Blog
Goa
2 min

Wat Is Goa?

2 min

Als je nieuw bent in de scene heb je het misschien wel eens hier en daar zien opduiken: Goa. Maar waar staat dat voor en wat is het nu precies? Lees alles wat je moet weten over Goa en verbaas je vrienden met je nieuw verworven kennis. Alleen bij Zamnesia natuurlijk!

WAT IS GOA?

Heb jij je wel eens afgevraagd wat Goa nu precies is? Goa is een algemene uitdrukking die voor veel zaken gebruikt kan worden. Laten we om te beginnen eens naar de herkomst van het woord 'Goa' zelf kijken.

Goa India

Goa is een deelstaat gelegen aan de westkust van India die bekend staat onder de naam Konkan. Het is de rijkste deelstaat van India en stond op de eerste plaats van de Eleventh Finance Commission wat betreft infrastructuur en stond op de lijst van plaatsen met de beste kwaliteit van leven in India van de National Commission on Population gebaseerd op 12 indicatoren. Als een voormalige Portugese provincie, werd het Portugese overzeese gebied Portugees India genoemd en bestond al 450 jaar, tot de annexatie door India in 1961. De stad Margao vertoont nog steeds de culturele invloed van de Portugese kooplieden die daar vroeg in de 16de eeuw voet aan land zetten.

Hierdoor is Goa een interessante smeltkroes van zowel Oosterse als Westerse invloeden die teruggevonden kunnen worden in de koninklijke Westerse kledingstijl van de koningen en de aanwezigheid van talrijke Katholieke kerken en kloosters die in het verleden gebouwd zijn. Evenzo beelden de regionale dansen die uitgevoerd worden een unieke mengelmoes van verschillende religies en culturen uit die in de staat Goa bestaan.

Goa is ook bekend vanwege de rijke tropische biodiversiteit; de natuurreservaten van Goa huisvesten honderden verschillende soorten planten en dieren. Er worden ook kokosnoten gekweekt.

DE GESCHIEDENIS VAN GOA

De Portugezen waren zeker niet de eerste Europese natie uit de geschiedenis die Goa beheersten. Britse kolonisten hebben het gebied tot twee keer toe bezet: eerst van 1797 tot 1798 en vervolgens van 1802 tot 1813. Het leger van India nam het gezag in 1961 over. Dit was tevens de tijd van de eerste strandfeesten die plaatsvonden en waar het genre Goa Trance is ontstaan. Tot het midden van de jaren '70 was de consumptie van hashish niet aan regels gebonden, en trok destijds de aandacht van Europeanen en Amerikanen. Dit veranderde echter toen de Amerikaanse regering er bij de Indiase autoriteiten op aandrong aan deze praktijken een einde te maken.

Goa Party

Er vestigden zich ook veel mensen die naar India getrokken waren op zoek naar spiritualiteit en deel uitmaakten van de hippiecultuur. Een van de eerste mensen die op de stranden van Goa neerstreken was achtvingerige Eddie. Hij regelde de eerste feesten waar mensen een gevoel van absolute vrijheid en geluk konden beleven door te dansen en psychedelica te gebruiken.

DE EERSTE GOA MUZIEK

De muziek ten tijde van de allereerste strandfeesten was meer het psychedelische rockgenre met groepen zoals The Grateful Dead, The Doors, The Eagles en Pink Floyd. Het gebeurde pas in de jaren '80 dat Goa, als muziekgenre het levenslicht zag.

Goa Gil was een van de pioniers die elektronische muziek met Goa-invloeden introduceerde. Hij noemde het de ‘Neue Deutsche Welle’, de eerste experimentele post-punk elektronische dance-music afkomstig uit Europa. Het doel was om zo veel mogelijk bijzondere moeilijk-te-verkrijgen muziek te vergaren als mogelijk was, waaronder ook psychedelische rariteiten. Het gebruik van LSD speelde ook een grote rol bij hun inspiratie en het creatieve gebeuren. Daarom werd de drug een symbool voor de Goa-feesten, er was eenvoudig aan te komen en meestal nog gratis ook.

Goa Festival tired

In de jaren '90 begonnen de Goa strandfeesten het gevoel van intimiteit en geheimzinnigheid te verliezen ten gevolge van de toenemende populariteit. Het aantal toeristen nam toe en het genre van de Goa Trance muziek bleef maar in populariteit toenemen. Over de hele wereld begonnen er ook Goa-feesten op te duiken, waarvan Byron Bay (Australië), Londen en Manchester het meest bekend zijn. De periode van 1993 tot 1999 waren de gloriejaren van Goa-Trance, en er verschenen veel nieuwe artiesten, uitgevers en DJ's.

GOA IS GEEN PLAATS, HET IS EEN GEMOEDSTOESTAND!

Hoewel de Goa-scene geworteld is in de staat Goa (India) is het Goa gedachtegoed van absolute vrijheid en geluk door middel van dansen en psychedelische ervaringen wereldwijd verspreid. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat Goa niet alleen de plek symboliseert waar het ooit allemaal begon, maar ook het gedachtegoed van de mensen die sympathiseren met de Goa-cultuur. Het staat uiteindelijk voor de gemeenschappelijke inspiratie en beïnvloeding van verschillende culturen en religies die in staat zijn mensen samen te brengen om samen het feest te vieren dat het leven ons uiteindelijk te bieden heeft.

 

Miguel Antonio Ordoñez
Miguel Antonio Ordoñez
Miguel Ordoñez bezit een AB Mass Media and Communications-diploma. Deze ervaren schrijver draait al 13 jaar mee en voorziet de lezer sinds 2017 van cannabisgerelateerde content. Hij heeft zijn diepgaande kennis over het onderwerp opgebouwd door persoonlijke ervaringen en nauwgezet onderzoek.
Festivals Nieuws
Zoeken in categorieën
of
Zoeken