Blog
De Beste Kweeklampen Voor Hete Pepers
5 min

De Beste Kweeklampen Voor Hete Pepers

5 min

Pepers kweken is hartstikke leuk. Als je in een minder optimaal klimaat woont of het hele jaar door chilipepers wilt telen, kun je je planten in de koudere maanden naar binnen halen. In dat geval heb je ook kweeklampen nodig. Hier leggen we alles uit wat je over de lichtbehoefte van pepers moet weten.

Veel mensen associëren kweeklampen met wiet. Maar eigenlijk kan elke vruchtdragende plant die je binnen teelt van kunstlicht profiteren. Dat geldt zeker voor pepers. Het is misschien niet essentieel, maar afhankelijk van de omstandigheden kun je met kweeklampen je chilipepers een extra boost geven, en het hele jaar door kweken. Hieronder leggen we uit wat peperplanten precies nodig hebben als het gaat om licht en welke verlichtingssystemen de beste resultaten geven!

Hoeveel licht hebben peperplanten nodig?

Peperplanten hebben, net als de meeste vruchtdragende planten, tamelijk wat licht nodig. In het wild komen ze vooral voor in Zuid-Amerika en delen van Azië waar er veel natuurlijk zonlicht is. Over het algemeen wordt aangenomen dat peperplanten dagelijks minstens vijf uur direct zonlicht nodig hebben, hoewel ze veel meer aankunnen.

Dit is binnen ook het geval. Maar wanneer je thuis pepers kweekt, heb je niet zo'n ingewikkelde setup nodig zoals bij het telen van wiet. Een aantal LED strips volstaat vaak al.

Wat voor lichtspectrum is het beste voor pepers?

Wat Voor Lichtspectrum Is Het Beste Voor Pepers?

Pepers moeten blootgesteld worden aan een full spectrum van licht. Dat wil zeggen blauw, wit en rood licht, afhankelijk van hun groeistadium.

Golflengtes binnen het blauwe deel van het lichtspectrum bootsen de felle voorjaarszon na. In de natuur is dit de tijd waarin de zaden kiemen en zaailingen hun kopje boven de grond uitsteken en wortel schieten. De planten ontwikkelen hun wortels dus optimaal onder blauw licht.

Wanneer een peperplant vervolgens in de vegetatieve groei is en in de hoogte en breedte groeit, is krachtig wit licht, net zoals in de zomer, ideaal.

Als laatste helpt het rode deel van het lichtspectrum de planten om pepers te produceren tijdens de bloei. Dit komt omdat peperplanten meestal aan het eind van de zomer en begin van de herfst vruchten ontwikkelen. Er is dan minder zon en de atmosfeer van de aarde filtert de zonnestralen op zo'n manier dat vooral het rode deel van het spectrum wordt doorgelaten.

Dus, al met al, hebben pepers het complete zichtbare lichtspectrum nodig.

Gerelateerd artikel

Hoe Kweek Je Binnen Hete Pepers?

Welke lichtintensiteit hebben pepers nodig?

Welke Lichtintensiteit Hebben Pepers Nodig?

In dit geval geldt: hoe meer, hoe beter (tot op zekere hoogte, tenminste). Wat je vooral moet vermijden, is hitte afkomstig van krachtige lampen. Dit kan namelijk veel schade aanrichten aan je planten. Los daarvan heb je voor pepers niets speciaals nodig. Een goede groeilamp is vaak intens genoeg voor je binnenplanten, mits juist gepositioneerd.

In het geval van planten wordt de lichtsterkte niet uitgedrukt in lumen, een eenheid om te beschrijven hoeveel zichtbaar licht wordt uitgestraald, maar in Photosynthetic Photon Flux Density (PPFD). 'PPFD' staat voor de hoeveelheid fotosynthetisch actieve straling (PAR) die een plant per seconde per bereikt. Planten hebben een bepaalde PAR nodig, en PPFD vertelt je hoeveel van het licht daadwerkelijk door de plant gebruikt kan worden.

Pepers vereisen een PPFD van ten minste 400μmol/m²/s. Maar maak je geen zorgen, want je hoeft dit niet echt te begrijpen. Houd gewoon rekening met deze eenheden. Bij hoogwaardige kweeklampen is de PPFD-waarde duidelijk aangegeven. Het enige dat je hoeft te doen, is te controleren of deze voldoet.

Welke kweeklampen zijn het beste voor hete peperzaailingen?

Welke Kweeklampen Zijn Het Beste Voor Hete Peperzaailingen?

Zoals gezegd, hebben pepers als zaailingen een ander lichtspectrum nodig dan in latere stadia. Als je een klein budget hebt, kunnen standaard LED lampen genoeg licht bieden. Maar specifieke T5- of CFL-kweeklampen geven ze de beste start.

T5 / CFL

Beide typen zijn fluorescerende kweeklampen die vooral blauw licht verspreiden. T5 behelst gewoonweg een bepaald formaat en een bepaalde vorm, waarmee het speciaal bedoeld is om onder te telen. Daarentegen is CFL een wat algemener type. Toch dienen ze uiteindelijk beide hetzelfde doel.

Zowel CFL- als T5-kweeklampen blijven koel en gebruiken maar weinig energie. Je hebt dus geen geavanceerde setup nodig om ze koel te houden en hun impact op je energierekening valt ook mee. Het andere voordeel van het feit dat ze koel blijven, is dat ze in dezelfde omgeving kunnen draaien als LED-lampen die je waarschijnlijk later in de levenscyclus van de plant nodig hebt.

Kweeklampen voor peperplanten

Voor het binnen kweken van pepers heb je genoeg keuze als het om verlichting gaat. De twee primaire mogelijkheden zijn LED- en HID-lampen. Uiteraard kun je ook fluorescerende lampen gebruiken voor je zaailingen, maar op een gegeven moment moet je overschakelen.

Hieronder zie je de voor- en nadelen van beide verlichtingssystemen.

LED

LED

Pas sinds de laatste jaren is led verlichting een geschikt alternatief als je thuis planten wilt telen. Toen ze voor het eerst verschenen, waren LED-lampen duur en voor velen onbereikbaar. Inmiddels is de technologie echter zo ver dat het niet lang meer duurt voordat LED-verlichting dé keus zal zijn voor de teelt van welke plant dan ook. De lampen zijn namelijk efficiënt en bieden een grote mate van flexibiliteit. In veel gevallen zijn ze zelfs al de beste keuze.

Voordelen van LED-lampen

 • Ze blijven koel en vereisen geen afvoer- of koelsystemen.
 • Ze zijn relatief klein.
 • Een paneel met LED lampen kan van kleurtemperatuur veranderen, zodat je het licht kunt optimaliseren voor alle stadia van de groei (full spectrum LED).
 • Eenmaal operationeel verbruiken LED-lampen weinig energie en zijn ze goedkoop in gebruik.
 • Een lamp kan duizenden uren mee.
 • Ze zijn licht van gewicht en makkelijk te installeren.
 • Sommige typen staan op driepootstatieven met LED-strips bevestigd aan flexibele armen.
 • Een groot aantal mogelijkheden voor telers van alle niveaus en verschillende omgevingen.

Nadelen van LED-lampen

 • Goede LED-lampen kunnen best duur zijn.
 • Zowel het lichtspectrum als de PPFD-waarde van goedkopere modellen is beperkt en daarom misschien niet voldoende.
 • Ze geven niet veel warmte af. Hoewel dit meestal een voordeel is, hebben koudere kweekruimtes soms juist de warmte van HID lampen nodig.

HID

HID

High Intensity Discharge-lampen zijn ongelooflijk krachtig. Ze zijn beschikbaar in twee varianten: metaalhalide (MH) en hogedruk-natrium (HPS). De eerste geeft een helder wit licht dat de middagzon nabootst en perfect is voor groeiende planten. De laatstgenoemde heeft een rood spectrum dat ideaal is voor peperplanten in de bloei. Voor de beste resultaten kun je het beste beide gebruiken (in het juiste stadium).

Voordelen van HID lampen

 • Krachtig lichtspectrum en hoge PPFD-waarden.
 • Jarenlang beproefd en getest; ze staan bekend om hun goede resultaten.
 • Zeer effectief voor groei en bloei.
 • Ze worden warm, waardoor ze een koude ruimte kunnen opwarmen (dit wordt echter meestal als nadeel beschouwd).

Nadelen van HID-lampen

 • Ze kunnen duur zijn om te installeren.
 • Ze zijn lomp en zwaar, waardoor ze een bepaalde mate van ruimte vereisen.
 • Ze worden warm en hebben daarom een uitlaatsysteem nodig om de boel koel te houden.
 • Ze gaan minder lang mee dan LED lampen.
 • Ze gebruiken meer energie dan LED lampen.

Gerelateerd artikel

Pepers Kweken Voor Beginners In 10 Simpele Stappen

Wat is de beste kweeklamp voor pepers?

Wat Is De Beste Kweeklamp Voor Pepers?

Dat is moeilijk te zeggen. Als je echt de beste pepers wilt telen en andere factoren geen rol spelen, zijn HID lampen een veilige keuze. Dit zijn al vele jaren een vaste favoriet en er is veel informatie over te vinden. En vanwege hun lange geschiedenis zijn hoogwaardige exemplaren ruim beschikbaar. Het vergt echter wel meer moeite om ze te installeren, en ze zorgen op termijn voor hogere kosten.

In dat opzicht zijn LED lampen minder belastend en vereisen ze minder zorg. Voor de kleinschalige hobbykweker leveren ze dan ook meestal minder problemen op. Wel is er discussie over hoe effectief ze echt zijn. En dat kan het lastig maken om een goede lamp te vinden, aangezien er weinig consensus is over wat een hoogwaardige LED kweeklamp precies is. Het helpt dan ook als je zelf wat onderzoek doet.

Een kweeklamp installeren

Een Kweeklamp Installeren

Hoe je een kweeklamp installeert, hangt af van het type dat je kiest, maar ook van de omgeving van je kweek. Ga voor je voor een tent of een kleine kamer? De volgende tips helpen je in het algemeen om je lampen succesvol te installeren:

 • Kies een ruimte met genoeg plek voor je kweeklampen en planten, waar je de hoogte van je lampen tijdens de groei kunt aanpassen.

 • Bevestig vervolgens de lampen en de katrolsystemen die nodig zijn om ze hoger of lager te hangen.

 • Als je HID lampen gebruikt, moet je zorgen voor voldoende ventilatie, aangezien oververhitting op de loer licht.

 • Zorg dat alle draden veilig bevestigd zijn, zodat er geen water bij kan en je er later niet over kunt struikelen.

 • Als je het tijdschema van je verlichting wilt automatiseren, kun je dat nu ook doen.

Laatste tips voor het gebruik van kweeklampen

Hoe je je lampen precies gebruikt, is afhankelijk van je setup. Maar hieronder hebben we wat algemene adviezen als je pepers teelt:

 • Planten in de vegetatieve groei presteren vaak het beste bij een 16/8- of zelfs een 18/6-lichtschema. Hoewel peperplanten niet afhankelijk zijn van de lichtcyclus voor de vruchtvorming, geven ze wel de beste resultaten wanneer ze genoeg licht krijgen.
 • Schakel tijdens de bloei over op het rode deel van het lichtspectrum om de vruchtvorming te stimuleren.
 • Vergeet niet om de afstand tussen de lampen en het bladerdak van je planten tijdens de groei aan te passen. Je moet voor genoeg licht zorgen om de ontwikkeling te ondersteunen, maar het licht moet je peperplanten niet verbranden of anderszins beschadigen.

Moet je kweeklampen voor pepers gebruiken?

Dovreste Usare Le Lampade Per Coltivare I Peperoncini?

Als je binnen pepers wilt telen, dan zijn kweeklampen een uitstekende keuze. Afhankelijk van je locatie en positie van je ramen, kun je misschien ook goede resultaten behalen door ze op een vensterbank op het zuiden te zetten, maar met kweeklampen kun je het hele jaar door de grootst mogelijke oogst bereiken.

En het hoeft niet eens overdreven duur te zijn om hiermee te beginnen. Indien je bereid bent om een beetje te investeren in fatsoenlijke apparatuur, komt het allemaal goed. Verder is het gewoon een kwestie van je peperplanten met liefde verzorgen!

Max Sargent
Max Sargent
Max schrijft al meer dan tien jaar en is de afgelopen jaren in de cannabis- en psychedelische journalistiek beland. Hij heeft allerlei artikelen geschreven voor bedrijven als Zamnesia, Royal Queen Seeds, Cannaconnection, Gorilla Seeds, MushMagic en nog veel meer. Hij heeft dus een brede ervaring in deze branche.
Kweken Plantshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken