Bierbrouwen

Er zijn 31 Producten

Zelf bier brouwen is een fascinerende en lonende hobby die, voor sommige bierliefhebbers, uit kan groeien tot een levensstijl en levenslange passie. Uit je creativiteit en liefde voor bier door zelf thuis je eigen, ambachtelijke bier te brouwen; het is gemakkelijker dan je denkt! Met complete kits voor het bierbrouwen en andere handige accessoires, kunnen zelfs beginners razendsnel brouwmeesters worden. Hier bij Zamnesia vind je alles wat je nodig hebt om succesvol thuis te kunnen brouwen.

--
  • --
  • Meest populair
  • Meeste recensies
  • Prijs: oplopend
  • Prijs: aflopend
  • Productnaam: A tot Z
  • Productnaam: Z tot A

Bierbrouw Pakket Brewbarrel

De Brew Barrel is een geweldig startpunt voor elke aspirant bierbrouwer: een simpele manier om je ambachtelijke, zelf gebrouwen bier te maken in slechts enkele stappen! Creëer een indrukwekkend biertje voor jou en je vrienden. Opbrengst: 5 LiterWanneer je grotere hoeveelheden wil brouwen (10/20 liter), of wanneer je zelf het type bier wil kiezen; kijk dan naar onze...

(5)

29,99
Op voorraad

Brewferm Starter Kit Basic

De Brewferm Starter Kit Basic bevat alles wat je nodig hebt om te beginnen met het brouwen van bier. Je hebt alleen nog een bierkit nodig (niet inbegrepen). De Brewferm Starter Kit Basic werkt met de meeste bierkits, waaronder Brewferm, Muntons en Brewmaker kits. En je kunt de Brewferm Starter Kit Basic ook gebruiken om wijn of cider te maken.

(2)

39,95
Op voorraad

Hydrometer Vinoferm: 3 Schalen (Bier)

De hydrometer met 3 schalen van Vinoferm is de ideale hydrometer als je wijn of bier maakt. Het instrument heeft 3 gekleurde schalen voor het meten van de relatieve dichtheid, het suikergehalte en het latere alcoholpercentage. Met deze hydrometer beschik je over alle informatie (behalve de zuurgraad) voor het maken van wijn of bier. Eenvoudig en effectief te gebruiken.


6,50
Op voorraad

Bierkit Enhancer Muntons (1kg)

De Muntons bierkit enhancer is een gemakkelijke manier om elke bierkit te verbeteren. Verander iedere willekeurige bierkit in een premium kit! De enhancer verbetert de smaak, stevigheid en het schuim. Om het te gebruiken, hoef je enkel de suiker te vervangen door een gelijke hoeveelheid van Muntons bierkit enhancer.


7,95
Op voorraad

Glazen Bierflessen (24)

Deze bierflessen zijn verkrijgbaar in twee stijlen. Kies uit onze Steini-stijl vintage fles of de slanke Vichy fles en bottel je zelfgebrouwen bier als een pro. In elke fles past 33cl bier. De flessen zijn voorzien van een standaard opening van 26mm voor kroonkurken. Gemaakt van volledig recyclebaar amber/bruin glas. Kroonkurken niet inbegrepen.


11,95
Op voorraad

Bierkit Brewferm Abdijbier

De Brewferm Abbey is een donkerbruin biertje dat bierliefhebbers pleziert met een volle ronde moutsmaak. Dit fantastisch smakende bier heeft echter een lange rijpingstijd nodig. Het bier is behoorlijk sterk. Het heeft een alcoholgehalte van 8,0% en de oorspronkelijke dichtheid is 1,070. Met de Brewferm Abbey Bierkit kun je 9 liter Abbey bier thuis maken!


15,95
Op voorraad

Bierkit Brewferm Ambiorix (15l)

De Brewferm Ambiorix is een niet al te sterk en erg verfrissend koperkleurig zomers biertje. Het heeft een subtiele zure smaak gecombineerd met een prettige zoete nasmaak. Het alcoholgehalte bedraagt 6,5% en de oorspronkelijke dichtheid is 1,060. Met de Brewferm Ambiorix Bierkit kun je 15l van dit geweldige zomerbrouwsel thuis maken.

(1)

15,95
Op voorraad

Bierkit Brewferm Diabolo (9l)

Sprankelend met een vurig gouden kleur en een onverwachte zachte smaak die de smaakpapillen kietelt, is de Brewferm Diabolo een behoorlijk duivels brouwsel met een respectabel alcoholgehalte van 8,0%. Dit bier heeft een oorspronkelijke dichtheid van 1,075. Met de Brewferm Diabolo Bierkit maak je zelf thuis 9 liter van dit voortreffelijke bier.


15,95
Op voorraad

Bierkit Brewferm Gold (12l)

De Brewferm Gold is luxe pils die je verwent met een volle smaak en een aangename bitterheid. Het gemiddelde alcoholgehalte van 5,5% maakt dit een goed biertje voor iedere gelegenheid. Het bier heeft een oorspronkelijke dichtheid van 1,053. Met de Brewferm Gold Bierkit kun je thuis zelf 12l gouden heerlijkheid maken!


15,95
Op voorraad

Bierkit Brewferm Wheat Tripel (9l)

Geniet van dit prachtige, goudkleurige bier dat je verwent met een subtiel kruidenaroma, een rijke moutsmaak en een licht fruitig smaakprofiel. Het bier is vrij sterk met een alcoholpercentage van 8,0% en een oorspronkelijke dichtheid van 1,075. Met de Brewferm Wheat Tripel bierkit maak je thuis 9 liter van dit verrukkelijke speciaalbier.


15,95
Op voorraad

Bierkit Brewferm Engelse IPA (12l)

De Brewferm IPA is een traditionele India Pale Ale (IPA). Het is extra hoppig binnen de bredere categorie van amber bier. Dit bier heeft een lichte amber kleur en valt op door zijn volle smaak met een kruidig en ietwat bittere nasmaak. Het heeft een gemiddeld alcoholpercentage van 6,5% en een oorspronkelijke dichtheid van 1,065. Met de Brewferm IPA bierkit kun je 12l IPA bier brouwen.


15,95
Op voorraad

Bierkit Brewferm Old Flemish Brown (12l)

De Old Flemish Brown is een lekker, erg aromatisch donkerbruin biertje dat precies de juiste sterkte heeft met een gemiddeld alcoholgehalte van 6,0%. Het is een smakelijk brouwsel dat bierliefhebbers blij maakt met een geweldig smaakpalet met ondertonen van zoethout. Het heeft een oorspronkelijke dichtheid van 1,060. De Brewferm Old Flemish Brown Bierkit levert een Belgische lekkernij van...


15,95
Op voorraad

Bierkit Brewferm Pils (12/20l)

De pils die je met de Brewferm Bierkit kunt brouwen, is een perfect biertje voor iedere dag. Het blonde bier is aan de lichte kant met een alcoholgehalte van 4,5%, maar is toch erg rijk van smaak. Geniet van dit Tsjechische klassieke bier dat door zovelen geliefd is! De Pils Bierkit wordt geleverd met twee recepten: een voor 12l en een voor 20l bier. Oorspronkelijke dichtheid: 1,042.


15,95
Op voorraad

Bierkit Brewferm Belgian Triple (9l)

De Belgian Triple van Brewferm is een hemels abdijbier dat zelfs de meest verwende bierliefhebbers pleziert! Het bier glanst van de gouden kleur, is zacht, maar sterk en heeft een volle moutsmaak. Het is licht gekruid en goed gegist. Dit bier heeft een alcoholgehalte van 8,0% en een oorspronkelijke dichtheid van 1,075. De Belgian Triple Bierkit levert 9l bier op.


15,95
Op voorraad

Chemipro OXI

Chemipro OXI is een multifunctionele reiniger die geen spoeling vereist, voor het schoonmaken met één simpele behandeling. Het is het ideale reinigingsmiddel voor lichte schoonmaakwerkzaamheden bij het bierbrouwen en het maken van wijn. De actieve zuurstof-formule verzekert een snelle reiniging, minimale contacttijd en hygiënische resultaten. Hij wordt geleverd met gebruiksinstructies in 11...


4,50 3,37
Op voorraad

Glucose Vinoferm

Glucose Vinoferm is de ideale vergistbare suiker voor een snellere en meer volledige fermentatie zonder restsuikers. Het kan worden gebruikt als suiker bij het brouwen, maar ook voor het maken van kombucha. De combinatie van dextrose, meritose en druivensuiker levert 74,3% van de zoetheid van sucrose.


3,40
Op voorraad

Kroonkurkapparaat GRETA (26mm)

Het kroonkurkapparaat GRETA is gemaakt van extra stevig nylon, waardoor het duurzaam is en bijna onverwoestbaar. Het is voorzien van twee hefbomen en een magneet. Uitsluitend verkrijgbaar met een kop van 26mm, geschikt voor standaard kroonkurken voor bierflessen.


9,95
Op voorraad

Rode Alcoholthermometer (-20 tot 100°C)

Deze klassieke alcoholthermometer is onmisbaar bij het brouwen van bier en het maken van wijn. De thermometer heeft een temperatuurbereik van -20 tot 100°C. De thermometer heeft een makkelijk af te lezen temperatuurschaal tegen een gele achtergrond. De thermometer is 31cm lang, 7mm breed en heeft een haakje aan het uiteinde.

(1)

3,95
Op voorraad

Kroonkurken 26mm (100 stuks)

Geef je zelfgebrouwen bier een professionele uitstraling met de levendig gekleurde kroonkurken van Brewferm! De kroonkurken hebben een standaard maat van 26mm en zijn verkrijgbaar in zwart, blauw, zilver en goud. Ze zijn voorzien van een kunststof coating en geschikt voor pasteurisatie. Ook bruikbaar voor flessen melk of frisdrank. Een pakje bevat 100 kroonkurken van 26mm.


2,49
Op voorraad

Bierkit Muntons Barley Wine (1,5kg)

De Muntons Barley Wine Bierkit zorgt voor extra sterk bier dat perfect is voor speciale gelegenheden. Het bier heeft een alcoholpercentage van 7,0%. Je geniet het meest van dit bier als het niet gekoeld is, zodat je de onderscheidende volle, rijke smaak proeft. Met deze bierkit maak je 13 liter bier.


15,95
Op voorraad

Bier Kit Muntons Canadian Ale (1,5kg)

De Canadian Ale van Muntons is donker en zoet bier. Qua stijl is het ietwat hoppig, trouw aan de Canadese traditie. Fantastisch bier om zelf te brouwen. Het lest je dorst met een subtiele smaak en is geschikt voor elke gelegenheid! Met de Bier Kit Muntons Canadian Ale (1,5kg) brouw je zelf 40 pinten (23l) bier.


14,95
Op voorraad

Bierkit Muntons Mexican Cerveza (1,5kg)

Mexican Cerveza uit Muntons standaardaanbod bierkits levert je een fijne en delicate, lichte lager die ongelooflijk verfrissend is. Het bier in Mexicaanse stijl smaakt subtiel en is geweldig voor alle gelegenheden. Het alcoholpercentage bedraagt 3,8%. Met Muntons Mexican Cerveza Bierkit (1,5kg) maak je thuis 23 liter bier.


15,95
Op voorraad

Maatcilinder 200ml

Deze 200ml gegradueerde cilinder is gemaakt van BPA-vrij materiaal en alcoholbestendig. Maak je nooit meer druk over het breken van glazen benodigdheden.

(1)

6,50
Op voorraad

Mini Drukvat 5L met Gummidop

Dit is hetzelfde type mini drukvat dat in commerciële brouwerijen wordt gebruikt. Het 5L mini fust is ideaal voor nagisting en om aan te sluiten op je biertap, zoals de Party Star Deluxe CO₂ tap. Voorzien van een speciale herbruikbare gummidop.


9,95
Op voorraad

Leeftijdsverificatie 18+

Ben je 18 jaar of ouder? De content op Zamnesia.nl is uitsluitend geschikt en bestemd voor volwassenen.

Houd rekening met de wetgeving van het land waar je woont. Onze webshop is onderhevig aan de Nederlandse wet.

Door op Doorgaan te klikken, bevestig je dat je 18 jaar of ouder bent.


Bierbrouwen - Klik hier voor meer info

Informatie Over Thuis Bierbrouwen

Thuis Bierbrouwen

Thuis bierbrouwen

Thuis brouwen is voor bierfanaten een fascinerende en belonende hobby. Het proces van het bierbrouwen kan echter lang, vervelend en overdreven ingewikkeld lijken.

In dit artikel nemen we een diepgaand kijkje naar het proces van het bierbrouwen en tonen we je hoe je thuis gemakkelijk heerlijk kwaliteitsbier kan brouwen.

Vergeet niet regelmatig onze blog te checken voor meer van dit soort artikelen. Om te beginnen met het brouwen van je eigen bier, check je de Brewbarrel, een uitgebreide kit die alles bevat wat je nodig hebt om in je eigen huis fantastisch bier te brouwen.

HOE WERKT BIERBROUWEN?

Bier wordt in principe gemaakt van 4 ingrediënten:

- Gerst (of andere granen zoals tarwe of rogge): Gerst is een graankorrel die er ongeveer hetzelfde uitziet als tarwe. De zaden van dit graan worden geoogst, geweekt en ontkiemt om mout te creëren. Het mout wordt vervolgens gedroogd door het langzaam te verwarmen. De meeste brouwers slaan deze stap over en gebruiken mout die ze aangeschaft hebben om hun bier te maken.

Gerst voor bier

- Hop: De hopplant is familie van de hennep- of cannabaceaefamilie. De bloemen bevatten verschillende zuren en oliën en worden aan het brouwproces toegevoegd om het bier van bitterheid en aroma te voorzien. Hop is ook een natuurlijk conserveermiddel en helpt te voorkomen dat het bier bederft. Er zijn veel verschillende soorten hop, die het bier allemaal net verschillende smaken en aroma’s kunnen geven.

Hop voor bier

- Gist: Gist is een eencellige micro-organisme. Het is verantwoordelijk voor het produceren van het alcohol en de CO2 in bier en geeft het ook een specifieke smaak. Er zijn twee hoofdsoorten gist die gebruikt worden om bier te maken; ale-gist en lager-gist. De eerste gist meestal op hogere temperaturen en rijst tijdens de fermentatie meestal naar de oppervlakte van het bier, terwijl de tweede op lagere temperaturen gist en aan de onderkant van het bier gist.

Gist voor bier

- Water: De kwaliteit en de soort water die gebruikt worden bij het brouwproces hebben een gigantische impact op de algehele kwaliteit en smaak van het eindproduct. Thuisbrouwers gebruiken meestal gedestilleerd water of behandelen water met een aantal technieken. Grote brouwerijen hebben vaak hun eigen filtratiesystemen, terwijl andere claimen dat ze bronwater van verschillende natuurlijke bronnen gebruiken.

Water voor bier

Het proces van bierbrouwen bestaat uit 6 essentiële steppen: mouten, prakken, spoelen, koken, fermenteren en bottling/carbonation. Hieronder beschrijven we deze stappen gedetailleerder:

1. Mouten

Mouten is het proces dat gebruikt wordt om mout te creëren van gerst of andere granen. Het hoofddoel van mouten is om de enzymen te isoleren die nodig zijn om te brouwen.

De granen worden eerst ondergedompeld in water om het ontkiemingsproces te beginnen. Gerst wordt meestal ongeveer 2 uur in water geweekt voordat de granen verwijderd worden en vervolgens ongeveer 8 uur worden gedroogd. Dit proces wordt ongeveer 2 of 3 keer herhaald totdat kleine wortels (chits genaamd) zich beginnen te vormen in ongeveer 95% van de granen.

Op dit punt mogen de granen verder ontkiemen door ze in een koele, redelijk vochtige en goed-geventileerde ruimte te bewaren totdat de kleine bladeren (of acrospire) die van de granen groeien ongeveer hetzelfde formaat hebben als het graan zelf.

Ondertussen worden de zaden regelmatig gedraaid om de vorming van bacteriën en/of schimmel vanwege de hitte die door het ontkiemingsproces wordt gegenereerd, te voorkomen.

De mout wordt dan gedroogd op een stabiele temperatuur van ongeveer 31-50 graden Celsius. Het op hogere temperaturen drogen zal de enzymen in de zaden vernietigen die nodig zijn voor het prakken (de volgende stap in het brouwproces).

Tot slot worden de gedroogde, malted granen gescheiden van de rootlets die eruit groeien en tot een bleke mout gemalen. De granen kunnen ook op verschillende temperaturen geroosterd worden om specaliteitsmouten te creëren.

Verschillende soorten malt

2. Maischen

Het proces van het maischen houdt in dat de gemoute gerstgranen ongeveer 1 uur worden geweekt in heet water.

Dit activeert bepaalde enzymen in de granen en maakt dat ze afgebroken worden en dat hun natuurlijke suikers vrijkomen. Deze suikers worden later door het gist geconsumeerd tijdens het fermentatieproces om alcohol en CO2 te creëren.

Zo worden ook zoetheid en andere specifieke smaken en aroma’s van het mout aan het bier toegevoegd.

3. Klaren

Klaren houdt in dat de geweekte granen met heet water worden afgespoeld om overgebleven suikers te extraheren. Vervolgens worden ze gescheiden van de hete vloeistof die na het maischproces overgebleven is, wat “wort” genoemd wordt.

Nu worden de gemoute gerstgranen verwijderd en weggegooid.

Klaren van bier

4. Koken

Nu wordt de wort ongeveer 1 uur gekookt in een nieuw, schoon vat om micro-organismen die in de vloeistof overgebleven zijn, te doden.

Ook wordt tijdens het kookproces hop aan het wort toegevoegd om smaak toe te voegen. Het moment waarop de hop aan het wort wordt toegevoegd, beïnvloedt de uiteindelijke smaak van het bier. Brouwers experimenteren er vaak mee door hop op verschillende fases van het kookproces toe te voegen om zo verschillende biersmaken te creëren.

Zodra het kookproces voltooid is, wordt het wort snel afgekoeld tot ongeveer 21-27 graden Celsius en wordt het gist toegevoegd. Als het gist aan hogere temperaturen wordt toegevoegd, dan zal het afsterven.

Nu moeten brouwers vermijden dat het wort besmet wordt. Omdat het niet langer intense temperaturen heeft, is het vatbaar voor besmetting door andere micro-organismen en bacteria.

Koken

5. Gisten

Dit is vooral een periode van wachten. Het wort wordt aan fermentatietanks toegevoegd en blijft daar 1-2 weken. Ondertussen consumeert het gist de suikers die van de gemoute gerstgranen geëxtraheerd worden om zo alcohol en CO2 te creëren. De CO2 wordt afgegeven aan de lucht, terwijl het alcohol in het bier achterblijft.

Gisten

6. Bottelen en carbonisatie

Zodra het bier gefermenteerd is, moet het gecarboniseerd en gebotteld worden voordat het klaar is om te drinken.

De meeste thuisbrouwers carboniseren hun bier door een kleine hoeveelheid suiker aan hun flesjes toe te voegen, wat maakt dat het overgebleven gist in het bier de suiker consumeert en het bier carboniseert. Dit staat bekend als “bottle conditioning”.

Grotere brouwerijen zullen meestal direct koolstofdioxide in het bier injecteren.

Bottelen van bier

WAT IS DE MAKKELIJKSTE MANIER OM BIER TE BROUWEN?

Het brouwproces dat we zojuist hebben beschreven, is vrij lang en complex. Er zijn echter simpelere manieren om thuis bier te brouwen.

Een van de simpelste manieren om bier te brouwen is om een moutextract te gebruiken. Moutextracten zijn in principe geconcentreerde vormen van wort die in vloeistof of droge vorm beschikbaar zijn.

Moutextract wordt geproduceerd door de bovengenoemde eerste 4 stappen te volgen om wort te creëren. De vloeistof wordt vervolgens geconcentreerd door hitte of een vacuüm te gebruiken om water te verdampen en een geconcentreerde versie van wort te creëren, het zogenaamde moutextract.

Door deze extracten te gebruiken, kunnen thuisbrouwers de complexere stappen van het brouwproces overslaan en meteen bij met vergisting beginnen. Het werken met moutextracten beperkt brouwers echter in hun mogelijkheden om in hun bier unieke smaken en aroma’s te creëren, aangezien ze alleen controle hebben over de laatste fases van het brouwproces.

HOE KAN JE THUIS BIERBROUWEN MET EEN MOUTEXTRACT?

Thuis bierbrouwen met moutextract is ontzettend makkelijk.

Eerst moet je bepalen met wat voor soort moutextract je wilt werken. Extracten zijn beschikbaar in veel varianten, inclusief lager, amber ales, pale ales, IPAs, stouts, porters en veel meer.

Bier moutextracten

Je zult ook moeten bepalen of je met droge of vloeibare extracten gaat werken. Thuisbrouwers debatteren er al heel lang over welke variant beter is, en het is helemaal aan jou om de keuze te maken. Elk kwaliteitsextract van een gerenommeerde fabrikant zou degelijke resultaten moeten produceren.

Zodra je hebt besloten welk extract je gaat gebruiken, kan je in je eigen huis met gemak kwaliteitsbier brouwen.

Zorg er altijd voor dat je al je brouwinstrumenten schoonmaakt. De meest voorkomende reden voor mislukte brouwsels is besmetting, dus zorg ervoor dat je extra aandacht besteedt aan de reiniging van al je instrumenten.

Wanneer je met een nieuwe kit werkt, spoel je al je instrumenten simpelweg met heet water. Gebruik een veilige, intensieve reiniger wanneer je oude kits of andere gerei gebruikt, en spoel deze grondig.

Om je bier te brouwen, voeg je simpelweg je extract toe aan een fermentatievat en voeg je water toe volgens de instructies die bij het extract horen. Zorg er altijd voor dat je drinkwater zonder chloorgeur gebruikt en verwarm het tot ongeveer 21-27 graden Celsius.

Voeg het gist snel en gelijkmatig aan het oppervlakte van de vloeistof toe en bedek je vat. Laat het mix ongeveer 6 dagen fermenteren, en zorg ervoor dat de temperatuur van het brouwsel gelijk blijft.

Op dag 6 zal je het specifieke stamwortgehalte van je brouwsel dagelijks moeten meten. Zodra je stamwortgehalte 2 opeenvolgende dagen gelijk is, is je brouwsel klaar om te bottelen. Klik hier voor exacte informatie over hoe je het specifieke stamwortgehalte van je brouwsel kan meten.

Om je brouwsel te carboniseren, voeg je ofwel een voorgemeten hoeveelheid suiker aan elk flesje toe, ofwel gebruik je carbonisatietabletten. Bewaar je flessen vervolgens ongeveer 2 weken op een temperatuur van minstens 18 graden Celsius voor een tweede gisten.

Daarna zijn je je biertjes klaar om gekoeld te worden en is het alleen nog aan jou om ervan te genieten.

Hoe Je Bier Brouwt Met Een Brewbarrel

Als je een nog simpelere methode zoekt om bier te brouwen, check dan de BrewBarrel die beschikbaar is via de Zamnesia Headshop.

Brewbarrel

Deze kit komt compleet met alle instrumenten en ingrediënten die nodig zijn om thuis je eigen bier te brouwen. De kit bevat een leeg biervat, moutextract, gist, hopextract, een reduceerventiel, bierviltjes en een simpele handleiding.

Hieronder staan de basisstappen om bier te creëren met de BrewBarrel. Klik hier om die van jou te bestellen en begin vandaag nog met het brouwen van ongelooflijk bier in je eigen huis.

  1. Open je BrewBarrel-kit
  2. Verwijder het deksel van je vat en voeg je moutextract toe. Vul de moutfles vervolgens tot de eerste markering met koud water, vervolgens met kokend water tot de markering aan de bovenkant, en voeg dat toe aan het vat.
  3. Hersluit het vat en schud het ongeveer 30 seconden.
  4. Voeg 5 flessen koud water toe.
  5. Voeg je hopextract en gist toe, en sluit je vat met het reduceerventiel.
  6. Laat je BrewBarrel 24 uur rusten op kamertemperatuur.
  7. Plaats je vat 10 seconden op z’n kop, draai hem weer om naar z’n normale positie en laat het minstens 5 dagen op kamertemperatuur rusten voor gisting.
  8. Plaats je vat uiteindelijk 2 volle dagen in de koelkast. Daarna is het tijd om achterover te zitten en te genieten van een glas zelfgebrouwd bier.

Hoe Je Bier Brouwt Met Een Bierbrouw Pakket

How To Brew Beer With A Brew Kit

Als je je eigen bier wilt brouwen, dan is een bierbrouw pakket een makkelijke manier om aan de slag te gaan. Deze kant-en-klare pakketten bevatten alles wat je nodig hebt om je eerste partij te maken. Voeg gewoon water toe, meng de gist erdoor en laat je bier fermenteren. In slechts een paar weken heb je je eigen huisgemaakte, ambachtelijke bier.

Hoewel er veel soorten bierbrouw pakketten verkrijgbaar zijn, is het voorbereidingsproces bij de meeste praktisch hetzelfde. Het verschil zit 'm meestal in de hoeveelheid suiker of water die nodig is voor de verschillende brouwsels. We leggen je uit hoe je bier brouwt met een kant-en-klaar pakket.

VOORDAT JE BEGINT

Voordat je kunt gaan brouwen, heb je een aantal dingen nodig. Je kunt deze op dezelfde plek kopen als waar je het bierbrouw pakket hebt aangeschaft.

WAT JE NODIG HEBT

What You Will Need

Voor het bottelen van je bier is het handig om hersluitbare flesjes te gebruiken met een beugeldop en een rubberen sluitring. Er zijn ook flessen verkrijgbaar die je met een kroonkurk kunt afsluiten. Als je die gebruikt, dan heb je een kroonkurkapparaat en bijpassende kroonkurken nodig.

Het is belangrijk dat je al je vaten, flessen en materialen goed schoonmaakt voordat je begint. Het is raadzaam om daarvoor een professioneel ontsmettingsmiddel te gebruiken.

PROCEDURE

The Homebrewing Procedure

Open het bierbrouw pakket. Verwijder het plastic deksel, de gist en indien gewenst het etiket van het blik. Open het blik met een blikopener en verwarm het geheel in ongeveer 10 minuten voorzichtig op in een pan met water. Dat zorgt ervoor dat het moutextract vloeibaarder wordt. In plaats van het blik rechtstreeks op te warmen in een gewone pan met water, kun je het beter "au-bain-marie" doen.

Giet nu de verwarmde inhoud van het blik in je schone gistingsvat/fust. Spoel het lege blik na met 1l lauwwarm water en voeg het water toe aan het vat.

Afhankelijk van het bierrecept uit je pakket, meng je de voorgeschreven hoeveelheid suiker voor je bier met 2l heet water. Dat voeg je toe aan het gistingsvat. Roer het geheel goed door totdat de suiker is opgelost. (Zorg ervoor dat het water niet te heet is, omdat het dan langer duurt voor het weer is afgekoeld.) Voeg nu de voorgeschreven hoeveelheid water toe, volgens het recept van je bierbrouw pakket. Laat het mengsel afkoelen tot ongeveer 25°C.

Meet ongeveer een half glas (150ml) water af op kamertemperatuur (circa 25°C) en los de gist er in op. Laat het gist mengsel ongeveer 15 minuten rusten. Roer het daarna door de afgekoelde mix in je gistingsvat of fust.

Hoewel je bier kunt brouwen met elk doorsnee bierbrouw pakket, kun je de smaak en geur zelf verrijken door smaakstoffen, moutextracten of glucose toe te voegen.

Een hydrometer meet de verhouding tussen de dichtheid van je bier en de dichtheid van water. Elk bierrecept heeft een ideale startdichtheid, die op het blik wordt vermeld als het stamwortgehalte. Gebruik de hydrometer om de juiste startdichtheid van je mengsel te controleren.

FERMENTATIE

Fermentation

Ziet alles er tot nu toe goed uit? Sluit het gistingsvat dan af en plaats de luchtsluis erop. Vul deze met water totdat ze ongeveer halfvol is en gebruik de rubberen dop om haar af te sluiten. Zet het vat op een warme plaats (18-23°C) en laat het mengsel fermenteren. De fermentatie duurt gewoonlijk ongeveer 10 dagen, maar dit kan door bepaalde factoren worden beïnvloed, zoals de omgevingstemperatuur. Hoe lager deze temperatuur, hoe langer het fermentatieproces duurt. Je kunt zien dat het proces is afgerond als de bubbels niet meer stijgen of het waterniveau in de luchtsluis gelijk blijft.

LAGEREN/KLAREN

Lagering And Clarification

Voordat je bier klaar is met fermenteren, moet je het overhevelen in een schoon fust met een luchtsluis. Je kunt dat doen door gebruik te maken van de tap op je gistingsvat. Dit proces van overhevelen van je bier, zorgt ervoor dat het wordt gescheiden van de gist op de bodem. Nadat het is overgeheveld, bewaar je het opnieuw 1 of 2 weken op kamertemperatuur. Dit is de tweede fermentatie, ook wel klaring of lagering genoemd. Nadat je bier ongeveer 2 weken heeft gelagerd, neem je de hydrometer er weer bij. Controleer de dichtheid van je brouwsel opnieuw. Als je slechts één gistingsvat hebt, dan kun je het klaren overslaan, maar voor het beste resultaat is het beter om dit wel te doen.

Video: Hoe Je Bier Brouwt Met Een Brewferm Bierbrouw Pakket

OPTIONEEL: VERRIJK DE SMAAK VAN JE BIER MET DROOGHOPPEN

Drooghoppen houdt in dat je hop toevoegt aan je bier, om aroma en smaak toe te voegen. Je kunt dit doen tijdens het eerste fermentatieproces, maar ook tijdens de tweede vergisting. Je voegt de hopsmaak dan meteen toe aan je fust. Oorspronkelijk wordt dit gedaan voor heldere biertjes en IPA’s, maar je kunt elk type bier drooghoppen. Of je dit wilt, hangt natuurlijk af van je persoonlijke smaak. Veel brouwers vinden het de moeite waard.

BOTTELEN

Bottling

Pas als het fermentatieproces van je bier helemaal is afgerond, kun je het bier bottelen. Om te weten of het gereed is, gebruik je de hydrometer weer. Meet de uiteindelijke dichtheid of de huidige relatieve dichtheid van je bier. De ideale uiteindelijke dichtheid is afhankelijk van het soort bier, dus lees de instructies van je pakket goed door.

Als je bier de juiste dichtheid heeft bereikt, moet je het eerst overhevelen naar een ander, schoon fust. Om dat te doen, verwijder je de luchtsluis. Giet het bier vervolgens voorzichtig, met behulp van de tap, over, zonder dat de droesem in beweging komt.

Afhankelijk van de instructies van je bierbrouw pakket, kun je een tweede hoeveelheid suiker aan het bier toevoegen. Om dat te doen, los je de suiker op in een klein beetje kokend water. Wees je ervan bewust dat de hoeveelheid suiker die je bij deze stap toevoegt, kan variëren. Het hangt ervan af of je je bier in flesjes doet of in een vat. Als je een vat gebruikt, heb je minder suiker nodig. (Lees de instructies van je bierbrouw pakket voor de aanbevolen hoeveelheid.)

Neem de mengvork en roer de suiker goed door het bier. Doe het vervolgens in de flesjes of in het vat en sluit de flessen af, of verzegel het vat.

Daarna moet het bier nog 2 weken opnieuw vergisten, terwijl je het op een warme plaats bewaart. Om te controleren of het opnieuw vergisten klaar is, open je na verloop van tijd een flesje. Kijk of het bier voldoende koolzuur bevat. Als dat niet zo is, laat het bier dan nog een aantal dagen rusten. Als het voldoende koolzuur bevat, kun je het verplaatsen naar de uiteindelijke opslagruimte die koel moet zijn, ongeveer 10°C. Geef je bier daarna nog 6-8 weken de tijd om te rijpen.

CHEERS! PROOST! SALUTE! JE KUNT NU GENIETEN VAN JE ZELFGEBROUWEN BIER!

VOORZORGSMAATREGELEN VOOR VEILIG BROUWEN

Precautions For Safe Brewing

Houd je aan deze regels om het risico op exploderende flessen of fusten te voorkomen:

  1. Gebruik drukbestendige en herbruikbare bierflesjes zonder barsten en beschadigingen.
  2. Vertrouw niet blindelings op de genoemde tijden in de gebruiksaanwijzing van het bierbrouw pakket en let niet alleen op bubbels in de luchtsluis. Meet altijd de oorspronkelijke en uiteindelijke dichtheid van je bier met behulp van de hydrometer.
  3. Voeg niet te veel suiker toe tijdens het bottelen.
  4. Voor het bewaren, is een afgesloten, aparte ruimte het beste. 
  5. Stel bierflesjes of fusten nooit bloot aan direct zonlicht.