Valeriaan: Alles Wat Je Weten Moet

Valeriaan: Alles Wat Je Weten Moet

Inhoudsopgave:

  1. Wat Is Valeriaan?
  2. Effecten Van Valeriaan
  3. Het Gebruik Van Valeriaan
  4. Geschiedenis Van Valeriaan
  5. Mogelijke Bijwerkingen

Wat is Valeriaan?

Valeriaan is al eeuwen de eerste keus als een, op kruiden gebaseerd, slaapmiddel. Valeriaan kalmeert het zenuwstelsel en ontspant de geest, waardoor het een ideaal kruid is om de slaap op te wekken en ook vast te houden.

Valeriaan is een vaste plant die voorkomt in Europa en Azië. De plant wordt ongeveer 1,2 meter hoog en produceert clusters met zoet geurende, trompetvormige bloemen. De wortels worden medicinaal zowel vers als gedroogd gebruikt. Gedroogd produceren de wortels een sterke geur, die doet denken aan zweetsokken.

Valeriaan wordt al medisch gebruikt sinds de Romeinse tijd, waar het werd gebruikt om angst, spanningshoofdpijnen, problemen met de spijsvertering en slaapstoornissen te behandelen. En ook tegenwoordig wordt Valeriaan gebruikt als kalmeringsmiddel voor dezelfde aandoeningen. Wetenschappelijk onderzoek naar Valeriaan heeft bevestigd dat het inderdaad angst kan verminderen en slaperigheid kan opwekken, hoewel de daadwerkelijke chemische bestanddelen achter deze effecten nog steeds niet helemaal worden begrepen. De effecten van Valeriaan zijn waarschijnlijk het resultaat van een synergetische interactie tussen alle chemische bestanddelen, in plaats van het resultaat van een enkele chemische stof. Van Valeriaan is aangetoond dat het de voorraad GABA neurotransmitters in het lichaam verhoogt, hoewel het mechanisme waarmee dit wordt bereikt onbekend is.

Effecten van Valeriaan

Effecten van Valeriaan

Valeriaan is een licht kalmerend kruid met rustgevende en ontspannende eigenschappen. De effecten van Valeriaan zijn subtiel, maar zeer effectief. De naam Valeriaan komt van het Latijnse woord Valere, wat "sterk en gezond zijn" betekent.

Valeriaan wordt het meest als slaapmiddel gebruikt. Personen met slaapstoornissen worden over het algemeen verdeeld in twee groepen; diegenen die moeite hebben in slaap te vallen en diegenen die moeite hebben in slaap te blijven. Deze problemen kunnen tegelijk voorkomen of apart, afhankelijk van de individuele omstandigheden. Valeriaan wordt echter vaak gebruikt voor beide typen slaapstoornissen, omdat het zowel het in slaap vallen als de duur verbetert. Hoewel slaapstoornissen kunnen worden gelinkt aan diverse andere problemen, zoals alcoholmisbruik, aan cafeïne gerelateerde overstimulatie, depressie of slaapapneu, wordt de aanpak met kruiden gebaseerd op kalmerende kruiden, zoals Valeriaan, Passiebloem en Californische klaproos. Bij problemen om de slaap te behouden, wordt Valeriaan vaak gecombineerd met Sint Janskruid om de kwaliteit van de slaap verder te verbeteren, maar ook voor een beter humeur.

De niet verslavende en veilige aard van Valeriaan heeft dit middel zeer populair en eenvoudig te gebruiken gemaakt voor personen die angstig worden in sociale situaties, of gewoon wat meer open moeten worden. Om deze eigenschap te versterken, wordt Valeriaan vaak gebruikt met andere kruiden. Het is bijvoorbeeld niet ongewoon Valeriaan te combineren met Blauw Glidkruid (Skullcap) omdat deze twee kruiden een goede synergie produceren om spanning te verlichten en de geest te kalmeren.

De antispastische eigenschappen van Valeriaan worden ook vaak gebruikt voor milde pijnstilling, om te helpen omgaan met menstruatiepijn, prikkelbare darmsyndroom en reumatische pijnen.

Opgemerkt moet worden dat, hoewel het voornaamste effect van Valeriaan de kalmerende werking is, het bij een klein aantal mensen juist een tegenovergesteld effect heeft en dus stimulerend werkt. Als je Valeriaan dus wil gaan gebruiken vanwege de kalmerende effecten, doe je er om deze reden goed aan om de eerste keer een kleine dosering te nemen, om te ontdekken wat het effect op jouw lichaam is.

Het gebruik van Valeriaan

Het gebruik van Valeriaan

De dosering en frequentie kunnen worden aangepast, afhankelijk waarvoor Valeriaan wordt gebruikt. Om angst en spanning te verminderen, kunnen de hele dag door kleinere doseringen worden genomen. Als een slaapmiddel kan een kopje thee of een paar druppels van een tinctuur kort voor bedtijd worden genomen.

Er zijn diverse manieren om Valeriaan te nemen: Capsules, tincturen of thee. Wanneer je wortel gebruikt, is het zetten van thee het meest eenvoudig, hoewel het maken van je eigen tinctuur ook niet moeilijk is.

Valeriaan thee

Vaak wordt een kruidenthee gebrouwen met kokend of bijna kokend water. Hoewel deze temperaturen voor vele kruiden acceptabel zijn, zullen de actieve bestanddelen van Valeriaan door heet water worden vernietigd. Het is niet ongewoon dat mensen Valeriaan thee probeerden zonder effecten. Het is daarom van groot belang om Valeriaan thee met koud water te bereiden.

Het actieve bereik van gedroogde Valeriaanwortel ligt tussen 5-10 gram, afhankelijk van jouw gewicht en gestel. Experimenteer eerst met een kleinere dosering en verhoog deze zonodig. Om een thee te maken, week je de wortel zo lang mogelijk in een beker koud water. In een ideale situatie, laat je de Valeriaan in de ochtend al weken om in de avond te kunnen drinken, waarbij je dus het kruid 12 uur lang geweekt hebt. Het zal ook werken als je korter weekt, maar het effect zal zwakker zijn. Het absolute minimum is 15 minuten, hoe langer hoe sterker. Zeef het mengsel voor gebruik.

Valeriana officinalis

Bekijk Product

Valeriaan tinctuur

Valeriaan is ook enorm effectief in een tinctuur. Een tinctuur is een alcohol extract, die kan worden gemengd met water of direct onder de tong worden gedruppeld. Het maken van een tinctuur is gemakkelijk: Vul een glazen pot met de kruiden en bedek dit met graan alcohol of wodka (40% minimum). Draai de deksel erop en schud elke dag even. Na vier weken filter je het kruid eruit en giet de vloeistof in een fles.

Het is ook mogelijk de gedroogde Valeriaan wortel direct in te nemen. Omdat het niet geweldig smaakt is het gemakkelijker de wortel te vermalen tot een poeder en capsules te vullen. Onze capsule machine is hier perfect voor.

Geschiedenis van Valeriaan

Geschiedenis Van Valeriaan

Valeriaan wordt al duizenden jaren gebruikt vanwege haar medicinale effecten. De vroegste, geregistreerde verwijzing is gevonden in teksten uit 460 vC, waarin de onprettige geur werd beschreven als "phu".

Tijdens de tijd van Hippocrates, en de geboorte van Westerse Geneeskunde, werd Valeriaan gebruikt als standaard behandeling tegen diverse aandoeningen, die allemaal de nadruk legden op problemen met ofwel de urinewegen of het spijsverteringskanaal, hoewel het door velen werd beschouwd als een wondermiddel en algehele oppepper voor de gezondheid.

Voordat het bekend werd als Valeriaan, stond het kruid traditioneel bekend als Nard. Hoewel over de oorsprong van de naam nog steeds wordt gediscussieerd, is men het er over het algemeen over eens dat het afkomstig is uit de Latijnse taal, waar het "goede gezondheid" betekent. Anderen geloven echter dat de naam afkomstig is van Valerius, een politicus uit die tijd, die het middel vaak gebruikte voor medische doeleinden.

Valeriaan stond in vorige eeuwen ook bekend onder een andere naam. De Angelsaksen noemden het Amantilla en het werd vaak gebruikt als een (sociaal) kalmerend middel. In oude recepten wordt beschreven dat het aan agressieve of vechtende mannen kon worden gegeven om direct vrede te bereiken. Hoewel het om deze praktische reden werd gebruikt, werd Valeriaan ook vaak gebruikt als specerij en in salades.

De kalmerende effecten van Valeriaan zijn door de geschiedenis heen vaak benut. Het werd bijvoorbeeld vaak gebruikt door soldaten in de Eerste Wereldoorlog om de zenuwen en angsten weg te nemen. Ook tegenwoordig wordt Valeriaan om dezelfde redenen gebruikt: Als een (sociaal) kalmerend middel en een mogelijke oplossing bij krampen en problemen met de spijsvertering.

Mogelijke bijwerkingen

Mogelijke bijwerkingen

Valeriaan wordt niet als giftig of gevaarlijk beschouwd, bij de aanbevolen dosering. Er is ook geen bewijs op ongewenste bijwerkingen, wanneer het tijdens de zwangerschap wordt gebruikt.

Als je echter last hebt van een reeds bestaande aandoening, is het verstandig om eerst medisch advies in te winnen.

Vanwege de kalmerende effecten van Valeriaan, moet je tijdens het gebruik geen auto's of zware machines besturen.

Het komt zelden voor, maar sommige van de kalmerende bestanddelen in Valeriaan werken als een stimulerend middel, dus er moet eerst worden gestart met een kleine dosering om uit te vinden hoe het lichaam erop reageert.

Er zijn meldingen geweest van maagirritaties, hoofdpijnen en andere milde bijwerkingen. In klinische tests is hier echter geen hard bewijs voor gevonden en deze bijwerkingen zijn vaak het resultaat van andere factoren. Dit wekt de indruk dat Valeriaan mogelijk een wisselwerking vertoont met andere medicatie, al moet dit ook nog worden bewezen omdat klinische tests geen aanzienlijke interacties vertonen.