De Beste Kruiden Om Lekker Te Slapen

6 Natuurlijke Kruiden voor een Gezonde Nachtrust

Luke Sumpter
Luke Sumpter
Bijgewerkt op:

We weten allemaal hoe belangrijk slaap is. Het bepaalt onze stemming en onze instelling. Slaap is voor mensen dan ook onmisbaar om goed te functioneren. Soms krijgen we die hoognodige rust niet. Diverse factoren zijn daarvoor de oorzaak. Je omgeving speelt een grote rol. Denk aan luidruchtige buren of straatlawaai. Of misschien lig je ’s nachts te draaien en te piekeren, ondanks zogeheten ‘perfecte’ omstandigheden. We hebben allemaal weleens wat hulp nodig bij het slapengaan. 

In dit artikel bepreken we een aantal natuurlijke kruiden die een goede nachtrust bevorderen. 

Top 6 Natuurlijke Kruiden voor een Gezonde Nachtrust

We hebben een lijst gemaakt van de 6 populairste kruiden die een natuurlijke en vredige nachtrust stimuleren, versterken of ondersteunen. Zo word je verfrist en vol goede moed wakker in de morgen. En dat niet alleen. Veel van deze kruiden kun je op meerdere manieren bereiden. Zo kun je eindeloos variëren.

Valeriaan

Valeriaan

Valeriaanwortel wordt al lange tijd door mensen gebruikt. Het was vooral bekend als middel om slaap te stimuleren en spanning te verlichten. Maar valeriaan is nog steeds een populair en veelzijdig kruid. Het ontspant en helpt je om minder te piekeren. Dit draagt bij aan het bevorderen van de natuurlijke slaapfunctie.

Het gebruik van valeriaan betekent niet dat je direct in slaap valt. Maar vanwege de ontspannende eigenschappen draagt het kruid wel bij aan het proces. Je kunt gemakkelijker tot rust komen na een lange dag. Het is belangrijk dat je weet dat valeriaanwortel erg sterk ruikt. Mogelijk beïnvloedt de geur jouw gekozen gebruiksmethode.

Passiebloem

Passiebloem

Passiebloem is een kruid dat afkomstig is van de bloemen, stelen en gedroogde bladeren van de Passifloraplant. Ook dit is een intrigerende kandidaat in onze zoektocht naar kruiden voor een gezonde nachtrust. Passiebloem groeit van oorsprong in Noord-Amerika, maar tegenwoordig vind je de plant bijna overal ter wereld.

Thee van passiebloem werkt verzachtend en ondersteunt de nachtrust. De grassige, zuurzoete geur en smaak van passiebloem is prettig en combineert prima met andere kruiden.

Gerelateerd artikel

De 10 Beste Kruiden Om Thee Mee Te Maken

Blauwe lotus

Blauwe lotus

Blauwe lotus werd al gebruikt in het oude Egypte. De bloem is zelfs afgebeeld op kunstwerken in Egyptische tombes. Blauwe lotus (of Nymphaea caerulea voor de botanisten onder ons) gebruikt men al eeuwenlang als hulpmiddel om gezonde slaap te bevorderen. De meeste moderne gebruikers vapen blauwe lotus of zetten er thee van. Het geeft dan een ontspannend en mild euforisch effect.

Deze plant kweekt men vaak omdat het de stemming mogelijk verbetert en een verzachtende werking heeft. Blauwe lotus biedt iets unieks dat niet alle kruiden hebben. Probeer eens blauwe lotus te vapen voordat je naar dromenland vertrekt. De plant is gemakkelijk verkrijgbaar, maar je kunt haar ook zelf kweken.

Kattenkruid

Kattenkruid

Geef ons het voordeel van de twijfel met dit kruid. Het klinkt vreemd, maar je kunt kattenkruid inzetten om een natuurlijke en gunstige nachtrust te ondersteunen. Je kent vast de video’s wel van YouTube waarin katten helemaal wild worden van deze plant. Het effect op mensen is echter heel anders. Mensen rollen niet over de vloer en ze stuiteren ook niet tegen de muren. Je kunt kattenkruid echter gebruiken om te ontspannen na een lange werkdag of voor het slapengaan.

Net als de andere kruiden op deze lijst, kent ook kattenkruid een eeuwenlange, traditionele gebruiksgeschiedenis. Het ruikt erg sterk, maar je kunt het eenvoudig vapen, roken of verwerken tot thee.

Kamille

Kamille

Als jij je weleens hebt verdiept in natuurlijke kruidenmiddelen, ben je vast kamille tegengekomen. Dit is een van de meest populaire kruiden en daar zijn goede redenen voor! Volgens veel mensen is kamillethee een zeer prettige voorbereiding op een heerlijke nachtrust.

Studies naar kamille als mogelijk hulpmiddel voor een goede nachtrust zijn nog in volle gang. Uit onderzoek blijkt echter wel dat kamille bepaalde antioxidanten bevat. Deze werken mogelijk als natuurlijke rustgever, wat bijdraagt aan een rustige, gezonde nachtrust. Bovendien vapen veel mensen kamille in combinatie met andere kruiden. Dit leidt tot een prettige ervaring bij hogere temperaturen.

Lavendel

Lavendel

De laatste plant op onze lijst is lavendel. Het lijkt op kamille, in die zin dat het kruid vaak wordt gebruikt als natuurlijk middel om de nachtrust te bevorderen. Lavendel behoort tot de meest populaire kruiden in talrijke industrieën. Je vindt het in supplementen, thee of bruisballen. Het geurige en rustgevende aroma van lavendel is onmiskenbaar verzachtend voor de ziel.

Er wordt nog steeds onderzoek gedaan naar lavendel als hulpmiddel voor een betere nachtrust. Vaak is de prettige geur al ontspannend genoeg, maar de daadwerkelijke effecten staan nog ter discussie. Toch is lavendel een van de lekkerste kruiden om te vapen of thee van te zetten. Het is met name een goede combinatie met blauwe lotus.

Hoe Gebruik Je Natuurlijke Kruiden?

Je weet nu dat er diverse kruiden verkrijgbaar zijn. Maar hoe kun je ze gebruiken? De meest gebruikelijke methodes zijn vapen, thee zetten of een tinctuur maken. We leggen uit hoe je dat zelf kunt doen!

Vapen

Hoe Gebruik je Kruiden: Vapen

Dit is een simpele en smakelijke methode om je favoriete kruiden te consumeren. Een aantal van de genoemde kruiden kun je roken. Toch geniet je met vapen van een meer zuivere ervaring. En je hoeft niet bang te zijn voor rook of een bedorven smaak.

Of je nu een desktop of draagbare vaporizer gebruikt, de methode komt op hetzelfde neer. Stop wat fijn gemalen plantmateriaal of kruidenconcentraat in de juiste kamer en wacht tot de vaporizer de ideale temperatuur bereikt. Nu kun je inhaleren. Wil je zowel concentraten als droge kruiden gebruiken? Zorg er dan voor dat je een vaporizer hebt die geschikt is voor beide methoden.

Gerelateerd artikel

Hoe Gebruik Je Een Vaporizer Voor Droge Kruiden?

Zet Thee

Hoe Gebruik je Kruiden: Zet Thee

Een andere simpele manier om van jouw gekozen kruid te genieten, is er thee van te zetten. Er zijn daarbij meerdere opties. Je kunt wat kruidenextract of vers/gedroogd plantmateriaal gebruiken om thee te zetten. Je kunt ook een thee-ei of thee-infuser gebruiken. Daarmee kun je meerdere kruiden combineren in het hete water en zo een bijzondere thee zetten. Giet het in je favoriete mok en geniet ervan. Het is echt zo simpel als het klinkt!

Natuurlijk kun je ook kant-en-klare kruidenthee kopen in je plaatselijke gezondheidswinkel. Maar het heeft iets bijzonders om je eigen thee te zetten. Daarnaast weet je precies wat erin zit. Ontdek je eigen favoriete combinatie van smaak en effecten.

Tincturen

Hoe Gebruik je Kruiden: Tincturen

Tincturen lijken op het eerste gezicht een ouderwetse methode om jouw gekozen kruid of brouwsel in te nemen. Toch is de populariteit de laatste jaren sterk gestegen. Tincturen bieden een discrete en gemakkelijke manier om kruiden te consumeren. Je maakt ze heel makkelijk thuis en hebt maar enkele ingrediënten nodig.

Meng je kruiden met een alcoholisch drankje en laat je mengsel een tijdje trekken. Vervolgens kun je de vloeistof zeven en bewaren in een druppelflesje. Nu heb je ontzettend handige manier om kruiden te gebruiken. Een tinctuur druppel je heel eenvoudig onder je tong. Het is dan gewoon een kwestie van de vloeistof een paar seconden in je mond houden en dan doorslikken.

Gerelateerd artikel

Hoe Je Thuis Je Eigen Kruidentincturen Maakt

Dat zijn slechts enkele suggesties om je kruiden te gebruiken. Maar wees niet bang om te experimenteren en kruiden te combineren. Het zal je verbazen wat je allemaal bij elkaar kunt doen! Er zijn geen regels als het gaat om jouw creatie; uitsluitend je persoonlijke voorkeur telt.

Andere Opties om Lekker te Slapen

Andere Opties om Lekker te Slapen

We hebben 6 van de populairste natuurlijke kruiden bekeken die een goede nachtrust bevorderen. Maar er zijn ook andere stofjes en producten die je kunt gebruiken.

Cannabis

We kunnen geen artikel schrijven over kruiden met een gunstige invloed op de slaapfunctie zonder cannabis te noemen. Veel wietgebruikers weten precies welke strain ze moeten gebruiken als ze vermoeid zijn. Deze wietsoorten ondersteunen lichamelijke ontspanning. Voor je het weet ben je in dromenland.

Wierook

De prettige geur is een factor die alle bovengenoemde kruiden gemeen hebben. Kruidenwierook is ook een manier om te ontspannen en te relaxen voordat je je bed in duikt. Ook wierook werd al duizenden jaren geleden gebruikt en is nog steeds heel populair. Er bestaan zoveel geuren, van lavendel tot sandelhout. Je vindt vast jouw favoriet!

Ontspan Voordat Je Naar Bed Gaat

We hebben het in dit artikel gehad over het vapen en zetten van thee. Maar soms wil je gewoon even lekker roken of een capsule nemen om te ontspannen. Hier vind je een lijst met 7 producten die je helpen om te ontspannen en te relaxen na een lange werkdag.

Luke Sumpter
Luke Sumpter
Luke Sumpter heeft een diploma in de Klinische Gezondheidswetenschappen en een passie voor het kweken van planten. Inmiddels werkt hij al zeven jaar als professioneel journalist en schrijver op het gebied van cannabis en de wetenschap.
Je bezoekt onze Nederlandse website.

wellicht ook interessant