Blog
Alles Over Rhodiola
3 min

Alles Over Rhodiola

3 min

Verschillende culturen gebruikten Rhodiola rosea in traditionele holistische praktijken, van Rusland tot het oude Griekenland. Maar ook tegenwoordig is het nog redelijk populair. Hier bekijken we de mogelijke voordelen ervan en vertellen we waar je het kunt vinden!

Het plantenrijk heeft ons veel te bieden; zo hebben we er eten, cosmetica, medicijnen en psychoactieve ervaringen aan te danken. In dit artikel gaan we dieper in op rhodiola. Deze plant is populair in traditionele Russische, Chinese en Griekse holistische praktijken, en kan volgens sommigen onder andere het uithoudingsvermogen en de cognitie bevorderen.

Hieronder gaan we in op de geschiedenis van deze plant en een aantal onderzoeken naar de mogelijke gezondheidsvoordelen ervan.

Wat is rhodiola?

Wat is rhodiola?

Rhodiola (Rhodiola rosea) is een bloeiende plant die in Noord-Europa en Azië voorkomt en vele namen heeft, zoals 'gouden wortel', 'rozewortel' (of 'rozenkruid') en 'koningskroon'. In de natuur groeit het op grote hoogtes. Het heeft een gele bloem met daaronder vele groene bladeren.

Rhodiola wordt vaak beschouwd als een holistisch kruid. Maar eigenlijk is het de wortel van de plant, dus niet het blad of de bloem, die meer dan 140 interessante stoffen bevat.

Zijn rhodiola en ashwagandha hetzelfde?

Rhodiola en ashwagandha zijn verschillende planten uit verschillende gebieden. Ashwagandha groeit in relatief warme, droge landen, zoals Noord-Afrika, West-Azië en Zuid-Azië. In India heeft het daarbij een lange geschiedenis van gebruik in ayurvedische praktijken.

Toch hebben ze wel enkele gelijkenissen.

Van beide planten wordt namelijk gedacht dat ze bij sommige mensen de focus kunnen bevorderen. Vaak worden ashwagandha en rhodiola samen gebruikt om de voordelen van beide te ervaren.

Gerelateerd artikel

Alles Wat Je Over Ashwagandha Moet Weten

De geschiedenis van rhodiola

De geschiedenis van rhodiola

Rhodiola heeft een lange geschiedenis van gebruik. Het zit van oudsher bijvoorbeeld in traditionele Chinese medicijnen, maar ook oude Griekse, Russische en zelfs Vikingculturen gebruikten de wortel.

In de meeste gevallen werd van de wortel van Rhodiola rosea thee gezet. Het was daarbij bijzonder gewild en kon soms zelfs jaloezie opwekken.

Wanneer families in Rusland rhodiola in het wild tegenkwamen, hielden ze de locatie vaak geheim en ruilden ze de wortel voor goederen als eten en wijn. In het oude China trokken handelaren naar Siberië om met onder andere rozenwortel terug te keren. En handelaren in het oude Griekenland reisden zo ver als het huidige Georgië om de wortel te bemachtigen.

In sommige landen is rhodiola minder bekend, terwijl het in Rusland altijd een populair supplement is gebleven. Inmiddels maakt het ook een comeback in West-Europa.

Wat zijn de mogelijke voordelen van rhodiola?

Wat zijn de mogelijke voordelen van rhodiola?

Er worden veel mogelijke voordelen aan rhodiola toegeschreven. Voor de meeste daarvan bestaat echter niet genoeg bewijs. Hieronder bekijken we het wetenschappelijke onderzoek naar de mogelijke effecten ervan.

Rhodiola en stress

In onderzoek uit 2018 gaven wetenschappers rhodiola extract aan proefpersonen die last hadden van stressgerelateerde vermoeidheid om te bepalen of de plant in dit opzicht significante effecten had (Kasper & Dienel). 118 proefpersonen kregen twaalf weken lang 400mg rhodiola per dag toegediend. Er werden statistisch significante veranderingen waargenomen, waarbij de grootste verandering in de eerste week plaatsvond. Deze veranderingen zetten door tijdens de rest van het onderzoek.

Het is de moeite waard om op te merken dat er in dit onderzoek geen controlegroep werd gebruikt. Daarom kunnen we niet met zekerheid zeggen of de veranderingen aan rhodiola zijn toe te schrijven.

Rhodiola en vermoeidheid

Rhodiola werd in vroegere tijden ook vaak gebruikt door mensen die last van vermoeidheid hadden. Recentelijk is hier grondiger onderzoek naar gedaan.

Zo gaven wetenschappers in onderzoek uit 2017 dagelijks 400mg rhodiola aan een groep deelnemers in de hoop het effect van de wortel op vermoeidheid te bepalen (Lekomtseva, Zhukova & Wacker). Net als bij de vorige studie observeerden ze de duidelijkste effecten in de eerste week en leken deze tijdens het acht weken durende onderzoek aan te houden.

Rhodiola, het geheugen en de cognitie

Onderzoeken met dieren suggereren dat rhodiola mogelijk ook de geheugenfunctie en cognitie kan beïnvloeden. Een review uit 2018 onderzocht 36 verschillende dieronderzoeken en concludeerde dat de wortel effect op de geheugencapaciteit leek te hebben (Ma et al.).

Bovendien suggereert een review uit 2019 dat rhodiola onderzocht moet worden in relatie tot het bestrijden van ouderdomsgerelateerde ziektes, zoals Alzheimer en Parkinson (Zhuang et al.).

Is rhodiola veilig om te gebruiken?

Is rhodiola veilig om te gebruiken?

Rhodiola wordt zeer veilig geacht. De supplementenmarkt is echter ongelooflijk breed en grotendeels ongecontroleerd. Dit betekent dat supplementen aanvullende ingrediënten of verontreinigingen kunnen bevatten. Soms zit er zelfs niet eens in wat er beweerd wordt. Daarom is het belangrijk dat je het bij een verkoper met een goede reputatie koopt.

Als je zwanger bent, borstvoeding geeft of medicijnen gebruikt, is het belangrijk om eerst je huisarts te raadplegen voordat je rhodiola gebruikt. Het is namelijk niet bekend welke effecten het heeft op een baby en of het met bepaalde medicatie een gevaarlijke interactie heeft.

Kan rhodiola bijwerkingen veroorzaken?

Van rhodiola zijn geen ernstige bijwerkingen bekend. Wel kunnen er milde bijwerkingen optreden, zoals:

  • Duizeligheid
  • Droge mond
  • Slaapproblemen
  • Nervositeit

Vaak gebruiken mensen rhodiola als ze last hebben van vermoeidheid. Daarom is het aan te raden het vroeg op de dag te nemen om te voorkomen dat het je slaap verstoort. Ook wordt gesuggereerd dat mensen met angst meer last kunnen krijgen van een zenuwachtig gevoel als ze rhodiola gebruiken.

Is rhodiola zichtbaar bij een drugstest?

Nee. Drugstesten controleren niet op de metabolieten die door rhodiola worden geproduceerd. Bovendien is het geen drug. Voor zover bekend kan het geen vals positieve uitslag opleveren, op welk middel ook wordt getest.

Hoe kun je rhodiola zelf ervaren?

Hoe kun je rhodiola zelf ervaren?

Het is makkelijk om rhodiola zelf te ervaren: bezoek de Zamnesia Healthshop voor een ruim assortiment hoogwaardige producten.

Maar dat is nog niet alles. Waarom bekijk je niet eens onze top 10 Healthshop-artikelen om een idee te krijgen van wat er nog meer is? Hier vind je 5-HTP, damiana, yerba mate en nog veel meer!

Max Sargent
Max Sargent
Max schrijft al meer dan tien jaar en is de afgelopen jaren in de cannabis- en psychedelische journalistiek beland. Hij heeft allerlei artikelen geschreven voor bedrijven als Zamnesia, Royal Queen Seeds, Cannaconnection, Gorilla Seeds, MushMagic en nog veel meer. Hij heeft dus een brede ervaring in deze branche.
Bronnen
  • Ma, Gou-ping, Zheng, Qun, Xu, Meng-bei, Zhou, Xiao-li, Lu, Lin, Li, Zuo-xiao, Zheng, & Guo-Qing. (2018/12/04). Rhodiola rosea L. Improves Learning and Memory Function: Preclinical Evidence and Possible Mechanisms - https://www.frontiersin.org
  • Siegfried Kasper, & Angelika Dienel. (2017/03/22). Multicenter, open-label, exploratory clinical trial with Rhodiola rosea extract in patients suffering from burnout symptoms - https://www.dovepress.com
  • Wei Zhuang, Lifeng Yue, Xiaofang Dang, Fei Chen, Yuewen Gong, Xiaolan Lin, & Yumin Luo. (2019/02/01). Rosenroot (Rhodiola): Potential Applications in Aging-related Diseases - http://www.aginganddisease.org
  • Yevgeniya Lekomtseva, Irina Zhukova, & Anna Wacker. (2017). Rhodiola rosea in Subjects with Prolonged or Chronic Fatigue Symptoms: Results of an Open-Label Clinical Trial - https://www.karger.com
Healthshop Producten
Zoeken in categorieën
of
Zoeken