Microgreens, ook wel microgroente genoemd, zijn eigenlijk zaailingen. Ze zijn verder ontwikkeld dan kiemgroente, maar het zijn nog geen baby-bladgroentes. Per definitie hebben ze een korte steel, een setje zaadlobben en een setje echte bladeren. Ze zijn klein, maar ongelooflijk rijk aan voedingsstoffen. Sommige microgreens bevatten maar liefst 28 keer zoveel gunstige verbindingen als volwassen planten.
Microgreens zijn vooral rijk aan fytonutriënten, zoals bètacaroteen, luteïne, zeaxanthine en sulforafaan. Dankzij hoge concentraties antioxidanten en andere verbindingen kunnen deze kleine planten zichzelf verdedigen en goed groeien. Microgreens zijn klein, maar hebben een hoge voedingswaarde, waardoor je veel waar voor je geld krijgt. Je kunt ze onder LED lampen op een tray kweken, maar ook in de tuin of in een kas. Meer dan een plantentray, een beetje aarde, voldoende licht en wat water heb je niet nodig. Koop vandaag nog zaden bij de Plantshop en kweek je eigen microgreens!
Maak salades nog lekkerder met de Exotische Salade Mix. Strooi de zaden gewoon over de aarde, druk ze voorzichtig aan en dek ze lichtjes af. Geef wat water en gebruik een of twee keer per dag je plantenspuit om de aarde vochtig te houden. Oogsten kan na 2-3 weken, wanneer de eerste set echte bladeren verschijnen. Microgroenten gedijen in een zonnige omgeving, zoals een vensterbank of balkon.
Boerenkool (Brassica oleracea) staat bekend als een van de voedzaamste groenten die er zijn. Maar wist je dat de spruiten van boerenkool nog meer voedingsstoffen bevatten dan de volledig volgroeide plant? Zaai de boerenkool zaden dicht op elkaar in een propagator en oogst je heerlijk verse en voedzame spruiten na zeven tot tien dagen!
De Groene Daikon Radijs is heerlijk, zeer voedzaam en wordt vaak als garnering in de Japanse keuken gebruikt. Groene Daikon Microgreens zijn net zo vol van smaak, maar hebben een nog hogere voedingsdichtheid. Om ze te kweken, hoef je alleen maar de zaden dicht op elkaar in een kweekbak te zaaien. Na ongeveer één week kun je de spruiten oogsten. Ze hebben een lekkere frisse, pittige smaak.
Andijvie Kiemgroente wordt al gebruikt sinds de tijd van het oude Griekenland! Het is ideaal in salades, soepen en een scala aan recepten. Bovendien is het ook nog eens rijk aan vitamine K en C. De zaden kiemen binnen 2-3 dagen. De eerste bladeren, die na ongeveer 8-15 dagen verschijnen, zijn perfect om te oogsten. Geef de planten vochtige aarde, zonlicht en warmte, dan zullen ze goed presteren.
Deze peperige, milde en zoete Venkel Kiemgroente heeft 7-14 dagen nodig om te kiemen. Vervolgens moet je nog 2 weken wachten voordat de eerste blaadjes klaar zijn. Heerlijk in allerlei recepten. Zolang het plantje genoeg licht en warmte krijgt en de omliggende aarde vochtig blijft, zit je eigenlijk altijd goed! Deze snelgroeiende kiemgroente scoort op vele vlakken. Kweek het nu zelf!
Om het beste uit je Erwtenscheuten Kiemgroente te halen, zaai je de zaden gewoon in het vroege voorjaar, waarna ze snel in bloei komen. Kweek ze buiten op een warme plaats, in een kleine vensterbank of op het balkon. Houd de aarde vochtig, maar niet te nat. In een mum van tijd verschijnen er zoete bladeren! Geniet van een rijke smaak die ideaal is voor salades, soepen en broodjes. Verrukkelijk.
Deze snelbloeiende, onderhoudsarme Aziatische bladgroente groeit in allerlei omgevingen, en is geschikt voor kwekers van alle niveaus. Zaai de zaden aan het begin van de lente en je kunt de blaadjes al na enkele weken bloei oogsten. Dankzij de mosterdachtige smaak is Mizuna Kiemgroente een heerlijke toevoeging aan salades en andere recepten die wel wat smaak kunnen gebruiken!
Deze kleurrijke Microgreens Gemengde Sla bevat sla in verschillende vormen en bladkleuren. Je kunt deze zaden het hele jaar door kweken, zodat je altijd een lekkere salade op tafel zet. Zaai de zaden wanneer je maar wilt, want ze groeien snel. Houd de aarde vochtig, maar niet doorweekt en al snel oogst je verrukkelijke sla waarmee je talloze gerechten kunt maken. Ideaal voor allerlei kwekers!