Blog
Hoe Je Peperplanten Moet Snoeien Voor Maximale Opbrengsten
5 min

Hoe Je Peperplanten Moet Snoeien Voor Maximale Opbrengsten

5 min

Alles uit onze peperplanten halen, is wat we nu eenmaal willen als telers. Grote opbrengsten bestaande uit smaakvolle en pittige pepers zijn je beloning als je je plant goed verzorgt. Maar wist je dat snoeien ook een grote rol kan spelen bij de hoeveelheid die je uiteindelijk oogst? In deze gids lees je alles wat je moet weten.

Er zijn talloze manieren om het beste uit je peperplanten te halen, en een daarvan is snoeien. Het klinkt misschien als iets eenvoudigs, en daar heb je ook gelijk in, maar het verschil tussen een peperplant die gesnoeid is en een die niet gesnoeid is, kan echt enorm zijn. Hieronder vertellen we je alles wat je moet weten over snoeien, zodat je peperplanten optimaal kunnen floreren en een grote oogst kunnen opleveren. Ongeacht je ervaring, met de volgende info moet het lukken!

Verhoogt het snoeien van peperplanten de opbrengst?

Verhoogt het snoeien van peperplanten de opbrengst?

Dus, ten eerste: heeft snoeien een positieve invloed op de productiviteit van je planten, of is het alleen maar meer werk? Hoewel het waar is dat peperplanten niet gesnoeid hoeven te worden om vruchten te produceren, doe je jezelf tekort als je het niet doet. Snoeien zorgt er namelijk niet alleen voor dat je planten er netter uitzien; het heeft ook gunstige effecten op de productie en algehele kwaliteit van je peperplanten.

Minder gebladerte zorgt voor een betere luchtcirculatie, en kan de verspreiding van schimmelziekten onder de bladeren en vruchten tegengaan. De extra ruimte stelt je ook in staat ongedierte en insecten sneller te spotten, zodat je indien nodig snel kunt ingrijpen.

Daarnaast verbetert het creëren van een gestroomlijndere plant ook de groei en de blootstelling aan zonlicht en warmte. Bovendien kan snoeien worden gebruikt om te voorkomen dat planten te groot worden, omvallen of dat hun takken breken.

Dit zijn slechts enkele voordelen van het snoeien van peperplanten, maar zoals je kunt zien, maken ze het snoeien meer dan de moeite waard.

Plantshop

Van bloemen en kruiden tot groenten en fruit, je vindt de beste zaden en producten in onze Plantshop.

View category

Wanneer moet je peperplanten snoeien?

Wanneer moet je peperplanten snoeien?

Hoewel je planten regelmatig onderhoud en verzorging nodig hebben, hoef je ze niet voortdurend of overmatig te snoeien. In feite zijn er maar een paar belangrijke snoeimomenten die je moet benutten. Deze perioden kunnen worden onderverdeeld in een vroege, een midden- en een late fase, en we zullen later ingaan op wat elk precies inhoudt.

Het idee bij het snoeien van peperplanten is dat je de plant eerst een beetje tot ontwikkeling laat komen, zodat je kunt zien hoe het gaat. Je wilt niet beginnen met wegsnoeien voordat ze vorm begint te krijgen; dit veroorzaakt alleen maar stress en ondermaatse prestaties. Wees dus voorzichtig, en blijf geduldig en oplettend gedurende de hele groeicyclus.

Snoeien vs. topping van peperplanten

Zoals je je waarschijnlijk wel kunt voorstellen, zijn er allerlei standpunten ten opzichte van snoeien. Sommigen kiezen zelfs voor specifieke interventiemethoden, zoals topping, maar is dat wel zo effectief? Degenen die bekend zijn met cannabisteelt zullen deze methode wel kennen, en de techniek is vrijwel hetzelfde als je peperplanten kweekt. Topping is het verwijderen van het belangrijkste uiteinde van een plant, waardoor er twee hoofdstengels ontstaan.

In veel opzichten zijn topping en snoeien vergelijkbaar; je verwijdert delen van de plant om de groei te stimuleren op de plaatsen die ertoe doen. Telers hebben echter verschillende meningen over de effectiviteit van toppen versus snoeien in het algemeen, dus het komt vooral neer op (voorzichtig) experimenteren om te zien wat voor jou werkt. Topping is in wezen gewoon een vorm van snoeien, en je kunt technisch gezien beide combineren.

Hoe moet je peperplanten snoeien?

Hoe moet je peperplanten snoeien?

Nu we het concept en de mogelijke voordelen van het snoeien van peperplanten hebben behandeld, gaan we beschrijven hoe je dit precies kunt doen. Gelukkig is het een over het algemeen eenvoudig proces dat niet veel apparatuur of kennis vereist.

Benodigdheden

Je hebt niet veel nodig om te snoeien. Het enige wat echt vereist is, is een snoeischaar. Wel zijn er snoeischaren in allerlei soorten en maten, dus kies er een die aan je behoeften voldoet.

Je snoeischaar moet altijd schoon worden gemaakt na gebruik om kruisbesmetting met andere planten te voorkomen. Alcoholdoekjes zijn hiervoor ideaal. Je kunt de kans op besmetting ook beperken door handschoenen te dragen.

Heb je dit in huis, dan ben je er helemaal klaar voor.

Stappen

Met de snoeischaar in de hand, kun je beginnen met het snoeien van je plant. Maar waar begin je, en welke delen moet je knippen? Zoals gezegd, zijn er drie verschillende momenten waarop je je moet concentreren. Als je op deze momenten snoeit, kunnen je planten gedijen zonder dat ze (of hun vruchten) in gevaar komen.

Vroeg in het seizoen snoeien

Vroeg in het seizoen snoeien

In dit vroegste stadium kan worden gesnoeid wanneer de plant een hoogte van ongeveer 25-30cm heeft bereikt. Rond deze tijd zal de jonge plant een duidelijke Y-vorm hebben en enkele knopen, bloemen en scheuten hebben gevormd. Op dit punt kun je de topscheuten onder de bovenste knoop afknippen.

Hierdoor krijgt je peperplant niet alleen een gestroomlijnder uiterlijk, maar wordt ook de vertakking versterkt en bevorderd. Bovendien bereid je de plant hiermee voor om verpot te worden naar een grotere pot. Omdat veel peperplanten in dit stadium kwetsbaar zijn, moet je wel voorzichtig zijn.

Je kunt vanaf nu ook beginnende bloemen afknijpen, zodat de plant energie in de vertakking en scheutvorming blijft steken.

Snoeien/knijpen halverwege het seizoen

Snoeien/knijpen halverwege het seizoen

Vergeleken met de vorige snoeibeurt, komt het snoeien in dit stadium iets minder precies, en is het afhankelijk van de soort peperplant die je teelt. Hoe dan ook, in principe is het tijd om te snoeien wanneer de plant bloemen en de eerste vruchten krijgt.

Dit is meer algemeen onderhoud om te zorgen dat alle energie van de plant wordt gericht op de juiste gebieden voor een maximale opbrengst. Snoei hierbij scheuten of delen met te veel blad weg. Besteed vooral aandacht aan het onderste gedeelte, omdat de bladeren die zich het dichtst bij de grond bevinden, insecten, ongedierte en andere in de grond levende bedreigingen, zoals schimmelziekten, kunnen aantrekken.

Een eenvoudige snoeibeurt in dit stadium zorgt dat de ongewenste delen van de plant verwijderd worden, beperkt het risico op ziekten en verbetert de luchtstroming, waardoor je plant alles krijgt wat nodig is om te floreren.

Snoeien aan het eind van het seizoen

Snoeien aan het eind van het seizoen

Nu komen we aan bij de late stadia van de groei. Je peperplant heeft nu zijn optimale hoogte bereikt, maar dat wil niet zeggen dat snoeien niet meer nodig is. Het gaat er nu vooral om dat je plant zoveel mogelijk licht krijgt, zodat de vruchten hun ideale kleur en grootte krijgen.

Dit kan worden bereikt door ongewenste bladeren weg te knippen die het zonlicht blokkeren. Pak je snoeischaar erbij en knip het gebladerte rond de vruchten weg. Hoewel de plant al goed ontwikkeld is, moet je voorzichtig zijn en niet in de pepers of de steel knippen!

Zoals je waarschijnlijk al hebt begrepen, is er geen exacte wetenschap of specifieke manier om peperplanten te snoeien; zorg gewoon dat je je plant in elk stadium controleert en daarnaar handelt. Je plant zal je in feite vertellen wat je moet doen.

Tips voor het snoeien van peperplanten

Tips voor het snoeien van peperplanten

Als je de bovenstaande stappen volgt, kan het snoeien van je peperplanten bijna niet fout gaan. In het volgende gedeelte vind je echter nog een aantal tips om het een stuk vlotter te laten verlopen!

Leer je peperplant beter kennen

Omdat alle soorten peperplanten tot op zekere hoogte verschillen, is het essentieel om je hierin te verdiepen. Zo zijn er grote, maar ook kleine planten, wat weer invloed heeft op het snoeien. Doe dus je huiswerk en geef je plant de best mogelijke verzorging. Zorg bijvoorbeeld dat je weet wat het inhoudt wanneer je te veel of te weinig snoeit en wat de verkeerde momenten zijn.

Snoei alleen als de planten droog zijn

Je denkt misschien dat je het snoeiwerk moet verwerken in je normale onderhoudsschema, bijvoorbeeld na het water geven, maar dit is een slecht idee. Zorg dat je planten droog zijn voordat je gaat snoeien, want ziekteverwekkers kunnen zich vanuit de waterdruppels verspreiden naar de pas geknipte delen.

Maak je schaar en handen schoon

Kruisbesmetting ligt bij snoeien altijd op de loer, wat voor plant je ook snoeit. Zorg dus dat je je handen en snoeischaar goed schoonmaakt tussen de snoeibeurten door, om problemen te voorkomen.

Het snoeien van peperplanten voor maximale opbrengsten

Het snoeien van peperplanten voor maximale opbrengsten

Het snoeien van bladeren en het wegsnoeien van overbodig plantmateriaal zal het potentieel van je peperplant maximaliseren. Maar wat doe je als je je pepers eenmaal hebt geoogst? Waarschijnlijk moet je de overgebleven plant gewoon weggooien, toch? Fout!

Gerelateerd artikel

Hoe Overwinter Je Peperplanten?

Wist je dat peperplanten tijdens de winter kunnen worden bewaard en in het voorjaar weer 'tot leven' kunnen worden gewekt om opnieuw pepers voort te brengen? Het enige wat je hoeft te doen, is de resterende bladeren van de plant te verwijderen. Ja, het zal een schril contrast zijn met die zomerdagen, toen je peperplant in bloei stond. Maar het is echt de moeite waard! Als de plant eenmaal klaar is om te overwinteren, breng hem dan naar binnen en zet hem op een koele plaats (niet koeler dan 10°C) uit direct zonlicht (om te voorkomen dat hij nieuwe scheuten krijgt) - en hij zal volgend jaar weer opleven!

Adam Parsons
Adam Parsons
Professioneel cannabisjournalist, copywriter en auteur Adam Parsons is al lang werkzaam bij Zamnesia. Hij behandelt een breed scala aan onderwerpen, van CBD tot psychedelica en alles daartussen. Adam schrijft blogartikelen, handleidingen en neemt een steeds groter wordend assortiment aan producten onder de loep.
Kweken Plantshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken