Blog
Het Verband Tussen Magic Mushrooms En Kerstmis
4 min

Het Verband Tussen Magic Mushrooms En Kerstmis

4 min

Het lijkt misschien wishful thinking om te beweren dat paddo's invloed hebben gehad op veel van wat wij beschouwen als de kersttraditie, maar lees verder en je zult merken dat het toch niet zo bizar is!

Kersttradities bestaan al heel lang, en zijn zelfs ouder dan Sinterklaasvieringen. Gewoonlijk wordt Kerstmis geassocieerd met het christendom en, in mindere mate, met Coca-Cola, waarvan wordt beweerd dat het kerst haar rode en witte kleurstelling heeft gegeven.

Maar wat als Siberische psychedelische praktijken ook het beeld van kerst, zoals we die nu kennen, hebben beïnvloed? Lees verder en ontdek meer over de rol van de Amanita muscaria (vliegenzwam) bij het ontstaan van het moderne kerstfeest.

Wat hebben psychedelica met de Kerstman en Kerstmis te maken?

Wat hebben psychedelica met de Kerstman en Kerstmis te maken?

Het klinkt misschien wat vergezocht om te beweren dat veel beelden en verhalen rond Kerstmis een psychedelische oorsprong hebben, maar als je verder leest, ga je hier misschien anders over denken.

De sjamanen van de volken Koryak en Kamchadal (gevestigd in het Russische Verre Oosten) zouden zich volgens de traditie verkleden in de unieke kleuren van de vliegenzwam tijdens de winterzonnewende, die begint op 21 december, de kortste dag van het jaar, en eindigt op 25 december, wanneer de dagen weer langer worden.

Gezegd wordt dat ze deze paddenstoel zouden gebruiken om op een slee naar de Poolster te vliegen, waar ze informatie over het komende jaar zouden verzamelen. En bij terugkomst zouden ze weer thuiskomen door de opening aan de bovenkant van hun yurt (een tentachtige structuur van vilt), waar de schoorsteen doorheen steekt.

Komt dat je al wat bekend voor?

Bovendien hebben vliegenzwammen die beroemde rode kleur, met witte stippen. Nu draagt de Kerstman toevallig ook dezelfde kleuren die door Coca-Cola ooit populair zijn geworden. Maar wat als de inspiratie hiervoor nog veel verder teruggaat?

Wat is de Amanita muscaria?

Wat is de Amanita muscaria?

Amanita muscaria is een soort paddenstoel die in Europa, Azië en Noord-Amerika voorkomt. Hij groeit meestal aan de voet van dennen- en berkenbomen, waarmee hij een symbiotische relatie heeft, maar daarover straks meer.

Er zijn verschillende soorten, waarvan sommige in feite geen echte Amanita muscaria zijn. Ze bevatten allemaal iboteenzuur en muscimol, stoffen met sterke hallucinogene effecten als ze worden geconsumeerd. Deze paddenstoelen zijn echter ook giftig en moeten daarom goed worden bereid als je ze wilt eten. Als je ze vers en rauw eet, is het onwaarschijnlijk dat je eraan doodgaat, maar kunt je er wel erg ziek van worden.

Amanita muscaria werd binnen meerdere culturen religieus gebruikt, waaronder de hierboven genoemde, maar ook onder de Sami in Noord-Europa. De consumptie van vliegenzwam voor psychedelische doeleinden gaat traditioneel hand in hand met rendieren. Nog even en alles wordt duidelijker!

Vanwege de symbiotische relatie met dennen- en berkenwortels kan de Amanita muscaria niet worden gekweekt, maar komt hij alleen in het wild voor.

Wat zijn de effecten van Amanita muscaria?

Wat zijn de effecten van Amanita muscaria?

De effecten van de vliegenzwam zijn erg uiteenlopend. Dit hangt onder andere af van hoe de paddenstoel wordt ingenomen.

Muscimol is het actieve ingrediënt in de vliegenzwam, en deze stof lijkt 'GABAergic' te zijn. Dit betekent dat het de GABA-receptoren van de hersenen beïnvloedt. In die zin is het, ondanks dat de vliegenzwam een 'magische paddenstoel' is, niet vergelijkbaar met klassieke psychedelica, die vaak de serotoninereceptor 5-HT2A beïnvloeden.

De effecten ervan zijn onder meer:

  • Synesthesie
  • Lucide dromen
  • Delirium
  • Trance-achtige toestand
  • Misselijkheid
  • Euforie
  • Sedatie/stimulatie (het kan dus paradoxale effecten hebben)
  • Uittredingen
  • Spiertrekkingen en trillen of beven

De effecten bereiken na ongeveer 3 uur hun hoogtepunt en houden tussen de 10 en 24 uur aan.

Gerelateerd artikel

Alles Over GABA (Y-Aminoboterzuur)

4 manieren waarop paddo's Kerstmis mogelijk hebben beïnvloed

4 manieren waarop paddo's Kerstmis mogelijk hebben beïnvloed

Het is misschien al duidelijk hoe deze paddenstoelen en de tradities eromheen de moderne kerst hebben beïnvloed, maar laten we hier nog wat dieper op ingaan.

Vliegende rendieren (en rode neuzen)

Om de giftige effecten van de vliegenzwam te vermijden, gaven sommige culturen ze als voer aan rendieren om vervolgens hun urine te drinken.

Waarom? Omdat rendieren immuun zijn voor de toxische effecten van de paddenstoel, maar wel de muscimol via hun urine doorgeven. Dus als je deze urine drinkt, kun je het volledige effect van de psychoactieve stof ervaren zonder echt ziek te worden.

Om deze reden werden rendieren (die centraal stonden in veel van deze culturen) ook geassocieerd met de consumptie van de vliegenzwam, en dus met ceremonies van de winterzonnewende.

Misschien dat zelfs de beroemde rode neus van Rudolph aanvankelijk geïnspireerd is door de Amanita muscaria.

Paddo's en de winterzonnewende

Zoals al aangestipt, waren deze gebruiken specifiek voor de winterzonnewende, die toevallig samenvalt met Kerstmis.

Algemeen wordt aanvaard dat het christendom 25 december als de geboortedatum van Jezus beschouwt, omdat het de komst van het nieuwe jaar en betere dagen vertegenwoordigde.

Paddoshop

Onze Paddoshop biedt een ruim assortiment aan magic truffels, paddokweeksets, sporen prints en meer.

View category

Amanita muscaria onder de kerstboom

Zoals we al eerder zeiden, hebben deze schimmels een symbiotische relatie met de wortels van dennen en berkenbomen. In feite kunnen ze alleen op en boven de wortels van bepaalde boomsoorten groeien.

In sommige culturen die deze paddenstoelen gebruikten, werden naaldbomen ook vereerd vanwege hun substantiële hoogte en grootte, en werden ze ook wel 'de bomen des levens' genoemd. En van onder de levensbomen werd een geschenk, namelijk de vliegenzwam, geplukt.

Gaat er al een belletje rinkelen? Het kan toeval zijn, maar dit lijkt ten grondslag te liggen aan onze moderne traditie om dennenbomen als kerstbomen in huis te halen en er cadeautjes onder te leggen. Maar in plaats van kinderen eropuit te sturen om de vliegenzwam te plukken, geven we ze in plaats daarvan speelgoed onder de boom.

Nog een andere manier om de giftigheid van deze paddenstoelen te verminderen, is door ze te drogen. Dit deden ze vroeger door ze aan de takken van naaldbomen te hangen en ze in de open lucht te laten drogen. In plaats daarvan hangen wij tegenwoordig kerstballen en plastic engelen in de boom.

Kerstkousen aan de schoorsteen

Bovendien werd de vliegenzwam ook gedroogd in een sok boven vuur, vergelijkbaar met de kous die aan de schoorsteenmantel hangt, in afwachting van de Kerstman.

Sjamanen op sleeën

Toen deze verhalen vermengd raakten met Scandinavische tradities, ontstond er een versie waarin Odin door de nachtelijke hemel zou reizen op een slee, voortgetrokken door een gigantisch paard. Uit deze slee zouden druppeltjes bloed vloeien, en daar waar deze druppeltjes landden, zouden het volgende seizoen vliegenzwammen gaan groeien.

Amanita muscaria en Kerstmis: feit of fictie?

Amanita muscaria en Kerstmis: feit of fictie?

Het is moeilijk te zeggen in hoeverre deze tradities het moderne beeld van Kerstmis hebben beïnvloed, maar het lijkt onwaarschijnlijk dat ze geen enkele invloed hebben gehad. We weten dat dergelijke tradities in verschillende vormen naar Midden-Europa zijn overgekomen, dus het is heel goed mogelijk dat bepaalde elementen ingebed raakten in andere culturele praktijken die verband hielden met de winterzonnewende, en zo uiteindelijk onafscheidelijk werden van Kerstmis toen het vieren hiervan populairder werd.

Maar niet iedereen is het met deze beweringen eens. Historicus Ronald Hutton vermoedt dat bepaalde elementen zijn aangedikt om in een specifieke verhaallijn te passen. Hij beweert dat de consumptie van de vliegenzwam lang niet zo gewoon was als velen beweren, en dat sjamanen geen rood-witte kleding droegen.

Veel anderen zijn het daar echter weer niet mee eens, en dus staat het onderwerp nog steeds ter discussie.

Waar kun je de vliegenzwam vinden?

Waar kun je de vliegenzwam vinden?

De vliegenzwam groeit in de buurt van dennen, berken en sparren. Hij verschijnt in de vroege herfst en blijft staan tot de eerste nachtvorst, net als het puntig kaalkopje (Psilocybe semilanceata).

Als je er zelf eentje wilt plukken, lees je dan goed in. Veel paddenstoelen kunnen gevaarlijk zijn om in te nemen, inclusief de Amanita muscaria. Zorg ervoor dat je precies weet wat je plukt en hoe je het moet bereiden voordat je overweegt het op te eten.

Veel succes!

Max Sargent
Max Sargent
Max schrijft al meer dan tien jaar en is de afgelopen jaren in de cannabis- en psychedelische journalistiek beland. Hij heeft allerlei artikelen geschreven voor bedrijven als Zamnesia, Royal Queen Seeds, Cannaconnection, Gorilla Seeds, MushMagic en nog veel meer. Hij heeft dus een brede ervaring in deze branche.
Onderzoek Shroomshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken