Blog
Illegale drugs creativiteit
4 min

Illegale drugs en creativiteit

4 min

Illegaal drugsgebruik werd al lang geassocieerd met meer dan gewoon misbruik. Creatieve en ondernemersgenieën hebben lang geleden bepaalde soorten drugs gecrediteerd voor hun prestaties. We kijken naar het waarom.

Cannabis legalisatie heeft de discussie opnieuw gestart over het gebruik van “bewustzijnsveranderende” drugs. Zogenaamde illegale stoffen zijn altijd aantrekkelijk geweest. Dit hangt samen met de opwinding van het verboden zijn. Het is ook verbonden met lichamelijke en mentale sensaties die ze kunnen veroorzaken. Bepaalde illegale drugs werden altijd geassocieerd met creativiteit en historische prestaties.

DNA werd vermoedelijk ontdekt nadat Francis Crick een geweldige LSD-trip had. Hij zag het concept terwijl hij high was. Zijn vrouw schetste zijn daaropvolgende brainstorm van de dubbele helix. Sigmund Freud was zwaar onder invloed van cocaïne toen hij de ”psychoanalyse" begreep. Dock Ellis, een werper voor de Mets, wierp naar verluidt een van de weinige strike-out westrijden in de geschiedenis van de club, aangevuurd door LSD. Het Duitse leger werd door de Russische winterinval tijdens de Tweede Wereldoorlog aangevuurd door amfetaminen.

Douglas Engelbart - de uitvinder van de computermuis - dankte de geleide LSD-sessies die hij nam voor deze uitvinding. Crick was niet de enige wetenschapper die LSD gebruikte voor zijn prestaties. De Nobelprijswinnaar voor Chemie, Kary Banks Mullis deed dit ook. Evenals de wiskundige Ralph Abraham.

Aldous Huxley is een van de vele schrijvers en schilders die zijn inspiratie ook aan LSD heeft te danken. Huxley was ironisch genoeg ook één van de mensen die waarschuwde over de gevaren van overredelijkheid van drugs. Brave New World gaat allemaal over dit thema. Samuel Taylor Coleridge gebruikte naar verluidt opioïden om zijn creatieve impulsen te stimuleren tijdens het schrijven van Kubla Khan.

Er bestaat geen twijfel, met andere woorden, dat "illegale" drugs in sommige gevallen ertoe hebben geleid dat individuen grote prestaties behalen. Van moed, creativiteit, dapperheid tot kracht.

Maar hoe zit het met het gebruik van dergelijke stoffen die zulke effecten veroorzaken? En waarom kan drugsgebruik zo voordelig zijn voor sommige mensen en het leven van anderen vernielen?

HERSENEN TIJDENS HET GEBRUIK VAN DRUGS

Dit zijn vragen waarmee wetenschappers nog steeds moeite hebben om ze te beantwoorden. De wetenschap kan nog steeds niet beantwoorden hoe de wisselwerking tussen persoonlijke geschiedenis, stofwisseling, verslaving, trauma en drugsgebruik individuen zal beïnvloeden. Niet te vergeten welke drugs worden gebruikt.Hersenen tijdens gebruik van drugs

De biochemie van bepaalde drugs maakt ze ook meer vatbaar voor misbruik dan anderen. Heroïne triggert gevoelens van extase en geluk. Het sluit de ademhalingsrespons ook snel af.

Cocaïne zorgt voor veel energie door dopamine-reacties in het menselijk lichaam aan te trekken. Het is hierdoor echter zeer verslavend.

Cannabis, zoals de wetenschap uiteindelijk ontdekt heeft, veroorzaakt niet alleen euforie, maar helpt ook het lichaam te genezen. Tot nu toe heeft niemand bewezen dat het verslavend is. Verdere fatale overdoseringen zijn onbekend.

Al deze drugs werken op soortgelijke manieren. Ze stimuleren of blokkeren biochemische reacties in de hersenen. Deze hebben dan een impact op het hele lichaam. In het geval van cannabis bijvoorbeeld lijken de metabolische processen die door het geneesmiddel worden beïnvloed, een master switch regulator te zijn.

Echter, legale of illegale stoffen hebben vandaag een lange gebruiksgeschiedenis om een reden. Ze veranderen op een of andere manier de manier waarop de hersenen werken. Dit beïnvloedt op zijn beurt stimulatie of blokkering van de connectiviteit van het neuron-niveau door het hele lichaam. Hierdoor kan de gebruiker zich meer "creatief" voelen. Het kan de gebruiker ook beter laten voelen.

BEKENDE UITVINDERS DIE DRUGS GEBRUIKTEN

De verbindingen tussen kunst, creativiteit, innovatie en drugsgebruik zijn bekend. Thomas Edison stond bekend om "cocaïne elixirs" te gebruiken. Dit was een populair drankje gemaakt van cocaïne gemengd met Bordeaux rode wijn. Paul Erdös, een van de meest productieve wiskundigen die ooit geleefd heeft, gebruikte amfetaminen tot op oude leeftijd. Hij beweerde dat ze zijn productiviteit verbeterden.

Thomas Edison Cocaine

Op louter fictief niveau werden drugs en prestaties al lang gekoppeld. Bijvoorbeeld, Sir Arthur Conan Doyle maakte zijn beroemde detective Sherlock Holmes een opiumverslaafde. Holmes's deductieve genie was verbonden met zijn drugsgebruik en -misbruik.

Terug in de echte wereld is de waarheid vaak vreemder dan fictie. Enkele van de meest bekende uitvinders hebben bewustzijnsveranderende drugs gebruikt. Velen hebben ook beweerd dat dit het verschil in hun succes heeft gemaakt. Bijvoorbeeld, Steve Jobs gebruikte LSD. De computer genie zei later dat dit een van de twee of drie belangrijkste dingen die hij ooit in zijn leven had gedaan. Hij ging zelfs zover om te claimen dat Bill Gates's vermoedelijke gebrek aan creativiteit kwam doordat hij geen drugs gebruikte.

LSD EN DNA

Er is enige controversie over de connectie tussen de ontdekking van DNA en LSD. De verslagen begonnen op te duiken in 2004 na de dood van Francis Crick. Het verhaal is dat hij op LSD microdoseerde toen hij de dubbele helix ontdekte. Andere academici in de jaren 1950 en 1960 geloofden zeker dat LSD "een ander niveau van bewustzijn opende.” Misschien wel het meest invloedrijke op dit front was Timothy Leary.

LSD DNA

WIE WAS TIMOTHY LEARY?

Leary was een Amerikaanse psycholoog die bekend was om het gebruik van psychotrope geneesmiddelen in de therapie te bevorderen. Hij leidde onderzoek met zowel LSD als hallucinogene paddestoelen aan Harvard. De invloed van zijn werk verspreidde zich door de tegencultuurbeweging. Richard Nixon noemde hem ooit de 'gevaarlijkste man in Amerika'.

COCAINE EN PSYCHOTHERAPIE

Het gebruik van bepaalde soorten drugs in psychotherapie begint met zijn oprichter. Sigmund Freud leidde het veld. Freud eindigde voor het begin van de 20ste eeuw met het openbaar bevorderen van de drug. Hij bleef het echter persoonlijk gebruiken.

Centraal in Freud's werk was één idee. Het praten over het verleden zonder angst voor afkeuring was een manier om ermee weg te komen. Hij geloofde ook dat dromen de vervulling van de onvoltooide realiteit zijn. Freud dankte cocaïne om hem de moed te geven om zichzelf in deze praktijk te betrekken.

COKE EN COKE

Freud's geschriften beïnvloeden de samenleving veel verder dan de bank van de psycholoog. Een van de bekendste commerciële voorbeelden is Coca Cola. Het werd uitgevonden door de apotheker van Atlanta, John Pemberton. De drank werd oorspronkelijk gemaakt met echte cocaïne. De coca werd uiteindelijk uit de drank verwijderd. Coca wordt echter nog steeds gebruikt als stimulans door inheemse Zuid-Amerikaanse stammen.

Coca Cola Cocaine

WAT BETEKENT DIT ALLEMAAL VOOR MIJ?

Dat is een zeer persoonlijke vraag. De keuze om bepaalde soorten drugs te nemen is een zeer persoonlijke.

Met cannabis die sport binnengaat, verwachten we vanaf nu nog veel meer over dit onderwerp te horen. Echter, buiten uithoudingsvermogen worden drugs ook gebruikt om te stimuleren, wat ook wel bekend staat als "creativiteit" . Deze creativiteit helpt hen om een probleem op een nieuwe manier te zien.

Dit komt omdat veel van de drugs die worden beschreven als ‘bewustzijnsveranderend’, veranderen in feite hoe de hersenen werken. Psychoactieve stoffen veranderen tijdsverstand. Dit betekent dat zowel de chronologie als het gevoel van tijd vervagen. Oorzaak en gevolg wordt ook verstoord. Logische resultaten die niet eerder gezien zijn, kunnen zelfs samen bestaan. Veel mensen nemen dergelijke stoffen ook om gevoelens van zelfbewustzijn te verliezen die spraak, actie of daad kunnen belemmeren.

Biochemisch betekent dit dat de hersenen neuronen door het lichaam ontsteken, waardoor deze feedback en sensaties in de hersenen ontstaan. Drugs die hoge niveau’s dopamine in het lichaam vrijmaken, veranderen bijvoorbeeld het bad van chemicaliën die de hersenen beïnvloeden.

Dergelijke drugs kunnen worden gebruikt voor creatieve doeleinden die positief zijn, maar er is altijd een grens. Verslaving, met name aan drugs zoals cocaïne en amfetaminen, is ook een kenmerk van veel beroemdheden die drugs gebruiken om hun succes te creëren.

De realiteit is dat succes in de materiële wereld meestal het gevolg is van training, doorzettingsvermogen en discipline. Degenen die drugs gebruiken om de prestaties te verbeteren, zijn niet 'lui'. Het is ook niet gelukt 'gewoon omdat' ze drugs gebruiken. Vertel dat aan de triathleten die cannabis gebruiken om hun uithoudingsvermogen te verbeteren. De lijn tussen levensverhoging en destructief gedrag is echter voor de meeste mensen moeilijk om te beoordelen.

Aan het eind van de dag is het beter om te voorkomen dan te genezen. Wij steunen het gebruik van illegale drugs niet, maar volwassenen maken hun eigen beslissingen. Kennis is essentieel in deze situatie - om geïnformeerde keuzes te maken.

Steven Voser
Steven Voser
Steven Voser is een onafhankelijke cannabisjournalist met meer dan zes jaar ervaring in het schrijven over alles omtrent wiet: hoe je het kweekt, hoe je er optimaal van geniet, maar ook de groeiende industrie en het onduidelijke juridische landschap eromheen.
Onderzoek Shroomshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken