Blog
Wild Dagga En Klip Dagga
2 min

Wild Dagga En Klip Dagga: Wat Zijn De Verschillen?

2 min

Wild dagga en klip dagga zijn afkomstig uit dezelfde plantenfamilie. Maar is het uiterlijk ook gelijk en wat zijn de effecten ervan? Lees door en ontdek hoe wild dagga verschilt van klip dagga.

WILD DAGGA & KLIP DAGGA: WAT ZEGT DE NAAM?

De variatie in de naam is dan subtiel, maar de verschillen tussen wild dagga en klip dagga zijn wat groter. Beide zijn afkomstig uit dezelfde plantenfamilie, maar, naar verluidt, is de één een sterkere entheogeen dan de ander.

Het punt is dat je de twee makkelijk verwart. Dit leidt tot discussie over welke dagga superieur is. Wat het nog meer verwarrend maakt: het gebruik van "wild dagga" als populaire bijnaam voor verschillende planten van dezelfde soort en niet alleen de Leonotis leonurus (wild) en Leonotis nepetifolia (klip). Snap jij het nog?

In dit artikel bespreken we beide soorten. Daarnaast nemen we verwarring weg over de ecologie, biologie en medicinale toepassingen ervan.

HOE ZIT HET MET DE ECOLOGIE EN BIOLOGIE?

Wild Dagga Bloem
Leonotis Leonurus (Wild Dagga)

We hebben het hier over plantensoorten die erg op elkaar lijken. Het is dus verstandig te beginnen met de biologische verschillen. De meeste online leveranciers verkopen de planten in gedroogde of poedervorm. Beide soorten kweek je echter ook gemakkelijk vanaf zaad. We leggen hier uit hoe je het onderscheid maakt bij het kweken.

Leonotis nepetifolia (klip dagga), beter bekend als " lion’s ear", is een eenjarige plant. Haar levenscyclus is kort, maar ze groeit snel en bereikt een hoogte van een aantal meters. Klip dagga onderscheid je het gemakkelijkst van wild dagga door de bladeren. De blaadjes zijn breder, bijna hartvormig, met getande randjes. De bloemen zijn feloranje met witte filamenten en groeien in een buisvormig patroon. Sommige varianten van Leonotis nepetifolia hebben ook rode, witte en paarse bloemen.

Wild DaggaBEKIJK WILD DAGGA

Leonotis leonurus (wild dagga) is een meerjarige plant. De bloemen hebben dezelfde, heldere oranje kleuren als haar klip dagga-tegenhanger. De bladeren van wild dagga zijn echter dunner en langer. De plant groeit ook uitbundig. Gemiddeld is ze 1 meter breed en 1-2 meter hoog.

Voor wat betreft de ecologie, is het mogelijk beide soorten bijna overal ter wereld te kweken. In koudere klimaten is echter een kas nodig. Oorspronkelijk komt klip dagga uit Latijns-Amerika en West-Indië. Wild dagga is echter gangbaarder in de vochtige graslanden van Zuid-Afrika.

GESCHIEDENIS VAN BEIDE

Geschiedenis Van Beide

Beide planten kennen een lange gebruiksgeschiedenis. Pas recentelijk is de populariteit op de wereldmarkt echter gestegen vanwege de cannabis-achtige effecten ervan. Het woord "dagga" is zelfs afgeleid van het Khoikhoi-woord "dachab" - een benaming voor cannabis. De Khoikhoi zijn een nomadische stam uit Zuidwest-Afrika.

EEN VERGELIJKING VAN DE EFFECTEN

Wild Dagga & Klip Dagga: Effecten Vergelijken

Het is inmiddels wel duidelijk waar de verwarring over de twee soorten vandaan komt. Buiten wat kleine anatomische verschillen, gebruikt men beide al eeuwen voor natuurlijke behandelingen. De recreatieve effecten van zowel klip dagga als wild dagga compliceren de boel echter nog meer. Uit anekdotisch bewijs blijkt dat de planten THC-achtige effecten hebben.

Klip Daggabekijk klip dagga

We hebben het al eventjes aangestipt, maar in wetenschappelijk onderzoek naar wild dagga is de psychoactiviteit van de plant niet bevestigd. Desondanks verkiezen psychonauten wild dagga vaak boven klip dagga om uitgesprokener effecten te ervaren.

Maar wat is nu het beste voor jou? De meest logische oplossing is beide proberen! De algemene mening is dat wild dagga krachtiger is. Omdat het ook gemakkelijk te kweken is, lijkt deze soort ideaal voor beginners. Hoe dan ook, beide planten zijn legaal te kopen, bereiden en gebruiken. Dus, waar wacht je nog op?

Luke Sholl
Luke Sholl
Luke Sholl schrijft al meer dan tien jaar over cannabis, het gezondheidspotentieel van cannabinoïden en de positieve invloed van de natuur. Hij werkt voor diverse op cannabinoïden gerichte websites en publiceert gevarieerde digitale content, ondersteund door gedegen technische kennis en grondig onderzoek.
Producten Smartshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken