Blog
Wat Je Moet Weten Over Hexahydrocannabinol (HHC)
4 min

Wat Je Moet Weten Over Hexahydrocannabinol (HHC)

4 min

HHC krijgt steeds meer aandacht in de cannabis-gemeenschap, vooral in Noord-Amerika, waar HHC vape-cartridges en HHC-toppen de dispensaria overspoelen en op de markt worden gebracht als een legaal alternatief voor THC. Lees verder om meer te weten te komen over deze nieuwe cannabinoïde, en de legaliteit, veiligheid en effecten ervan.

Ooit gehoord van hexahydrocannabinol, of HHC? Over de hele wereld haalt deze semi-synthetische cannabinoïde de krantenkoppen, waarbij het wordt aangeprezen als 'schoon', veilig en – heel opmerkelijk – een legaal alternatief voor THC. Maar wat is HHC nu eigenlijk, hoe wordt het gemaakt en hoe werkt het in je lijf? In dit artikel gaan we dieper in op de HHC-cannabinoïde, kijkend naar de productie, farmacologie en veiligheid ervan.

Wat is hexahydrocannabinol (HHC)?

Wat is hexahydrocannabinol (HHC)?

HHC is een cannabinoïde die op dit moment veel aandacht krijgt in de cannabis-gemeenschap. Net als met Δ-8-THC komt de hype rond HHC vooral doordat het zo lijkt op Δ-9-THC. Maar anders dan het 'traditionele' THC ligt het met de legaliteit van HHC wat ingewikkelder. Hexahydrocannabinol lijkt zeker op zijn natuurlijke tegenhanger, maar heeft een heel eigen moleculaire structuur en effect.

Veel bronnen noemen hexahydrocannabinol een “semi-synthetische cannabinoïde”. Hoewel het ook in spoorhoeveelheden in de cannabisplant wordt gevonden, is het meestal synthetisch van THC afgeleid. HHC werd zelfs voor het eerst ontdekt in een laboratorium, dus eerder dan in cannabis zelf.

Gerelateerd artikel

Wat Is Delta-8 THC (∆⁸-THC)?

De oorsprong van hexahydrocannabinol

HHC werd in de jaren ’40 van de vorige eeuw voor het eerst door de Amerikaanse scheikundige Roger Adams gesynthetiseerd. Adams was hoofd van de Afdeling Scheikunde van de universiteit van Illinois van 1926 tot 1954, en een van de belangrijkste onderzoekers op het gebied van cannabis. Toen volgens de Amerikaanse Marihuana Tax Act wiet als misdadig werd bestempeld, kreeg Adams zelfs toestemming om door te gaan met zijn cannabisonderzoek.

Volgens schattingen heeft Adams, met zijn meer dan 250 doctoraalstudenten, in zijn tijd bij de universiteit van Illinois zeker twintig verschillende cannabisexperimenten gedaan. In die experimenten wisten Adams en zijn studenten veel cannabisstofjes te isoleren of verkrijgen (waaronder CBD, THC en HHC) en het unieke verband tussen deze en andere stoffen in de plant te documenteren. Adams heeft ook de Adams-Schaal ontwikkeld, bedoeld voor het meten van de sterkte van cannabis, en de Adams-Katalysator (of platina(IV)oxide) ontdekt, wat bij hydrogenatie (de vorming van waterstofverbindingen) wordt gebruikt.

Wat is het verschil tussen HHC en THC?

Wat is het verschil tussen HHC en THC?

Hoewel HHC in de cannabisplant zit, is de concentratie vaak erg laag. Meestal wordt het dan ook in een laboratorium uit THC gesynthetiseerd. Op veel manieren lijken HHC en THC op elkaar, maar er zijn een paar grote verschillen.

Het belangrijkste verschil is dat HHC en THC andere scheikundige verbindingen hebben. Waar Δ-8-THC een dubbele binding heeft bij het achtste koolstofatoom in de middelste ring, heeft Δ-9 deze binding bij het negende koolstofatoom, terwijl HHC die dubbele bindingen mist. Dit maakt HHC tot een stabielere stof dan THC, met een langere houdbaarheid: THC breekt snel af tot CBN als het in aanraking komt met warmte en licht.

Een ander groot verschil is dat THC meestal onttrokken wordt uit cannabis voor recreatief of medisch gebruik, terwijl het nu op de markt verkrijgbare HHC vaak uit hennep wordt gehaald. Hiermee kunnen de makers en verkopers van HHC soms wetten die THC reguleren, omzeilen.

Jammer genoeg is er weinig bekend over hoe HHC in het lichaam werkzaam is. Toch lijken het psychoactieve effect en de scheikundige structuur er allebei op te wijzen dat het zich net als THC aan CB1- en CB2-receptoren hecht. Maar er is meer onderzoek nodig naar de precieze werking van HHC om hier meer over te kunnen zeggen.

Gerelateerd artikel

CBD, THC & CBG – Het Ontdekken Van Cannabinoïden

Kun je high worden van HHC?

Kun je high worden van HHC?

Ja, HHC is psychoactief. Wel is het zo dat de meeste informatie over de effecten ervan van gebruikers zelf komt, wat het minder objectief maakt. HHC-producenten bevestigen die verhalen echter, en beweren dat HHC een sterkte heeft die gelijk is aan ongeveer zeventig tot tachtig procent van THC.

Effecten van HHC

De effecten van HHC worden vaak met die van THC vergeleken, maar zouden dan minder intens zijn. Sommigen beschrijven het effect als cerebraal en bedwelmend, anderen juist als verlichtend, een beetje euforisch, helder en energiek. HHC lijkt in ieder geval meer energie te geven dan Δ-8-THC.

In onderzoek uit 1977 wordt ook beweerd dat HHC ongeveer dezelfde effecten heeft als pijnstillers, zoals morfine (Bloom et al.). Maar om die onderzoeksresultaten te bevestigen, zijn meer studies nodig.

Wat je vooral niet moet vergeten, is dat de effecten van HHC subjectief zijn, net als bij alle andere cannabinoïden. Zo hangt het er erg van af wat je lichaamschemie is, je tolerantie voor cannabinoïden, je conditie, je mindset, maar ook in welke omgeving je gebruikt, wat de kwaliteit van het HHC-product is en hoeveel je ervan gebruikt.

Is HHC legaal?

Net als andere THC-stoffen, bijvoorbeeld Δ-8 en Δ-10, wordt HHC vaak aangeprezen als een legale manier om high te worden. Toch is de legaliteit van al deze cannabinoïde-analogen erg ingewikkeld en variabel.

Zo is HHC in de VS legaal volgens de Farm Bill van 2018, waarin staat dat hennep en hennepproducten minimale hoeveelheden THC mogen bevatten. Dankzij die wet mag THC uit hennep gehaald worden voor het verkrijgen van HHC en mag HHC in alle vijftig staten verkocht worden. Het is echter niet duidelijk of HHC legaal is in Europa of andere delen van de wereld.

Zoals wel vaker het geval is in de cannabiswereld, slagen veel overheden er niet in om met de tijd mee te gaan en hebben velen nog geen standpunt ten opzichte van HHC ingenomen. Iedereen die belangstelling heeft in HHC-producten, raden we dan ook aan om de overheid om meer informatie over de legaliteit van HHC te vragen.

Kan HHC aangetoond worden bij een drugstest?

Door het tekort aan onderzoek naar HHC is het ook moeilijk om te zeggen of het gebruik ervan de resultaten van een drugstest beïnvloedt. In theorie worden bij zo'n test THC-metabolieten aangetoond, vooral de stoffen 11-OH-THC en THC-COOH; HHC is anders dan THC, dus zou je kunnen aannemen dat het niet omgezet wordt in een van die stofjes. We weten het alleen niet zeker, dus raden we aan om HHC ten minste vier weken lang niet te gebruiken voor je een drugstest moet ondergaan. Dan kun je in elk geval een positieve uitslag voorkomen!

Gerelateerd artikel

Drugstesten: Wat Je Moet Weten

Is HHC veilig?

Is HHC veilig?

Er bestaan geen onderzoeken naar de effecten van HHC op de lange termijn. Het meeste wat we weten over deze stof, is afkomstig van gebruikers en HHC-producenten. Hoewel er nog geen gevallen bekend zijn van nare bijwerkingen, is het nog te vroeg om te oordelen over de veiligheid van de stof.

Als je belang hebt bij HHC-producten, vergeet dan niet om je gezond verstand te gebruiken. Zoek uit wat wel en niet mag volgens de wet, om er zeker van te zijn of je HHC kunt kopen of gebruiken. En controleer de betrouwbaarheid van de producent bij wie je wat wilt aanschaffen. Sommige HHC-producten bieden ook testresultaten van onafhankelijke partijen aan, waarmee je meer inzicht krijgt in wat ze je aanbieden.

Ook al is er nog veel onbekend, we hopen toch dat er meer kennis komt over HHC en dat we daardoor cannabinoïde-producten toegankelijker kunnen maken voor mensen, waar ze ook wonen. Het enige wat we nu kunnen doen, is op de hoogte blijven van nieuwe ontwikkelingen.

Steven Voser
Steven Voser
Steven Voser is een onafhankelijke cannabisjournalist met meer dan zes jaar ervaring in het schrijven over alles omtrent wiet: hoe je het kweekt, hoe je er optimaal van geniet, maar ook de groeiende industrie en het onduidelijke juridische landschap eromheen.
Bronnen
  • Bloom AS, Dewey WL, Harris LS, & Brosius KK. (1977 Feb). 9-nor-9beta-hydroxyhexahydrocannabinol, a cannabinoid with potent antinociceptive activity: comparisons with morphine - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
Facts Nieuws
Zoeken in categorieën
of
Zoeken