Blog
Top 10 Bloemen Om Dit Voorjaar Te Zaaien
4 min

Top 10 Bloemen Om Dit Voorjaar Te Zaaien

4 min

Denk je erover om thuis je eigen bloemen te kweken? Het kan soms een beetje uitdagend lijken als je het nog nooit eerder hebt gedaan. Maar wees gerust, het is prima te doen. Bovendien hebben wij 10 bloemen die je zeker eens moet checken! Zaai ze in het voorjaar, en in de zomer en herfst kun je genieten van een prachtig kleurenpalet!

Zo nu en dan zie je wel eens een tuin of balkon met een rijk kleurenpalet aan bloemen om jaloers op te worden. Je denkt dan misschien dat het je nooit zal lukken om zo'n weelderige kleurenpracht in je eigen tuin te krijgen. Maar nu het voorjaar weer is begonnen, is dit de perfecte kans om jezelf het tegendeel te bewijzen. Waar wacht je nog op?

Het planten en kweken van bloemen is makkelijk en geeft veel voldoening. Hier laten we je kennismaken met enkele van onze persoonlijke favorieten.

Waarom zou je bloemen kweken?

Waarom niet? Bloemen kweken in je tuin, op je balkon of gewoon buiten je raam in een plantenbak is hartstikke leuk en een uitstekende manier om de lente in te luiden. En met hun grote diversiteit zijn bloemen niet alleen een lust voor het oog, maar bieden ze ook de broodnodige voeding voor bijen, vlinders en andere insecten.

Creëer leven en je zult zien dat er meer leven op afkomt! Als je nog nooit bloemen hebt gekweekt, zul je verrast zijn hoe ze zowel je omgeving als je stemming kunnen opfleuren.

Top 10 bloemen

Verspreid over de hele wereld zijn er werkelijk talloze soorten bloemen te vinden. Iedereen heeft natuurlijk zijn eigen smaak, maar hier zijn onze 10 favoriete bloemen om dit voorjaar te zaaien. Tijd om de bloemetjes buiten te zetten!

1. Grote klaproos

Grote Klaproos

De grote klaproos, of Papaver rhoeas, is een zeer bekende plant. De grote klaproos groeit veel in bermen en velden in Frankrijk en is sinds de Eerste Wereldoorlog een symbool voor gesneuvelde soldaten. Ondanks deze droevige associatie blijft het een zeer populaire tuinbloem. De klaproos is bijzonder makkelijk te kweken en ongelooflijk mooi, dus ideaal voor in je tuin of op je balkon.

Deze papaversoort is eigenlijk een onkruid, omdat hij in staat is om op arme grond te groeien. Voor het grootschalige gebruik van pesticiden zijn intrede deed, kwam deze plant vaak voor op akkers. Helaas is dit tegenwoordig een stuk minder het geval. Geef de klaproos daarom een nieuw onderkomen en kweek hem zelf!

2. Halfhoge Coreposis Red

Halfhoge Coreposis Red

Coreopsis tinctoria, ook wel Meisjesogen genoemd, is nog zo’n bloem met prachtige, rode blaadjes. De blaadjes van deze plant hebben een zachte, fluweelachtige uitstraling en worden naarmate ze rijpen bloedrood, soms zelfs lichtpaars. Het het hart van de bloem, waar het stuifmeel zit, heeft een prachtige, felgele tint. Dit vormt een mooi contrast met, en aanvulling op het rood van de bloemblaadjes.

Een voordeel is dat je Halfhoge Coreposis Red kunt terugsnoeien om de plant opnieuw in bloei te krijgen. Je kunt dit proces herhalen tot aan de eerste nachtvorst.

3. Gardenia

Gardenia

Gardenia behoort eigenlijk tot dezelfde plantenfamilie als koffie en groeit van nature in tropische en subtropische gebieden over de hele wereld. De roomwitte bloemblaadjes vormen een rozet en krullen een beetje naar buiten. Dit is een manier van de plant om zijn gele meeldraden en stampers te beschermen. Gardenia is ook populair vanwege de heerlijke geur.

Omdat gardenia's uit tropische gebieden komen, hebben ze het liefst 8 uur per dag warmte en direct zonlicht. Als je dus ergens woont waar maar weinig zonlicht is, kun je ze beter links laten liggen en een andere bloem kiezen.

4. Vergeet-mij-nietje 'indigoblauw'

Vergeet-Mij-Nietje 'Indigoblauw'

Deze kleine blauwe bloemen zijn niet alleen erg mooi, maar ook rijk aan symboliek. Ze bloeien vroeg en kunnen bij goed weer het grootste deel van het seizoen doorbloeien, mits je ze goed verzorgt. De blauwe blaadjes hebben een wit randje en een geel hart. Ze groeien in dikke, lage trosjes.

Vergeet-mij-nietjes symboliseren eeuwige liefde en trouw. De traditie wil dat als je deze aan iemand geeft, je aangeeft dat je degene altijd in gedachten zult houden, zoals de naam suggereert.

5. Blauwe klokjesbloem

Blauwe Klokjesbloem

De blauwe klokjesbloem behoort tot de klokjesfamilie en heeft, je raadt het al, een klokvormige bloem. De blaadjes strekken zich uit en openen zich op een vergelijkbare manier als die van lelies. Ze hebben blauw/paarse blaadjes met crèmeachtige kleuren langs de randen en nerven. De stempel en de meeldraden steken uit kleine stelen, in plaats van dat ze in het midden van de bloem genesteld zijn.

Deze bloemen zijn goed voor bestuivers en tamelijk winterhard. Als je de zaden eenmaal hebt geplant, kan de plant zichzelf prima in stand houden.

6. Rozen

Rozen

Rozen, wie kent ze niet? Als er één bloem symbool staat voor liefde en romantiek, dan is het de knalrode roos wel. Rozen zien er bijzonder mooi uit en ruiken ongelooflijk lekker, maar zijn tegelijkertijd stekelig en taai. Daarmee verbeelden deze bloemen de ups en downs van een liefdesleven vrij accuraat.

In plaats van een bos rozen te kopen, kun je ze toch beter zelf kweken? Rozen groeien moeiteloos, gaan jaren mee en zijn er in allerlei kleuren. Kies gewoon de soort die het beste bij je past en ontdek of die misschien wat extra liefde in je leven kan brengen!

7. Zonnebloem

Zonnebloem

Nog zo’n beroemde bloem is de klassieke zonnebloem. Zonnebloemen zijn indrukwekkende planten die in de lente opkomen en vervolgens op zoek gaan naar het zonlicht. Na hun bloei in de zomer, sterven ze tegen het einde van de herfst langzaam weer af. Daarbij verspreiden ze met gebogen hoofd hun zaden, bijna alsof het tranen zijn. En hoewel dode zonnebloemen het jaar daarop niet meer tot leven komen, kun je hun zaden planten voor een nieuwe ronde.

Zonnebloemen zijn fascinerend en uniek, omdat ze de hele dag met de richting van de zon meedraaien. Je kunt ze met het blote oog niet zien bewegen, maar als je aan het begin en het eind van de dag kijkt, merk je duidelijk dat ze naar het licht toe groeien.

8. Petunia

Petunia

Petunia's zijn prachtige, kleine, stervormige bloemen. Ze behoren tot de nachtschadefamilie, waar bijvoorbeeld ook tomaat, paprika, aubergine en zelfs tabak toe behoren. Maar wees gerust, petunia’s bevatten geen nicotine.

Ze zijn makkelijk te kweken en overleven in de meeste omstandigheden en grondsoorten. Petunia's hebben 5 uur zon per dag nodig, dus zelfs in een wat minder zonnige tuin kunnen deze leuke kleine plantjes gedijen.

9. Paardenbloem

Paardenbloem

Ook paardenbloemen worden vanwege hun winterharde karakter vaak als onkruid beschouwd. Toch zijn het bijzonder aantrekkelijke bloemen die elke omgeving opfleuren! Bovendien bieden ze in het vroege voorjaar voeding voor bestuivers.

Paardenbloemen groeien echt heel makkelijk. Door paardenbloemen vroeg te planten, zie je de bestuivers vanzelf verschijnen, terwijl je wacht tot de andere bloemen tot bloei komen.

10. Klimkers

Klimkers

Er bestaan wel meer dan 80 verschillende soorten klimkers! De meeste zijn winterhard, klokvormig en kunnen onder uiteenlopende omstandigheden worden gekweekt. Er zijn meerjarige en eenjarige soorten beschikbaar, voor ieder wat wils dus.

Bovendien zijn ze de ideale combinatieplanten voor groente die je wilt beschermen, omdat het scherpe aroma van de bloemblaadjes helpt tegen ongedierte. Bovendien kun je deze bloemen eten! Gebruik ze als subtiele en unieke topping voor bijvoorbeeld salades of pasta’s!

Plantshop

Van bloemen en kruiden tot groenten en fruit, je vindt de beste zaden en producten in onze Plantshop.

View category

Kweek eens wat bloemen dit voorjaar!

Met zoveel keuze en het feit dat het bijna geen moeite kost, heb je eigenlijk geen excuus om dit voorjaar geen bloemen te kweken. Zet de bloemetjes letterlijk buiten dit voorjaar en geniet van al hun geuren en kleuren, maar natuurlijk ook de vele nuttige beestjes die erop af komen!

Zamnesia
Zamnesia
Zamnesia is expert in alles omtrent wiet en psychedelica. Door specialistische kennis te combineren met diepgaand onderzoek, creëert Zamnesia continu hoogwaardige content. Zamnesia is daarmee dé deskundige op het gebied van geestverruimende middelen.
Plantshop Producten
Zoeken in categorieën
of
Zoeken