Het Selecteren Van De Juiste Potmaat Voor Je Planten

Ervoor zorgen dat je schatjes in een veilige en beveiligde pot staan is een belangrijke, maar vaak vergeten taak. De gekozen soort, de maat en de drainage van je pot kunnen allemaal aanzienlijke effecten hebben op de manier waarop je cannabis groeit.

The Right Container Size For Your Plants

Potten komen in alle soorten en maten en kunnen van diverse materialen zijn gemaakt. Voor vele kwekers, heeft het alles te maken met gemak, budget en verkrijgbaarheid, omdat cannabis zo ongeveer overal in kan groeien, zolang het maar schoon is!

Potmaat

Beste Potmaat Voor Je Cannabis Plant

Cannabisplanten zullen lange wortels ontwikkelen en hebben daarom genoeg ruimte nodig om echt goed te groeien. Als je je cannabis kweekt in een te kleine pot, kan de plant haar wortels niet goed kwijt, wat tot een groeiachterstand kan leiden.

Om deze reden is het enorm belangrijk een flinke pot te kiezen. Standaard potmaten variëren tussen de 4-14 liter, afhankelijk van de soort die je kweekt (hoe groter de soort, hoe meer ruimte de plant waarschijnlijk nodig heeft). Als je de ruimte hebt, kan je een grotere pot kiezen, maar dat hoeft niet nodig te zijn. Hoewel een ruimtegebrek je planten zal schaden, zal een overschot aan ruimte geen enkel positief effect toevoegen, tenzij je plant de mogelijkheid heeft de ruimte te vullen. Het is belangrijk te verzekeren dat je wortels van je cannabis nooit ruimte tekort komen. Als duimregel geldt dat het verstandig is de grootste potten te kiezen die op praktische wijze passen in je kweekruimte, een pot per plant. Op die manier hoef je je geen zorgen te maken dat de wortels van je cannabis beperkt raken.

Gerelateerd verhaal

Hoeveel Cannabisplanten Kun Je Per Vierkante Meter Kweken?

Om je een beter idee te geven: De volgende lijst schetst in theorie de ideale hoeveelheid ruimte die je cannabis nodig heeft, gebaseerd op de leeftijd.

Opmerking: We raden niet aan je een weg omhoog te werken door deze maten, omdat het verpotten van cannabis onnodig stress kan veroorzaken bij je plant. Kies een maat waarvan je denkt dat je plant deze nodig heeft tegen het einde van haar levenscyclus.

  • 0-3 weken: zaaibakjes
  • 2-6 weken: 10cm pot
  • 6-9 weken: 10 liter pot
  • 2-3 maanden: 14 liter pot
  • 3-8 maanden: 22 liter pot
  • 8-16 maanden: 45 liter pot

Natuurlijk zijn deze maten slechts theoretisch. De grotere maten zijn niet altijd praktisch, vooral binnen. Cannabis heeft niet altijd deze maten nodig om goed te gedijen en vaak moet de gulden middenweg worden genomen. Buiten is het verstandig om direct in de grond te planten, dan heb je helemaal geen last van beperkingen.

Niet alle potten zijn gelijk

Niet Alle Potten Zijn Gelijk

Voordat we overgaan op de maten, laten we eerst even kijken naar de constructie. Potten voor planten kunnen uit diverse materialen worden gemaakt, zoals hout, plastic, metaal, klei en zelfs plantenvezels. Maar ondanks dat je uit de materialen kan kiezen, betekent dat niet dat je dat ook moet doen. Potten van klei zullen vocht onttrekken uit je bodem, wat inhoudt dat je meer water moet geven, terwijl metalen potten kunnen roesten, teveel hitte uit de bodem onttrekken en zelfs besmetting kunnen veroorzaken. Houten potten zijn enorm goed voor cannabis, maar die zijn vaak erg groot en duur, dus worden als luxeproduct gezien. De meest voorkomende keuze is plastic. Plastic potten zijn duurzaam, schoon, kosteneffectief en zullen geen hitte/water uit je groeimedium onttrekken.

Houd planten gescheiden

Houd planten gescheiden

Ideaal wil je een pot voor elke plant. Hiermee voorkom je competitie onder de wortels en kan je elke plant individueel verzorgen. Als de bodem van een bepaalde pot besmet raakt, of je geeft teveel water/voeding, dan zal de rest van je gewas hier niet onder lijden.

Mét Of Zonder Gaten?

Mét Of Zonder Gaten?

Tenzij je je cannabis heel goed kent en precies kan inschatten hoeveel water elke plant nodig heeft, is het verstandig potten te kopen met gaatjes/perforatie in de bodem. Hierdoor kan overtollig water uit de pot lopen, waarmee je de kans op wortelrot, een probleem dat voorkomt als de bodem te lang te nat is, vermindert. Door je potten op bakken te plaatsen, kan je veilig het overtollige water afgieten en ervoor zorgen dat je planten niet doordrenkt raken met water.