Blog
Hop Latente Viroïde (HpLV) In Wiet: Risico's En Voorzorgsmaatregelen
5 min

Hop Latente Viroïde (HpLV) In Wiet: Risico's En Voorzorgsmaatregelen

5 min

Hop latente viroïde is erg moeilijk te detecteren en kan de oogst en de hoeveelheid cannabinoïden aanzienlijk verminderen. Wat is het precies, wat kun je eraan doen en is het echt zo schadelijk als je thuis wiet kweekt? Je leest het hier.

Wiet kweken, gaat niet altijd van een leien dakje. Vooral plagen kunnen frustrerend zijn en dramatisch uitpakken. Als je ongedierte of schimmels op je planten vindt, is dat natuurlijk heel vervelend. Maar we houden zelden rekening met de mogelijkheid van microscopische infecties, zoals virussen en viroïden.

In dit artikel gaan we in op hop latente viroïde, oftewel HpLV, een ziekteverwekker die zich naar wietplanten heeft verspreid. Maar wat is het precies, wat is de impact ervan op je wietplanten en is deze ziekte echt rampzalig?

Wat is hop latente viroïde, oftewel HpLV?

Wat Is Hop Latente Viroïde, Oftewel HpLV?

Hop latente viroïde (HpLV) is een microscopisch organisme dat voornamelijk hopplanten treft, maar het kan ook cannabis aantasten. Een viroïde is vergelijkbaar met een virus, maar zit eenvoudiger in elkaar. Het bestaat uit één enkele RNA-keten, zonder enige eiwitten. Minimaler dan dit wordt een organisme niet. Er is dan ook nog steeds discussie over de vraag of we ze wel als levend moeten bestempelen.

Een viroïde infecteert gastheercellen en vermenigvuldigt zich in de celkernen. RNA codeert voor DNA en genetische expressie. Zodra deze streng RNA in een gastheercel terechtkomt, kan het in principe het DNA herprogrammeren zodat de cel nu, in dit geval, ook een HpLV-fabriek wordt.

Als we zeggen dat HpLV microscopisch is, bedoelen we niet alleen dat het heel klein is; het is minuscuul en zonder een krachtige microscoop onmogelijk te zien. Als je je plant met een zakmicroscoop bekijkt, tref je niets aan. Deze viroïde is slechts 40 nanometer lang. Ter vergelijking: dat is 40 miljardste van een meter (0,0000000040m). De meest effectieve manier om zeker te weten of er HpLV in je planten zit, is met een PCR-test. En die liggen niet voor het oprapen.

Vooral commerciële kwekers in Noord-Amerika hebben last van HpLV. Een onderzoek suggereert dat tot 90% van de wietplanten in Californië mogelijk met deze viroïde is geïnfecteerd (Sandy, 2021). In een andere studie, uitgevoerd op Canadese planten, was 40% met dit organisme besmet (Lange, 2023).

Maar wat zijn de symptomen eigenlijk? En wat is precies het probleem?

Gerelateerd artikel

7 Factoren Die De Bloei Van Wietplanten Kunnen Beïnvloeden

Wat zijn de tekenen van HpLV bij wiet?

De symptomen van een infectie met HpLV in wietplanten zijn niet echt duidelijk en meestal nauwelijks zichtbaar. Er zijn geen overduidelijke tekenen die onmiddellijk op een infectie wijzen.

Voortplantingsfase

Als je stekken neemt van met HpLV geïnfecteerde moeders, zal de ontwikkeling van de wortels aanzienlijk achterblijven in vergelijking met gezonde planten. De groei verloopt trager en het wortelsysteem wordt nooit zo groot als zou moeten. Deze effecten beïnvloeden de algehele groei van de plant. Het resultaat is een volwassen plant die kleiner en minder productief is dan je verwacht.

Zo'n gestagneerde wortelontwikkeling in dit jonge stadium maakt planten vatbaarder voor ziekteverwekkers in de wortelzone. Dit betekent dat HpLV de deur opent voor nog ernstiger infecties.

Vegetatieve fase

Een plant die tijdens de vegetatieve fase geïnfecteerd raakt, kan een behoorlijke groeiachterstand krijgen. Enkele tekenen kunnen zijn:

  • Verminderde zijwaartse groei
  • Broze stelen
  • Kleinere, smallere bladeren
  • Bladverkleuring
  • Bijzonder weinig ruimte tussen de knopen
  • Een geur die lijkt op composterende bladeren

We moeten hier vermelden dat deze symptomen niet altijd verschijnen. Soms zie je zelfs helemaal geen tekenen totdat de plant de bloei betreedt. Dit kan om verschillende redenen problematisch zijn. Om te beginnen, betekent dit dat kwekers soms stekken nemen van een moederplant die gezond lijkt, maar eigenlijk een infectie heeft. Tenzij je een grote, commerciële kweker bent, kun je hier niet veel tegen doen, behalve voorkomen dat moederplanten geïnfecteerd raken.

Bloei

HpLV-infecties zijn het meest prominent tijdens de bloeifase. De viroïde-concentratie is het hoogst in deze fase van de ontwikkeling van de plant, al begrijpen wetenschappers nog niet waarom dit zo is.

Enkele tekenen zijn:

  • Minder groei
  • Verkleurde bladeren
  • Kleinere toppen dan verwacht
  • Afgenomen ontwikkeling van trichomen

Naar verluidt, bevatten de geoogste toppen van geïnfecteerde planten tot wel 50% minder cannabinoïden dan gezonde exemplaren van hetzelfde fenotype die onder dezelfde omstandigheden zijn gekweekt. HpLV heeft dus niet alleen invloed op de macrogroei van een plant, maar vermindert ook de kwaliteit van de geoogste toppen.

Gerelateerd artikel

Hoe Ontdek Je Of Jouw Cannabis Planten Ziek Zijn

Hoe verspreidt hop latente viroïde zich?

HpLV kan zich op een aantal manieren verspreiden, die we zo bespreken. Vervolgens leggen we uit of en hoe je de infectie kunt voorkomen.

Wanneer een plant tijdens haar levenscyclus geïnfecteerd raakt, dus niet al met een infectie haar leven begint, komt de viroïde binnen via het floëem. Het floëem is het weefsel van de plant. Binnen twee weken zit het in de wortels van de plant, binnen vier weken is het te detecteren in alle nieuwe groei en binnen zes weken is de gehele plant geïnfecteerd.

Direct contact

De meest gebruikelijke manier waarop planten met HpLV worden geïnfecteerd, is via direct contact. Dit kan contact met andere geïnfecteerde planten zijn, of contact met besmette handen of gereedschappen.

Als je je wietplanten bijvoorbeeld dicht op elkaar kweekt, is de kans groter dat een geïnfecteerde plant de viroïde aan de buurvrouw doorgeeft. Maar ook als je een geïnfecteerde plant snoeit en de snoeischaar niet schoonmaakt voordat je de volgende plant snoeit, is de kans groot dat je de rest van de planten ook infecteert. Hetzelfde geldt voor je handen en/of handschoenen.

Via wortels

De concentratie HpLV is het hoogst in de wortels van wietplanten. Als je in aarde kweekt, is dit geen enorm probleem. Wanneer je echter meerdere planten met hydroponics kweekt, kan het virus zich via het water in het reservoir verspreiden.

Meerdere planten die samen in dezelfde aarde groeien, kunnen elkaar ook via ondergronds wortelcontact infecteren.

Via breeding

Het is ook aangetoond dat ouderplanten de infectie aan zaden kunnen doorgeven. Dit geldt voor zowel mannelijke als vrouwelijke planten. In testen is de infectie zowel op de zaadhuls als in het zaadje zelf aangetroffen. Niet-gedetecteerde HpLV wordt dan via breeding mogelijk aan vele generaties wietplanten doorgegeven, zelfs als men ontzettend hygiënisch werkt.

Hoe voorkom je HpLV bij wiet?

Hoe Voorkom Je HpLV Bij Wiet?

Het voorkomen van HpLV is heel lastig, vooral omdat het zo moeilijk te detecteren is. Toch kun je enkele voorzorgsmaatregelen treffen.

In de eerste plaats zal een goede hygiëne de kans op het doorgeven van de infectie van de ene plant naar de andere aanzienlijk verkleinen. Was je handen en maak je gereedschap altijd goed schoon, ook als je geen besmetting vermoedt. Dit vermindert niet alleen de verspreiding van HpLV, maar ook die van allerlei andere ziekteverwekkers.

De viroïde kan tot vijf dagen overleven op oppervlakken en tot vier weken op droge bladeren. Dit maakt het verrassend stabiel en hardnekkig.

Als je merkt dat een plant bijzonder traag groeit, kun je het zekere voor het onzekere nemen en de plant verwijderen. Waarschijnlijk heb je geen PCR-test bij de hand om op HpLV te testen, maar dat doet er eigenlijk niet toe. Een plant met groeiproblemen heeft waarschijnlijk sowieso een infectie (als je problemen met de pH en voeding hebt uitgesloten). Je plant uit je kweek verwijderen, is een verstandige voorzorgsmaatregel, zelfs als je niet precies weet wat er mis mee is.

Tot slot, moet je niet breeden met planten als je een besmetting vermoedt. Hetzelfde geldt voor het nemen van stekken. Dit kan drastische gevolgen hebben voor toekomstige generaties.

Zijn bepaalde soorten wiet resistent tegen HpLV?

Dat lijkt er wel op. Onderzoek heeft aangetoond dat Jamaican Lion-planten zich normaal ontwikkelen, ook als de viroïde in de hele plant te vinden is. Dit gaat niet ten koste van kwaliteit of kwantiteit.

Het is aannemelijk dat ook andere strains resistent zijn, al weten we nog niet welke dat zijn. Mocht blijken dat de viroïde een probleem vormt voor de wereldwijde wietproductie, kunnen breeders waarschijnlijk planten ontwikkelen die resistenter zijn tegen de negatieve effecten.

Hoe kun je HpLV in wietplanten behandelen?

Hoe Kun Je HpLV In Wietplanten Behandelen?

Je kunt HpLV eigenlijk niet echt behandelen. Het is aangetoond dat warmtetherapie niet effectief is en koudetherapie is niet bewezen. Bovendien kun je geïnfecteerd weefsel niet desinfecteren. Als de viroïde eenmaal is binnengedrongen, gaat het niet meer weg.

Het blijkt dus maar weer dat preventie de beste behandeling is, evenals het verwijderen van geïnfecteerde planten. Voor thuiskwekers is het onwaarschijnlijk dat het probleem zich langer dan een enkele kweek voordoet, dus het is iets wat af en toe kan gebeuren. Voor commerciële kwekers en breeders kan het echter een groter probleem vormen.

Wat zijn de risico's als je wiet met HpLV gebruikt?

Gelukkig is er ook goed nieuws! Naar verluidt, heeft HpLV geen nadelige effecten op je gezondheid, ongeacht je gebruiksmethode. Je hoeft je dus geen zorgen te maken dat je per ongeluk besmette wiet rookt.

Het virus treft je planten en heeft gevolgen voor je oogst, maar vormt geen risico voor je gezondheid.

HpLV: verraderlijk en lastig te behandelen

HpLV: Verraderlijk En Lastig Te Behandelen

Deze viroïde blijft enigszins een mysterie. Het blijft gissen in hoeverre het een risico vormt bij het kweken van wiet. Als je een hobbykweker bent, is het waarschijnlijk niet belangrijk genoeg om je zorgen te maken, vooral omdat het niet gevaarlijk is voor je gezondheid.

Het is nu vast duidelijk dat hop latente viroïde lastig te herkennen is. En als het in je kweek verschijnt, is behandeling onmogelijk. Moet je je er dan nog druk over maken? De beste voorzorgsmaatregel die je kunt nemen, is wietzaadjes kopen bij gerenommeerde zadenbanken; dan ben je hoe dan ook beter beschermd tegen verschillende ziektes.

Max Sargent
Max Sargent
Max schrijft al meer dan tien jaar en is de afgelopen jaren in de cannabis- en psychedelische journalistiek beland. Hij heeft allerlei artikelen geschreven voor bedrijven als Zamnesia, Royal Queen Seeds, Cannaconnection, Gorilla Seeds, MushMagic en nog veel meer. Hij heeft dus een brede ervaring in deze branche.
Bronnen
Kweken Seedshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken