Blog
Eindhoven wil eigen wiet kweken
2 min

Eindhoven wil eigen wiet kweken

2 min
Nieuws Wetgeving

Het probleem met de levering van illegale marihuana aan coffeeshops in Eindhoven wordt simpel en elegant opgelost door de cannabis lokaal te kweken.

Het probleem met de levering van illegale marihuana aan coffeeshops in Eindhoven wordt simpel en elegant opgelost door de cannabis lokaal te kweken.

De burgemeester van de stad, Rob van Gijzel, beschreef afgelopen woensdag in een geschreven persverklaring geadresseerd aan de Nederlandse premier de details van het besluit van de justitiële autoriteiten om eindelijk het onder toezicht kweken van cannabis toe te staan.

In de verklaring wijdde de burgemeester uit over de strategische waarde van het besluit, waaronder ook de klap die werd toegebracht aan illegale en underground marihuanakwekers die in toenemende mate de verkooppunten van de stad van wiet voorzagen.

Wettelijk gezien is het kweken en verkopen van marihuana nog steeds illegaal, maar de straffen zijn mild en omgeven met een sfeer van coulance.

Naast het bevorderen van de decriminalisering van cannabis, blijft Nederland stelling houden tegen anti-cannabisgroeperingen, bijvoorbeeld door een wet aan te nemen die het verplicht stelt dat burgers hun gegevens in een database laten opslaan wanneer ze iets kopen in een coffeeshop en door toeristen uit de shops te weren.

Hoewel de wet streng was, werd hij genegeerd en kregen de Nederlandse steden zelf de controle over het reguleren van de wietkweek.

De premier stapte naar het gerecht om hulp te krijgen bij kleinschalige operaties begin februari, in de hoop om grote illegale marihuanakwekerijen aan te kunnen pakken.

Het antwoord van de Eindhovense burgemeester was bondig en zakelijk. Hij beschreef de hoge concentratie van georganiseerde misdaad in het zuiden van de stad en de daarmee samenhangende lucratieve georganiseerde marihuanahandel.

Hij sprak over veelvuldige bedreigingen, intimidaties, fraude en zelf geweldsdelicten en over de manier waarop eigenaren van lokale coffeeshops op deze manier de criminaliteit in werden gedwongen. Het beleid met betrekking tot deze coffeeshops is ronduit ineffectief.

Gijzel en zijn stad zullen op beperkte schaal marihuana gaan kweken en de legale kweek reguleren in de hoop de aan cannabis gelieerde georganiseerde misdaad te bestrijden en de eigenaren van coffeeshops te hulp te schieten. Het is zijn bedoeling om het kweken voor te zetten en te zien hoe dat de komende drie jaren uitpakt.

Volgens Job van de Sande van het Ministerie van Justitie droegen ook talloze ambtenaren uit andere steden oplossingen aan voor kleinschalige operaties. Maar de uiteindelijke oplossing kunnen we over niet al te lange tijd verwachten.

Van de Sande noemt ook het feit de lokale wetgeving van Eindhoven in strijd is met de landelijke wetgeving, net zoals in sommige Amerikaanse staten medicinale wiet onverenigbaar is met de federale wetten. Hoewel er van overheidswege op dit punt niet streng wordt opgetreden, blijft het kweken van cannabis officieel wel illegaal.

Hij geeft aan dat de burgemeester nog steeds in het beslissingsproces zit.

De cannabiscultuur was en zal in Nederland altijd een hoofdproduct blijven, voor de lokale inwoners en de buitenlands toeristen. De meer dan 670 coffeeshops verspreiden cannabis aan recreationele gebruikers wereldwijd.

Hoewel ook het bezit van cannabis in Nederland officieel nog steeds illegaal is, wordt deze overtreding al sinds enige tijd niet meer als crimineel gezien. In 1976 werden zowel het bezit als de verkoop van hoeveelheden onder de 5 gram slechts mild bestraft.


Read more about
Nieuws Wetgeving
Zoeken in categorieën
of
Zoeken