Blog
'Legalize Drugs Now!' Kofi Annan Roept Op Tot Een Einde Van De Oorlog Tegen Drugs
2 min

'Legalize Drugs Now!' Kofi Annan Roept Op Tot Een Einde Van De Oorlog Tegen Drugs

2 min
Legislation News

In een zeer opvallende zet, heeft Kofi Annan, de voormalig VN-Secretaris-Generaal, aangedrongen op een onmiddellijke beëindiging van de Oorlog tegen Drugs, bewerend dat het meer kwaad dan goed doet.

In een lange en gepassioneerde essay, beschreef Annan hoe de Oorlog tegen Drugs, en de harde methoden waarmee dit wordt gehandhaafd, een voedingsbodem heeft gecreëerd voor een internationale criminele markt die "geweld, corruptie en instabiliteit voedt." Op dit moment is het beleid gebaseerd op ideologische en politieke factoren, in plaats van wetenschappelijk bewijs. Dit paradigma heeft ertoe geleid dat drugs als cannabis overmatig streng worden aangepakt, of dat hun medisch potentieel wordt geblokkeerd door populistische politici die proberen hard op te treden tegen drugs.

Op dit moment worden wereldwijd biljoenen dollars per jaar besteed om druggebruik uit te roeien en gebruikers op te sluiten; er zijn reeds triljoenen verspeeld. Het idee is dat het gebruik van drugs zal afnemen, maar dit is alleen maar toegenomen. Dit heeft ertoe geleid dat de levens van miljoenen mensen zijn verwoest door gevangenisstraffen en het bijbehorende, permanente strafblad. Ook zijn er ongelooflijk veel levens verloren gegaan, zelfs onder diegenen die niets te maken hebben met de drugshandel, maar simpelweg betrokken raakten in het spervuur van de Oorlog tegen Drugs, als indirecte schade. Kijk maar naar Mexico, waar kartels strijden tegen de staat, waardoor duizenden doden zijn gevallen.

DE VIER STAPPEN

Niet alleen heeft Annan geëist dat de huidige, politieke ideologie onmiddellijk wordt beëindigd, hij heeft ook vier stappen bedacht om dit te bereiken en de wereld ten goede te veranderen:

"Eerst moeten we persoonlijk drugsgebruik decriminaliseren.

Daarna moeten we accepteren dat een drugsvrije wereld een illusie is.

Als derde moeten we kijken naar regulatie en publieke voorlichting, in plaats van drugs te onderdrukken, waarvan we weten dat dit niet werkt.

De vierde en laatste stap is erkennen dat drugs zorgvuldig moeten worden gereguleerd, omdat ze riskant zijn."

Dit zijn vrij simpele stappen, maar ze zullen een monumentale hoeveelheid moeite kosten om uit te voeren. Er is een fundamentele verschuiving nodig in de manier waarop de wereld tegen drugs aankijkt, waarbij een nadruk moet worden gelegd om schadevermindering in plaats van opsluiting.

TIMING IS ALLES: DE SPECIALE VERGADERING VAN DE VN

Deze essay over waarom de Oorlog tegen Drugs moet stoppen, van een van de meest invloedrijke personen van onze tijd, had niet op een beter moment kunnen komen. In april houdt de VN een speciale vergadering over het wereldwijde drugsbeleid en dit is de eerste keer in decennia dat zo'n vergadering gehouden wordt. Hier worden de overkoepelende wetten en doelen bepaald, die alle lidstaten moeten volgen, waardoor het een extreem belangrijk evenement is.

De laatste keer dat zo'n vergadering gehouden werd, was iedereen optimistisch over de Oorlog tegen Drugs en er werden onhaalbare doelen gesteld om het drugsgebruik volledig uit te roeien. De slogan voor dit evenement was zelfs: “A drug-free world – we can do it!" Dit ethos heeft het wereldwijde drugsbeleid de afgelopen 20 jaar gedicteerd en heeft het vormgegeven aan het fiasco waar we tegenwoordig mee te maken hebben.

Een groeiend aantal invloedrijke figuren roepen op tot verandering en er zijn zelfs overheden die het heft in eigen handen nemen en op een dun draadje van legaliteit balanceren binnen de huidige VN-verdragen. We kunnen hopen dat deze vergadering de denkwijze van de wereldwijde beweging over drugs zal veranderen en niet nog eens 20 jaar de hakken in het zand zal zetten. De zaken zien er goed uit en de meeste landen erkennen een noodzaak voor verandering, maar we gaan het meemaken. Zelfs als er een positieve uitkomst is, zullen we niet direct politieke veranderingen zien. Waarschijnlijk zien we dat er een kader wordt gesteld voor het opstellen van nieuwe verdragen, waar vervolgens een tijdlang over wordt overlegd, voor ze bekrachtigd worden. Dit zou het best case scenario zijn en het zou de lidstaten de vrijheid geven veel flexibeler om te gaan met hun drugsbeleid dan ze nu kunnen.

Er is een groeiende groep die schreeuwt om verandering. En deze verandering kan zomaar nabij zijn.

 

         
  Josh  

Geschreven door: Josh
Schrijver, psychonaut en cannabis liefhebber Josh is Zamnesia's eigen expert. Hij besteedt zijn dagen ergens op het platteland, waar hij duikt in de verborgen diepten van alles wat psychoactief is.

 
 
      Ontdek onze schrijvers  

Read more about
Legislation News
Zoeken in categorieën
of
Zoeken