Blog
Wat Je Over THCP Moet Weten
3 min

Wat Je Over THCP Moet Weten

3 min

Een cannabinoïde die meer dan 30 keer sterker is dan THC. Dat klinkt niet verkeerd, toch? Ontdek hier alles over THCP, een cannabinoïde die de aandacht trekt van zowel de cannabis- als de medische onderzoekswereld. Lees snel verder!

Je bent inmiddels vast op de hoogte van zowel THC als CBD. En wellicht weet je ook al iets af van CBN, THCV en andere cannabinoïden. Maar hoe zit het met tetrahydrocannabiphorol, oftewel THCP? Heeft deze cannabinoïde iets unieks te bieden, of is het gewoon de laatste wiethype? Ontdek hieronder alles wat je over THCP moet weten!

Wat is THCP precies?

Wat is THCP precies?

THCP is een van wiet afgeleide cannabinoïde (fytocannabinoïde) die in 2019 door Italiaanse onderzoekers voor het eerst is geïsoleerd. Het is een homoloog van THC, wat onder andere betekent dat het zich ook aan de twee belangrijkste cannabinoïdereceptoren bindt: CB1 en CB2. Sterker nog, THCP lijkt een grotere affiniteit voor CB1 te hebben dan THC (delta-9-THC). Sommige mensen beweren zelfs dat het aanzienlijk sterker is (hierover straks meer).

Is THCP synthetisch?

De wietplant produceert van nature THCP, hetzij in uitzonderlijk kleine hoeveelheden. Om deze reden worden de meeste THCP-producten gemaakt door van hennep afgeleide CBD chemisch te veranderen. Daarnaast worden soms ook biochemische voorlopers gebruikt. Maar dat THCP uit andere verbindingen kan worden gesynthetiseerd, betekent niet per definitie dat het synthetisch is.

Waarin verschilt THCP van THC?

Waarin verschilt THCP van THC?

We weten dus dat THCP een moleculaire homoloog van THC is. Dit houdt in dat de twee alleen verschillen in de lengte van de koolstofketen. Terwijl THC een zijketen met vijf koolstofatomen (pentyl) heeft, heeft THCP een keten met zeven atomen (heptyl). Hoewel dit op het eerste gezicht maar een klein verschil lijkt, heeft het grote gevolgen.

Is THCP sterker dan THC?

Voorlopig onderzoek wijst uit dat THCP een ruim dertig keer grotere bindingsaffiniteit voor CB1-receptoren vertoont dan THC. Onderzoekers vergelijken de bindingsaffiniteit van THCP dan ook wel met die van sterke synthetische cannabinoïde-producten. Het is echter belangrijk om te benadrukken dat bindingsaffiniteit niet hetzelfde is als sterkte. Hoewel inderdaad wordt aangenomen dat THCP sterker is dan THC, blijft het gissen in welke mate dit zo is, en bovendien subjectief.

Helaas zit er in een wietplant maar heel weinig THCP, vaak minder dan 1% per volume. Om deze reden bestaan er momenteel geen wietsoorten met voldoende THCP om substantiële effecten teweeg te brengen. Een wietplant kan nog zoveel THC bevatten, maar dit betekent niet dat het THCP-percentage ook hoog is. Het THC percentage lijkt zelfs helemaal geen invloed te hebben op de THCP-concentratie in cannabis.

Gerelateerd artikel

CBD, THC & CBG – Het Ontdekken Van Cannabinoïden

Hoe wordt THCP toegepast?

Hoe wordt THCP toegepast?

Telkens wanneer er een nieuwe cannabinoïde ontdekt wordt, duiken zowel de medische gemeenschap als de wietgemeenschap erbovenop. Beide met hetzelfde doel: ze willen dolgraag de potentiële voordelen benutten. Maar op dit moment is het veel te vroeg om te zeggen dat THCP klinische toepassingen kan hebben. De aard van de effecten schreeuwt echter om verder onderzoek.

Omdat wordt aangenomen dat het veel sterker is dan THC, zou het wellicht nuttig kunnen zijn voor gebruikers die op zoek zijn naar sterke producten vanwege bepaalde gezondheidsproblemen.

Hoe veilig is THCP?

Hoe veilig is THCP?

Het is onduidelijk hoe veilig THCP precies is, vooral als het wordt ingenomen in de vorm van een geïsoleerd, gesynthetiseerd product. De markt voor synthetische cannabinoïde-producten is behoorlijk ongereguleerd, dus je weet nooit precies wat je krijgt. Het kan THCP zijn, maar ook totaal iets anders.

Omdat THCP zo sterk is, kan het bovendien voorkomen dat je je niet prettig gaat voelen na gebruik van dergelijke producten. Denk aan bijwerkingen als paranoia, angst en duizeligheid. Lukt het je om THCP-producten op de kop te tikken, begin dan altijd met kleine hoeveelheden. En bestel altijd bij een gerenommeerde leverancier!

Laat een drugstest zien of je THCP hebt gebruikt?

Het is heel goed mogelijk dat THCP leidt tot een positieve uitslag bij een drugstest. Dit komt doordat de meeste drugstests, zoals urinetests, de THC-metaboliet THC-COOH detecteren. En of je nu delta-9-THC of THCP consumeert, het wordt uiteindelijk in THC-COOH omgezet. Je loopt dus zeker risico bij een drugstest.

Staat er dus een drugstest voor de deur, gebruik dan een tijdje geen THC en analogen en/of homologen ervan.

Gerelateerd artikel

Wat Is Delta-8 THC (∆⁸-THC)?

Is THCP legaal?

Is THCP legaal?

Je zou denken dat THCP illegaal is, omdat het sterker is dan het illegale THC. Maar dat ligt nog niet zo eenvoudig. Dat THC illegaal is in Nederland, betekent niet dat THCP dat ook is. En, zoals we al zeiden, kan THCP ook uit hennepplanten (rijk aan CBD) worden gesynthetiseerd.

THCP is dus eveneens psychoactief, maar er lijkt minder taboe op te rusten dan op THC. Of dit ook zo blijft, is de vraag, aangezien cannabisregels vaak aan verandering onderhevig zijn.

Welke THCP-producten zijn er zoal?

Welke THCP-producten zijn er zoal?

Ondanks de vage juridische situatie rond THCP kun je online gewoon aan THCP-producten komen. Op sommige plekken ligt het zelfs in de winkel. Meestal in de vorm van vaporizer cartridges, tincturen, gummies en andere edibles, en dabs. Elk product varieert in kwaliteit en samenstelling, maar de meeste zijn zeer sterk. THCP-wiet bestaat echter nog niet; er zijn geen soorten die hoge THCP-concentraties hebben. Om deze reden moet je op je hoede zijn als je THCP-wiet tegenkomt; waarschijnlijk is dit gewoon rotzooi.

De toekomst van THCP

De toekomst van THCP

Misschien wel een van de intrigerendste aspecten van de ontdekking van THCP is de algehele impact die het op de wietervaring kan hebben. Onderzoekers tasten vooralsnog grotendeels in het duister als het gaat om de verschillende invloeden van wietsoorten op ons lichaam en onze geest. Men denkt dat fytochemicaliën als terpenen en cannabinoïden de grootste rol spelen, maar het is nog niet duidelijk welke chemicaliën tot welke effecten leiden. Bovenstaande geeft in ieder geval maar weer eens aan dat minder bekende of zelfs nog volledig onbekende verbindingen ook van invloed kunnen zijn. Afgezien van THC en CBD, kunnen andere stofjes, waaronder THCP, dus net zo goed allerlei mogelijkheden te bieden hebben. Wordt vervolgd!

Zamnesia
Zamnesia
Zamnesia is expert in alles omtrent wiet en psychedelica. Door specialistische kennis te combineren met diepgaand onderzoek, creëert Zamnesia continu hoogwaardige content. Zamnesia is daarmee dé deskundige op het gebied van geestverruimende middelen.
Nieuws Onderzoek
Zoeken in categorieën
of
Zoeken