Blog
Wat Kun Je Met De Wortels Van Cannabisplanten?
2 min

Wat Kun Je Met De Wortels Van Cannabisplanten?

2 min

Denk je dat je wietplanten nutteloos zijn na het oogsten van de toppen? Niets is minder waar, vooral wat betreft de wortels! Het is een onbekend feitje, maar mensen gebruiken de wortels van de wietplant al eeuwenlang voor verschillende doeleinden. Lees verder en ontdek hoe je de wortels van je wietplanten benut!

Veel kwekers geloven dat wietplanten nutteloos zijn na het oogsten, drogen en uitharden van de toppen. Wellicht is het verrassend te horen dat dit niet het geval is. Je hebt vast wel gehoord dat je de bladeren en stelen kunt hergebruiken. Maar hetzelfde geldt voor de wortels! Als je goed voor je planten zorgt, kun je in principe elk deel van je wietplanten gebruiken voor een bepaald doel.

Gerelateerd artikel

Wat Te Doen Met De Stelen Van Wietplanten?

Met name de wortels van de wietplant kennen een lange geschiedenis van holistisch gebruik. De effectiviteit staat nog altijd ter discussie. Toch zijn er talloze mogelijke voordelen verbonden aan deze ondergrondse structuren. Laten we wat dieper ingaan op de geschiedenis van het gebruik van cannabiswortels. Uiteraard bespreken we ook hoe je ze zelf kunt gebruiken.

DE VOORDELEN VAN CANNABISWORTELS

De Voordelen van Cannabiswortels

De wortels van de wietplant gebruikt men al jaren ter ondersteuning van het welzijn. Of ze enige legitieme effecten hebben, is nog altijd controversieel. Momenteel doet men zelfs onderzoek om de klinische en alledaagse toepassingen van cannabiswortels te ontdekken. Het valt echter niet te ontkennen dat producten op basis van wortels van de wietplant ontzettend populair zijn.

De wortels van de cannabisplant gebruikt men al duizenden jaren ter ondersteuning van soepele gewrichten en het verzachten van een ruwe, schrale of gevoelige huid. Talrijke anekdotische rapporten getuigen ook van de effectiviteit. Toch moeten we vermelden dat deze effectiviteit nog niet is bevestigd.

De wortels van de wietplant bevatten niet-psychoactieve cannabinoïde-zuren en andere fytochemicaliën. Dankzij deze bestanddelen zijn de wortels mogelijk een interessante toevoeging aan supplementen en vitamines. In sommige onafhankelijke studies is de effectiviteit van cannabinoïde-zuren aangetoond bij het moduleren van de immuunreactie. Lees bijvoorbeeld dit artikel uit 2012. Bovendien lijken deze cannabinoïde-zuren een positieve invloed te hebben op een verstoorde maag.

GESCHIEDENIS VAN CANNABISWORTELS

Geschiedenis van Cannabiswortels

Mensen gebruiken de wortels van de cannabisplant al duizenden jaren. Het vroegste gebruikt dateert uit 2700 v. Chr. in het oude China. Moeders gebruikten het in die tijd bij de bevalling om het geboorteproces te vergemakkelijken.

Sindsdien zijn er diverse verslagen van mensen die de wortels gebruikten voor allerlei doeleinden. Zo beschreef de Duitse arts Leonhart Fuchs in 1542 dat hij de wortels van de wietplant benutte. Hij gebruikte het om spanning op spieren en gewrichten te verzachten.

HOE GEBRUIK JE CANNABISWORTELS?

Hoe Gebruik Je Cannabiswortels?

Je weet nu wat de voordelen van cannabiswortels zijn en ook een stukje geschiedenis. Maar wat kun je er zelf mee? Tegenwoordig zijn de wortels een belangrijk ingrediënt in crèmes en theeën. Maar je kunt de wortels op meerdere manieren benutten.

Je kunt ze echter niet zomaar uit de aarde trekken voor gebruik. Er zijn een aantal taken die je eerst moet verrichten.

  • Schoonmaken

De wortels ontwikkelen zich in de grond. Ze zijn dus ongetwijfeld een beetje vies. Maar met wat lauw water kom je een heel eind. Verwijder hardnekkig vuil met een zachte borstel. Ga wel voorzichtig te werk om de wortels niet te beschadigen.

  • Drogen

Na het reinigen, droog je de wortels 48 uur lang op een koele, donkere plaats. Na het drogen, zijn ze klaar voor gebruik.

KIES JE BEREIDINGSWIJZE

Kies Je Bereidingswijze

Je kunt kiezen uit 2 opties. Je kunt kiezen voor de afkookmethode. Hierbij kook je de wortels in tot een concentraat. Je kunt de gedroogde wortels echter ook tot een poeder vermalen. Beide methoden bezitten handige toepassingen, dus je kunt dit per geval beslissen.

Nu heb je cannabiswortels in poeder- of een geconcentreerde vorm. Hier vind je een aantal toepassingen:

ZET THEE

Het zetten van thee behoort tot de oudste methoden om cannabiswortels te benutten. Het is ook heel eenvoudig. Kook de schone wortels en geniet van de thee, die licht bitter smaakt. Je kunt wat melk of een vervanger toevoegen om de smaak te verbeteren.

MAAK EEN TINCTUUR

Dit is een bekend proces. Je voegt het concentraat toe aan een basisvloeistof, zoals alcohol of appelazijn. Het resulterende brouwsel is je tinctuur. Gebruik een druppelaar om te doseren.

Je kunt het net zo gebruiken als CBD-olie. Druppel enkele druppels onder je tong, houd de vloeistof 10 seconden vast en slik het vervolgens door. Het klinkt misschien als een ouderwetse methode, maar tincturen zijn in de laatste jaren aanzienlijk in populariteit gestegen.

Gerelateerd artikel

Hoe Maak Je Cannabistinctuur? Stap-Voor-Stap Handleiding

MAAK EEN WORTELBALSEM OF TOPICAL

Het maken van wortelbalsems en topicals kan niet eenvoudiger. Je kunt het concentraat op zichzelf gebruiken. Maar je kunt ook een beetje concentraat combineren met wat olie, zoals jojoba- of kokosolie. Dit verbetert de opname door de huid.

Dit zijn slechts enkele manieren hoe je cannabiswortels kunt benutten. Je enige beperking is je eigen fantasie. Het onderzoek vordert en er worden steeds meer toepassingen ontdekt. Waarschijnlijk zullen we de wortels in de toekomst nog veel vaker gebruiken.

Adam Parsons
Adam Parsons
Professioneel cannabisjournalist, copywriter en auteur Adam Parsons is al lang werkzaam bij Zamnesia. Hij behandelt een breed scala aan onderwerpen, van CBD tot psychedelica en alles daartussen. Adam schrijft blogartikelen, handleidingen en neemt een steeds groter wordend assortiment aan producten onder de loep.
Kweken Seedshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken