Blog
Top 10 Ayurvedische Kruiden
4 min

Top 10 Ayurvedische Kruiden

4 min

Ayurvedische kruiden zijn gericht op het in balans brengen van geest, lichaam en ziel. Ze spelen een belangrijke rol in het traditionele Indiase, holistische systeem van de ayurveda. Lees verder en ontdek welke kruiden bij jou passen.

Mensen gebruiken al duizenden jaren planten om aan verschillende gezondheidsbehoeften te voldoen. Toch staan er niet veel kruiden zo hoog in aanzien als ayurvedische kruiden. Dit is een reeks planten die is gekoppeld aan het traditionele ayurveda systeem. Het principe van deze kruiden is eenvoudig: ziekte voorkomen door lichaam, geest en ziel in balans te brengen. Maar wat is er precies zo bijzonder aan dit eeuwenoude systeem voor genezing waardoor het ook tegenwoordig nog zo populair is?

Wat zijn ayurvedische kruiden?

Wat Zijn Ayurvedische Kruiden?

Om de rol van ayurvedische kruiden te begrijpen, moet je eerst meer weten over ayurveda, het traditionele genezingssysteem van India. Ayurveda wordt al meer dan drie eeuwen in de praktijk toegepast. Het richt zich op het gebruik van natuurlijke therapieën, zoals kruiden, meditatie en yoga. Het doel hiervan is het voorkomen van ziekte in plaats van het aanpakken van gezondheidsproblemen.

Nu snap je waarom een proactieve aanpak van de gezondheid in onze huidige maatschappij zo populair is. Een moderne lifestyle hangt vaak samen met het eten van bewerkte voedingsmiddelen en we gaan zittend door het leven. Het gebruik van simpele kruiden om lichaam, geest en ziel in balans te brengen, is een kleine aanpassing die een groot verschil maakt in hoe je je voelt.

De 10 beste kruiden uit de ayurveda

Klinkt de gedachtegang van de ayurveda je als muziek in de oren? Dan zit je hier goed! Hieronder vind je een lijst met de tien beste ayurvedische kruiden om je op weg te helpen.

1. Kurkuma

Kurkuma

Curcuma longa is een plant die tot de gemberfamilie behoort. Wat deze plant echter echt uniek maakt, is de stof die uit de wortels komt: kurkuma. Dit kruid is in keukens over de hele wereld bekend. Het belangrijkste ingrediënt van kurkuma is curcumine, een bioactieve stof die, naar verluidt, een positieve impact heeft op de stemming, gewrichten en ontstekingen.

Een ander onderscheidend kenmerk van kurkuma is de intense donkergele kleur en de aparte, pittige smaak. Hoewel kurkuma in iedere supermarkt verkrijgbaar is, kun je je als gezondheidsbewuste gebruiker beter richten op zuiver kurkumapoeder dat uit India komt.

2. Moringa

Moringa

Moringa oleifera is een boom die oorspronkelijk uit het Indiase subcontinent komt en barst van de vitamines, aminozuren en antioxidanten. Hoewel de hele boom wordt benut vanwege de gunstige stoffen, zitten de meeste vitamines en mineralen in de bladeren, waaronder de vitamines A, C en E.

Veel mensen gebruiken moringa in de vorm van een fijn poeder, dat aan heet water wordt toegevoegd. Je kunt het poeder ook in smoothies of recepten verwerken als een soort 'superfood smaakmaker'.

3. Gember

Gember

Je weet vast wel dat gember heel bijzonder smaakt. Het is een bekend ingrediënt in de keuken, en dan met name de wortel van de gemberplant. Maar wist je ook dat het een schat aan gezondheidsvoordelen heeft? Gember zit namelijk boordevol verschillende krachtige moleculen, waaronder gingerolen, zingeron en bètacaroteen.

Dankzij deze bioactieve stoffen, plus de vitamines en mineralen, is gember een van de meest gebruikte kruiden binnen de ayurveda. Het is heel gebruikelijk dat mensen bij maagklachten gember eten.

4. Schisandra

Schisandra

Bij dit kruid zijn we niet zozeer geïnteresseerd in de wortels of de bladeren, maar de bessen! De dieprode vruchten van schisandra bevatten lignanen. Het verhaal gaat dat ze na consumptie als adaptogenen functioneren en de weerstand van het lichaam tegen fysieke en mentale stressfactoren versterken.

Als je van de voordelen van deze klimplant wilt profiteren, kun je het beste een geconcentreerd extract gebruiken in plaats van de rauwe bessen te eten. De meeste mensen gebruiken liever gedroogd poeder, capsules en elixers, omdat schisandra van nature een zoete, zoute en bittere smaak heeft.

5. Triphala

Triphala

Triphala is onmisbaar binnen de ayurveda en is rijk aan vitamine C en aminozuren. Wat het echter onderscheidt van andere ayurvedische kruiden zijn de componenten. Triphala extract wordt gemaakt met de vruchten van drie verschillende planten: amla (Emblica officinalis), bibhitaki (Terminalia bellirica) en haritaki (Terminalia chebula).

Gezamenlijk bevatten deze drie planten polyfenolen, tannines, saponinen en de reeds genoemde vitamine C. Deze gunstige plantaardige verbindingen kunnen mogelijk de gezondheid van de hersenen en de spijsvertering ondersteunen.

6. Amla

Amla

Deze plant maakt deel uit van het hierboven genoemde triphala extract. Amla is ook bekend als Indiase kruisbes. Deze bloeiende boom ontwikkelt kleine, heldere, geelgroene bessen. Opmerkelijk detail is dat amla al bijna duizend jaar als een holistisch kruid wordt gebruikt.

Deze bessen zijn klein, maar bieden grote voordelen voor je gezondheid. Als je 100 gram alma gebruikt, ontvang je dezelfde hoeveelheid vitamine C als twintig sinaasappels! Slechts een handjevol bessen is al een geweldige boost voor je immuunsysteem!

7. Rehmannia

Rehmannia

Het gebruik van rehmannia (Chinees vingerhoedskruid) gaat 2000 jaar terug. Naar verluidt, brengt dit traditionele kruidenmiddel de yin in balans. Het concept van het balanceren van yin en yang gaat hand in hand met de principes van ayurveda. Het is dus niet verrassend dat rehmannia een centrale rol speelt in zowel Chinese als Indiase traditionele holistische gebruiken.

Vanwege een gebrek aan wetenschappelijk onderzoek weten we helaas nog weinig over de chemische structuur van rehmannia. Er bestaat wel anekdotisch bewijs dat het een positieve impact heeft op het immuunsysteem en het zenuwstelsel.

8. Salie

Salie

Salie is een kruid dat weinig introductie behoeft. Het is over de hele wereld in keukenkastjes terug te vinden. Toch is dit kruid veel meer dan een simpele smaakmaker. Salie bevat verschillende nuttige voedingsstoffen en bioactieve stoffen, waaronder vitamine K, B6 en ijzer.

Wat vooral opvalt, is de overvloed aan vitamine K in salie: slechts één theelepel is goed voor 10% van je aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Voldoende inname van vitamine K is essentieel voor het aanmaken van eiwitten die betrokken zijn bij de bloedstolling en botdichtheid.

9. Harad

Harad

Harad is onder vele namen bekend, waaronder haritaki. Toch verwijzen de verschillende regionale namen allemaal naar hetzelfde: het fruit van de Terminalia chebula-boom (Combretaceae familie). Zodra het is gedroogd en tot een poeder is verwerkt, kun je het aan thee, smoothies, yoghurt en ontbijtgranen toevoegen met als doel de algemene gezondheid te verbeteren. In principe betekent 'haritaki' het verwijderen van ziekte (harati) en het laten stralen van het lichaam (takati).

Harad maakt ook deel uit van het eerder genoemde triphala extract. Veel mensen bevelen het aan vanwege de invloed op de spijsvertering en het mentale welzijn. De Terminalia chebula-boom is inheems in India en maakt al eeuwenlang deel uit van het ayurvedische systeem.

10. Boswellia

Boswellia

Boswellia, of Indiase wierook, wordt geëxtraheerd uit de Boswellia serrata-boom. Dit kruidenextract gebruikt men om het ontstekingsproces van het lichaam te ondersteunen. Zowel de schors als het sap worden geoogst om orale preparaten en topical oliën van te maken.

In feite is de veelzijdigheid van boswellia een van de belangrijkste kwaliteiten. Er bestaan talloze manieren om dit kruid in je dagelijkse routine op te nemen, ongeacht je gezondheidsbehoeften. Zorg er wel voor dat je producten van hoge kwaliteit koopt om het risico op mogelijke bijwerkingen te beperken.

Hoe kies je jouw ideale ayurvedische kruid?

Ayurveda is gebouwd op het principe van balans en het behouden van de verbinding tussen je geest, lichaam en ziel. Ayurvedische kruiden zijn een verlenging van dat principe. Hun enige doel is een interactie met je lichaam aangaan om je welzijnsbehoeften te ondersteunen.

Het gaat dus niet zozeer om de vraag wat het 'beste' kruid is. Het is beter om te proberen het juiste kruid voor jouw specifieke behoeften te kiezen. Onze lijst bevat een aantal van de meest invloedrijke ayurvedische kruiden en is een uitstekende introductie in de wereld van holistische gezondheid. Dus waar wacht je op? Probeer een van de bovenstaande suggesties en begin je ayurveda avontuur. Zo ervaar je zelf of en hoe natuurlijke kruiden en extracten je levenslust versterken!

Luke Sholl
Luke Sholl
Luke Sholl schrijft al meer dan tien jaar over cannabis, het gezondheidspotentieel van cannabinoïden en de positieve invloed van de natuur. Hij werkt voor diverse op cannabinoïden gerichte websites en publiceert gevarieerde digitale content, ondersteund door gedegen technische kennis en grondig onderzoek.
Plantshop Producten
Zoeken in categorieën
of
Zoeken