Blog
Ontdek 10 Soorten Groente Met Een Uniek Uiterlijk
4 min

Ontdek 10 Soorten Groente Met Een Uniek Uiterlijk

4 min

Wil je deze lente wat vreemde en unieke groentes en vruchten in je tuin kweken? Nou, zoek niet verder! Hier vind je onze top 10 uniek uitziende planten om wat variatie in je tuin én gerechten aan te brengen.

Je tuin (of balkon) in de lente en zomer tot leven zien komen, is het leukste wat er is. En als je in de herfst (letterlijk) de vruchten van je arbeid kunt plukken, is dat nóg beter!

In dit artikel bespreken we wat minder bekende, unieke soorten groente en fruit om dit jaar in je tuin te kweken. En geloof ons als we zeggen dat ze zowel je ogen als je smaakpapillen zullen verrassen.

10 vreemd uitziende groentes voor je tuin

Wanneer het teeltseizoen van start gaat, fantaseren veel mensen over een moestuin. Wat is er nu immers beter dan in de zomer liefdevol je planten verzorgen om er in de herfst heerlijke maaltijden mee te maken? Vaak wordt echter gekozen voor steeds dezelfde soorten groente.

Maar variatie is de spijs des levens. Het is dan ook hoog tijd om deze zomer eens wat minder bekende, verrassendere groentesoorten in je tuin te zetten. Hieronder bespreken we onze tien favorieten!

Lemon Apple komkommer

Lemon Apple Komkommer

De Lemon Apple komkommer is een bizarre groente die kenmerken deelt met de boomvruchten waar ze naar vernoemd is. De komkommer is rond en geel, net als een citroen, en heeft een wat zoete smaak die aan appel doet denken. Maar waarom komkommer? Nou, het is in feite een soort komkommer.

De Lemon Apple komkommer is overheerlijk in een verfrissende zomerse salade, maar je kunt de groente ook prima met een dipsaus eten. Met deze komkommer is je salade een stuk interessanter. Zelfs in een fruitsalade trekt de groente de aandacht. Aan gespreksstof op bijvoorbeeld een barbecue geen gebrek met deze groente in je salade!

Yellow Pear tomaat

Yellow Pear Tomaat

Deze tomaten krijgen een levendige, bijna nep ogende, gele kleur. Maar laat je niet foppen; ze zijn natuurlijk, voedzaam en smaken fantastisch!

Je kunt ze direct eten of in een salade verwerken; ze hebben een sterke, zure smaak die gerechten tot leven brengt en je mond compleet verwent. De zure smaak wordt aangevuld met flink wat zoetigheid, waardoor ze echt verrukkelijk smaken.

Romanesco broccoli

Romanesco Broccoli

Romanesco broccoli, ook wel 'fractoli' of 'groene torentjesbloemkool' genoemd, ziet er bijna psychedelisch uit! Deze groente groeit in een spiraalvormig, kronkelend patroon dat wat doet denken aan wat je ziet in een koortsige droom of tijdens een trip op acid of paddo's. Stel je eens voor hoe ze eruitzien als je echt high bent!

Maar gelukkig ziet deze trippy schoonheid er niet alleen betoverend uit; de groente smaakt ook heel lekker. Je kunt romanesco broccoli het beste rauw of heel licht gekookt of gestoomd eten. De groente smaakt fris; heerlijk op zichzelf, maar ook bij andere gerechten, zoals vis.

Gerelateerd artikel

Top 10 Gemakkelijk Te Kweken Groenten

Stambonen stamkievits

Stambonen Stamkievits

Stambonen stamkievits zien eruit alsof ze uit de diepten van de oceaan zijn gekomen. Ze zijn wit en rood, met waanzinnig gekleurde spikkels. Daarmee vallen ze behoorlijk op tussen het groen van typische tuingroente. Wat een cool gezicht!

Ze zien er misschien vreemd uit, maar vertonen veel overeenkomsten met andere boonsoorten. Verwerk ze in een stoofpot, of serveer ze als bijgerecht met een klontje boter of een vegan alternatief.

Great White vleestomaat

Great White Vleestomaat

De Great White vleestomaat heeft misschien een bizarre naam, maar daar kan de tomaat ook niets aan doen! Deze tomaat werd ontwikkeld door Thomas Jefferson, een van de grondleggers van de VS. Daarmee is deze grote, gele tomaat met geschiedenis doordrenkt! Dat lijkt ons reden genoeg om deze tomaat zelf eens te kweken (en te eten).

Deze tomaten zijn erg vlezig en sappig en zijn lekker op sandwiches of gegrild naast een biefstuk. De planten blijven het hele teeltseizoen fruit produceren, wat top is als je de tomaten regelmatig wilt gebruiken. Maar wees wel gewaarschuwd; de tomaten zijn zo groot en sappig dat de planten erg dorstig zijn. Dit betekent dat ze veel water nodig hebben. Als je je planten echter goed behandelt, belonen ze je rijkelijk. Zorg wel dat je ze voor de eerste nachtvorst binnen zet!

Ethiopische aubergine

Ethiopische Aubergine

Ethiopische aubergine (ook wel 'pumpkin on a stick' genoemd) ziet er heel vreemd uit, maar heeft een toepasselijke naam. Sterker nog, degene die deze plant haar naam gaf, had vast een letterlijke bui. De groente ziet er namelijk uit als een verzameling kleine pompoenen op stokjes.

Je kunt zowel de vruchten als de bladeren eten, waardoor dit een veelzijdige groente is. Ondanks de naam is deze groente eigenlijk een soort tomaat die tot de nachtschadefamilie behoort. Je kunt de Ethiopische aubergine rauw eten, in salades verwerken, op een broodje doen; wat je maar wilt!

We zijn echter nog niet klaar; deze plant ziet er zo tof uit dat veel mensen hem ook gewoon als sierplant kweken. Om die reden wordt de groente ook wel 'sieraubergine' genoemd.

Indigo Rose tomaat

Indigo Rose tomaat

Deze tomatenplant is niet alleen een lust voor het oog; de donkere kleine lekkernijen die eraan groeien, smaken ook lekker zoet, met een vleugje zuur. Hiermee heb je dan ook een heerlijk tussendoortje in handen. De naar de zon gerichte kant van de vruchten van deze heirloom soort krijgt een prachtige paars-zwarte kleur. De naar de schaduw gerichte kant krijgt daarentegen een dieprode tint. De binnenkant is rood, net als een normale tomaat.

Deze tomaten zijn met name speciaal vanwege de kleur. Het is heel tof om deze te zien veranderen naarmate ze rijpen.

Varenkrul

Varenkrul

Varenkrullen zijn de jonge scheuten van de struisvaren. Zodra ze boven de grond uitkomen, lijken ze met hun gedraaide vorm wel wat op de krul van een viool. Als je ze laat groeien, zullen ze zich openen en tot volwassen varens uitgroeien.

Varenkrullen zijn uitsluitend in de vroege lente verkrijgbaar. Sommige mensen plukken ze in het wild, en ze dienen als een smakelijke aanvulling op verse salades, maar je kunt ze ook koken of blancheren. Over het algemeen worden deze planten niet gekweekt. Als je dus eens in de gelegenheid bent, verzamel dan eens wat in een (voedsel)bos. Je kunt er een verrukkelijke maaltijd mee maken.

Paarse morgenster

Paarse Morgenster

Paarse morgenster is een relatief onbekend knolgewas. Deze wortels lijken wel wat op een vermagerde pastinaak. Ze smaken echter naar een oester, wat heel onverwacht en behoorlijk interessant is!

Dit smaakprofiel maakt ze echt uniek en betekent ook dat je ze heel goed kunt gebruiken voor culinaire experimenten. Je kunt ze op verschillende manieren bereiden, wat overigens voor de meeste wortelgroenten geldt. Je kunt ze blancheren, koken, frituren of er zelfs een mooie puree van maken. De smaak zal altijd heerlijk zijn!

Van alle groentes op deze lijst heeft de paarse morgenster waarschijnlijk de vreemdste smaak. Als je graag onbekende groenten probeert, moet je deze groente zeker eens proberen.

Plantshop

Van bloemen en kruiden tot groenten en fruit, je vindt de beste zaden en producten in onze Plantshop.

View category

Tomatillo

Tomatillo

De Tomatillo, ook bekend als 'Mexicaanse aardkers', is verwant aan de tomaat, maar toch verschillend. Het is in feite mogelijk dat deze vrucht lijkt op de voorouders van de tomaat die we vandaag de dag kennen. De huidige tomaat is namelijk het resultaat van menselijke breeding.

Tomatillo's hebben een taaie schil die je er voor gebruik af moet halen. Je kunt ze rauw of gekookt eten en ze hebben een friszure, zoete smaak. Ze zijn ook een bekend ingrediënt in salsa verde. Ondanks hun verwantschap met tomaten, moet je Tomatillo's niet als een vervanging zien voor tomaat, omdat beide een unieke smaak hebben.

Vreemde groentes: zaai ze nu!

Als je de zaden van vreemde groentes in je tuin plant, staat je een visuele belevenis te wachten. Maar na het oogsten, kun je ook hele nieuwe culinaire werelden betreden. Deze groentes zijn fantastisch om eens mee te experimenteren. Dit is waarschijnlijk ook het leukste aspect van het kweken van ongebruikelijke groenten; het vreemde uiterlijk is slechts een bonus! Duik dus snel de tuin in, of kweek op je balkon, en geniet van elk onderdeel van het proces terwijl je tegelijkertijd van de verwarmende zonnestralen geniet!

Zamnesia
Zamnesia
Zamnesia is expert in alles omtrent wiet en psychedelica. Door specialistische kennis te combineren met diepgaand onderzoek, creëert Zamnesia continu hoogwaardige content. Zamnesia is daarmee dé deskundige op het gebied van geestverruimende middelen.
Plantshop Top Lists
Zoeken in categorieën
of
Zoeken