Blog
De Beste Manieren Om Yerba Mate Te Maken
3 min

De Beste Manieren Om Yerba Mate Te Maken

3 min

Yerba mate is een Zuid-Amerikaanse, traditionele kruidendrank, maar ook tegenwoordig nog populair. Wil je het eens proberen, maar denk je dat het maken ervan erg ingewikkeld is? Dan hebben we een verrassing voor je! Lees snel verder en ontdek de beste manieren om zelf yerba mate te maken.

Yerba mate komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika. Het is een kruidenthee die van de bladeren en takjes van de yerba mate plant (Ilex paraguariensis) gemaakt wordt. De thee smaakt robuust en uniek en levert, dankzij de cafeïne, mogelijk ook een fijne energiestoot. Daarnaast bevat het veel antioxidanten die andere voordelen bieden. Maar je hoeft ons niet op ons woord te geloven: yerba mate is ongelooflijk populair en je kunt het gemakkelijk zelf maken. Daarnaast kun je het warm of koud serveren. Wil je leren hoe je het maakt? Dan heb je geluk! In dit artikel bespreken we namelijk de beste methoden om yerba mate te maken. We gaan daarbij in op de traditionele methode, de gemakkelijke manier en een versie met ijs!

Yerba mate: de traditionele manier

Yerba Mate: De Traditionele Manier

Er bestaan snellere methoden om yerba mate thee te maken, maar we beginnen met de traditionele methode.

Je hebt hiervoor het volgende nodig:

 • Kalebas (tot beker gesneden)
 • Bombilla (metalen rietje met filter)
 • Yerba mate
 • Gefilterd water

Traditionele yerba mate in simpele stappen

 1. De temperatuur van het water is heel belangrijk. Het water moet heet zijn, maar mag niet koken. Met een temperatuur tussen de 70 en 80°C haal je het beste uit de bladeren en twijgjes van de yerba mate. Zo geniet je van een goed afgeronde, niet al te scherpe smaak.

 2. Vul je kalebas tot ¾ met yerba mate. Plaats je hand op de kalebas, keer de vrucht om en schud. Zorg ervoor dat je eventuele resten op je hand afspoelt, want het kan vlekken maken op je kleding en andere stoffen!

 3. Houd nu je kalebas schuin, zodat er een kleine, holle opening in de yerba mate ontstaat. Giet er langzaam wat water bij. Plaats de kalebas vervolgens op een vlakke ondergrond, zodat het water wat kan bezinken.

 4. Steek de bombilla in de yerba mate. Voeg meer heet water toe aan de kalebas en laat het mengsel 3-5 minuten trekken. Het drinken van yerba mate is traditioneel een soort ceremoniële ervaring waarvan je het beste met je vrienden kunt genieten. Geef de kalebas door om je helemaal in de belevenis onder te dompelen.

Yerba mate: de snelle en gemakkelijke methode

Yerba Mate: De Snelle En Gemakkelijke Methode

Heb je weinig tijd of kun je simpelweg de traditionele benodigdheden niet vinden? Geen probleem! Er bestaan ook andere manieren om het te maken, zelfs met producten die je vast al in huis hebt. Je hebt voor de snelle methode het volgende nodig:

 • Yerba mate
 • Gefilterd water
 • Theepot
 • Waterkoker
 • Zeef

Snelle en gemakkelijke yerba mate in simpele stappen

 1. Kook het gefilterde water in je waterkoker. Als je de temperatuur kunt instellen, doe dat dan op 70–80°C. Zo niet, dan kun je het water gewoon koken en wachten tot het koel genoeg is.

 2. Verwarm je theepot voor. Dit doe je door er wat heet water in te schenken en het rond te draaien. Als de pot warm is, kun je het water eruit gieten.

 3. Stop de yerba mate in je theepot (ongeveer voor ¾) en giet het gekookte water erbij. Doe het deksel erop en laat het 3-5 minuten trekken.

 4. Je brouwsel is bijna klaar; houd de zeef over een kopje of mok en giet de vloeistof uit de theepot erin. Je hebt nu heerlijke yerba mate om van te genieten. Makkelijk,

  toch?

Yerba mate met ijs

Yerba Mate Met Ijs

Zoals vermeld, kun je yerba mate ook prima koud drinken. Maar je hoeft hiervoor geen water te laten afkoelen. Laten we snel bespreken hoe je een ijs- en ijskoude yerba mate maakt. Je hebt het volgende nodig:

 • Yerba mate
 • Cocktailshaker
 • Gefilterd water
 • IJs
 • Zeef

IJskoude yerba mate in simpele stappen

 1. Stop de yerba mate in je shaker en voeg het gefilterde water toe. Sluit de shaker af en schud hem krachtig heen en weer; ongeveer 15-20 seconden. Dit lijkt niet lang, maar de bladeren en takjes hebben zo genoeg tijd om in het water te trekken.

 2. Vul een glas met ijs en houd je zeef boven het glas. Open de shaker en giet de inhoud door de zeef in het glas.

 3. Even roeren en genieten maar!

Gerelateerd artikel

Yerba Maté: Alles Wat Je Zou Moeten Weten

Hoe smaakt yerba mate?

We stipten het al even aan, maar yerba mate heeft een unieke, uitgesproken smaak. Je zou het als 'sterk' en 'geurig' kunnen omschrijven, maar deze termen dekken de lading niet volledig. Vooral fans van aardse theeën zullen erg van yerba mate genieten. De geur is daarbij aangenaam en doet aan eucalyptus denken. De smaak kan wat bitter zijn, wat voor sommige mensen te overweldigend is. Maar gelukkig kun je zelf veel doen om de smaak te verbeteren.

Laatste tips

Laatste Tips

Als je de bittere smaak van de yerba mate wat wilt verdoezelen, kun je altijd wat suiker, siroop of honing toevoegen. Experimenteer gerust met verschillende zoetstoffen om uit te vinden wat werkt.

Je kunt yerba mate ook in een kleinere hoeveelheid kopen. Het kruid 'bederft' niet als je veel inkoopt, maar als je het lang niet gebruikt, gaat dat wel ten koste van de smaak. Met een correcte bewaarmethode kun je dit beperken.

Wil je echt het meeste uit je yerba mate halen? Dan kun je er ook voor kiezen om andere kruiden toe te voegen. Yerba mate met kamille is bijvoorbeeld een populaire combinatie. Je verandert hiermee niet alleen de smaak, maar je kunt ook van de mogelijke voordelen van kamille profiteren.

Tot slot: we hebben al vermeld dat de temperatuur van het water erg belangrijk is. Kokend water is veel te heet voor je yerba mate en kan in een extreem bittere smaaksensatie resulteren. Als je er dus echt het maximale uit wilt halen, gebruik dan een thermometer om te verzekeren dat de watertemperatuur tussen de 70 en 80°C blijft.

Hoog tijd om yerba mate te ervaren!

Hoog Tijd Om Yerba Mate Te Ervaren!

Je weet nu heel wat meer over yerba mate. Daarmee is het hoog tijd het brouwsel zelf te proberen. Het is duidelijk dat je niet veel nodig hebt om yerba mate te maken. Je kunt er daarbij met je vrienden van genieten of de ervaring voor jezelf houden. Wilde je het altijd al proberen, maar was je bang dat het veel te ingewikkeld was om te maken? Je weet nu dat dat niet zo hoeft te zijn. Dus, scoor vandaag nog wat yerba mate en geniet!

Adam Parsons
Adam Parsons
Professioneel cannabisjournalist, copywriter en auteur Adam Parsons is al lang werkzaam bij Zamnesia. Hij behandelt een breed scala aan onderwerpen, van CBD tot psychedelica en alles daartussen. Adam schrijft blogartikelen, handleidingen en neemt een steeds groter wordend assortiment aan producten onder de loep.
Lifestyle Smartshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken