Blog
5 Vitamines En Mineralen Om De Winter Gezond Door Te Komen
6 min

5 Vitamines En Mineralen Om De Winter Gezond Door Te Komen

6 min

Heb je snel last van een winterdepressie? Kop op! In deze blog gaan we dieper in op de belangrijkste oorzaken van de winterblues en ziektes zoals verkoudheid en griep, en delen we enkele onmisbare tips om je te helpen deze winter gezond te blijven.

De winter staat voor de deur, en dat betekent dat velen de komende maanden vooral binnen zullen doorbrengen, dicht bij de verwarming met een warm drankje. Ondanks dat het gezellig is, brengen de wintermaanden meer met zich mee dan alleen een goed excuus om thuis lekker te ontspannen. De winter is ook het hoogseizoen voor verkoudheid, griep en andere ziektes. Gelukkig kunnen supplementen met vitamines en mineralen in combinatie met een gezonde leefstijl de sleutel vormen om de winterblues te vermijden.

Waarom zou je in de winter supplementen nemen?

Waarom Zou Je In De Winter Supplementen Nemen?

Het is geen toeval dat verkoudheid en griepgevallen veel voorkomen tijdens de wintermaanden. De koudere temperaturen en korte dagen die kenmerkend zijn voor de winter hebben een diepgaand effect op zowel onze fysieke als mentale gezondheid. Zo raakt ons immuunsysteem verzwakt en worden we vatbaarder voor besmettelijke ziektes. Hieronder bekijken we drie van de grootste oorzaken van ziektes die tijdens de winter de kop opsteken.

Vermoeidheid

Veel mensen ervaren vermoeidheid tijdens de winter, en dat is met een goede reden. Aan de ene kant maakt het koude weer het naar buiten gaan vaak minder aantrekkelijk. Hierdoor maak je minder vitamine D aan dan in de lente of zomer. Bij veel mensen, ook gezonde personen, kan dit gebrek aan vitamine D vermoeidheid veroorzaken (Roy et al., 2014).

Minder uren daglicht kan ook van invloed zijn op je vermogen om vitamine D binnen te krijgen, vooral in verre noordelijke of zuidelijke landen. Maar ook als je bijvoorbeeld 9-tot-5-baan hebt. Dan kan het gebeuren dat je naar je werk gaat terwijl het buiten nog donker is, en pas thuiskomt als het weer avond is. Dit betekent dat je nauwelijks tijd hebt om te genieten van het kleine beetje zon dat er is. Onderzoek heeft ook aangetoond dat het lager aantal daglichturen in de winter een piek in de productie van melatonine kan veroorzaken. Dit kan de gevoelens van vermoeidheid verder vergroten (Karami et al., 2016).

Naarmate het koude weer toeslaat, hebben we ook de neiging om te kiezen voor meer snacks die niet altijd even gezond zijn. Dit in combinatie met een verminderde wil om te sporten is nog een oorzaak waarom zoveel mensen zich in de winter vermoeid voelen.

De winterblues (ook wel winterdepressie genoemd)

De Winterblues (Ook Wel Winterdepressie Genoemd)

Winterdepressie, ook wel bekend als een seizoensgebonden affectieve stoornis (SAS), is een bestaand fenomeen waar jaarlijks veel mensen last van hebben. Door een gebrek aan blootstelling aan de zon is er bij mensen met SAS sprake van een duidelijke daling van serotonine, ook wel het ‘gelukshormoon’ genoemd. Mensen met een winterdepressie ervaren doorgaans:

 • somberheid of depressie
 • spanning
 • een gebrek aan energie of motivatie
 • een gebrek aan plezier in normaal plezierige activiteiten
 • stemmingswisselingen of prikkelbaarheid
 • moeite met concentreren
 • hunkering naar eten en gewichtstoename

Gecompromitteerde immuunfunctie

De hierboven beschreven algemene vermoeidheid en winterblues hebben een uitgesproken effect op het immuunsysteem. Dit in combinatie met een tekort aan vitamine D, de neiging om binnen te blijven en niet te sporten, slechtere eetgewoonten en seizoensgebonden affectieve stoornissen, zorgt ervoor dat je immuunsysteem niet op zijn best zal werken. Iets simpels als veel tijd binnen doorbrengen met de verwarming aan (waar droge, warme lucht vandaan komt die de luchtwegen uitdroogt en irriteert) maakt de weg vrij voor een verkoudheid of griep die enorm belastend kan zijn voor je immuunsysteem.

Belangrijke voedingsstoffen die je lichaam en gezondheid tijdens de winter ondersteunen

Aangezien vermoeidheid en winterdepressie je weerstand verlagen, kan je lichaam alle steun gebruiken om de wintermaanden ongeschonden door te komen. Gelukkig kun je met de onderstaande vitamines en mineralen je lichaam de boost geven die het nodig heeft om verkoudheid, griep en andere ziektes tijdens de winter tegen te gaan.

Vitamine D

Vitamine D

Vitamine D is de sleutel tot het goed functioneren van je lichaam, omdat het de opname van voedingsstoffen zoals calcium en fosfor in het bloed ondersteunt. Dit draagt bij aan het behoud van gezonde botten en ondersteunt het immuunsysteem. Gelukkig is de beste bron van vitamine D gratis, namelijk: de zon.

Maar zoals we eerder al zeiden, kunnen het koude weer en de kortere winterdagen je ervan weerhouden om naar buiten te gaan en van de zon te genieten. Als gevolg kun je je vermoeid, depressief of anderszins 'niet lekker' voelen. Dat is waar vitamine D supplementen zoals deze Vitamine D Spray van Mindscopic een groot verschil kunnen maken. Eén dosis bevat 5 keer de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine D. Daarom verdient de Vitamine D spray van Mindscopic zeker een plek in je assortiment wintersupplementen. Het beste van alles is dat de spray een frambozensmaak heeft, 100% vegan en volledig natuurlijk is.

Vitamine C

Vitamine C

Het valt niet te ontkennen: vitamine C is een essentieel onderdeel van elk gezond dieet. Het speelt een sleutelrol bij de gezondheid en het herstel van lichaamsweefsel, de vorming van collageen (het eiwit dat structuur en ondersteuning biedt aan je botten, spieren en huid) en bevordert de normale werking van het zenuwstelsel. In de winter is vitamine C zelfs nog belangrijker omdat het essentieel is voor ondersteuning van de immuunfunctie.

Gelukkig is het verkrijgen van je dagelijkse dosis vitamine C heel eenvoudig met deze Zamnesia Vitamine C tabletten. Eén tablet bevat meer dan 6 keer de aanbevolen dagelijkse dosis vitamine C en beschikt over een speciale formule om de opname en biologische beschikbaarheid te maximaliseren.

B-vitamines

B-Vitamines

Thiamine, riboflavine, niacine en foliumzuur zijn allemaal B-vitamines. B-vitamines bestaan uit in totaal 8 verschillende verbindingen en spelen een centrale rol in een grote verscheidenheid aan lichaamsprocessen. Een tekort aan B-vitamines leidt bijvoorbeeld vaak tot een gebrek aan energie en vermoeidheid, omdat je lichaam deze vitamines nodig heeft om essentiële voedingsstoffen uit je voeding op te nemen. Daarom is het in de winter belangrijk om ervoor te zorgen dat je al je B-vitamines binnenkrijgt. Zo voorkom je dat je je vermoeid en somber voelt. Bovendien zijn B-vitamines ook betrokken bij de vorming van nieuwe cellen, en ondersteunen ze de enzymfunctie.

Het Zamnesia Vitamine B Complex is een uitgebreid vitamine B supplement. Een enkele tablet Vitamine B Complex bevat alle B-vitamines die je nodig hebt, van thiamine (B1) tot cyanocobalamine (B12). Daarmee is het de perfecte bondgenoot voor de koude wintermaanden.

Zink

Zink

Als je dit leest, doe je er waarschijnlijk al veel aan om een winterse verkoudheid of griep te voorkomen. Dan is het heel belangrijk dat je tijdens de wintermaanden ook genoeg zink binnenkrijgt. Zink wordt namelijk gebruikt door cellen overal in je lichaam en is essentieel voor het behoud van gezonde botten. Daarnaast helpt het bij de celdeling en draagt het bij aan een normale cognitieve functie. Maar zink helpt ook bij het ondersteunen van een goede immuunfunctie, wat essentieel is tijdens de wintermaanden. En hoewel het een uitdaging kan zijn om voldoende zink uit voeding te halen, maken supplementen zoals Zamnesia's Potency Pills dit een stuk makkelijker.

Een standaard dagelijkse dosis Potency Pills (3 tabletten) bevat een complexe formule van vitamines en mineralen die speciaal zijn samengesteld om de normale werking van je lichaam te ondersteunen. Naast dat het boordevol vitamine C, E, B16, B12 en foliumzuur zit, bevat een standaard dagelijkse dosis Zamnesia's Potency Pills 2,5x de aanbevolen dagelijkse dosis zink.

IJzer

IJzer

IJzer is een essentieel onderdeel van rode bloedcellen, en een tekort aan ijzer kan bloedarmoede veroorzaken. Dit is een bloedaandoening die leidt tot een vermindering van de zuurstofstroom door het lichaam. Naast dat het belangrijk is voor de gezondheid van bloedcellen, draagt ijzer ook bij aan het proces van celvernieuwing en is het belangrijk voor een goede cognitieve functie. Bovendien is ijzer van cruciaal belang voor een goede stofwisseling en speelt het een sleutelrol in het vermogen van het lichaam om eten om te zetten in energie. Het binnenkrijgen van een gezonde hoeveelheid ijzer kan ook helpen om moeheid te verminderen. Dit is dus erg belangrijk in de wintermaanden wanneer vermoeidheid hard toe kan slaan.

Helaas produceert het menselijk lichaam geen ijzer en moet het uit voeding opgenomen worden. Naast een gezond dieet kan een ijzersupplement zoals Zamnesia's Amino Complete ervoor zorgen dat je elke dag voldoende ijzer binnenkrijgt, zodat je lichaam optimaal kan functioneren.

Extra tips om de winterblues te verslaan

Extra Tips Om De Winterblues Te Verslaan

Vitamines en mineralen supplementen zijn ideaal ter ondersteuning van een toch al actieve leefstijl. Om ziekte en depressie tijdens de winter echt te voorkomen, is het echter heel belangrijk dat je een gezonde routine volgt. Hierbij staan goede voeding, regelmatige lichaamsbeweging en blootstelling aan zonlicht centraal.

Lichaamsbeweging

Er goed uitzien in je zwemkleding moet niet de enige reden zijn dat je aan lichaamsbeweging doet; het zou een vast onderdeel van je lifestyle moeten zijn. Zie het als een manier om voor je lichaam te zorgen door zowel je fysieke als mentale gezondheid te ondersteunen. Ook al kan het moeilijk zijn om de motivatie te vinden om in beweging te komen als het koud is, probeer toch je trainingsroutine de hele winter vol te houden. Het opnemen van nieuwe activiteiten (zoals binnensporten), deelnemen aan een groepsles of samen met een vriend gaan sporten, zijn allemaal goede manieren om tijdens de koude wintermaanden genoeg beweging te krijgen.

Een gezond dieet

Een Gezond Dieet

Het koude weer is vaak een goed excuus om je te buiten te gaan aan lekkere snacks die, laten we eerlijk zijn, meestal niet erg gezond zijn. Zo kun je in de winter een sterke trek in koolhydraten of zoete dingen hebben, waardoor je je moe en traag kunt voelen. Om je gezondheid tijdens de winter te ondersteunen en zowel ziekte als winterdepressie te voorkomen, moet je een gezond dieet volgen dat bestaat uit:

 • bladgroenten
 • wortelgroenten
 • citrusvruchten
 • volkorenproducten
 • bonen en andere peulvruchten
 • voeding rijk aan vitamine D, zoals zalm, melk, eieren, rood vlees en champignons
 • zelfgemaakte soep en bouillon
 • bessen
 • noten

Gerelateerd artikel

Alles Wat Je Moet Weten Over Superfoods

Voldoende zonlicht

Voldoende Zonlicht

Zoals we eerder vermeldden, kan een tekort aan vitamine D in de winter zijn tol eisen. Naast het gebruik van een vitamine D supplement is het daarom belangrijk om dagelijks naar buiten te gaan en wat zon te pakken. Enkele manieren om dit te doen zijn onder meer:

 • 's ochtends of 's middags wandelen als de zon nog schijnt
 • plan je sporttraining eerder op de dag, zodat je de kans krijgt om in de zon te trainen
 • plaats je bureau of werkplek in een zonnig deel van je huis of kantoor
 • plan activiteiten met vrienden of familie die je motiveren om overdag naar buiten te gaan

Geef je immuunsysteem een boost en vermijd de winterblues!

Geef Je Immuunsysteem Een Boost En Vermijd De Winterblues!

De winter komt eraan, maar dat betekent niet dat je je op het ergste moet voorbereiden. Probeer deze winter je immuunsysteem te ondersteunen met de supplementen die we hier hebben vermeld. Maar volg ook een gezonde routine die regelmatige lichaamsbeweging, blootstelling aan de zon en een gezond, evenwichtig dieet combineert.

Steven Voser
Steven Voser
Steven Voser is een onafhankelijke cannabisjournalist met meer dan zes jaar ervaring in het schrijven over alles omtrent wiet: hoe je het kweekt, hoe je er optimaal van geniet, maar ook de groeiende industrie en het onduidelijke juridische landschap eromheen.
Bronnen
 • Karami, Z., Golmohammadi, R., Heidaripahlavian, A., Poorolajal, J., & Heidarimoghadam, R. (2016). Effect of Daylight on Melatonin and Subjective General Health Factors in Elderly People
 • Roy, S., Sherman, A., Monari-Sparks, M. J., Schweiker, O., & Hunter, K. (2014). Correction of Low Vitamin D Improves Fatigue: Effect of Correction of Low Vitamin D in Fatigue Study (EViDiF Study) - https://doi.org
Healthshop Producten
Zoeken in categorieën
of
Zoeken