Skullcap: Alles Wat Je Weten Moet

Skullcap: Alles Wat Je Weten Moet

Skullcap, ook bekend als hoodwort, mad-dog en helmbloem, is een meerjarige plant. Zowel de wortels als de bovengrondse delen kunnen goed gebruikt worden.

Glidkruid behoort tot de lipbloemenfamilie. Mensen gebruiken het al eeuwen voor kalmering van het zenuwstelsel en tegen angst en stress. Gebruik onze volledige handleiding en ontdek hoe je glidkruid identificeert, bereidt en consumeert voor een rustige gemoedstoestand.

Wat is Skullcap?

Wat is Skullcap?

Skullcap (Scutellaria lateriflora), ook wel hoodwort, mad-dog en helmet flower genoemd, is een winterharde, vaste plant met veel toepassingen. De plant wordt in het wild gevonden in Noord-Amerika en Canada en wordt als sinds de 18de eeuw gebruikt voor medicinale doeleinden. In tegenstelling tot andere kruidensupplementen, kunnen zowel de wortels als de bovengrondse delen van Skullcap goed worden benut.

Het is echter niet alleen het Noord-Amerikaanse continent die gezegend is met het kruid. Variaties van Skullcap kunnen nu in heel Europa en Azië worden gevonden, waar Aziatische soorten een vooraanstaande plaats hebben in de traditionele, Chinese geneeskunde.

In Noord-Amerika, werd Skullcap traditioneel gebruikt door de inheemse Cherokee als remedie voor stoornissen met betrekking tot het vrouwelijke voortplantingssysteem, zoals menstruatiekrampen en irritatie. Pas toen de kolonisten arriveerden, werd het opgepikt voor een andere toepassing, namelijk het kalmeren van stoornissen het zenuwstelsel.

Koop SkullcapKoop Skullcap

De effecten van Skullcap

De effecten van Skullcap

Skullcap wordt voornamelijk gebruikt als een kalmerend middel voor de zenuwen. Het is mild van aard, maar een geweldig hulpmiddel om te ontspannen en stress te verminderen.

Wanneer het op zichzelf wordt gebruikt, zijn de recreatieve effecten mild, wat de reden is dat het kruid vaak samen met andere kruiden wordt gebruikt. Een van de meest voorkomende combinaties is een mix met Valeriaan, om een verdovend en kalmerend natuurlijk slaapmiddel te maken. Andere voorkomende mixen omvatten het gebruik van kruiden als cannabis, salvia, kattekruid, passiebloem, kava, damiana en blauwe lelie.

Related Story

Redenen Om Glidkruid Te Gebruiken, Het Kruid Dat Voor Ontspanning Zorgt

Het gebruik van Skullcap

Het gebruik van Skullcap

De meest voorkomende manier om Skullcap te gebruiken is het maken van een aftreksel. De daadwerkelijke bereiding is vrij simpel: Breng wat water aan de kook en gebruik 1 eetlepel gedroogde Skullcap op elke 250ml water. Laat de mix 10-15 minuten sudderen, waarbij je af en toe roert. Zeef en voeg wat zoetmiddel toe als je dat wenst (Skullcap kan behoorlijk bitter zijn).

Als je Skullcap wil combineren met andere kruiden, zoals valeriaan, dan hoef je deze alleen maar toe te voegen aan het aftreksel. Onthoud alleen dat sommige kruiden, zoals cannabis, niet oplosbaar zijn in water. Deze hebben dus boter nodig in de mix om goed op te lossen.

Botanische informatie van Skullcap

Botanische informatie van Skullcap

Skullcap is een lid van de mint familie, bekend als Lamiaceae. Het is een winterharde, meerjarige plant, waarvan gedacht wordt dat ze inheems is in Noord-Amerika. Ze kan worden gevonden in moerassen, weilanden en andere vochtige gebieden.

De plant groeit tot een hoogte van ongeveer 60 tot 80 centimeter en produceert trompetachtige blauw-paarse bloemen, die elk net onder 1cm lang zijn. De bloemen zelf groeien niet vaak bovenaan de hoofdsteel, maar groeien in plaats daarvan langs de zijtakken.

De belangrijkste bestanddelen in Skullcap zijn:

  • Flavonoïden, waarvan de belangrijkste scutellarin is
  • Bittere iridoïden, waarvan de belangrijkste catalpol is
  • Tannines
  • Vluchtige oliën