Blog
Kater Remedies
5 min

Top 5 Kater Remedies Die Echt Werken

5 min
Headshop Products

We kennen het allemaal: Een kater en wanhopig om ervan af te komen. Hier lees je hoe je snel weer op de been bent.

Sommige mensen geloven dat je het beste over een kater heen komt door hem gewoon uit te zitten. Anderen zweren bij onfeilbare huismiddeltjes, zoals het eten van eieren met spek, het slikken van aspirine of ibuprofen, het drinken van een Bloody Mary of zwarte koffie, het eten van augurken… de lijst is eindeloos. De waarheid is dat de meeste oplossingen voor een kater niet, of niet genoeg, werken en soms de symptomen verergeren.

Zware alcohol consumptie breekt de vitaminen en mineralen in het lichaam af en zorgt dat het lichaam de volgende ochtend snakt naar deze verloren vitaminen en mineralen. Ideaal gezien, zal een remedie tegen een kater deze verloren voedingsstoffen effectief aanvullen. Hieronder noemen we vijf effectieve oplossingen die echt werken voor iedereen:

1. Zorg voor hydratatie

Kater: Zorg Voor Hydratatie

Een van de voornaamste oorzaken voor een kater hoofdpijn is uitdroging, dus het beste middel om van de hoofdpijn af te komen, na een avondje zwaar borrelen, is het drinken van veel water of vers gemaakt mango-, papaja-, ananas,- en/of sinaasappelsap. Vochtverlies zal je ook ontdoen van essentiële elektrolyten zoals calcium, kalium, natrium, magnesium en chromium. Daarom is het ook een goed idee om je elektrolyten aan te vullen. Vruchtensappen leveren het bijkomende voordeel je te voorzien van een behoorlijke hoeveelheid van deze elektrolyten.

2. Verhoog je bloedsuikerspiegel

Kater: Verhoog je bloedsuikerspiegel

Zware alcoholconsumptie kan de volgende ochtend een plotselinge daling veroorzaken in je bloedsuikerspiegel (hypoglycaemie). Het is dus belangrijk je bloedsuikerspiegel op een langzame en stabiele manier te verhogen door het eten van complexe koolhydraten (quinoa, muesli, amarant, bruine rijst, roggebrood) tegen simpele koolhydraten als aardappels, donuts en witte pasta. Eet complexe koolhydraatrijke groenten zoals bonen, spinazie, broccoli en wortels en vruchten zoals grapefruit, aardbeien, appels, peren en in het bijzonder bananen die snel je kalium niveau weer kunnen opbouwen.

Het drinken van zoete en/of koolzuurhoudende drankjes wordt echter niet aangeraden. Hoewel suikerhoudende dranken je glucosewaarden snel kunnen laten stijgen, is dit slechts een tijdelijke oplossing, omdat je insuline niveaus kort daarna zullen instorten en je je nog slechter zal voelen dan eerst. Het drinken van cafeïne kan je bloedvaten verwijden, waardoor een bonkende hoofdpijn kan worden verlicht, maar levert wel een nieuw probleem op: Cafeïne werkt urineafdrijvend, wat inhoudt dat je al snel weer uitgedroogd raakt en de elektrolyten opnieuw verliest.

Gerelateerd verhaal

Top 15 Natuurlijke Kruiden Voor Energie & Vitaliteit

3. Verwijder aceetaldehyde met aminozuur supplementen

 Kater: Verwijder aceetaldehyde met aminozuur supplementen Verwijder aceetaldehyde met aminozuur supplementen

Een andere oorzaak van een kater is een giftig bijproduct, aceetaldehyde, die wordt gemaakt wanneer alcohol in de lever wordt omgezet. Aceetaldehyde is verantwoordelijk voor het vergiftigen van de bloedbaan. Er zijn een aantal dingen die overtollige aceetaldehyde kunnen absorberen en verwijderen uit het lichaam, zoals het eten van eieren, die grote hoeveelheden cysteïne, een aminozuur, bevatten. Maar de beste manier om aceetaldehyde uit het systeem te krijgen is het slikken van N-acetyl cysteïne (NAC), in de vorm van een supplement. Je vindt NAC in elke drogist of zelfs in de supermarkt, afhankelijk van waar je woont. NAC wordt door de lever omgezet in glutathion, een van de sterkste anti-oxidanten in het lichaam. NAC wordt zelfs nog sterker in combinatie met vitamine B1 (thiamine). Gebaseerd op een experimenteel onderzoek, uitgevoerd op laboratoriumratten door de onderzoekers Sprince, Parker, Smith & Gonzales (1974), lijkt het erop dat cysteïne (in eieren) en vitamine B effectief zijn in het opnemen van de gifstof aceetaldehyde uit het lichaam. Om het meeste eruit te halen, start je met het gebruik van NAC en vitamine B1 een paar uur voor je begint met drinken.

4. Behandel misselijkheid met kruiden

Kater: Behandel misselijkheid met kruiden

Cannabis wordt nu regelmatig voorgeschreven om patiënten met diverse aandoeningen te behandelen tegen misselijkheid. Misschien heb je zelf ook al ervaren hoe cannabis misselijkheid kan verminderen. Wanneer we het hebben over misselijkheid door een kater, wordt gezegd dat een goede joint de boel tot rust kan brengen. High worden met een serieuze kater is echter geen pretje, dus de dosering is wel van belang.

Voor personen die de voorkeur geven aan een minder psychoactieve aanpak van misselijkheid, kan gemberthee de oplossing zijn. Gember bevat verschillende chemische stoffen, namelijk fenolen, gingerolen en shogaol, die misselijkheid verlichten. Als je slechts een beetje misselijk bent, dan kan dit worden verlicht door een stuk verse gemberwortel van 5 cm te schillen en te raspen, deze vervolgens 15 minuten te koken en vervolgens een kopje gemberthee te drinken. Voor meer zware misselijkheid, neem je een halve tot een hele theelepel gemberpoeder in een glas water en neem elke 15 minuten een slokje totdat je maag kalmeert. Als je geen tijd hebt een gemberthee te maken, kan het eten van gembersnoep helpen. Als een alternatief voor gemberthee, kan misselijkheid worden verlicht door het drinken van pepermuntthee en vloeistoffen die elektrolyten bevatten.

Als dat niet helpt, voeg dan wat Panax Ginseng toe aan de mix. Panax Ginseng wordt al eeuwenlang gebruikt als een hulpmiddel tegen katers en recent onderzoek heeft zijn bruikbaarheid op dit gebied  bevestigd. Panax Ginseng kan rauw worden geconsumeerd, als thee of in de vorm van supplementen. Overweeg om wat aan de gemberthee toe te voegen die hierboven is beschreven voor een krachtige middel tegen katers!

Panax GinsengBekijk Panax Ginseng

Hoewel dit niet echt een geneesmiddel is, willen we het wel vermelden: Overgeven terwijl je dronken bent, zal de kater verminderen. In plaats van je lever de drank te laten verwerken, zal het verminderen van de hoeveelheid alcohol in je maag de belasting op je lichaam verminderen en dus ook de effecten van een kater.

5. Kom in beweging

Kater: Kom in beweging

In plaats van de kater uitzitten, kan je beter in beweging komen. Het lichaam zit vol met gifstoffen wanneer je een kater hebt en elke vorm van lichte lichaamsbeweging (loopband, joggen, mini-trampoline) helpt je zweten en stimuleert je lymfesysteem om geleidelijk de gifstoffen uit te scheiden. Onthoud dat je genoeg water drinkt tijdens het bewegen.

AFTER D

Als geen van de bovenstaande remedies werkt, of als je te brak bent om je eigen remedies te brouwen, overweeg dan After D te gebruiken. After D is een complexe mix van micronutriënten die speciaal zijn ontwikkeld om de effecten van een kater tegen te gaan. Eén dosis After D bevat een vitaminepil, een mineralencomplexpil en een tryptofaanpil. Het biedt je lichaam de ondersteuning die het nodig heeft om zelfs de moeilijkste hindernissen te overwinnen. Gebruik After D niet in combinatie met enige vorm van MAOI. In tegenstelling tot de bovengenoemde remedies, is After D ontworpen om je door de herstelperiode van vrijwel elk medicijn te helpen en om alle verschillende soorten vermoeidheid te bestrijden.

Over het algemeen zul je, als je After D combineert met de bovenstaande remedies, je snel, effectief en relatief pijnloos herstellen van je kater.

After DBekijk After D


Hoewel bepaalde symptomen zoals hoofdpijn, misselijkheid en angst typisch bij een kater passen, kan dit per persoon verschillen. Ook kan er slapeloosheid en duizeligheid worden ervaren en een verhoogde gevoeligheid voor licht of geluid, versnelde hartslag, verminderde concentratie, overmatige dorst en trillende handen. Ongeacht de specifieke symptomen, zullen alle personen die aan een kater lijden, aanzienlijk minder functioneren tijdens deze periode.

De duur van een kater hangt af van verschillende factoren, waaronder: Hoeveel alcohol werd gedronken, het gewicht van een persoon en de tolerantie tegen alcohol. Een enkel drankje kan trouwens voor sommigen al genoeg zijn om een kater te veroorzaken. De duur van een gemiddelde kater ligt onder een halve dag, maar sommige mensen hebben aangegeven wel twee of meer dagen last te hebben van hun kater; dit valt echter wel in de extreme categorie.

Een bonkende hoofdpijn en misselijke maag is geen pretje voor iedereen die lijdt aan een kater. Er zijn miljoenen geneeswijzen die allemaal beweren de irritante effecten weg te nemen, zoals bijvoorbeeld het drinken van meer alcohol. Het is echter belangrijk op te merken dat het drinken van meer alcohol de effecten van een kater slechts tijdelijk zullen verlichten, omdat de onderdrukkende effecten van alcohol mensen zodanig ontspannen, dat het slechts lijkt alsof de kater is afgenomen. In werkelijkheid zal het drinken van meer alcohol alleen de periode verlengen die het lichaam nodig heeft zich te ontdoen van de gifstoffen, waarbij het lichaam nog meer vocht, elektrolyten en zelfs meer voedingsstoffen kwijtraakt, die allemaal bijdragen aan een zwaardere kater.

Leg de nadruk dus op het drinken van genoeg water en/of versgeperste fruitsappen, het innemen van aminozuren in combinatie met vitamine B1 en licht bewegen om gifstoffen uit het lichaam te halen. Als je besluit een pijnstiller te nemen om een hoofdpijn te verlichten, is aspirine waarschijnlijk de veiligste keus. De beste manier om een kater te genezen is trouwens het voorkomen van een kater, maar mocht je toch eens doorzakken, zullen bovenstaande stappen je helpen de symptomen effectief te verlichten en je al snel weer beter te laten voelen!

Arielle

Geschreven door: Arielle Friedman
Arielle woont in het Canadese Toronto en houdt van onderwerpen die met de hersenen te maken hebben. Als ze niet schrijft, geniet ze van het maken van kunst. Ook verdiept ze zich in bioremediatie en probeert ze te voorkomen dat robots de wereld overnemen.

Ontdek onze schrijvers

Read more about
Headshop Products
Zoeken in categorieën
of
Zoeken