Blog
Hoe Kun Je Kruiden Drogen?
4 min

Hoe Kun Je Kruiden Drogen?

4 min

Als je je zelfgekweekte kruiden zorgvuldig droogt en bewaart, heb je daar nog vele maanden profijt van. Maar hoe krijg je precies potten vol goed gedroogde bloemen, bladeren en wortels? Gelukkig kun je hiervoor uit meerdere opties kiezen, en in dit artikel ontdek je de beste!

Je hebt liefdevol je eigen culinaire en therapeutische kruiden gekweekt. Top! Maar nu is het tijd om ze te drogen en op de juiste manier te bewaren. Het is belangrijk dat je hier voldoende aandacht aan besteedt, omdat je oogst anders snel ten prooi kan vallen aan schimmel. Hieronder ontdek je verschillende methodes om de klus te klaren!

Je kruiden oogsten, sorteren en wassen

Je Kruiden Oogsten, Sorteren En Wassen

Voordat je je kruiden kunt drogen, moet je ze natuurlijk eerst oogsten. Vervolgens moet je ze op soort sorteren (tenzij je een mix maakt) en ze zorgvuldig wassen. Volg onderstaande tips om dit proces zo makkelijk mogelijk te maken:

  • Oogst je kruiden op het juiste moment. Verdiep je in de door jou gekweekte kruiden om dit goed te timen. Als je te vroeg oogst, loop je misschien hogere opbrengsten mis, en als je te laat oogst, kunnen de kruiden hun smaak verliezen en bitter worden.

  • Sorteer de wortels, bladeren en bloemen zorgvuldig. Verwijder overmatig beschadigde blaadjes en wortels, maar ook bladeren die tekenen van schimmel vertonen.

  • Pak de tuinslang erbij en spuit grote wortels af om brokken aarde te verwijderen. Dompel de bladeren en bloemen onder in een emmer water en laat ze even weken voordat je ze uitschudt.

Verschillende manieren om kruiden te drogen

Verschillende Manieren Om Kruiden Te Drogen

Je kruiden zijn nu geoogst en schoon. Daarmee is het tijd ze te drogen, zodat je ze voor langere tijd kunt bewaren. Dit kun je op verschillende manieren doen. Als je een beperkt budget hebt, dan volstaan simpele hulpmiddelen die je vast al in huis hebt. Ben je een herborist in wording met een grote passie voor alles wat groen is? Dan kun je ook in een apparaat investeren dat dit proces superefficiënt maakt. Hoe dan ook, hieronder ontdek je een aantal methodes om je kruiden te drogen!

Gerelateerd artikel

De Beste Kruiden Om Thuis Capsules Mee Te Maken

Voedseldroger

Een voedseldroger is een handig en efficiënt apparaat om kruiden te drogen. Lijkt dit je wat teveel van het goede? Weet dan dat je met een voedseldroger ook andere etenswaren kunt drogen. Hier is een aantal goede redenen om zo'n apparaat te gebruiken:

  • Betrouwbaar: deze apparaten zorgen voor een consistente luchtstroom die kruiden gelijkmatig uitdroogt, zonder overtollig vocht achter te laten.
  • Snel: een voedseldroger droogt je oogst sneller dan andere methodes, zoals drogen aan de lucht.
  • Gemakkelijk: de meeste modellen hebben verticaal gestapelde lades, waardoor je snel veel kruiden kunt drogen zonder dat het veel ruimte inneemt.

Probeer je kruiden op een lage stand te drogen om vluchtige verbindingen te behouden. Stel het apparaat voor vier uur lang in op een temperatuur van 35–46°C.

Magnetron

Bijna iedereen heeft wel een magnetron in de keuken, waardoor deze methode heel toegankelijk is. Kruiden drogen in de magnetron is ook een van de snelste technieken. Verspreid je kruiden over een magnetronbestendige schaal en droog ze gedurende 1 tot 3 minuten. Stop de magnetron elke 30 seconden om de kruiden te controleren. Nadelen zijn er echter ook. Zo kunnen kruiden in de magnetron vrij gemakkelijk verbranden. Houd ze dan ook voortdurend in de gaten om dit te voorkomen.

Drogen in de oven

Drogen In De Oven

Ook een oven vind je in de meeste keukens, waardoor dit eveneens een eenvoudige, goedkope en gemakkelijke manier is om kruiden te drogen. Een oven is sneller dan een voedseldroger, maar vanwege de minder goede luchtstroom drogen sommige bladeren, wortels en bloemen wel minder snel dan andere. Als je deze techniek gebruikt, bekleed dan een bakplaat met wat bakpapier en verdeel je kruiden gelijkmatig. Stel de oventemperatuur in op 82°C en droog je kruiden gedurende 2 tot 4 uur. Laat de deur van de oven daarbij op een kier, zodat vocht kan ontsnappen. Controleer je kruiden elke 30 minuten om verbranding te voorkomen. Als je merkt dat sommige kruiden al droog zijn, ruil ze dan om met exemplaren die nog veel vocht bevatten.

Binnen drogen aan de lucht

Zoek je een goedkope en duurzame manier om je kruiden te drogen, waarbij je geen elektriciteit nodig hebt? Dan kun je ze ook gewoon aan de lucht laten drogen. Leg ze na het sorteren en wassen op een rek en plaats dit in een droge, goed geventileerde ruimte, uit de buurt van direct zonlicht. Deze methode kost wat tijd, maar vereist geen speciale apparatuur. Je oogst zou na een paar dagen helemaal droog moeten zijn.

Aan de steel drogen

Aan De Steel Drogen

Deze old school methode werkt uitzonderlijk goed. Snijd je kruiden simpelweg aan de basis af en spuit ze schoon. Hang ze vervolgens ondersteboven in een warme, droge en goed geventileerde ruimte, waar ze niet aan direct zonlicht blootgesteld worden. Zodra de stengels droog zijn, kun je de bladeren simpelweg verzamelen door je duim en wijsvinger langs elke tak te laten glijden. Vang de blaadjes op in een bakje.

Kan ik gedroogde kruiden in de vriezer bewaren?

Kan Ik Gedroogde Kruiden In De Vriezer Bewaren?

Dat kan, maar ga bij jezelf na of dit echt nodig is. Het kan van pas komen als je niet voldoende potten of opslagruimte hebt, en de kruiden blijven zo lang goed, maar er kleven ook nadelen aan. Allereerst kunnen ze hun geliefde smaken en aroma's verliezen. En dat is ongelooflijk zonde, want je hebt zoveel moeite gedaan om ze te kweken! Daarnaast wordt het een drassige bende bij het ontdooien als je kruiden slecht gedroogd zijn. Vries ze daarom alleen in als het echt niet anders kan.

Hoelang kun je droge kruiden bewaren?

Hoelang Kun Je Droge Kruiden Bewaren?

Het is vast fijn te lezen dat je best lang van je heerlijke kruiden kunt genieten, zolang je ze maar goed droogt en bewaart. Je kunt gedroogde kruiden ongeveer twee jaar bewaren. Kies wel voor een koele, droge omgeving, en houd ze uit de buurt van direct zonlicht. Bewaar je kruiden bijvoorbeeld in luchtdichte, glazen potten in je voorraadkast. Bewaar ze echter, indien mogelijk, niet in de keuken, want het vochtgehalte kan hier tijdens het koken nogal oplopen. Dat gezegd hebbende, moet je eigenlijk altijd een beetje voorzichtig zijn, waar je ze ook bewaart. Controleer je kruiden regelmatig op tekenen van schimmel, vooral als je ze wilt consumeren!

Welke techniek om kruiden te drogen is het beste?

Welke Techniek Om Kruiden Te Drogen Is Het Beste?

Dit komt in feite neer op je persoonlijke voorkeur. Je weet nu dat je uit verschillende opties kunt kiezen. Een voedseldroger scoort echter misschien wel het best vanwege de gelijkmatige luchtstroom. Ook wat betreft snelheid presteert zo'n apparaat beter dan andere methodes, vooral vergeleken met drogen aan de lucht. Een oven of magnetron is daarentegen geschikter als je kosten wilt besparen, maar je loopt dan wel het risico dat je kruiden verbranden. En als je het graag simpel houdt, dan kun je je kruiden misschien beter aan de lucht of aan de stengel laten drogen. Je moet dan alleen wel wat langer wachten.

Droog je kruiden met succes

Welke techniek wil jij proberen? Wat je ook kiest, je hebt nu de kennis in huis om je eigen kruiden met succes te drogen en te bewaren. Kies de methode die jou het meeste aanspreekt, of experimenteer met verschillende opties om te beoordelen wat voor jou het beste werkt. Succes!

Luke Sumpter
Luke Sumpter
Luke Sumpter heeft een diploma in de Klinische Gezondheidswetenschappen en een passie voor het kweken van planten. Inmiddels werkt hij al zeven jaar als professioneel journalist en schrijver op het gebied van cannabis en de wetenschap.
How To Plantshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken