Blog
Waarom de komende november het einde van de Oorlog tegen Drugs kan inluiden
2 min

Waarom de komende november het einde van de Oorlog tegen Drugs kan inluiden

2 min
Legislation News
Komende november kan de VS wel eens de meest snelle veranderingen ooit ten aanzien van het drugsverbod gaan meemaken. Hiermee komen we weer een stap dichterbij een eind van de oorlog tegen drugs.

Over een aantal weken, mag het Amerikaanse volk richting de stembus om over een aantal zaken te stemmen. Veel van deze zaken gaan over het beëindigen van het verbod op cannabis. Sinds de publieke mening veranderd is ten gunste van het gebruik van cannabis, en de wetten die het voorkomen, is de oorlog tegen drugs op zijn retour.

Dit momentum zal komende november meer vaart krijgen. Meer initiatieven van kiezers dan ooit tevoren in de Amerikaanse geschiedenis om het cannabis verbod te beëindigen, verschijnen op de stembiljetten. Zeven staten, zeventien steden en een Amerikaans grondgebied vertrekken allemaal richting de stembus om mogelijk de door de VS geleide Oorlog tegen Drugs te stoppen, aangevoerd door cannabis.

Dit is er aan de hand:

Laten we beginnen met een aantal van de grote hervormingen, die op het punt staan te worden doorgevoerd. Allereerst zal de staat Oregon stemmen over Measure 91, die, indien goedgekeurd het gebruik van marihuana direct zal legaliseren, op ongeveer dezelfde manier als in Colorado en Washington. De maatregel zal het bezit van kleine hoeveelheden cannabis legaliseren voor volwassenen boven de 21, maar ook het kader voor een staatssysteem van productie en regulering vaststellen.

Alaska zal snel volgen met Measure 2, alweer een initiatief waardoor marihuana in de gehele staat gelegaliseerd zal worden voor personen boven de 21. Zoals de zaken er nu voor staan, is er in Alaska al veel gedaan om de vrijheid te beschermen van personen die in hun eigen huis kweken voor eigen gebruik.

Het district van Columbia maakt zich klaar om te stemmen voor Initiative 71, waarin is voorgesteld om de teelt en het bezit van kleine hoeveelheden cannabis te decriminaliseren. Het verschil hier is dat de wetten van het district niets vermelden over het legaliseren en reguleren van de verkoop van marihuana, hoewel de Raad van het district hoopt dit omver te kunnen werpen. Gehoopt wordt dat het goedkeuren van dit initiatief de ongelijkheid in marihuana gerelateerde misdaad helpt ongedaan te maken, omdat 91% van de marihuana gerelateerde arrestaties worden verricht in het armere gedeelte van de Afro-Amerikaanse gemeenschap.

In Californië hebben de inwoners kans te stemmen of ze drugbezit een minder serieuze overtreding willen maken en het uit het beruchte 3-strike systeem van de VS te halen.

Tenslotte gaat Florida ook nog stemmen of ze een medisch marihuana initiatief willen opzetten. Indien dit zo is, zal Florida de eerste Zuidelijke staat worden die dit doet en de 23ste staat met legale marihuana, waardoor de weegschaal van de staten doorslaat ten gunste van landelijke medische marihuana.

En dat is nog niet alles!

Hoewel de hierboven genoemde initiatieven de grotere stemrondes zijn, vinden er ook nog heel veel plaats op kleinere schaal, die allemaal een enorme impact hebben op de levens van de betrokkenen. Steden in de staten Maine en Michigan mogen stemmen om het bezit bij volwassenen te decriminaliseren en het VS grondgebied Guam mag stemmen over een medisch marihuana programma.

November biedt een gigantische kans om het Amerikaanse verbod, en de Oorlog tegen Drugs in zijn geheel, te stoppen. En het zal een duidelijke boodschap zenden dat de meerderheid van de VS nu voorstander is van marihuana.

Wat zijn de gevolgen voor ons?

Je vraagt je wellicht af wat de gevolgen voor ons in Europa zijn en dat is een logische vraag. We moeten toegeven dat er, op korte termijn, waarschijnlijk weinig gevolgen zijn. De Oorlog tegen Drugs wordt echter voornamelijk geleid door de VS en dus, als de meerderheid van de VS marihuana heeft gedecriminaliseerd, zal het heel moeilijk worden voor de VS om de kruistocht voort te zetten.

Als de grootste drijfkracht achter de Oorlog tegen Drugs effectief verminkt is, zullen veel andere landen hun standpunt inzake het verbod opnieuw evalueren. Zoals je wellicht hebt gelezen in ons recente artikel, hebben diverse wereldleiders al een rapport ingediend bij de VN, waarin gevraagd wordt om decriminalisering van drugs.

Dan is er nog het feit dat de VS een leidende wereldmacht is en een grote speler bij de VN. Als decriminalisering succesvol blijkt in het verminderen van misdaad, het stimuleren van belastingopbrengsten en het creëren van meer banen, zullen meer en meer landen het gaan overwegen en zeker evalueren of hetzelfde model gunstig kan zijn voor henzelf.

Het beëindigen van het drugsverbod in de VS zal ook kennis verspreiden. We merken nu al een toename in vredig protest, media aandacht, Europees onderzoek en oproepen voor hervormingen in het drugsbeleid hier in Europa en dit verandert de publieke opinie. En we weten allemaal dat de mening van politici verandert, als de publieke opinie dat doet.

Verwacht niet direct veranderingen, maar de gebeurtenissen die plaatsvinden in de VS stellen een voorbeeld die velen kunnen volgen. Laten we hopen dat de zaken ten goede blijven veranderen.


Read more about
Legislation News
Zoeken in categorieën
of
Zoeken