Hoe maak je cannabis boter

Gepubliceerd op:
Categorie: BlogRecepten

Hoe maak je cannabis boter

Marihuanaboter, of cannabisboter, is de basis van bijna de gehele cannabiskeuken. Als je weet hoe je het moet maken, zal alles wat je bereidt de potentie hebben om een geweldige, levendige roes te veroorzaken.

Er moet wel worden opgemerkt dat er behoorlijk wat recepten zijn voor het maken van cannabisboter, de volgende is slechts één van vele.

Ten eerste een waarschuwing. Het koken met vetten en water kan erg gevaarlijk zijn als je onhandig of niet goed voorbereid bent. Het wordt ten zeerste aanbevolen om kleding met lange mouwen te dragen en hittebestendige handschoenen. Als je dat niet doet, loop je de kans op brandwonden – en daarvoor dragen wij geen verantwoordelijkheid.

Het is mogelijk om cannabisboter te maken van je toppen, maar veel mensen zien dit als een verspilling van perfect rookmateriaal. Je kunt ook het snoeisel van je oogst gebruiken. Hiermee kun je marihuanaboter maken die nog steeds een stevige kick heeft zonder dat je daarvoor je persoonlijke voorraad hoeft aan te breken. Als je het snoeisel selecteert, is het belangrijk om bladeren de voorkeur te geven. Deze hebben dankzij een hogere concentratie trichomen een hoger cannabinoïdegehalte dan stengels en takken. Dit betekent niet dat je de stengels en takken niet zou moeten gebruiken. Je kunt deze nog steeds toevoegen, dat kan absoluut geen kwaad en je kunt er de geproduceerde hoeveelheid flink mee aanvullen.

Moeilijkheidsniveau: gemiddeld

Voorbereidingstijd: 30 minuten

Kooktijd: 3 uur – hele dag

JE HEBT NODIG:

  • - Wiet
  • - Kookpannen
  • - Een mixer
  • - Boter
  • - Water
  • - Een fornuis
  • - Een houten pollepel
  • - Twee zeven (en waarschijnlijk sterk verbandgaas, dat hang af van hoe fijn je de wiet vermaalt met de blender)
  • - Plastic bakjes

 

  1. Om de wiet klaar te maken moet je hem zo goed mogelijk vermalen. Hiermee verhoog je de totale oppervlakte en zorg je voor een veel betere reactie als je het eenmaal met boter vermengt. De beste manier om dit te doen is met gebruikmaking van een blender. Je kunt van hele zakjes snoeisel binnen enkele minuten een fijne pasta maken.
    Tijdens het proces van het maken van cannabisboter worden de oliën van de cannabis met behulp van hitte gebonden aan de boter – hierdoor worden de twee aparte stoffen op effectieve wijze samengebonden. Daarom is het belangrijk om zo veel mogelijk oppervlak te hebben. Hoe meer oppervlak, hoe meer cannabisolie, en dat betekent betere boter.
  2. Kies vervolgens een kookpan en vul die voor 1/3 met je vermalen wiet. Als je een kleine hoeveelheid maakt, neem je een kleine pot; als je een grote hoeveelheid maakt, neem je een grote pot/meerdere potten.
  3. Voeg vervolgens staafjes boter en water aan je potten toe in een verhouding 1:4. Dus voor iedere 250 gram boter voeg je 1 liter water bij. Doe dit totdat de potten voor 2/3 gevuld zijn.
  4. Het is belangrijk om de potten te vullen met de hierboven vermelde hoeveelheden, want je gaat straks ook hitte aan het mengsel toevoegen. Als het mengsel eenmaal begint te koken, zal er schroeiend vet en olie in alle richtingen spatten. Als je de potten te veel vult, zul je merken waarom we bovenstaande waarschuwing gegeven hebben. Je zult dan overal kokende vetten en oliën hebben, brandwonden krijgen en een complete rommel maken van je keuken.
  5. Nu je een wiet-en-boter soep hebt in je potten, is het tijd geworden om het te verwarmen. Er zijn twee verschillende manieren om dit te doen, en men is het er niet over eens welke de beste is. Je kunt het water tot een hoge temperatuur verwarmen en het snel en wild laten koken of je kunt het tot 100 graden verwarmen en het langzaam laten koken. Wild laten koken werkt veel sneller, maar je loopt dan wel het risico dat je veel THC en CBD verliest tijdens de versnelde verdamping. Koken op een lagere temperatuur duurt veel langer, maar dan verlies je wel veel minder THC en CBD (zie onze artikelen over het vaporiseren van cannabis voor meer informatie over dit proces en de juiste temperaturen). Voorstanders van de snelle methode zeggen dat het verlies minimaal is, terwijl voorstanders van de langzame methode het tegenovergestelde zullen beweren. Wij raden je aan om te experimenteren en te doen wat voor jouw gevoel het beste resultaat oplevert.
  6. Als je het mengsel kookt, moet je het regelmatig roeren en blijven bijvullen met water als het volume met de helft is afgenomen. Afhankelijk van de snelheid waarmee je kookt moet je vaker of minder vaak roeren.
  7. De boter is klaar als in de vloeistof een scheiding optreedt met een behoorlijke laag olie drijvend op het oppervlak. Dit kan 3 uur tot een hele dag duren.
  8. Als je dit eenmaal gedaan hebt, zeef je de vloeistof en laat je deze in een bak lopen. Knijp deze marihuana boven de bak in een zeef uit – draag wel handschoenen - om alle olie eruit te halen. Er zal behoorlijk veel in de wiet achterblijven – je zou er best nog veel uit moeten kunnen halen.
  9. Als je klaar bent met de vermengde marihuana, kun je het aan de kant zetten voor als je het later nog ergens voor wilt gebruiken. Je kunt het gebruiken voor in de sladressing of als spread op ander voedsel. Er zal nog steeds een kleine hoeveelheid cannabinoïden in zitten, dus je kunt er nog steeds gebruik van maken als je echt het absolute maximum uit de cannabisoogst wilt halen.
  10. Je hebt nu een bak met een laag cannabisboter bovenop een laag water. Doe de bak een nacht in de koelkast. Hierdoor worden de oliën in je uiteindelijke cannabisboter hard.
  11. Verwijder de volgende dag langzaam de laag cannabisboter uit de bak. Zorg ervoor dat je niks van het water morst en geen boter erin laat vallen, dan krijg je een rommel.
  12. Nu je de marihuanaboter hebt, kun je deze in de koelkast opslaan. Je kunt de boter ongeveer 2 weken bewaren voordat hij bederft. Als je de boter langer wilt bewaren, moet je hem in de koelkast doen zodat je er later, als het jou uitkomt, gebruik van kunt maken. Onthoud wel dat je de boter moet laten ontdooien voordat je hem kunt gebruiken. Je kunt de boter dus het best in handzame stukken snijden voordat je hem in de vriezer doet. Zo hoef je niet alles te ontdooien als je slechts een klein beetje nodig hebt.

Klaar is Kees! Je hebt nu cannabisboter die klaar is om als basis gebruikt te worden in andere cannabisrecepten of gewoon om op je brood te smeren!

Extra tip: je kunt ook je cannabisboter kruiden voor meer toepassingsmogelijkheden en meer smaak. Je kunt dit met van alles doen: fruit, suiker, specerijen en hartige kruiden, dit hangt af van hoe je de boter wilt gaan gebruiken. Sommige populaire toevoegingen voor smakelijke, hartige boter zijn knoflook, tijm of basilicum. Als je wat meer pit wilt toevoegen, kun je chilipoeder, peper, hot sauce of vijfkruidenpoeder toevoegen. Fruitige cannabisboter kun je maken met sinaasappels, citroenen of appels. Als je er zoete boter van wilt maken, kun je bijvoorbeeld suiker, cacaopoeder of zelfs gemalen snoep erbij mengen.

De mogelijkheden zijn eindeloos, en omdat je cannabisboter maakt van stukjes die anders in de vuilnisbak of op de composthoop terecht waren gekomen, heb je niets te verliezen – wees niet bang om te experimenteren en maak de smakelijkste boter die je maar kunt maken!

Cannabisvoedsel