Blog
Chillum
2 min

De Chillum: Alles Dat Je Weten Moet

2 min

Het gebruik van een chillum is een wat minder bekende manier om cannabis te roken, maar de populariteit ervan zit in de lift. Niet onlogisch dat we daarom een frisse blik werpen op dit product.

Zoek je een manier om de ‘old school vibe’ terug te brengen in je rookervaring? Dan is een chillum de oplossing. Deze traditionele pijp wordt nog steeds beschouwd als een van de beste manieren om van cannabis te genieten. Dit is het perspectief van met name de oudere generaties rokers, die met nostalgie terugkijken op de tijd waarin de chillum hoogtijdagen vierde.

WAT IS EEN CHILLUM: EEN STUKJE GESCHIEDENIS

Wat Is Een Chillum: Een Stukje Geschiedenis

De chillum is een rechte, conisch gevormde pijp van ontraceerbare herkomst die oorspronkelijk werd gebruikt voor het roken van cannabis en opium. Hoewel onduidelijk is wie de chillum als eerste gebruikt heeft kan wel met zekerheid gezegd worden dat het eerste gebruik dateert uit de achttiende eeuw, toen deze gebruikt werd door de geestelijken in India (Sadhus) en de Hindu monniken in het Himalaya-gebied. Het is zelfs zo dat de populaire uitdrukking “boom Shankar” zijn oorsprong vindt in het gebruik van de chillum, waarbij geestelijken alvorens op te steken de chillum tegen het voorhoofd hielden, om op deze wijze Shiva en andere godheden uit te nodigen om samen te genieten van hun weelderige hasj.

WAAROM WAREN/ZIJN CHILLUMS POPULAIR

De chillum steeg in populariteit door toedoen van de westerse stoners in de jaren zestig. Dit kwam vooral door het spirituele belang in combinatie met het traditionele gebruik van de chillum waarbij de pijp van de ene gebruiker naar de andere werd doorgegeven, die met zijn allen in een kring zaten. Voor de hippies uit de zestiger jaren zorgde dit voor een gevoel eendracht en verwantschap en was de chillum dus een onmisbaar object tijdens het roken met vrienden. Chillums zijn daardoor nog steeds erg geliefd door de flower power generatie maar zijn door de jongere rokers enigszins uit het zicht geraakt door de overvloed aan rokers parafernalia die tegenwoordig op de markt verkrijgbaar is. Echter, dit is geleidelijk aan het veranderen en de chillum vindt zoetjesaan zijn weg terug naar vermaardheid.

Chillumsbekijk chillums

EFFECTEN VAN CHILLUMGEBRUIK

Effecten Van Chillumgebruik

Een andere verklaring voor de populariteit van de chillum is het effect ervan. Alhoewel het ontwerp simplistisch is, vooral wanneer je deze vergelijkt met moderne pijpen en bongs, creëert het gebruik van een chillum een zeer uitgesproken beleving. Zijn vorm en formaat versnellen het afkoelproces van de rook en zorgen er tevens voor dat er een grote hoeveel rook zich kan accumuleren. Dit tezamen schept een extreem soepele belevenis en een sterkere hit dan een gewone pijp bieden kan. Hierbij geldt: hoe groter de chillum, hoe groter eerder genoemde effecten op de rook zijn.

Gerelateerd artikel

De 10 Beste Manieren Om Cannabis Te Roken

GEBRUIK VAN EEN CHILLUM

Gebruik Van Een Chillum

Als vuistregel geldt dat je zo ongeveer 0.5-1.5g hasj nodig hebt, plus genoeg tabak om één normale sigaret te kunnen draaien. Je kunt ook wiet gebruiken, maar tabak is wat er traditioneel gezien gebruikt wordt.

Verkruimel je tabak, voeg hier de hasj aan toe en vermeng de twee in je hand alvorens het mengsel in de bowl van de chillum te plaatsen, boven de stop.

Om de chillum te roken plaats je eerst een filter over het mondstuk, verhit je de bowl en neem je vervolgens een aantal korte puffs gevolgd door een diepe ophaal.

Wees er zeker van dat de chillum goed gereinigd wordt na ieder gebruik. Hiermee voorkom je dat het materiaal waaruit de chillum gemaakt is de restanten van de rook absorberen waardoor smaakvervuiling in de toekomst wordt uitgesloten.

CHILLUMTYPES

Chillumtypes

Ofschoon het ontwerp van de chillum door de eeuwen heen ongewijzigd is gebleven, zijn de materialen die gebruikt worden voor de productie van chillums veranderd en geëvolueerd waardoor er variaties zijn in de beleving . En glazen chillum is bijvoorbeeld veel efficiënter in het koelen van de rook en makkelijker schoon te houden dan, laten we zeggen, een houten chillum. Daarentegen is een houten chillum beeldrijker en traditiegetrouw. Chillums worden gemaakt van hout, glas, klei of zeepsteen.

Steven Voser
Steven Voser
Steven Voser is een onafhankelijke cannabisjournalist met meer dan zes jaar ervaring in het schrijven over alles omtrent wiet: hoe je het kweekt, hoe je er optimaal van geniet, maar ook de groeiende industrie en het onduidelijke juridische landschap eromheen.
Headshop Producten
Zoeken in categorieën
of
Zoeken