Wild Dagga: Alles Wat Je Weten Moet

Leonotis Leonurus: Alles Wat Je Weten Moet

Steven Voser
Steven Voser
Bijgewerkt op:

Wild dagga heeft na gebruik een licht bewustzijnsverruimend effect. Vanwege zijn unieke eigenschappen kent het kruid een rijke geschiedenis onder volksstammen in Zuid-Afrika. De plant - ook wel 'wilde cannabis' genoemd - heeft wonderschone bloempjes en groeit vooral in rotsachtige en dorre gebieden.

Inhoudsopgave:

Wat is Leonotis Leonurus?

Leonotis Leonurus, ook wel bekend als "wild dagga", is een fel en kleurrijk lid van de mint familie en wordt al lang gebruikt vanwege de mild psychoactieve effecten. Ze groeit in de Zuidelijke regio's van Afrika en aangenomen wordt dat de inheemse stammen het als eerste gebruikten. De effecten komen overeen met cannabis, maar zijn aanzienlijk milder van aard, vandaar de naam wild dagga, die "wilde cannabis" betekent.

Leonotis Leonurus wordt vaak gekweekt als een sierplant vanwege haar unieke uiterlijk. De geproduceerde bloemen zijn ook extreem harsachtig en rijk aan nectar, waardoor wilde dieren effectief worden aangetrokken in de tuin.

Vanwege de mild psychoactieve aard wordt Leonotis Leonurus vaak gebruikt als een licht alternatief voor cannabis. De ervaring is niet hetzelfde, maar biedt gebruikers een minder intense, psychoactieve ervaring.

Veelvoorkomende verwarring

Leonotis Leonurus wordt soms verward met vier andere planten uit dezelfde familie (Lamiaceae). Dit heeft geleid tot valse rapporten over de effectiviteit van Wild Dagga en sommige handelaren verkopen zelfs het verkeerde product onder haar naam. Leonotis Leonurus is wat je zoekt en soms wordt het ook wel Lion's Tail of Wild Dagga genoemd.

Deze vier andere planten bevatten leonurine, het actieve bestanddeel van Leonotis Leonurus, maar in variërende hoeveelheden. De vier planten in kwestie zijn: Leonurus sibiricus (Siberische Motherwort), Leonotis nepetifolia (Lion's Ear / Klip Dagga), Leonurus Artemisia (Yi-mu-cao / Chinese Motherwort) en Leonurus cardiaca (Common Motherwort). Zorg er dus voor dat je het echte spul in handen krijgt! 

De effecten van Leonotis Leonurus

De Effecten Van Leonotis Leonurus

Leonotis Leonurus wekt een mild euforische, verzachtend gevoel op. Het kan ook een zachte buzz opwekken en helpt de gevoelens van ontspanning en comfort te verhogen. Het slaat niet zo krachtig in als cannabis en heeft wat tijd nodig om qua kracht toe te nemen tijdens het gebruik.

Traditioneel gebruik van Leonotis Leonurus

Geschiedenis Van Leonotis Leonurus

Hoewel niet precies bekend is hoelang Leonotis Leonurus al wordt gebruikt, staat de Hottentot stam uit Zuid-Afrika het meest bekend om het gebruik op spiritueel en recreatief gebied. Het is echter ook bekend dat andere stammen, zoals de Zulu en de Xhosa, het gebruiken. Het grote aantal toepassingen heeft ervoor gezorgd dat het zo'n geïntegreerd kruid is binnen deze culturen.

Botanische informatie over Leonotis Leonurus

Botanische Informatie Over Leonotis Leonurus

Leonotis Leonurus is een meerjarige struik, die lid is van de mint familie. De plant komt voor in de zuidelijke gebieden van Afrika, maar wordt nu in gematigde klimaten over de hele wereld gekweekt. Ze kan ongeveer 2-5 meter hoog worden en produceert prachtige, rood/oranje bloemen, die samen gebundeld zijn in een radiaal, puntig patroon. De door Leonotis Leonurus geproduceerde bladeren zijn smalle, langwerpige bladstengels die direct vanaf de hoofdsteel uitsteken.

Zoals vermeld, doet Leonotis Leonurus het met name goed in gematigde klimaten en ze komt nu voor op met struiken bedekt land, grasland en moerasland in Mexico, West-Australië, Californië en het Caribisch gebied. Hoewel de plant goed gedijt in deze warmere regionen van de wereld, moet ze worden beschermd tegen direct zonlicht en in de winter naar binnen gehaald, anders overleeft ze waarschijnlijk niet.

Chemie van Leonotis Leonurus

Chemie Van Leonotis Leonurus

Het belangrijkste, actieve bestanddeel uit Leonotis Leonorus is Leonurine. Het is een mild psychoactieve alkaloïde, die ook wordt gevonden in een paar andere leden van dezelfde plantenfamilie (maar vaak in mindere mate).

Steven Voser
Steven Voser
Steven Voser is een onafhankelijke cannabisjournalist met meer dan zes jaar ervaring in het schrijven over alles omtrent wiet: hoe je het kweekt, hoe je er optimaal van geniet, maar ook de groeiende industrie en het onduidelijke juridische landschap eromheen.
Je bezoekt onze Nederlandse website.