Blog
Cannabis Paniekaanvallen
3 min

Kan Cannabis Paniekaanvallen Veroorzaken?

3 min

Cannabis zit vol met ironie. Een van de meest interessante daarvan is hoe de neveneffecten ervan uitpakken. Het wordt in toenemende mate gebruikt bij het behandelen van angststoornissen die niet met medicijnen te behandelen zijn. Recreatieve gebruikers kunnen er echter achterkomen dat het een kortdurende paniekaanval veroorzaakt.

Je rookt cannabis. Je hart gaat plotseling als een razende tekeer. Misschien krijg je opeens de bibberaties. Of ademhalingsmoeilijkheden. Misschien krijg je wel een tintelend gevoel in je tenen of je vinger.

Dan gaan je gedachten ermee aan de haal.

Dit heet een "paniekaanval". Het is bij sommige mensen ook een neveneffect van enkele soorten cannabis. In deze situatie gelooft het lichaam dat het schade lijdt in plaats van geholpen wordt.

Wat er gebeurd is eenvoudig te begrijpen.

Cannabinoïden stimuleren neuronen in de hersenen en het lichaam. Terwijl er doorgaans van ze aangenomen wordt dat ze de "vecht- of vluchtreactie" dempen, hebben ze soms een tegenovergesteld effect.

Echter, als je niet begrijpt wat er gebeurd, kan zo'n ervaring best een beetje schrikwekkend zijn.

MARIHUANA - ZOWEL VEROORZAKER ALS OPLOSSING VAN PANIEKAANVALLEN

Marihuana - Zowel Veroorzaker Als Oplossing Van Paniekaanvallen

Er zijn hier enkele ironische zaken in het spel. Deze ironieën hebben een grote rol gespeeld in de oorlog-tegen-drug en het demoniseren van cannabis. Het cannabisgebruik zorgt voor de meeste mensen niet voor een verhoogd risico op angst of depressie.

Daar komt verder nog bij dat het kristalhelder is dat er geen verband is tussen cannabisgebruik en het ontwikkelen van stemmings- of angststoornissen. Stress is daar de hoofdverantwoordelijke voor. En omdat cannabis tevens stress vermindert, zou je kunnen denken dat het werkelijk zou helpen.

Het feit blijft echter dat cannabinoïden soms de verkeerde neurale processoren triggeren. Het gevolg? Onaangename paniekaanvallen, zelfs als ze maar van korte duur zijn.

WAAROM VEROORZAAKT CANNABIS PANIEKAANVALLEN?

Dat is een zaak van eenvoudige biochemie. Cannabinoïden zorgen ervoor dat de hersenen bijgestaan worden met het zenden van signalen naar elk deel van het lichaam. Meestal, en bij de meeste mensen heeft dit een regulerend effect. Met andere woorden, het lijkt erop dat cannabis helpt om systemen te her-reguleren, die niet correct functioneren. Dat is waarom ze mensen die lijden aan angst en paniek meestal helpen.

Angst en paniek worden in veel gevallen veroorzaakt door een onbewuste automatische reactie van de hersenen. Dat heet ook wel de "vecht-of-vluchtreactie". In werkelijkheid veroorzaakt het echter fysieke reacties die niet altijd even eenvoudig te identificeren of mee om te gaan zijn. Dat is voornamelijk het geval als je niet oog in oog staat met een sabeltandtijger maar als je gewoon in de woonkamer aan een joint zit te lurken.

HOE HERKEN JE EEN PANIEKAANVAL TERWIJL JE HIGH BENT

Hoe Herken Je Een Paniekaanval Terwijl Je High Bent

Dat is de eerste vraag. Ben je niet prettig verdoofd, relaxed of ontspannen? Heb je het in plaats daarvan warm (of koud). Tintelen je vingers? Ben je duizelig of heb je moeite met ademhalen? Gaat je hart als een gek tekeer?

Relax! Hoe moeilijk dat ook mag zijn. Realiseer je dat je er niet dood van gaat; het is van voorbijgaande aard. Het houdt niet lang aan.

Wanneer zulke moeilijkheden ingewikkeld dreigen te worden, is natuurlijk als er andere problemen spelen. Als gebruikers een joint roken om de stress verlichten, kunnen zulke problemen door de high enorm opgeblazen worden.

Het allerbeste wat je kunt doen om het gevoel te stoppen, is je ten eerste realiseren dat het je overkomt.

HOE STOP JE EEN PANIEKAANVAL?

Als je je eenmaal realiseert wat er aan de hand is, zijn er een paar manieren om met het probleem om te gaan. Zowel op de korte als de lange termijn. Het meest directe effect bij het herkennen van een paniekaanval is je realiseren dat je er een hebt. Dit zelfbewustzijn alleen al zal kalmerend werken.

Op de korte termijn wacht je gewoon. Als het teveel wordt, eet of drink je iets. Als je cannabis gerookt hebt, verdwijnen de effecten sneller dan wanneer je het gegeten hebt.

Gelukkig hebben we ook goed nieuws. Er bestaan heel erg veel cannabis soorten die echt voor mensen als jij ontwikkeld zijn. Dit is nog een teken wat erop wijst dat wat je meemaakt slechts een boodschap is van je lichaam om van wiet te veranderen.

Gerelateerd artikel

Helpt Zwarte Peper Bij Het Reguleren Van De Effecten Van Wiet?

MINDER ANGSTVEROORZAKENDE CANNABIS

Minder Angstveroorzakende Cannabis

Je kan het ook zo zien: je paniekaanval zou wel eens een inspiratiebron kunnen zijn. Naar alle waarschijnlijkheid wordt het een vertrekpunt voor je ontdekkingsreis, op zoek naar een strain die goed bij je past. Het is een gouden kans om jezelf te leren kennen. Het zou ook zo kunnen zijn dat je een onopgemerkt gezondheidsprobleem hebt ontdekt en je nu kunt beslissen er wat aan te doen. Hoe dan ook, dat is echt beter voor je en je voelt je er een stuk beter door.

ANDERE PRODUCTEN

Mocht je erachter komen dat je niet iedere soort cannabis kunt verdragen, dan zijn er tal van andere producten die je kan proberen voor een andere, maar nog steeds euforische trip.

Trip-e

Trip-e

Trip-e is een psychedelicum op basis van kruiden. Het wordt voornamelijk verkregen van de Hawaiian Baby Woodrose, met de wetenschappelijke naam Argyreia nervosa. De capsules bevatten ook een kwak Guaraná voor een beetje meer pit. Het veroorzaakt echter wel bijwerkingen, waaronder slapeloosheid en zenuwachtigheid. Dit is heftig spul. Wees dus voorzichtig met het gebruik en volg de gebruiksaanwijzing.

bekijk product

Hawaiian Baby Woodrose

Hawaiian Baby Woodrose

Hawaiian Baby Woodrose, voorheen vooral gebruikt bij oude sjamanistische ritualen, tegenwoordig is het populair bij de volgende generatie psychonauten. Deze plant heeft zijn eigen plaatsje veroverd. Het heeft bekende effecten die op LSD lijken (maar dan minder intens). Met een normale trip ben je 8 uur onder de pannen en het kalme gevoel kan wel 20 uur aanhouden. Dat resulteerd vaak in een diepe en rustgevende slaap na de trip. De negatieve bijwerkingen kunnen echter extreem zijn. Houd je daarom in en wees alsjeblieft voorzichtig.

bekijk product

Energy-e

Energy-E

Deze partypillen veroorzaken een goed gevoel en een partij energie op de dansvloer. Dans de hele nacht en voel je groots! Niet meer nemen dan de aanbevolen hoeveelheid natuurlijk en combineren met andere geneesmiddelen, alcohol of drugs wordt ook afgeraden.

bekijk product

Space-e

Space-E

Deze tabletten bevatten een smörgåsbord van ontspannende ingrediënten. Geproduceerd met Hawaiian Baby Woodrose, I-tryptophan en I-tyrosine kunnen deze tabletten een dromerig, spacey effect veroorzaken wat tot wel 12 uur kan aanhouden. Net als met de andere substanties op deze lijst, moet je Space-e tabletten nooit gebruiken in combinatie met andere narcotica of alcohol. Wees wijs.

bekijk product

Steven Voser
Steven Voser
Steven Voser is een onafhankelijke cannabisjournalist met meer dan zes jaar ervaring in het schrijven over alles omtrent wiet: hoe je het kweekt, hoe je er optimaal van geniet, maar ook de groeiende industrie en het onduidelijke juridische landschap eromheen.
Bronnen
  • (n.d.). Marijuana anxiety? Here's what to do if you have a panic attack while high - https://www.mic.com
  • Carlos Blanco, Deborah S. Hasin, Melanie M. Wall, Ludwing Flórez-Salamanca, Nicolas Hoertel, Shuai Wang, Bradley T. Kerridge, & Mark Olfson. (2016/04/01). Cannabis Use and Risk of Psychiatric Disorders: Prospective Evidence From a US National Longitudinal Study | Adolescent Medicine | JAMA Psychiatry | JAMA Network - https://jamanetwork.com
  • Jack A Prenderville, Áine M Kelly, & Eric J Downer. (2015, August). The role of cannabinoids in adult neurogenesis - https://www.ncbi.nlm.nih.gov
Facts Nieuws
Zoeken in categorieën
of
Zoeken