Valeriaan: Alles Wat Je Weten Moet

Valeriaan: Alles Wat Je Weten Moet

Wat Is Valeriaan?

Valeriaan is al eeuwen de eerste keus als een, op kruiden gebaseerd, slaapmiddel. Valeriaan ontspant de geest, waardoor het een ideaal kruid is om de slaap op te wekken en ook vast te houden.

Valeriaan is een vaste plant die voorkomt in Europa en Azië. De plant wordt ongeveer 1,2 meter hoog en produceert clusters met zoet geurende, trompetvormige bloemen. De wortels worden zowel vers als gedroogd gebruikt. Gedroogd produceren de wortels een sterke geur, die doet denken aan zweetsokken.

Valeriaan wordt al sinds de Romeinse tijd gebruikt. Wetenschappelijk onderzoek naar Valeriaan heeft bevestigd dat het inderdaad spanning kan verminderen en slaperigheid kan opwekken, hoewel de daadwerkelijke chemische bestanddelen achter deze effecten nog steeds niet helemaal worden begrepen. De effecten van Valeriaan zijn waarschijnlijk het resultaat van een synergetische interactie tussen alle chemische bestanddelen, in plaats van het resultaat van een enkele chemische stof. Van Valeriaan is aangetoond dat het de voorraad GABA neurotransmitters in het lichaam verhoogt, hoewel het mechanisme waarmee dit wordt bereikt onbekend is.

Effecten Van Valeriaan

Effecten van Valeriaan

Valeriaan is een kruid met rustgevende en ontspannende eigenschappen. De effecten van Valeriaan zijn subtiel, maar zeer effectief. De naam Valeriaan komt van het Latijnse woord Valere, wat "sterk en gezond zijn" betekent.

De niet verslavende en veilige aard van Valeriaan heeft dit middel zeer populair en eenvoudig te gebruiken gemaakt voor personen die snel gespannen zijn of gewoon wat meer open moeten worden. Om deze eigenschap te versterken, wordt Valeriaan vaak gebruikt met andere kruiden. Het is bijvoorbeeld niet ongewoon Valeriaan te combineren met Blauw Glidkruid (Skullcap) omdat deze twee kruiden een goede synergie produceren om spanning te verlichten en de geest te ontspannen.

Opgemerkt moet worden dat, hoewel het voornaamste effect van Valeriaan de rustgevende werking is, het bij een klein aantal mensen juist een tegenovergesteld effect heeft en dus stimulerend werkt.

Geschiedenis Van Valeriaan

Geschiedenis Van Valeriaan

Valeriaan wordt al duizenden jaren gebruikt vanwege haar positieve effecten. De vroegste, geregistreerde verwijzing is gevonden in teksten uit 460 vC, waarin de onprettige geur werd beschreven als "phu".

Tijdens de tijd van Hippocrates, werd Valeriaan gebruikt als standaard behandeling tegen diverse kwaaltjes, hoewel het door velen werd beschouwd als een wondermiddel en algehele oppepper voor de gezondheid.

Voordat het bekend werd als Valeriaan, stond het kruid traditioneel bekend als Nard. Hoewel over de oorsprong van de naam nog steeds wordt gediscussieerd, is men het er over het algemeen over eens dat het afkomstig is uit de Latijnse taal, waar het "goede gezondheid" betekent. Anderen geloven echter dat de naam afkomstig is van Valerius, een politicus uit die tijd, die het middel vaak gebruikte.

Valeriaan stond in vorige eeuwen ook bekend onder een andere naam. De Angelsaksen noemden het Amantilla en het werd vaak gebruikt als een (sociaal) rustgevend middel. In oude recepten wordt beschreven dat het aan agressieve of vechtende mannen kon worden gegeven om direct vrede te bereiken. Hoewel het om deze praktische reden werd gebruikt, werd Valeriaan ook vaak gebruikt als specerij en in salades.