Blog
Hoe Maak Je Verhoogde Bedden Voor Pepers?
5 min

Hoe Maak Je Verhoogde Bedden Voor Pepers?

5 min

Een verhoogd plantenbed maken, is een geweldige manier om het maximale uit je kweek van pepers te halen. Je hebt slechts enkele benodigdheden en wat hoogwaardige aarde nodig om je peperplanten met succes te telen. Lees hier hoe je zelf een verhoogd tuinbed bouwt.

Het telen van pepers is een zeer bevredigend proces. Pepers zijn veelzijdig en voor diverse culinaire doeleinden te gebruiken, of je nu dol bent op extreme hitte of gewoon een fris en sappig ingrediënt zoekt om je salade mee te verrijken.

Zodra je jouw ideale soorten hebt geselecteerd, is het uiteraard de bedoeling om zoveel mogelijk pepers van de hoogst mogelijke kwaliteit te produceren. Een verhoogd plantenbed is een uitstekende manier om de omgeving van je planten wat beter onder controle te houden. Bovendien kost het je weinig extra geld of moeite.

In dit artikel behandelen we de voordelen van verhoogde plantenbedden voor de kweek van pepers. Uiteraard vind je hier ook instructies om ze zelf te maken.

Waarom zou je pepers in verhoogde plantenbedden telen?

Wat zijn de voordelen van verhoogde plantenbedden?

Pepers in verhoogde bedden telen, biedt diverse voordelen. Uiteindelijk resulteert dit in meer pepers van betere kwaliteit. Omdat je de planten hoger van de grond houdt, heb je aanzienlijk meer invloed op de omgeving waarin je planten groeien. Dit maakt het kweekproces veel beter beheersbaar.

Verder is het maken van een verhoogd plantenbed ongelooflijk simpel, goedkoop en toegankelijk zolang je maar de ruimte hebt.

Plantshop

Van bloemen en kruiden tot groenten en fruit, je vindt de beste zaden en producten in onze Plantshop.

View category

Wat zijn de voordelen van verhoogde plantenbedden?

Enkele voordelen van het telen van pepers in verhoogde plantenbedden zijn:

 • Zeer goede drainage; hete pepers houden niet van doorweekte aarde
 • Mulch of worteldoek voorkomt dat er andere planten doorgroeien
 • Aarde warmt eerder op, zodat je vroeger buiten kunt planten
 • Goedkoop
 • Makkelijk thuis te maken

Naast de eerder genoemde voordelen zitten er geen duidelijke nadelen aan telen in een verhoogd plantenbed. Als je de ruimte hebt voor een plantenbed en de tijd neemt om er een te maken, valt er eigenlijk niets negatiefs over te zeggen.

Verhoogde plantenbedden versus telen in de volle grond

Verhoogde plantenbedden versus telen in de volle grond

De bovenstaande voordelen draaien eigenlijk om het beheersen van factoren waar je niet zoveel controle over hebt als je simpelweg je planten in de aarde zet. We hebben het dan vooral over drainage. Als het erg vochtig is waar je woont en je teelt pepers in de volle grond, dan zullen ze op een gegeven moment drijfnat staan. Er is dan weinig wat je nog kunt doen. Maar in een verhoogd plantenbed stroomt het overtollige water weg terwijl de aarde voldoende vocht vasthoudt.

Daarnaast helpt een verhoogd bed voorkomen dat andere planten de kans krijgen om de ruimte van je pepers in te nemen. Maar als je wilt, kun je natuurlijk altijd combinatieplanten neerzetten. Door te bepalen wat er in de plantenbedden groeit, krijgen je peperplanten alle benodigde voeding en licht en hoef je niet telkens onkruid te verwijderen.

Gerelateerd artikel

Hoe Kweek Je Buiten Hete Pepers?

Hoe bouw je een verhoogd plantenbed voor pepers?

Zelf een verhoogd bed bouwen, is gelukkig vrij simpel. Eigenlijk kun je volstaan met het aan elkaar schroeven van 4 houten planken om deze constructie neer te zetten op de plek waar je wilt telen. Hieronder bespreken we welke materialen je nodig hebt en waar je een verhoogd plantenbed voor pepers het beste kunt plaatsen. Daarna geven we instructies over dit proces.

Welke materialen zijn het beste voor deen peperbed?

Welke materialen zijn het beste voor een peperbed?

Multiplex is misschien wel het meest geschikte hout om een verhoogd bed te maken, aangezien het stevig is en een tijdje meegaat, zelfs als het regelmatig nat wordt. Je kunt ook Oriented Strand Board (OSB) gebruiken. Dit gaat waarschijnlijk wel snel rotten waarna je het moet vervangen.

Door hout te behandelen met een waterbestendige laag, verleng je de levensduur van je plantenbed aanzienlijk. Verf die speciaal bedoeld is voor schuurtjes of schuttingen werkt goed, maar je kunt eigenlijk elke verf kiezen die je hout beschermt. Let wel op dat je onschadelijke verf of beits koopt. Uiteindelijk wil je namelijk eetbare pepers in je verhoogde tuinbedden telen.

Zodra je plantenbed klaar is, kun je deze met aarde vullen. Als je er zeker van bent dat de aarde in je tuin van hoge kwaliteit is, kun je gewoon een gat graven en de bestaande aarde gebruiken. Maar in de meeste gevallen is hoogwaardige biologische potgrond beter geschikt om gezonde pepers te produceren.

Naast hout en aarde heb je verder weinig nodig. Een volledige lijst met materiaal vind je hieronder.

Wat is de beste locatie voor een peperbed?

Wat is de beste locatie voor een peperbed?

Afhankelijk van je opstelling heb je misschien niet de luxe om kieskeurig te zijn over waar je je verhoogde plantenbed plaatst. Maar als je het geluk hebt om te kunnen kiezen, zijn hier een aantal factoren om rekening mee te houden:

 • Zonlicht
 • Drainage
 • Blootstelling aan wind
 • Beschikbaarheid van vocht
 • Eerdere problemen met ongedierte

Peperplanten houden van veel licht. Het is dus niet handig om ze te verstoppen in een op het noorden gelegen stuk van je tuin. Over het algemeen zijn warme, zonnige plekjes uitstekend om pepers te telen.

Hoewel verhoogde bedden de drainage sterk verbeteren, helpt het als daaronder goede afwatering zit. Dit kun je met behulp van mulch of grind voor elkaar krijgen. Onthoud in elk geval dat water aan de onderkant snel wegstroomt of juist een plas kan vormen als de drainage ontoereikend is.

Verder is het gewoon een kwestie van de meest geschikte plek kiezen die je kunt vinden!

Materiaal

 • Multiplex (hoeveel hangt af van de grootte van je bed, maar met één of twee platen kom je vast een heel eind)
 • Beits/verf
 • Boor
 • Schroeven
 • Zaag
 • Worteldoek, karton en/of mulch
 • Aarde

Instructies

Instructies

Aangezien je slechts enkele materialen nodig hebt, zal het je niet verbazen dat het maken van een verhoogd plantenbed heel makkelijk is!

 1. Bepaal de afmetingen van je plantenbed en zaag het multiplex op maat. Pepers hebben graag minstens 30cm aarde om hun wortels te ontwikkelen. Zaag dus planken van minimaal 30cm breed (houd er rekening mee dat je nog wat mulch aan je verhoogde bed toevoegt). Maak nu de zijkanten en uiteindes op maat.

 2. Boor schroefgaten in het hout op de plaatsen waar de schroeven komen.

 3. Schroef de zijkanten aan de lange uiteinden zodat er een rechthoekige bak ontstaat.

 4. Egaliseer de plaats waar het verhoogde bed komt en zet de houten kist erop.

 5. Bekleed het verhoogde plantenbed met een laag karton als mulch en vul de bak vervolgens met aarde.

 6. Wanneer de tijd rijp is, kun je je peper zaailingen in hun eigen verhoogde plantenbed verplanten.

 7. Na het planten van je zaailingen, kun je optioneel de aarde bedekken met boomschors of houtsnippers.

Alternatieve methodes om verhoogde plantenbedden te maken

Verhoogde plantenbedden zijn behoorlijk primitief. Voor een plantenbed kun je eigenlijk van alles gebruiken waarmee je de aarde verhoogt. Hier zijn enkele opties:

 • Maak hopen van aarde op de grond (hoewel dit niet het meest effectief is)
 • Maak een bak van bakstenen en vul deze met aarde
 • Vul een oude autoband
 • Gebruik een grote emmer (maar boor wel gaten in de bodem voor drainage!)

Verhoogde bedden en hete pepers: FAQ

🌱 Kun je zaden kiemen in verhoogde bedden?
Dit is zeker mogelijk, maar een warmere omgeving met meer vocht is beter. Kiem in zaaitrays en verpot de zaailingen naar je verhoogde plantenbed.
🌶️ Hoeveel pepers kun je in een verhoogd plantenbed telen?
Dit hangt maar net af van de afmetingen van je plantenbed. Stel je een middelgrote pot voor waar je pepers in teelt en bedenk je dat elke plant ongeveer zoveel ruimte voor zichzelf nodig heeft.
🛖 Heb je bij een verhoogd bed een plantenrek nodig?
Nee, je hoeft peperplanten in verhoogde bedden niet te ondersteunen. Voor klimplanten zoals tomaten is dit mogelijk wel nodig.
🧑‍🌾 Welke aarde moet je gebruiken in een verhoogd plantenbed?
Hoogwaardige, biologische aarde is een perfecte keuze voor verhoogde bedden.
⏲️ Wanneer kun je pepers verplanten naar het verhoogde plantenbed?
In het voorjaar. Aangezien de aarde in verhoogde bedden wat sneller opwarmt dan in de volle grond, kun je je pepers iets eerder in het jaar verpotten. Onthoud wel dat ze een hekel hebben aan vrieskou.
🪴Kun je verhoogde bedden ook op beton gebruiken?
Ja, maar de drainage is slecht. Hoewel dit niet zo'n enorm probleem is voor het plantenbed zelf, kan het permanente vlekken achterlaten op het onderliggende beton.

Kies je favoriete pepers en begin met telen

Kies je favoriete pepers en begin met telen

Heb je besloten dat je je pepers buiten wilt telen? Waarom maak je dan geen verhoogd plantenbed om er het maximale uit te halen?

De meeste soorten pepers groeien goed in verhoogde bedden. Als je 's werelds heetste pepers wilt proberen, raden we aan om Carolina Reaper of Ghost Pepper zaden te telen. Voor een meer frisse smaak kun je Biquinho overwegen. Liever een klassieker? Kies dan voor Jalapeño pepers. Neem een kijkje in onze Peppershop om te zien hoeveel soorten chilipepers er beschikbaar zijn.

Max Sargent
Max Sargent
Max schrijft al meer dan tien jaar en is de afgelopen jaren in de cannabis- en psychedelische journalistiek beland. Hij heeft allerlei artikelen geschreven voor bedrijven als Zamnesia, Royal Queen Seeds, Cannaconnection, Gorilla Seeds, MushMagic en nog veel meer. Hij heeft dus een brede ervaring in deze branche.
How To Plantshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken