Product toegevoegd aan winkelmandje
Afrekenen

De hoeveelheid voedingsstoffen en cannabisplanten

Te veel of te weinig voedingsstoffen?

Planten kunnen lijden aan honger, zelfs als ze tegelijkertijd een overvloed aan voedingsstoffen hebben. Tekorten en overschotten vinden hun weerslag in het uiterlijk en ‘gedrag’ van de plant. Hoe dan ook, alle planten hebben licht, lucht, voedingsstoffen en water nodig.

Plantenvoeding

Voldoende licht geeft de plant de energie om, met behulp van koolstofdioxide (CO²), de stoffen aan te maken die hij nodig heeft voor een goede ontwikkeling. Met behulp van zijn wortelsysteem haalt de plant de andere benodigde voedingsstoffen uit het medium (kokos, potgrond, steenwol etc.) en transporteert ze naar de andere delen van de plant.

Laten we aannemen dat de temperatuur goed is (24-27?C), de vochtigheid binnen de juiste parameters is en er voldoende licht en ventilatie beschikbaar is. Voor de volledigheid: de plant geeft blijk van onvoldoende belichting wanneer hij zich uitstrekt naar het licht. Door dit uitrekken wordt de afstand tussen de knooppunten nog groter en hierdoor krijgt de plant een lang en mager voorkomen. Mogelijke oorzaak: te oude gloeilampen of te weinig watt, of de lampen hangen te hoog.

Een tekort aan koolstofdioxide is zeldzaam en is altijd het resultaat van onvoldoende luchtcirculatie. Dus als je ze nog niet hebt, zorg dan dat je een aantal ventilators aanschaft om er zeker van te zijn dat je luchtcirculatie voldoende is.

Medium

Hoewel veel factoren dus van belang zijn, is het belangrijk om met betrekking tot het voedingsaspect de pH van het medium en het voedingswater goed in de gaten te houden! Te veel voedingsstoffenAfhankelijk van het medium moet de pH een waarde hebben tussen 5,5 en 6,2. De pH is immers een van de belangrijkste factoren die de opname van de benodigde voedingsstoffen beïnvloeden.

Er zijn in principe twee situaties: niet genoeg of juist te veel van een bepaald voedingsbestanddeel. In de ideale situatie is er voor de plant van alles precies genoeg beschikbaar. Een tekort aan voedingsstoffen wordt bij de plant doorgaans zichtbaar in een vergeling van de bladeren, terwijl een teveel aan voedingsstoffen juist leidt tot zowel extreem groene bladeren als verbrande bladertoppen. Een tekort aan voedingsstoffen in het medium kan verholpen worden door extra voedingsstoffen toe te voegen. Deze zijn in verschillende vormen verkrijgbaar: vloeistof, korrels, poeder etc. Een teveel aan een voedingsstof kan (soms) hersteld worden door het medium met water te spoelen.

Er zijn twee hoofdgroepen voedingsstoffen: hoofd- en sporenelementen. Beide groepen moeten in voldoende mate aanwezig zijn om een optimale groei van de plant mogelijk te maken. De hoofdelementen zijn het belangrijkst en zonder deze heeft het toevoegen van extra sporenelementen geen enkele zin.

Chlorose

Ten slotte nog een aantal termen en feiten. Tekorten of overschotten kunnen tot een hele reeks van fenomenen leiden die we met behulp van twee termen kunnen categoriseren. Necrose is het Chlorosisafsterven van weefsel en is onomkeerbaar. Chlorose is een term die we gebruiken voor de verkleuring die optreedt als gevolg van een tekort aan chlorofyl (het spul dat de bladeren groen maakt). Chlorose is (tot op zekere hoogte) omkeerbaar door de missende voedingsstoffen toe te voegen. Voor een eerste diagnose is het belangrijk om te weten dat de symptomen van een tekort eerst zichtbaar worden aan de onderkant en richting de bovenkant van de plant. Dit is afhankelijk van de mobiliteit van de (missende) voedingsstof. Een tekort aan mobiele voedingsstoffen (N, P, K, Mg) veroorzaakt allereerst een probleem in de lagere delen van de plant. Een tekort aan minder of niet-mobiele voedingstoffen (Mn, Zn, Ca, S, Fe) manifesteert zich eerst in de bovenste delen van de plant op de jonge bladeren en/of de groeitoppen.

Terug naar Cannabis Kweekgids

Terug naar Oplossen van Problemen

Terug naar Mineralen & VoedingPowderFeeding