeld is voor gebruik gedurende 4–5 opeenvolgende dagen, gevolgd door een onderbreking van 2 of 3 dagen.

Psilocybine en de groei van nieuwe hersencellen

Psilocybine en de groei van nieuwe hersencellen

Psilocybine heeft in vroeg onderzoek interessante resultaten aangetoond. Een studie uit 2018 wijst bijvoorbeeld uit dat psychedelica structurele en functionele neurale plasticiteit bevorderen. Deze bevindingen suggereren dat entheogenen als paddo's potentieel hebben op het gebied van psychische aandoeningen, zoals behandelingsresistente depressie.

Aanvullend onderzoek met dieren behelst de effecten van psilocybine op neurogenese. Daarbij is een tweefasige dosis-respons waargenomen: lage doses van het molecuul verhogen hippocampale neurogenese, terwijl hogere doseringen de vorming van nieuwe neuronen verminderen. Het eerste getuigt van een bewijs van microdoseren.

Daarnaast ontdekte men dat psilocybine leidt tot het verminderen van de geconditioneerde angstrespons bij knaagdieren. De onderzoekers concludeerden dat het molecuul daarom zou moeten worden onderzocht als mogelijk middel voor PTSS en aanverwante aandoeningen.

Pruikzwam – een schimmel als elixer voor het brein

Pruikzwam – een schimmel als elixer voor het brein

Pruikzwam, oftewel Hericium Erinaceus, is een medicinale paddenstoel afkomstig uit Noord-Amerika, Europa en Azië. Hij groeit vaak op beukenbomen en is een populaire paddenstoelsoort voor thuiskweek. Daarbij staat hij bekend om zijn vleesachtige textuur en kreeftachtige smaak.

Deze schimmel is echter meer dan een culinair genot. Hij stimuleert namelijk ook de afgifte van de zenuwgroeifactor. Dit is een neurotroof dat de groei van neuronen in zenuwcellen bevordert. Het extract van pruikzwam bevat klassen moleculen die bekendstaan als hericenonen en erinacines. Deze chemicaliën stimuleren de synthese van de zenuwgroeifactor. Wanneer pruikzwam-extract wordt toegediend met een zenuwgroeifactor, is het in staat neuriet-uitgroei te bevorderen. Dit is een proces dat optreedt bij zenuwregeneratie.

Niacine - een vitale vitamine

Niacine - een vitale vitamine

Niacine of vitamine B3 is een cruciale voedingsstof die essentieel is voor diverse fysiologische processen. Zo speelt de in water oplosbare vitamine een rol bij de celsignalering, DNA-reparatie en het metabolisme. Een tekort ervan kan zich manifesteren in depressie, hoofdpijn, geheugenverlies en verwarring.

De hersenen hebben niacine nodig. De voedingsstof helpt namelijk bij het vormen van belangrijke enzymen die verantwoordelijk zijn voor normale cognitieve functies. Een dieetbehandeling met nicotinamide-riboside - een vorm van vitamine B3 - lijkt gunstig te zijn bij de ziekte van Alzheimer. Onderzoek toont aan dat de voedingsstof de synaptische plasticiteit ten goede komt en plaquevorming voorkomt.

Hoge doses niacine hebben een relatief onschadelijke, maar ongebruikelijke bijwerking: de niacineflush. Dit manifesteert zich als uitslag op de huid, snel gevolgd door warmte, jeuk en een branderig gevoel. De oorzaak ervan is een verwijding van perifere bloedvaten. Hoe meer deze open gaan staan, hoe meer bloed erdoorheen kan stromen.

Sommige mensen vinden dit onaangenaam. Om deze bijwerking te omzeilen, is daarom een anti-flushformule ontwikkeld. Het is echter precies dit mechanisme dat niacine een waardevolle toevoeging aan het protocol van Paul Stamets maakt.

De mycoloog veronderstelt dat de niacineflush hericenonen, erinacines en psilocybine naar zenuwcellen in het perifere zenuwstelsel drijft. Hier werken ze mogelijk op verschillende receptoren in en voorkomen ze wellicht neurologische aandoeningen.

De opvolger van de “stoned ape”-theorie

De opvolger van de “stoned ape”-theorie

Het idee dat psilocybine de cognitieve functies verbetert, is niet nieuw. De overleden etnobotanist en auteur Terence McKenna had het hier al over met zijn "stoned ape"-theorie. Hij geloofde dat psilocybine-paddenstoelen een snelle uitbreiding van het menselijk brein veroorzaakten, iets wat zou leiden tot zelfbewustzijn en abstract denken.

McKenna presenteerde de theorie in zijn boek Food of the Gods. Hij betwijfelde daarin de conventionele wortels van de menselijke cognitie en benadrukte het gebrek aan uitleg van de ontwikkeling van taal en muziek. Om nog maar te zwijgen over de plotselinge verdubbeling van de grootte van het menselijk brein, ongeveer 800.000-200.000 jaar geleden.

Hij verklaarde dat onze hominide voorouders op psychedelische schimmels zouden zijn gestuit toen het klimaat begon te veranderen. Een stijging van de temperatuur leidde tot een teruggang van de tropische Afrikaanse bossen, waardoor slechts savannes overbleven. Dit dreef onze voorouders uit de wouden, richting de open vlaktes.

Gerelateerd artikel

De Stoned Ape-Theorie Van De Menselijke Evolutie

Deze primaten gingen in de open vlaktes op onderzoek uit, op zoek naar nieuwe voedselbronnen. Uiteindelijk zouden ze psilocybine-paddenstoelen hebben ontdekt in de mest van grote herbivoren.

McKenna stelde dat deze nieuwe voedingsbron van psilocybine de gezichtsscherpte zou hebben verbeterd, wat een groot voordeel opleverde tijdens de jacht. Hij geloofde ook dat paddenstoel-consumptie het libido zou hebben verhoogd, wat resulteerde in meer nakomelingen bij degenen die paddo’s tot zich namen. Hogere doses zouden uiteindelijk aanleiding geven tot religie, filosofie, wetenschap en complexe taal. Daarbij suggereert de stoned ape-theorie dat toegang tot psilocybine-paddenstoelen een essentieel evolutionair voordeel was dat de evolutie van het menselijk brein versnelde.

Het protocol van Paul Stamets is geïnspireerd op dit idee, evenals op de meer recente wetenschappelijke ontdekkingen van hierboven. Hij verwijst naar het geesteskind van McKenna als de stoned ape-"hypothese" in plaats van theorie, vanwege gebrek aan bewijs.

Stamets is het ermee eens dat de inname van deze schimmels een grote invloed kan hebben gehad op het menselijk bewustzijn. Hij beweert dat jager-verzamelaars tijdens het volgen van hun prooi de grond inspecteerden op mest - waar veel psychoactieve schimmels uit groeien.

Gerelateerd artikel

VIP's Die De Psychedelische Revolutie Leiden

In een aflevering van "The Joe Rogan Experience", zei Stamets dat psilocybine in plaats van serotonine zou hebben gehandeld en neurogenese zou hebben geactiveerd en nieuwe hersencellen en nieuwe wegen van kennis zou hebben gevormd. Hij besprak ook het effect van psilocybine op de angstrespons en hoe verse moed onze voorouders zou hebben geholpen te overleven.

Als psilocybine verantwoordelijk was voor deze sprong in de menselijke kennis, moet het een langzaam en langdurig proces zijn geweest. Vele ontmoetingen tussen mensachtigen en hallucinogene schimmels - gedurende miljoenen jaren - zouden aanleiding hebben gegeven tot de epigenetische neurogenese die aan de basis stond van deze vooruitgang. Het protocol van Paul Stamets is een opvolger van de stoned ape-theorie, maar meer gefundeerd op onderzoek.

De wetenschap heeft aangetoond dat psilocybine een interessant middel is om neurogenese te induceren, maar in welke mate had dit invloed op onze evolutie? Dat blijft onbeantwoord. Het roept echter wel de vraag op: als psilocybine verantwoordelijk was voor de moderne geest, hebben we het dan nog steeds nodig voor een optimaal functioneren? Ongeacht het antwoord; het protocol van Paul Stamets is veelbelovend voor het stimuleren van de hersenfunctie en het tegengaan van neurodegeneratie.

Voordat je echter overenthousiast wordt, is het belangrijk gezond sceptisch te blijven. Hoewel vroeg onderzoek veelbelovend lijkt, staat het nog steeds in de kinderschoenen. Door psilocybine gestimuleerde neurogenese is aangetoond bij dieren, maar niet bij mensen. Hopelijk komt er, naarmate het onderzoek vordert, meer concreet bewijs naar voren.

Wat zijn de mogelijke lange termijneffecten van het protocol?

Wat zijn de mogelijke lange termijneffecten van het protocol?

Een gebrek aan klinische tests betekent dat men alleen een schatting kan maken. Stamets beweert dat zowel zieke als gezonde mensen en zowel het individu als de samenleving baat hebben bij zijn formule. Hij stelt dat het de cognitie kan vergroten bij studenten, programmeurs, onderzoekers en academici. Nieuwe visuele, auditieve en ruimtelijke percepties kunnen tot betere prestaties leiden bij sporters. Bovendien zou het helpen bij problemen met neurotoxines, zenuwstelselaandoeningen en angst.

Dit lijkt een behoorlijke waslijst aan hoogdravende beweringen. Het is echter moeilijk de potentiële impact op de samenleving van psilocybine alleen al te ontkennen. In een patentaanvraag voor de formule komt Stamets met een volledige lijst met beweringen. Dit omvat de werkzaamheid ervan met betrekking tot:

 • Verbetering van het geheugen en de cognitie
 • Verbetering van motorische vaardigheden en de coördinatie
 • Verbetering van het vermogen om complexe computeruitdagingen op te lossen
 • Verbetering van het gehoor
 • Verbetering van het gezichtsvermogen
 • Verbetering van de sensorische functies
 • Verbetering van het leervermogen
 • Bevordering van neurogenese

Hoelang duurt het voordat je de voordelen merkt?

Nogmaals, met anekdotisch bewijs bevinden we ons op glad ijs. Geen wetenschappelijke publicatie heeft deze antwoorden daadwerkelijk onderzocht. Reddit- en forumgebruikers lopen voorop betreffende bovenstaande hypothesen. Zij bieden een veelbelovend kijkje in mogelijke effecten, maar het gebrek aan methodologie zorgt voor onbetrouwbare gegevens. Sommige anekdotes behelzen vrijwel directe veranderingen. Eén blogger meldt bijvoorbeeld een onmiddellijke verbetering van de flexibiliteit, coördinatie en atletische prestaties. Stamets zelf zegt dat het tot een jaar kan duren voordat men resultaat merkt, wat redelijker lijkt.

Luke Sumpter
Luke Sumpter
Luke Sumpter heeft een diploma in de Klinische Gezondheidswetenschappen en een passie voor het kweken van planten. Inmiddels werkt hij al zeven jaar als professioneel journalist en schrijver op het gebied van cannabis en de wetenschap.
Bronnen
 • (n.d.). US Patent Application for Compositions and methods for enhancing neuroregeneration and cognition by combining mushroom extracts containing active ingredients psilocin or psilocybin with erinacines or hericenones enhanced with niacin Patent Application (Application #20180021326 issued January 25, 2018) - Justia Patents Search - https://patents.justia.com
 • Calvin Ly, Alexandra C. Greb, Lindsay P. Cameron, Jonathan M. Wong, Eden V. Barragan, Paige C. Wilson, Kyle F. Burbach, Sina Soltanzadeh Zarandi, Alexander Sood, Michael R. Paddy, Whitney C. Duim, Megan Y. Dennis, A. Kimberley McAllister, & Kassandra M. Ori-. (2018/06/06). Psychedelics Promote Structural And Functional Neural Plasticity - https://www.ncbi.nlm.nih.gov
 • Catlow BJ, Song S, Paredes DA, Kirstein CL, & Sanchez-Ramos J. (2013 Aug). Effects of psilocybin on hippocampal neurogenesis and extinction of trace fear conditioning - https://www.ncbi.nlm.nih.gov
 • M C Morris, D A Evans, J L Bienias, P A Scherr, C C Tangney, L E Hebert, D A Bennett, R S Wilson, & N Aggarwal. (2004/08/01). Dietary niacin and the risk of incident Alzheimer’s disease and of cognitive decline - https://jnnp.bmj.com
Celebrities Nieuws
Zoeken in categorieën
of
Zoeken