Blog
Psychedelische Yoga
4 min

Alles Wat Je Weten Moet over Psychedelische Yoga

4 min

Sinds de jaren '60 is er steeds meer interesse in het gebruik van psychedelica om het beoefenen van yoga te verbeteren. Toch gaat de relatie tussen de twee wel duizenden jaren terug. Is het mogelijk dat psychedelica en yoga hetzelfde doel dienen, maar op een andere manier? En wat zijn de overeenkomsten eigenlijk?

Naar verluidt, is de Yoga Sutra ongeveer 2000 jaar geleden geschreven door de Indiase geleerde Patanjali. In deze tekst zette hij de methoden en het doel van yoga uiteen. Yoga zou een mix zijn van fysieke discipline en een verhoogd bewustzijn. De term yoga komt van het Sanskriet woord योग (yuj) dat juk of 'binden' betekent.

In de jaren '60 werd het gebruik van psychedelica bij het beoefenen van yoga in Amerika een onderzoeksgebied op zichzelf. Sindsdien zijn mensen dit volop gaan ontdekken. Maar veel studies tonen inmiddels aan dat de jaren '60 niet hebben geleid tot het gebruik van psychedelica bij yoga. Yoga is namelijk zelfs begonnen met psychedelica.

Yoga en Psychedelica: Verschillende Manieren om Hetzelfde Te Bereiken?

Yoga en Psychedelica

Een artikel uit 1965 in de San Francisco Chronicle suggereert dat het beoefenen van yoga en het gebruik van psychedelica een gemeenschappelijk doel behelst. Tegenwoordig is yoga overgenomen door Instagrammers, maar de wortels ervan liggen in de domeinen spiritualiteit en bewustzijn. Het gebruik van psychedelica heeft vaak hetzelfde doel. Om te begrijpen hoe vergelijkbaar beide zijn, duiken we hieronder in de geschiedenis van yoga. 

De Psychedelische Geschiedenis van Yoga

Het onderzoek naar psychedelica is nog pril. Toch kent het gebruik ervan een lange, goed gedocumenteerde geschiedenis. Mensen beoefenen al eeuwen spirituele praktijken en praktijken van bewustzijnsverhoging met de consumptie van planten. Denk maar aan de ayahuasca-ceremonies in Zuid-Amerika of de Eleusinische mysteriën van de oude Grieken.

Soma

Psychedelische Yoga: Soma

Het is dan ook geen verrassing dat in vroege geschriften over yoga melding wordt gemaakt van het drinken van een bepaalde thee om het vermogen van de beoefenaar te verbeteren om nieuwe vormen van bewustzijn te bereiken. In zowel de Rig Veda als de Upanishads, beide hindoeïstische spirituele teksten, wordt een drankje genaamd soma ('extract') of amrita ('nectar van onsterfelijkheid') beschreven. In beide documenten staat informatie over het bereiden van de thee door sap uit een specifieke plant te onttrekken. De 48e hymne van de 8e Manda van de Rig Veda zegt: "We hebben Soma gedronken en zijn onsterfelijk geworden; we hebben het licht bereikt dat de goden hebben ontdekt”.

Gerelateerd artikel

Soma: Het Oude Entheogeen

Het lijkt dus te kloppen dat er planten zijn ingezet tijdens yogapraktijken. Het is echter minder duidelijk welke plant werd gebruikt. Desalniettemin is de toevoeging van psychedelische planten mogelijk minder populair geworden vanwege veranderingen in de levenswijze van mensen.

De Yoga Sutras

We weten dat psychedelische planten minder bereikbaar werden naarmate meer mensen migreerden en naar steden trokken. Yogi's richtten zich in plaats daarvan meer op een diepe ademhaling en meditatieve oefeningen, bekend als kriya's. Toch stelde de geleerde Patanjali in de Yoga Sutras expliciet dat sommigen assistentie vereisten om de spirituele wereld te betreden. Hij pleitte daarbij voor het gebruik van psychedelische planten bij pogingen van mensen om op een spirituele reis te gaan. "Deze spirituele verworvenheden zijn bij sommigen wellicht aangeboren. Je kunt ze mogelijk ook verkrijgen door het gebruik van bepaalde geneeskrachtige planten, door bezweringen, door ijver of door meditatie".

Gerelateerd artikel

Hoe Je Je Meditatie Kunt Verbeteren Met Drugs

Heropleving in de Jaren '60 en Verzet

Psychedelische Yoga: Heropleving In De Jaren '60 En Verzet

De verbinding tussen psychedelica en yoga vond in de jaren '60 haar weg naar de westerse wereld. Psychonauten als dr. Timothy Leary verkenden daarbij de bewustzijnsverruimende eigenschappen van psychotrope stoffen. Andere voorstanders van psychedelica prezen de voordelen van het gebruik van diverse middelen om yoga-oefeningen te verbeteren. Hierdoor ontstond een nieuwe wetenschappelijke interesse in psychedelica en yoga. Toch was niet iedereen enthousiast.

Beschuldigingen van Culturele Toe-eigening

Leary en cohorten waren dan wel positief over het effect van psychedelica bij yoga, maar ze beweerden ook dat ze een nieuwe spirituele praktijk hadden bedacht. Deze 'nieuwe' praktijk leek echter behoorlijk veel op bestaande religieuze tradities. In plaats van iets nieuws toe te voegen aan de beoefening van yoga, leek het meer op een versie aangepast aan de westerse wereld. Als psychiater was Leary hoogopgeleid, maar het ontbrak hem aan de gevoeligheid die hand in hand zou moeten gaan met een geïnformeerde benadering van oosterse religies.

Afkeuring door Goeroes

Psychedelische Yoga: Afkeuring door Goeroes

Er waren ook goeroes die faliekant tegen het gebruik van psychedelica voor yoga waren. Hun zorgen waren tweeledig. Yogi's waardeerden de waarde van het veranderde bewustzijn, maar sommigen meenden dat het gebruik van drugs de zoektocht naar verlichting kon verstoren. Meher Baba, een Indiase Soefi-meester, schreef hier in 1966 een artikel over. Hij sprak zich uit tegen psychedelica in God in a Pill?. Baba beschreef de ervaring van drugsgebruik voor spirituele praktijken als oppervlakkig. Daarnaast waren er zorgen dat de middelen schadelijk zouden zijn voor het lichamelijke en spirituele welzijn van de beoefenaar. Ook om die reden zou men ze moeten vermijden.

Is Je Yoga-ervaring Te Verbeteren met Psychedelica?

Is Je Yoga-ervaring Te Verbeteren met Psychedelica?

De verbinding tussen de westerse wetenschap en psychedelica werd pas in de jaren '90 hersteld. De liefde voor yoga in het Westen nam echter almaar toe. Naar verluidt, heeft 40% van de vrouwen en 15% van de mannen in ons land ooit yoga beoefend. Vooral vanwege het idee dat je er een soepel lichaam en een gezonde geest van krijgt. Voorstanders van psychedelische yoga suggereren dat het gebruik van geestverruimende drugs de lichamelijke oefeningen verbetert. Maar wordt dit ook ondersteund door de wetenschap? Daar lijkt het wel op.

Wetenschap en Spiritualiteit

In de jaren '70 en '80 nam het onderzoek naar de voordelen van psychedelica af. De afgelopen jaren vindt er echter een heropleving plaats van een meer wetenschappelijke, rationele benadering van hallucinogenen.

De Beckley Foundation in Barcelona ontdekte bijvoorbeeld dat er een verband bestaat tussen de reactie van het menselijk brein op psychedelica en de reactie ervan op meditatie. Middels neuroimaging bleek dat er zowel bij beoefenaars van meditatie als bij gebruikers van psychedelica een toename van openheid, optimisme en decentralisatie was te zien op hersenscans. Hoewel het onderzoek nog in de kinderschoenen staat, groeit het bewijs dat er inderdaad een nuttige, sterke connectie bestaat tussen yoga en psychedelica.

Zou Je Psychedelische Yoga Moeten Proberen?

Wat betreft het versterken van het bewustzijn, beschouwen we psychedelica al lang als 'toegangspoort'. Hoewel yoga en psychedelische middelen tot een vergelijkbare vorm van bewustzijn lijken te leiden, moeten we echter benadrukken dat het onderzoek hiernaar nog beperkt is. Niemand kan beslissen of het gebruik van psychedelica voor jou geschikt is. Dit hangt namelijk af van waar je woont, je lichamelijke en psychische gezondheid en mogelijke gebruik van medicijnen.

Wat Moet Je Weten Voordat Je Psychedelica voor Yoga Gaat Gebruiken?

Wat Moet Je Weten Voordat Je Psychedelica voor Yoga Gaat Gebruiken?

Wil je het ook eens proberen? We bespreken hieronder een aantal belangrijke zaken om rekening mee te houden als je psychedelica gaat gebruiken voor het beoefenen van yoga.

Gerelateerd artikel

Hoe Bereid Je Je Voor Op Een Veilige Psychedelische Trip?

Doelstelling

De basis van elke positieve psychedelische ervaring is begrijpen waarom je het doet. In het geval van psychedelische yoga moet je doel duidelijk zijn. Dit betekent dat je moet weten wat je intenties zijn, evenals wat het proces inhoudt en wat de mogelijke risico's zijn.

Begin Voorzichtig

Het is belangrijk te weten dat yoga een discipline is. Om psychedelische yoga te beoefenen, moet je weloverwogen, gedisciplineerd en gecontroleerd te werk gaan. Zoals voor alle psychedelica geldt: begin voorzichtig en gebruik de juiste dosis. Combineer geen middelen en gebruik ook niet te hoge doses.

Je Omgeving

Belangrijk bij het gebruik van psychedelica is een veilige omgeving. Als je je bewustzijn wilt verruimen, is het essentieel dat je ergens bent waar je veilig en open van het proces kunt genieten.

Gerelateerd artikel

Set En Setting: Twee Essentiële Factoren Bij Een Psychedelische Trip

Bewuste Ademhaling

Psychedelica zijn geen alternatief voor het uitoefenen van yoga. Andersom geldt hetzelfde. Zorg dat je diepe en bewuste ademhalingsoefeningen doet. Zo voel je je lichamelijk gecentreerd, terwijl ook je geest ontspant.

Integratie

Een vaak vergeten aspect van het gebruik van psychedelica is het toepassen van (kleine of grote) lessen van de trip in het dagelijks leven. Het kost tijd om de emoties te verwerken die opgekomen zijn door de psychedelische yoga. Kom op een comfortabele en ontspannende manier weer tot jezelf en gun jezelf de benodigde tijd voor zelfreflectie.

Adam Parsons
Adam Parsons
Professioneel cannabisjournalist, copywriter en auteur Adam Parsons is al lang werkzaam bij Zamnesia. Hij behandelt een breed scala aan onderwerpen, van CBD tot psychedelica en alles daartussen. Adam schrijft blogartikelen, handleidingen en neemt een steeds groter wordend assortiment aan producten onder de loep.
Bronnen
Lifestyle Smartshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken