Blog
Wat Kun Je Tegen Ongedierte Op Chilipeper Planten Doen?
6 min

Wat Kun Je Tegen Ongedierte Op Chilipeper Planten Doen?

6 min

Alleen al het woord 'ongedierte' kan zelfs de meest doorgewinterde kweekexperts angst inboezemen. Het hoeft echter niet rampzalig uit te pakken. Hier delen we onze tips over hoe om te gaan met een ongedierteplaag en hoe je dit kunt voorkomen. We zijn ervan overtuigd dat je hiermee in een mum van tijd perfecte chilipeperplanten kunt kweken.

Je wilt altijd het beste voor je chilipeper planten. Alleen de best mogelijke omstandigheden zijn goed genoeg, want pas dan kunnen ze optimaal floreren en een enorme berg pepers opleveren. Tijdens de groeicyclus kun je echter ook problemen tegenkomen, die veel schade aan kunnen richten. We hebben het natuurlijk over ongedierte. Hieronder ontdek je alles wat je over het bestrijden en voorkomen van peperplagen moet weten.

Peperplagen

Maar op welk ongedierte moet je dan letten? En wat zijn veelbetekenende signalen dat er sprake van een plaag is? Timing is echt essentieel bij het uitroeien van ongedierte. Als je namelijk vroegtijdig signalen herkent, kun je snel handelen en voorkomen dat een paar beestjes een volledige plaag worden. Laten we eens kijken naar enkele veelvoorkomende soorten ongedierte.

Gerelateerd artikel

De Meestvoorkomende Plagen En Ziekten Bij Chilipepers

Bladluis

Bladluis

Hoewel ze in allerlei soorten, maten en kleuren voorkomen, zijn deze kleine insecten meestal herkenbaar aan hun peervormige lichaam en voelsprieten. In tegenstelling tot veel andere plagen, verstoppen bladluizen zich graag en wachten ze af. Terwijl ze op de loer liggen op verschillende delen van de plant, bijvoorbeeld aan de onderkant van de bladeren, beschadigen ze langzaam maar zeker het plantenweefsel. Dit zijn de belangrijkste signalen om op te letten:

Clusters onder bladeren

Zorg ervoor dat je de onderkant van alle bladeren controleert en check of er geen clusters bladluizen op zitten.

Donkere vlekken op bladeren

Omdat bladluis zich voedt met het sap van de plant, ontstaan er donkere vlekken op de nerven van het blad. Dit is een duidelijke indicatie van een bladluisplaag.

Beschadigde nieuwe bladeren

Bladluis trekt graag naar de nieuwere bladeren van je plant. Zorg er dus voor dat je de nieuwe blaadjes ook checkt!

Aardappelkevers

Aardappelkevers

Ze zien er misschien schattig uit en doen denken aan lieveheersbeestjes, maar laat je door aardappelkevers niet voor de gek houden. Dit zijn echt mini-slopers, en richten serieuze schade aan. Hoewel ze zich voornamelijk aangetrokken voelen tot aardappelplanten (vandaar hun naam), houden ze ook van tomaten- en chilipeperplanten. Ze hebben een geeloranje, rond lichaampje en zwart gestreepte vleugels. De beestjes voeden zich met de bladeren en leggen eitjes, waaruit larven komen die met het vernietigen van je plant doorgaan.

Beschadigde bladeren

Let op eventuele gaatjes in de bladeren. Schade aan de blaadjes kan ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid van je plant en de uiteindelijke chilipepers.

Clusters onder bladeren

Net als bladluis verbergt de aardappelkever zich graag aan de onderkant van bladeren. Een groot pluspunt is echter dat de beestjes door hun heldere kleur gemakkelijk te herkennen zijn.

Pepermaden

Pepermaden

Deze vervelende monstertjes zijn het gevolg van vliegjes die op je pepers landen en hier eitjes leggen. De naam zegt het al: de daaropvolgende maden eten je pepertjes op, richten onherroepelijke schade aan en laten de binnenkant van de vruchten rotten.

Kwetsbaar oppervlak

De eitjes zijn superklein, maar er zijn wel een paar signalen waar je op kunt letten. Controleer allereerst het oppervlak van de pepers op kleine kuiltjes. Check of deze kuiltjes door de schil gaan. Het vergt wat geduld en oog voor detail, maar je wilt een plaag echt voorkomen!

Witte vlieg

Witte Vlieg

Witte vlieg is nauw verwant aan bladluis en is aan soortgelijke signalen te herkennen. Het grootste verschil zit ‘m in de kleur. Deze beestjes terroriseren chilipeperplanten op ongekende wijze. Gelukkig zijn ze vooral overdag actief, dus je kunt ze vrij makkelijk traceren.

Clusters onder bladeren

Net als bladluis, kiest witte vlieg er ook voor om zich onder bladeren te verzamelen. Het is dus niet ongebruikelijk om een groep witte vliegjes aan de onderkant van een blad samen te zien scholen. Ze leggen ook graag eitjes op die plek, dus let daar ook op.

Beschadigde nieuwe bladeren

Witte vlieg heeft een voorliefde voor nieuwere bladeren op peperplanten, dus controleer eerst de vers gekiemde delen.

Spint

Spint

Deze insectachtige spinachtigen zijn misschien wel het moeilijkst op je chilipeperplanten te ontdekken. Sommige zijn zo klein dat ze op een zandkorrel lijken! Het is dus niet gek als je spint voor een stofje of vuil aanziet. Hier is het dan ook zaak om echt driedubbel te checken. Deze beestjes zijn misschien klein van stuk, maar richten ongelofelijk veel schade aan als ze zich eenmaal over je plant en pepers hebben verspreid.

Beschadigde, stervende bladeren

Spint voedt zich met het oppervlak van de bladeren, waardoor deze ondervoed achterblijven. Dit leidt uiteindelijk tot gekrulde, droge en dode blaadjes die van de plant zullen vallen.

Beschadigde pepers

Spint sloopt niet alleen je bladeren, ze zijn ook dol op de chilipepers zelf. Net als de blaadjes laten de beestjes pepers in een ondervoede en ongezonde staat achter, met een verdorde en verkleurde schil.

Hoe kom je van ongedierte op peperplanten af?

Nu je weet wat voor soort ongedierte je tegen kunt komen, rest de vraag: wat kun je ertegen doen? Gelukkig zijn er tal van manieren om deze plagen tegen te gaan. Zoals gezegd, is het een kwestie van snel en slagvaardig handelen om blijvende plantenschade te voorkomen. Laten we hieronder eens een paar technieken uitlichten.

Natuurlijke bestrijdingsmiddelen

Natuurlijke Bestrijdingsmiddelen

Velen wenden zich tot natuurlijke pesticiden om dit vervelende ongedierte te dwarsbomen. Volledig natuurlijke plantremedies hebben vaak de voorkeur, omdat je hierbij synthetische oplossingen omzeilt die soms meer kwaad dan goed doen.

Neemoliespray is een bekend voorbeeld van een natuurlijk bestrijdingsmiddel. Deze oplossing is gemaakt van olie gewonnen uit de neemboom, gemengd met een beetje afwasmiddel en warm water. Neemoliespray is daarmee catastrofaal voor praktisch alle plagen en binnendringende insecten, ongeacht waar ze zich op de plant bevinden.

Anderen sprayen zelfgemaakte knoflookspray op hun chilipeperplanten om plagen af te schrikken. Dit zijn echter slechts twee voorbeelden van de velen soorten natuurlijke pesticiden die je thuis kunt uitproberen.

Gerelateerd artikel

Hoe Maak Je Natuurlijke Bestrijdingsmiddelen Voor Peperplanten?

Ongedierte handmatig verwijderen

Ongedierte Handmatig Verwijderen

Je kunt het meeste ongedierte ook prima handmatig van je planten verwijderen. Dit werkt echter alleen als je nog niet zoveel beestjes ziet, en kan als een preventieve maatregel worden gezien. Hoewel het een arbeidsintensieve en tijdrovende methode is, is dit het minst schadelijk voor je plant. Wel is het essentieel dat je het juiste gereedschap gebruikt en het met zorg doet. Lijkt dit je wat? Dan kun je een of meer van de volgende methoden toepassen:

Pincet

Bij klein ongedierte dat moeilijk beet te pakken is, kun je overwegen om een pincet te gebruiken om het van je plant te verwijderen.

Rubberen handschoenen

Het laatste wat je wilt, is je plant nog meer besmetten. Zorg dus dat je handschoenen aantrekt voordat je begint met het verwijderen van ongedierte van de bladeren.

Tuinslang

Bij een milde plaag kun je gewoon met je tuinslang het ongedierte wegspuiten. Dit kan al voldoende zijn om beestjes op afstand te houden. Bovendien geef je je planten tegelijkertijd een lekkere frisse douche: een win-winsituatie!

Zeepwater

Zeepwater

Ongedierte heeft een hekel aan zeepsop. Investeer je liever niet in een olie, zoals neem- of pepermuntolie, vul dan gewoon een sprayfles met wat warm zeepsop. Spuit het sop vervolgens op de bladeren en andere aangetaste delen van je plant (vermijd de vruchten). Dit maakt korte metten met eventuele plagen en potentiële nakomelingen. Gebruik je brouwseltje altijd spaarzaam en nauwkeurig, en klaar is kees.

Lieveheersbeestjes

Lieveheersbeestjes

Lieveheersbeestjes vormen een volledig natuurlijk verdedigingsmechanisme. Deze nuttige kevertjes zijn dol op bladluizen en andere insecten die graag op je chilipeperplanten zitten. Het zijn ware plantbeschermers en plaagmoordenaars tegelijk. Wat wil je nog meer!

Je kunt tijdens de zomermaanden lieveheersbeestjes verzamelen en ze vervolgens in je tuin uitzetten, maar het is minder tijdrovend en makkelijker om ze in het tuincentrum te kopen. Zet ook een paar schaaltjes water rondom je plant en besproei de bladeren. Meer hebben je nieuwe vrienden niet nodig.

En maak je geen zorgen over de veiligheid van je chilipepers en bladeren: lieveheersbeestjes zullen deze niet opeten als er geen ongedierte meer is. Ze blijven je plant gewoon beschermen.

Diatomeeënaarde

Diatomeeënaarde

Dit volledig natuurlijke sedimentgesteente is perfect voor het bestrijden van ongedierte. Het gesteente is verkruimeld tot een fijn, stoffig poeder waarmee je je bladeren kunt 'peperen'. Dit heeft een enorme impact op ongedierte: dit droogt uit en sterft.

Wanneer je diatomeeënaarde op je plant aanbrengt, raden we wel aan handschoenen en een veiligheidsbril te gebruiken, omdat het irritatie kan veroorzaken als het in een wondje of in je ogen terechtkomt. Maar waar vind je diatomeeënaarde? Simpel: met een snelle online zoekopdracht of een bezoek aan het tuincentrum heb je in een handomdraai een zak thuis liggen.

Hoe voorkom je ongedierte op je chilipeperplanten?

Hoe Voorkom Je Ongedierte Op Je Chilipeperplanten?

Hoewel de bovengenoemde manieren om van ongedierte af te komen prima werken, is voorkomen altijd beter dan genezen. Hier zijn een paar methoden die je kunt toepassen om te voorkomen dat ongedierte überhaupt voet aan de grond krijgt.

Onderhoud en verzorging

Dit is misschien wel het belangrijkste bij preventie: een goed onderhouden plant is een gezonde plant. Verwen je peperplant nooit te veel en overdrijf niet door teveel voeding of teveel water te geven. Vooral het aanhouden van een strikt onderhoudsschema is belangrijk voor de gezondheid van je peperplanten.

Zorg ervoor dat je alle ongezonde of dode bladeren verwijdert om een mogelijke voedingsbodem voor ongedierte uit te sluiten. Houd de grond vochtig, maar niet doorweekt (om verschillende problemen te voorkomen) en je zult een goed presterende plant krijgen.

Dagelijks observeren

Naast onderhoud en verzorging is dagelijkse observatie essentieel. Controleer de bladeren en vruchten tijdens de gehele groeicyclus: op die manier detecteer je ongedierte sneller en kun je tijdig ingrijpen.

Sommige enthousiaste kwekers maken zelfs dagelijks foto's van hun planten, om vergelijkingen tussen vandaag en gister te kunnen maken. Zeker geen slecht idee als je volledige controle over je chilipeperplanten wilt houden!

Combinatieplanten

Met hetzelfde effect als neemolie en andere afschrikmiddelen, kunnen combinatieplanten ook heel handig zijn. Je denkt misschien dat een combinatieplant juist ongedierte naar je chilipeperplanten lokt of een negatieve invloed heeft op de vruchten, maar niets is minder waar. Zet dus gerust wat bieslook, munt of knoflookplanten naast je chilipeper planten en ongedierte denkt wel twee keer na voordat het bij jou op bezoek komt. Neem maar van ons aan: dit werkt als een tierelier.

Maak een einde aan peperplagen

Maak Een Einde Aan Peperplagen

Zoals je kunt zien, zijn er veel verschillende manieren om plagen op chilipeperplanten te voorkomen en aan te pakken. Dus als je de volgende keer bladluizen op je planten ziet rondkruipen: wees gerust! Volg onze stappen en je peperplanten zijn binnen de kortste keren weer de oude. Omgaan met plagen en infecties maakt nu eenmaal deel uit van het kweken van peperplanten. Het is dan ook meer dan normaal dat je hiermee te maken krijgt.

Het is essentieel om je op de positieve dingen te richten. Doe gewoon je best en je leert elke dag wat bij. En met die kennis kan het bijna niet anders dan dat je lekkere chilipepers zult oogsten!

Adam Parsons
Adam Parsons
Professioneel cannabisjournalist, copywriter en auteur Adam Parsons is al lang werkzaam bij Zamnesia. Hij behandelt een breed scala aan onderwerpen, van CBD tot psychedelica en alles daartussen. Adam schrijft blogartikelen, handleidingen en neemt een steeds groter wordend assortiment aan producten onder de loep.
Kweken Plantshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken