Blog
Hoe Kweek Je Pepers Met Hydroponics?
5 min

Hoe Kweek Je Pepers Met Hydroponics?

5 min

Het kweken van pepers met hydroponics kan best uitdagend zijn, maar het is ook ontzettend lonend. Hier vind je een overzicht van het proces. We bespreken daarbij drie goede hydroponic systemen voor beginners.

Het telen van chilipepers is een prettige en lonende onderneming. Het is namelijk redelijk makkelijk en je hoeft niet heel hard te werken om goede resultaten te behalen.

Maar als het jou niet uitdagend genoeg kan en je het telen van pepers in aarde al onder de knie hebt, kan een hydroponic opstelling een logische volgende stap zijn. Een hydroponics kweek is vrij technisch, maar je kunt diverse variabelen goed beheersen, vooral de voedingsstoffen en de pH, wat kan leiden tot meer controle over de uiteindelijke opbrengst van je peperplanten.

Als je een beetje zorgvuldig te werk gaat, kan het telen van hete pepers in hydroponics razendsnel een geweldige opbrengst opleveren. Wanneer je set-up echter te wensen overlaat, of het helemaal in de soep loopt, is het vrij lastig om je project weer op het juiste spoor te krijgen. In dit artikel bespreken we hoe je met hydroponics hete pepers kweekt, met handige stap voor stap instructies.

Kun je pepers met hydroponics kweken?

Kun Je Pepers Met Hydroponics Kweken?
Afbeelding met vriendelijke instemming van Vestland Chili

Absoluut! Het gebruik van hydroponics om peperplanten te telen is zelfs een ongelooflijk effectieve en efficiënte methode. We geven toe dat de opstelling vrij complex is. En het is ook prijzig, vergeleken met het telen in aarde. Maar als je een uitdaging niet erg vindt, is een hydrokweek zeker de moeite waard.

Hoelang duurt het om pepers met hydroponics te kweken?

Een snellere doorlooptijd is een van de belangrijkste redenen waarom telers voor hydroponics in plaats van aarde kiezen. Als je grond gebruikt, kan de levenscyclus van een chiliplant ruim honderd dagen zijn, afhankelijk van de strain. Met hydroponics kun je de levenscyclus echter verkorten naar vijftig tot tachtig dagen Dit betekent dat je behoorlijk wat tijd van het kweekproces kunt afschaven!

Gerelateerd artikel

Pepers Kweken Voor Beginners In 10 Simpele Stappen

Waarom zou je hydroponics gebruiken om hete pepers te telen?

Waarom Zou Je Hydroponics Gebruiken Om Hete Pepers Te Telen?
Afbeelding met vriendelijke instemming van Vestland Chili

We hebben hierboven al een aantal voordelen aangestipt, maar dit zijn in feite de redenen om pepers in een hydrocultuur te kweken:

 • Snellere levenscyclus
 • Je kunt het hele jaar door kweken
 • Na verloop van tijd goedkoper
 • Je kunt pepersoorten kweken die je in jouw klimaat niet buiten kunt telen
 • Meer controle over de smaak en hitte doordat je de voedingsstoffen nauwkeurig aan kunt passen
 • Je hoeft geen onkruid te wieden
 • Geen bodemgebonden plagen of ziekten
 • Totale controle over de kweekomgeving

De beste hydroponic systemen voor peperplanten

Er bestaat geen universeel hydroponic systeem; er zijn er heel veel. Hieronder bespreken we de simpelste opstellingen en de setups die voor pepers geschikt zijn. Er bestaan ook geavanceerdere systemen, maar als je al zover bent dat je daarover zit te twijfelen, lees je dit artikel waarschijnlijk niet. Ben je dus op zoek naar een relatief beginnersvriendelijke opstelling? Overweeg dan de volgende systemen.

Deep Water Culture (DWC)

Deep Water Culture (DWC)
Afbeelding met vriendelijke instemming van Vestland Chili

Een DWC-opstelling is een echte favoriet onder mensen die net met hydroponics beginnen.

Dit systeem, ook bekend als het 'reservoirsysteem', is vrij simpel: vul een tank, of reservoir, met water. Hier hangen de wortels van je planten in. Je hebt ook een pomp nodig om het water voortdurend van zuurstof te voorzien, anders zullen de wortels verdrinken. De planten nemen het water vanzelf op, waardoor het waterniveau in het reservoir zakt. Je zult dit dus regelmatig moeten aanvullen.

Zoals bij alle hydro-opstellingen, moet je de tank met een niet doorzichtige afdekking bedekken. Als er namelijk licht op het water en de wortels schijnt, is de kans groot dat er algen gaan groeien. En die kunnen je planten aantasten.

Deze systemen zijn over het algemeen vrij goedkoop. En vanwege het gebrek aan mechanische onderdelen ook gebruiksvriendelijk. Er is in feite niet veel dat fout kan gaan.

Wick-systeem

Wick-Systeem

Een wick-systeem is ook populair onder beginners. En het is waarschijnlijk tevens de eenvoudigste methode. Vergeleken met andere systemen kleven er echter ook wat nadelen aan. Dit systeem is bijvoorbeeld niet geschikt om grote of dorstige planten in te telen. De wicks kunnen het water dan namelijk niet snel genoeg transporteren. Toch kun je er met peperplanten redelijk goed mee uit de voeten.

Een wick-systeem zuigt water uit een reservoir naar een aardeloos medium (waarin de planten staan) via een wick. Dit betekent dat je geen pomp nodig hebt om het water van zuurstof te voorzien. Deze methode vereist verder ook geen mechanische onderdelen.

Eb en vloed-systeem

Eb En Vloed-Systeem

Dit systeem is iets complexer dan de eerder genoemde opties, maar biedt wel veel controle over je kweek.

Eb en vloed-systemen overspoelen het inerte medium waarin de planten groeien met een voedingsoplossing. Dit loopt vervolgens langzaam weg. Het belangrijkste voordeel van dit systeem is dat je zelf de regelmaat van 'eb en vloed' bepaalt. Dit betekent dat je veel controle hebt over de hoeveelheid water en voedingsstoffen die je planten krijgen. Met de andere twee methoden is de aanvoer veel constanter.

Het nadeel van deze methode is dat je pompen en timers nodig hebt. Hierdoor heb je ongelooflijk veel controle, maar het vertaalt zich ook in een complexere, prijzigere opstelling.

Hoe kweek je hete pepers met hydroponics?

Hoe Kweek Je Hete Pepers Met Hydroponics?
Afbeelding met vriendelijke instemming van Vestland Chili

Er zijn grote verschillen in hydro-opstellingen, en bij het telen van verschillende soorten peperplanten zijn diverse variabelen betrokken. Daarom biedt de volgende handleiding slechts algemene richtlijnen om je bij je project te helpen.

 1. Ontkiem je peperzaden. Telen in hydro draait meestal om het gebruik van een inert medium om je planten te ondersteunen. Maar het kiemen van zaden is in trays met aarde meestal het gemakkelijkst. In elk geval heb je gezonde zaailingen nodig voordat je met je hydroponics avontuur kunt beginnen.

 2. Zodra je zaden kiemen, vul je je hydroponic systeem met water. Laat het enkele dagen draaien.

 3. Zodra de zaailingen enkele dagen oud zijn, kun je ze uit hun kiembakjes halen. Dompel de wortelbal in water en verwijder heel voorzichtig alle aarde tot je uitsluitend wortels hebt. Wees zorgvuldig bij dit proces en beschadig de wortels niet! Het is beter om wat aarde te laten zitten dan heel fanatiek te werk te gaan en de wortels te beschadigen.

 4. Verplant de zaailingen naar netpotten met je gewenste inerte medium. Plant één peperzaailing per netpot en zet ze iets dieper dan dat ze in de aarde zaten.

 5. Positioneer je planten op een afstand van 20cm van elkaar.

 6. Hang je groeilampen 12–20cm boven je zaailingen en zet ze aan. Houd tijdens de groei steeds dezelfde afstand aan.

 7. Voeg genoeg water toe om het systeem gevuld en fris te houden. Voeg voedingsstoffen toe volgens de aanwijzingen op de verpakking, en pas indien nodig de pH aan.

 8. Zodra je planten ongeveer 15cm hoog zijn, knijp je twee of drie knoppen op de stengel af en beperk je de groei van takken. Hiermee kan de plant haar energie helemaal in de productie van vruchten steken.

 9. Zodra de bloemen opengaan, schud je de peperplanten twee of drie keer per week, en zet je een ventilator neer. Dit bevordert de bestuiving. Zonder bestuiving zullen je planten geen pepers produceren.

 10. Wat rest, is ze tot aan de oogst liefdevol verzorgen!

Gerelateerd artikel

Hoe Je Handmatig Peper Planten Bestuift

Het telen van pepers met hydroponics: de beste tips

Het Telen Van Pepers Met Hydroponics: De Beste Tips

Hierboven heb je kunnen lezen wat je moet doen als je pepers met hydroponics wilt telen. Maar er komt nog veel meer bij kijken. Hier zijn nog wat goede tips, zodat je een beter idee krijgt van wat er nog meer nodig is voor het telen van chilipepers met hydroponics.

Wat is het beste medium voor het telen van pepers met hydroponics?

Over het algemeen telen hydro-telers peperplanten in steenwol. Dit ongelooflijk poreuze, inerte medium is ideaal voor hydroponic systemen, omdat het steriel is en niets absorbeert, terwijl het een goede omgeving voor de wortels biedt. Je kunt je zaden daarbij gewoon kiemen in aarde, maar je kunt ook voor blokjes steenwol, oftewel Rockwool, kiezen.

Let op: Rockwool is prima voor een eb en vloed- en wick-systeem, maar minder voor DWC.

Je kunt als alternatief ook voor gebakken kleikorrels kiezen. Deze zijn volledig pH-neutraal en je hoeft er niets aan te doen. Gebakken kleikorrels zijn ideaal als je je planten in een DWC reservoir teelt.

Wat is de ideale temperatuur voor het telen van pepers?

Voor het kiemen, is een temperatuur van rond de 26°C ideaal, met een zeer hoge luchtvochtigheid.

Hierna is een dagtemperatuur van 24°C het beste, met een iets lagere nachttemperatuur van 18°C. Dit zijn overigens slechts gemiddelden. De optimale temperatuur kan per pepersoort variëren.

Over het algemeen houden pepers van behoorlijk warme omstandigheden en hebben ze een gruwelijke hekel aan kou. Temperaturen onder de 10°C zijn oncomfortabel voor peperplanten.

Welke chili's zijn het beste voor hydroponics?

Je kunt vrijwel alle soorten pepers in hydroponics telen. Toch kan het de moeite zijn om variëteiten te selecteren die in aarde aanzienlijk meer groeitijd vereisen. Maar uiteindelijk ligt de keuze helemaal bij jezelf!

Welke pH is het beste voor het telen van pepers in hydroponics?

Een pH tussen de 5,5 en 6,5 is prima voor het telen van pepers. Een waarde rond de 6 is optimaal en geschikt voor elke fase van de levenscyclus.

Plantshop

Van bloemen en kruiden tot groenten en fruit, je vindt de beste zaden en producten in onze Plantshop.

View category

Pepers telen in hydro: is het de moeite waard?

Pepers Telen In Hydro: Is Het De Moeite Waard?
Afbeelding met vriendelijke instemming van Vestland Chili

Wij vinden van wel! Maar het loont alleen de moeite als je er ook wat energie in steekt. Als je in aarde teelt, kun je een plant in principe haar ding laten doen, zolang je maar genoeg water en voedingsstoffen geeft.

Met hydroponics kun je het jezelf echter niet veroorloven om passief af te wachten. Je systeem vereist regelmatig onderhoud en aanpassingen. Ook problemen moet je direct oplossen, omdat je planten snel beschadigd raken. Als je voor hydroponics gaat, moet je dus heel gemotiveerd zijn en blijven!

Maar als het je lukt, profiteer je van een snelle levenscyclus, grote oogst en chilipepers die precies smaken zoals jij dat wilt!

Max Sargent
Max Sargent
Max schrijft al meer dan tien jaar en is de afgelopen jaren in de cannabis- en psychedelische journalistiek beland. Hij heeft allerlei artikelen geschreven voor bedrijven als Zamnesia, Royal Queen Seeds, Cannaconnection, Gorilla Seeds, MushMagic en nog veel meer. Hij heeft dus een brede ervaring in deze branche.
Kweken Plantshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken