Blog
Recept: Hoe maak je cannabis wijn
4 min

Recept: Hoe maak je cannabis wijn

4 min

Je combineert graag cannabis met wijn? Dan hebben wij precies wat je zoekt! We bieden je hier twee van onze favoriete wijnrecepten.

Als je in de geschiedenis duikt, zal je ontdekken dat zowel cannabis als wijn al duizenden jaren over de hele wereld worden gebruikt, door verschillende culturen. Ze zijn, zonder twijfel, twee van de meest populaire en langst aanhoudende bedwelmende middelen. Dus waarom combineer je de twee niet in een overheerlijk, smakelijk, kalmerend en bruisend drankje!

Hoewel het idee van de combinatie van cannabis en wijn nieuw lijkt, is de kunst van het infuseren van marihuana in wijn niet nieuw. Volgens Carl Ruck, professor in de klassieke mythologie aan Boston University: "Oude wijnen werden altijd versterkt, zoals de 'sterke wijn' uit het Oude Testament, met kruidige additieven… De eenvoudige beschikbaarheid en lange traditie van cannabis gebruik zorgt ervoor dat het ook aan de mixen werd toegevoegd."

Om te helpen deze traditie nieuw leven in te blazen, hebben we een aantal recepten samengesteld. In het eerste recept laten we je zien hoe je wijn, die je al in huis hebt, kan versterken. In het tweede recept laten we je zien hoe je wijn kan maken van cannabis, zonder druiven. Om het nog mooier te maken, worden er knipresten in plaats van toppen gebruikt, wat dus een mooie manier is om delen van je oogst te gebruiken die je anders zou weggooien!

RECEPT 1: MET CANNABIS VERSTERKTE WIJN

Dit eerste recept is een snelle en simpele manier om een goede rode wijn te voorzien van de warme buzz van cannabis.

Ingrediënten:

 • 28 gram knipresten (cannabis bladeren en stelen)
 • 1 fles fatsoenlijke rode wijn
 • 1 sinaasappel, in partjes
 • 4 kruidnagelen
 • 0,25 tl nootmuskaat
 • 0,25 tl kardemom
 • 0,5 tl gemalen kaneel

Opmerking: De kruiden zijn optioneel, maar kunnen veel extra diepte toevoegen aan de smaak.

Instructies:

 1. Doe alle ingrediënten in een grote pan.

 2. Kook het mengsel zachtjes, gedurende twee uur.

 3. Zeef de wijn en serveer.

Het proces van alles samen koken zal de cannabis decarboxyleren en ervoor zorgen dat de alcohol in de wijn bindt.

RECEPT 2: CANNABIS WIJN

Dit meer ingewikkelde recept is voor het maken van wijn van cannabis en niet het versterken van een druivenwijn.

Hulpmiddelen voor het brouwen:

 • 2 x 5 liter demijohns (korfflessen) om te brouwen
 • Een waterslot voor het brouwen
 • Een overhevelingsbuis van een meter
 • Een thermometer
 • Kaasdoek
 • Luchtdichte flessen
 • Optioneel: Een hydrometer

Ingrediënten:

 • Tenminste 120 gram cannabis knipresten (hoe meer, hoe beter)
 • 2 Sinaasappels
 • 1 Citroen
 • 1,4 kilo kristalsuiker
 • 1 verse gistcake (geen droge gist) of wijngist

Instructies:

 1. Snijd/vermaal je knipresten en stop dit allemaal in een van je demijohns.

 2. Maak sap van je fruit en giet dit in de demijohn met de cannabis.

 3. Giet 3,5 liter water in een grote, niet-aluminium, pan en breng dit aan de kook.

 4. Los al je suiker op in het water.

 5. Giet het water in je demijohn, sluit de fles af en schud het goed door elkaar.

 6. In een aparte kan, gebruik je wat warm water (ongeveer 20 graden Celsius) om de gistcake op te lossen.

  Opmerking: Gist werkt het beste rond een temperatuur van 15-25 graden Celsius. Daaronder fermenteert het wellicht niet, daarboven kan het sterven.

 7. Controleer de watertemperatuur in je demijohn. Zodra het zodanig is afgekoeld dat de gist er veilig bij kan (zie hierboven), giet je het gist mengsel erin.

 8. Sluit je demijohn af en schud weer goed.

 9. Giet er nu nog wat warm water in, zodat het mengsel bijna tot aan de rand komt (maar niet helemaal).

 10. Plaats je demijohn op een warme, donkere plek, zoals een luchtdoorlatende kast of keukenkast. Het belangrijkste is dat er een gezonde temperatuur wordt behouden voor de gist en dat er een gebrek aan licht is.

 11. Na een tijdje zou je bubbels/bruis moeten zien. Dit is de gist die fermenteert in de mix en het in alcohol verandert. Na een dag, als de gist druk bezig is, plaats je het waterslot op de demijohn om het af te sluiten. Vaak moet je een beetje water toevoegen aan je slot, dus lees de instructies na om te verzekeren dat je het correct doet. Hierdoor wordt voorkomen dat er meer zuurstof in je fles komt, terwijl overtollige kooldioxide, die geproduceerd wordt door de gist, kan ontsnappen. Het voorkomt dat je cannabis wijn in cannabis azijn verandert!

 12. Het fermentatie proces kan 2-4 weken duren. Je zal ontdekken dat het klaar is als de mix stopt met bruisen. Dit betekent dat de gist haar werk heeft gedaan. Tijdens deze periode, controleer je de mix elke paar dagen, waarbij je het slot eraf haalt en eventuele omhoog gekomen knipresten weer terugduwt met een gesteriliseerde, houten lepel. Nu kan je ook van de gelegenheid gebruik maken om de wijn te testen met een hydrometer. Dit zal je een idee geven van het alcoholpercentage. Schud de mix nooit als het fermenteren reeds begonnen is.

  Zodra de fermentatie compleet is, wordt het tijd om de mix over te hevelen zodat het kan worden gebotteld.

Overhevelen, bottelen en bewaren:

 1. Haal je demijohn uit het kastje en neem de fles voorzichtig mee naar een gebied waar je kan werken (probeer het bezinksel niet teveel te verstoren).

 2. Met je overhevelingsbuis, giet je de cannabis wijn uit de demijohn, door het kaasdoek, in je tweede demijohn. Geen zorgen als het mengsel troebel is, dit zal mettertijd vanzelf zinken. Het kaasdoek moet grotere stukjes knipresten of bezinksel opvangen, die mogelijk worden mee gegoten.

 3. Plaats het slot in je nieuwe demijohn en zet deze terug op een donkere plaats. Laat de fles een maand met rust. Hierdoor is er genoeg tijd om te rijpen en om het bezinksel te laten zakken.

 4. Na een maand zou je cannabis wijn klaar moeten zijn om te bottelen. Prepareer je flessen door de binnenkant met heet water te steriliseren (tenminste 60 graden Celsius).

 5. Neem je demijohn weer voorzichtig mee naar een gebied waar je kan werken. Op de bodem moet je een donkere laag bezinksel zien. Zorg ervoor dat je deze laag niet verstoort. Als dit toch gebeurt, laat je de demijohn ongeveer een uur staan, tot het bezinksel weer gezakt is.

 6. Verwijder het slot en plaats je overhevelingsbuis zorgvuldig in de wijn. Je wil dat het einde ongeveer 2cm boven het bezinksel blijft hangen.

 7. Giet de wijn zorgvuldig door je kaasdoek in de flessen.

 8. Verzegel de flessen, ofwel met een ingebouwde, luchtdichte afsluiting (zoals bij glazen flessen wel eens kan worden gezien), of wat gesmolten was over de kurk.

 9. Hoewel de wijn nu gedronken kan worden, zou je moeten overwegen de flessen nog 6 maanden op een donkere plaats te bewaren. Het kan anders raar smaken.

 10. Je kan wellicht nog wat bezinksel tegenkomen in je flessen. Geen zorgen als dit gebeurt! Zorg ervoor dat je de wijn decanteert in een andere container voor je het drinkt.

Dat is alles! Je hebt nu zelfgemaakte cannabis wijn. Deze wijn zou een milde, maar meeslepende buzz moeten opwekken, waarbij je kan chillen en ontspannen met geliefden en vrienden. De buzz is mild omdat de cannabis niet gedecarboxyleerd is, wat betekent dat de THC niet volledig is geactiveerd. Dat is ook waarom zoveel knipresten nodig zijn om deze milde stone op te wekken. Je kan proberen je cannabis te decarboxyleren voordat je het gebruikt in dit recept, als je graag een sterker effect wil. Wij hebben dit echter niet geprobeerd en kunnen ook niet vertellen of, en hoe goed, dit werkt. Als je zin hebt in een experiment, kan je het samen met deze niet-gedecarboxyleerde versie proberen, zodat je de twee kan vergelijken.
Succes en geniet van je buzz!

Steven Voser
Steven Voser
Steven Voser is een onafhankelijke cannabisjournalist met meer dan zes jaar ervaring in het schrijven over alles omtrent wiet: hoe je het kweekt, hoe je er optimaal van geniet, maar ook de groeiende industrie en het onduidelijke juridische landschap eromheen.
Headshop Recepten
Zoeken in categorieën
of
Zoeken