Blog
Hoe Je Handmatig Peper Planten Bestuift
4 min

Hoe Je Handmatig Peper Planten Bestuift

4 min

We willen allemaal het beste voor onze peper planten, en soms kunnen ze wel wat hulp gebruiken. Bijvoorbeeld in de vorm van handbestuiving, een proces waarmee telers hun planten kunnen helpen vruchten te produceren. Het enige wat nodig is, is een beetje geduld, tact en een vaste hand, en je planten zullen in een mum van tijd pepers ontwikkelen.

Als het gaat om het thuis telen van peper planten, zorgen ze over het algemeen voor zichzelf. Dat wil echter niet zeggen dat er geen technieken zijn waarmee je het beste uit je kostbare planten kunt halen. Een van die technieken is handbestuiving. Maar waarom zou je dat doen, en hoe doe je het? Wij beantwoorden deze vragen en nog veel meer. Of je nu een beginner bent of je kennis over pepers wilt vergroten, laat ons je bijpraten!

Zijn peper planten zelfbestuivend?

Zijn peper planten zelfbestuivend?

Zoals bij vrijwel alle planten het geval is, moet er bestuiving plaatsvinden om vruchten te kunnen produceren. Peper planten zijn daar geen uitzondering op, maar in tegenstelling tot sommige andere planten, hebben de bloemen hiervan het vermogen om zichzelf te bestuiven. Ze hoeven dus niet naast andere planten te staan, noch hebben ze de hulp van bijen nodig. Omdat de bloemen van de peper plant zowel mannelijke als vrouwelijke delen bevatten, kunnen ze zelf stuifmeel van het mannelijke deel rechtstreeks op het vrouwelijke deel loslaten. Het resultaat is de productie van vruchten. Maar als chiliplanten zichzelf bestuiven, waarom zouden wij ons er dan mee bemoeien?

Waarom zou je peper planten bestuiven?

Hoewel peper planten de potentie hebben om zichzelf te bestuiven, kunnen verschillende factoren dit verhinderen. Bijvoorbeeld als er een gebrek is aan bestuivers zoals bijen, of als er te weinig wind staat. Handbestuiving geeft je volledige controle over de productie van chili pepers. Hoewel het wel wat tijd kan kosten om het onder de knie te krijgen, zal handbestuiving je kennis van het kweken aanzienlijk vergroten, waardoor je uiteindelijk meerdere planten tegelijk kunt telen.

Hoe bestuif je peper planten met de hand?

Maar hoe bestuif je nu precies met de hand? Van het bepalen van het juiste moment tot het aanschaffen van de juiste tools, wij zullen alles behandelen wat je moet weten. Zoals gezegd, het kan wat oefening vergen, maar als je het eenmaal onder de knie hebt, zullen je planten je ongetwijfeld belonen. Neem gewoon je tijd en wees geduldig, dan kan het bijna niet misgaan!

Gerelateerd artikel

Hoe Droog Je Pepers?

Wanneer moet je peper planten bestuiven?

Wanneer moet je peper planten bestuiven?

Een goede planning is alles, en dat geldt zeker voor het met de hand bestuiven van peper planten. Wacht tot je planten in bloei staan voordat je ingrijpt. Dit kan enkele weken duren, dus let steeds goed op of er bloemen verschijnen op de plant.

Zodra je bloemen ziet, is het tijd om te bestuiven. De beste tijd om dat te doen, is in de middag. Dit is namelijk het moment waarop de stuifmeelproductie op haar hoogtepunt is, dus maak van deze gelegenheid gebruik. Eerder of later zal veel minder effectief zijn. Kortom, een goede timing is het halve werk.

Benodigdheden

Er zijn veel verschillende standpunten wat het 'juiste' gereedschap voor bestuiving betreft. Hier zijn een paar suggesties die je kunt overwegen:

🔸Tandenborstel

Veel mensen gebruiken voor handbestuiving een tandenborstel met zachte haren. Sommigen gaan zelfs zo ver dat ze een elektrische gebruiken die door de vibratie de vleugels van een bij simuleert. Plaats de borstelharen hierbij heel zachtjes in de bloem; dit zou de bloem moeten stimuleren om zichzelf te bestuiven.

🔸Kwast

Als je thuis nog wat schildersspullen hebt liggen, is het gebruik van een fijne verfkwast ook een goede optie. Door met de borstelharen kleine cirkels in de bloem te maken, kun je de bestuiving aanwakkeren.

🔸Wattenstaafje

Je kunt ook een eenvoudig wattenstaafje gebruiken. Maak hierbij dezelfde beweging als bij het gebruik van een kwast.

🔸Tandenstoker

Een tandenstoker, de scherpste van de tot nu toe genoemde opties, kan ook worden gebruikt om je peper planten te bestuiven. Natuurlijk moet je wel oppassen dat je de bloemen niet beschadigt door erin te prikken.

🔸Stemvork

Een beetje abstract, maar geloof ons: het werkt! Voor alle muzikanten onder ons, je kunt zelfs een stemvork gebruiken om met de hand te bestuiven. Dit is op hetzelfde principe gebaseerd als het gebruik van een elektrische tandenborstel: een stemvork trilt als je erop slaat, waarmee je je planten kunt stimuleren zichzelf te bestuiven.

🔸Eetstokjes

Een andere oplossing voor bestuiving is te vinden in de keuken of bij het plaatselijke Aziatische restaurant. Dat klopt, je kunt zelfs eetstokjes gebruiken om planten te bestuiven. Hoewel ze wat breder zijn dan tandenstokers, geldt hetzelfde principe. Pas wel op dat je niet te hardhandig te werk gaat, want dat kan de bloemen onherstelbaar beschadigen!

🔸Vingers

Als je twijfelt, gebruik dan gewoon je vingers! Zorg ervoor dat ze schoon zijn, en 'kietel' de bloemen zodat ze zichzelf gaan bestuiven. Een eenvoudige en haalbare optie als je een beetje krap bij kas zit. Als je een soort kweekt met hele kleine bloemetjes, kun je er ook voorzichtig in knijpen.

Instructies

Instructies

Of je nu een tandenborstel of een wattenstaafje gebruikt, je weet nu wat je nodig hebt om je peper planten met de hand te bestuiven. Zoals we al eerder zeiden, is het verstandig om tot de middag te wachten.

Het idee achter bestuiving is het verplaatsen van het stuifmeel van de helmknoppen van de bloem naar het centrale deel, de stempel. Om dit te doen, beweeg je met je gekozen tool zachtjes tegen de helmknoppen, zodat het met kleverig stuifmeel omhuld wordt.

Eenmaal goed bedekt, beweeg je het tooltje naar het midden van de bloem en breng je het stuifmeel voorzichtig op de stempel aan. Doe dit langzaam, want je wilt geen onnodige en onherstelbare schade aanrichten. Dus doe het rustig aan!

Maar hoe weet je of het gelukt is? Soms kun je wat geel stuifmeel van de plant zien komen als je met succes met de hand hebt bestoven, maar je kunt dit niet altijd zien gebeuren, dus houd je peper plant goed in de gaten en wacht op de vruchten.

Een andere methode van handbestuiving is het voorzichtig schudden van de plant. Meestal zijn de trillingen voldoende voor de bloemen om hun stuifmeel los te laten op de stempel en zo bij de productie van vruchten te helpen.

Kruisbestuiving van peper planten

Kruisbestuiving van peper planten

Als je meerdere peper soorten kweekt, is het verstandig om voor elke soort een andere tool te gebruiken, om kruisbestuiving te voorkomen. In tegenstelling tot cannabis, is het vrij lastig om peperkruisingen te creëren, en het is zeker geen kwestie van gewoon het stuifmeel van de ene peper plant op de andere overbrengen. De kans is groot dat het resultaat teleurstellend zal zijn.

De eerste oogst pepers zal niet worden beïnvloed, maar de zaden die vervolgens ontstaan, zullen laten zien waartoe kruisbestuiving in staat is. Zo zal een zoete peper plant die met een pittige wordt gekruist, in theorie uiteindelijk vruchten voortbrengen die zowel zoet als pittig zijn. Het is echter geen exacte wetenschap, dus als je je pepers gewoon puur wilt houden, zorg dan dat je elke soort uit elkaars buurt houdt. Anticonceptie is ook een optie: trek een theezakje over de bloem om kruisbestuiving te voorkomen.

Plantshop

Van bloemen en kruiden tot groenten en fruit, je vindt de beste zaden en producten in onze Plantshop.

View category

Probeer nu zelf je peper planten te bestuiven

Je hebt nu alles geleerd over het met de hand bestuiven van peper planten; het enige wat je nu nog moet doen, is het zelf proberen. Neem de tijd, en je planten zullen je voor je het weet met een overvloed aan vruchten belonen. Probeer het vandaag nog, je zult verbaasd zijn over de effectiviteit ervan!

Adam Parsons
Adam Parsons
Professioneel cannabisjournalist, copywriter en auteur Adam Parsons is al lang werkzaam bij Zamnesia. Hij behandelt een breed scala aan onderwerpen, van CBD tot psychedelica en alles daartussen. Adam schrijft blogartikelen, handleidingen en neemt een steeds groter wordend assortiment aan producten onder de loep.
How To Plantshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken