Product toegevoegd aan winkelmandje
Afrekenen

Bier BrouwenEr zijn 2 Producten

Zelf bier brouwen is een fascinerende en lonende hobby die, voor sommige bierliefhebbers, uit kan groeien tot een levensstijl en levenslange passie. Uit je creativiteit en liefde voor bier door zelf thuis je eigen, ambachtelijke bier te brouwen; het is gemakkelijker dan je denkt! Met complete kits voor het bierbrouwen en andere handige accessoires, kunnen zelfs beginners razendsnel brouwmeesters worden. Hier bij Zamnesia vind je alles wat je nodig hebt om succesvol thuis te kunnen brouwen.

Thuis Bierbrouwen

Thuis bierbrouwen

Thuis brouwen is voor bierfanaten een fascinerende en belonende hobby. Het proces van het bierbrouwen kan echter lang, vervelend en overdreven ingewikkeld lijken.

In dit artikel nemen we een diepgaand kijkje naar het proces van het bierbrouwen en tonen we je hoe je thuis gemakkelijk heerlijk kwaliteitsbier kan brouwen.

Vergeet niet regelmatig onze blog te checken voor meer van dit soort artikelen. Om te beginnen met het brouwen van je eigen bier, check je de Brewbarrel, een uitgebreide kit die alles bevat wat je nodig hebt om in je eigen huis fantastisch bier te brouwen.

HOE WERKT BIERBROUWEN?

Bier wordt in principe gemaakt van 4 ingrediënten:

- Gerst (of andere granen zoals tarwe of rogge): Gerst is een graankorrel die er ongeveer hetzelfde uitziet als tarwe. De zaden van dit graan worden geoogst, geweekt en ontkiemt om mout te creëren. Het mout wordt vervolgens gedroogd door het langzaam te verwarmen. De meeste brouwers slaan deze stap over en gebruiken mout die ze aangeschaft hebben om hun bier te maken.

Gerst voor bier

- Hop: De hopplant is familie van de hennep- of cannabaceaefamilie. De bloemen bevatten verschillende zuren en oliën en worden aan het brouwproces toegevoegd om het bier van bitterheid en aroma te voorzien. Hop is ook een natuurlijk conserveermiddel en helpt te voorkomen dat het bier bederft. Er zijn veel verschillende soorten hop, die het bier allemaal net verschillende smaken en aroma’s kunnen geven.

Hop voor bier

- Gist: Gist is een eencellige micro-organisme. Het is verantwoordelijk voor het produceren van het alcohol en de CO2 in bier en geeft het ook een specifieke smaak. Er zijn twee hoofdsoorten gist die gebruikt worden om bier te maken; ale-gist en lager-gist. De eerste gist meestal op hogere temperaturen en rijst tijdens de fermentatie meestal naar de oppervlakte van het bier, terwijl de tweede op lagere temperaturen gist en aan de onderkant van het bier gist.

Gist voor bier

- Water: De kwaliteit en de soort water die gebruikt worden bij het brouwproces hebben een gigantische impact op de algehele kwaliteit en smaak van het eindproduct. Thuisbrouwers gebruiken meestal gedestilleerd water of behandelen water met een aantal technieken. Grote brouwerijen hebben vaak hun eigen filtratiesystemen, terwijl andere claimen dat ze bronwater van verschillende natuurlijke bronnen gebruiken.

Water voor bier

Het proces van bierbrouwen bestaat uit 6 essentiële steppen: mouten, prakken, spoelen, koken, fermenteren en bottling/carbonation. Hieronder beschrijven we deze stappen gedetailleerder:

1. Mouten

Mouten is het proces dat gebruikt wordt om mout te creëren van gerst of andere granen. Het hoofddoel van mouten is om de enzymen te isoleren die nodig zijn om te brouwen.

De granen worden eerst ondergedompeld in water om het ontkiemingsproces te beginnen. Gerst wordt meestal ongeveer 2 uur in water geweekt voordat de granen verwijderd worden en vervolgens ongeveer 8 uur worden gedroogd. Dit proces wordt ongeveer 2 of 3 keer herhaald totdat kleine wortels (chits genaamd) zich beginnen te vormen in ongeveer 95% van de granen.

Op dit punt mogen de granen verder ontkiemen door ze in een koele, redelijk vochtige en goed-geventileerde ruimte te bewaren totdat de kleine bladeren (of acrospire) die van de granen groeien ongeveer hetzelfde formaat hebben als het graan zelf.

Ondertussen worden de zaden regelmatig gedraaid om de vorming van bacteriën en/of schimmel vanwege de hitte die door het ontkiemingsproces wordt gegenereerd, te voorkomen.

De mout wordt dan gedroogd op een stabiele temperatuur van ongeveer 31-50 graden Celsius. Het op hogere temperaturen drogen zal de enzymen in de zaden vernietigen die nodig zijn voor het prakken (de volgende stap in het brouwproces).

Tot slot worden de gedroogde, malted granen gescheiden van de rootlets die eruit groeien en tot een bleke mout gemalen. De granen kunnen ook op verschillende temperaturen geroosterd worden om specaliteitsmouten te creëren.

Verschillende soorten malt

2. Maischen

Het proces van het maischen houdt in dat de gemoute gerstgranen ongeveer 1 uur worden geweekt in heet water.

Dit activeert bepaalde enzymen in de granen en maakt dat ze afgebroken worden en dat hun natuurlijke suikers vrijkomen. Deze suikers worden later door het gist geconsumeerd tijdens het fermentatieproces om alcohol en CO2 te creëren.

Zo worden ook zoetheid en andere specifieke smaken en aroma’s van het mout aan het bier toegevoegd.

3. Klaren

Klaren houdt in dat de geweekte granen met heet water worden afgespoeld om overgebleven suikers te extraheren. Vervolgens worden ze gescheiden van de hete vloeistof die na het maischproces overgebleven is, wat “wort” genoemd wordt.

Nu worden de gemoute gerstgranen verwijderd en weggegooid.

Klaren van bier

4. Koken

Nu wordt de wort ongeveer 1 uur gekookt in een nieuw, schoon vat om micro-organismen die in de vloeistof overgebleven zijn, te doden.

Ook wordt tijdens het kookproces hop aan het wort toegevoegd om smaak toe te voegen. Het moment waarop de hop aan het wort wordt toegevoegd, beïnvloedt de uiteindelijke smaak van het bier. Brouwers experimenteren er vaak mee door hop op verschillende fases van het kookproces toe te voegen om zo verschillende biersmaken te creëren.

Zodra het kookproces voltooid is, wordt het wort snel afgekoeld tot ongeveer 21-27 graden Celsius en wordt het gist toegevoegd. Als het gist aan hogere temperaturen wordt toegevoegd, dan zal het afsterven.

Nu moeten brouwers vermijden dat het wort besmet wordt. Omdat het niet langer intense temperaturen heeft, is het vatbaar voor besmetting door andere micro-organismen en bacteria.

Koken

5. Gisten

Dit is vooral een periode van wachten. Het wort wordt aan fermentatietanks toegevoegd en blijft daar 1-2 weken. Ondertussen consumeert het gist de suikers die van de gemoute gerstgranen geëxtraheerd worden om zo alcohol en CO2 te creëren. De CO2 wordt afgegeven aan de lucht, terwijl het alcohol in het bier achterblijft.

Gisten

6. Bottelen en carbonisatie

Zodra het bier gefermenteerd is, moet het gecarboniseerd en gebotteld worden voordat het klaar is om te drinken.

De meeste thuisbrouwers carboniseren hun bier door een kleine hoeveelheid suiker aan hun flesjes toe te voegen, wat maakt dat het overgebleven gist in het bier de suiker consumeert en het bier carboniseert. Dit staat bekend als “bottle conditioning”.

Grotere brouwerijen zullen meestal direct koolstofdioxide in het bier injecteren.

Bottelen van bier

WAT IS DE MAKKELIJKSTE MANIER OM BIER TE BROUWEN?

Het brouwproces dat we zojuist hebben beschreven, is vrij lang en complex. Er zijn echter simpelere manieren om thuis bier te brouwen.

Een van de simpelste manieren om bier te brouwen is om een moutextract te gebruiken. Moutextracten zijn in principe geconcentreerde vormen van wort die in vloeistof of droge vorm beschikbaar zijn.

Moutextract wordt geproduceerd door de bovengenoemde eerste 4 stappen te volgen om wort te creëren. De vloeistof wordt vervolgens geconcentreerd door hitte of een vacuüm te gebruiken om water te verdampen en een geconcentreerde versie van wort te creëren, het zogenaamde moutextract.

Door deze extracten te gebruiken, kunnen thuisbrouwers de complexere stappen van het brouwproces overslaan en meteen bij met vergisting beginnen. Het werken met moutextracten beperkt brouwers echter in hun mogelijkheden om in hun bier unieke smaken en aroma’s te creëren, aangezien ze alleen controle hebben over de laatste fases van het brouwproces.

HOE KAN JE THUIS BIERBROUWEN MET EEN MOUTEXTRACT?

Thuis bierbrouwen met moutextract is ontzettend makkelijk.

Eerst moet je bepalen met wat voor soort moutextract je wilt werken. Extracten zijn beschikbaar in veel varianten, inclusief lager, amber ales, pale ales, IPAs, stouts, porters en veel meer.

Bier moutextracten

Je zult ook moeten bepalen of je met droge of vloeibare extracten gaat werken. Thuisbrouwers debatteren er al heel lang over welke variant beter is, en het is helemaal aan jou om de keuze te maken. Elk kwaliteitsextract van een gerenommeerde fabrikant zou degelijke resultaten moeten produceren.

Zodra je hebt besloten welk extract je gaat gebruiken, kan je in je eigen huis met gemak kwaliteitsbier brouwen.

Zorg er altijd voor dat je al je brouwinstrumenten schoonmaakt. De meest voorkomende reden voor mislukte brouwsels is besmetting, dus zorg ervoor dat je extra aandacht besteedt aan de reiniging van al je instrumenten.

Wanneer je met een nieuwe kit werkt, spoel je al je instrumenten simpelweg met heet water. Gebruik een veilige, intensieve reiniger wanneer je oude kits of andere gerei gebruikt, en spoel deze grondig.

Om je bier te brouwen, voeg je simpelweg je extract toe aan een fermentatievat en voeg je water toe volgens de instructies die bij het extract horen. Zorg er altijd voor dat je drinkwater zonder chloorgeur gebruikt en verwarm het tot ongeveer 21-27 graden Celsius.

Voeg het gist snel en gelijkmatig aan het oppervlakte van de vloeistof toe en bedek je vat. Laat het mix ongeveer 6 dagen fermenteren, en zorg ervoor dat de temperatuur van het brouwsel gelijk blijft.

Op dag 6 zal je het specifieke stamwortgehalte van je brouwsel dagelijks moeten meten. Zodra je stamwortgehalte 2 opeenvolgende dagen gelijk is, is je brouwsel klaar om te bottelen. Klik hier voor exacte informatie over hoe je het specifieke stamwortgehalte van je brouwsel kan meten.

Om je brouwsel te carboniseren, voeg je ofwel een voorgemeten hoeveelheid suiker aan elk flesje toe, ofwel gebruik je carbonisatietabletten. Bewaar je flessen vervolgens ongeveer 2 weken op een temperatuur van minstens 18 graden Celsius voor een tweede gisten.

Daarna zijn je je biertjes klaar om gekoeld te worden en is het alleen nog aan jou om ervan te genieten.

BREWBARREL

Als je een nog simpelere methode zoekt om bier te brouwen, check dan de BrewBarrel die beschikbaar is via de Zamnesia Headshop.

Brewbarrel

Deze kit komt compleet met alle instrumenten en ingrediënten die nodig zijn om thuis je eigen bier te brouwen. De kit bevat een leeg biervat, moutextract, gist, hopextract, een reduceerventiel, bierviltjes en een simpele handleiding.

Hieronder staan de basisstappen om bier te creëren met de BrewBarrel. Klik hier om die van jou te bestellen en begin vandaag nog met het brouwen van ongelooflijk bier in je eigen huis.

1. Open je BrewBarrel-kit

2. Verwijder het deksel van je vat en voeg je moutextract toe. Vul de moutfles vervolgens tot de eerste markering met koud water, vervolgens met kokend water tot de markering aan de bovenkant, en voeg dat toe aan het vat.

3. Hersluit het vat en schud het ongeveer 30 seconden.

4. Voeg 5 flessen koud water toe.

5. Voeg je hopextract en gist toe, en sluit je vat met het reduceerventiel.

6. Laat je BrewBarrel 24 uur rusten op kamertemperatuur.

7. Plaats je vat 10 seconden op z’n kop, draai hem weer om naar z’n normale positie en laat het minstens 5 dagen op kamertemperatuur rusten voor gisting.

8. Plaats je vat uiteindelijk 2 volle dagen in de koelkast. Daarna is het tijd om achterover te zitten en te genieten van een glas zelfgebrouwd bier.