Skullcap: Alles Wat Je Weten Moet

Inhoudsopgave:

  1. Wat Is Skullcap?
  2. De Effecten Van Skullcap
  3. Het Gebruik Van Skullcap
  4. Botanische Informatie Van Skullcap

Wat is Skullcap?

Skullcap (Scutellaria lateriflora), ook wel hoodwort, mad-dog en helmet flower genoemd, is een winterharde, vaste plant met veel toepassingen. De plant wordt in het wild gevonden in Noord-Amerika en Canada en wordt als sinds de 18de eeuw gebruikt voor medicinale doeleinden. In tegenstelling tot andere kruidensupplementen, kunnen zowel de wortels als de bovengrondse delen van Skullcap goed worden benut.

Het is echter niet alleen het Noord-Amerikaanse continent die gezegend is met het kruid. Variaties van Skullcap kunnen nu in heel Europa en Azië worden gevonden, waar Aziatische soorten een vooraanstaande plaats hebben in de traditionele, Chinese geneeskunde.

In Noord-Amerika, werd Skullcap traditioneel gebruikt door de inheemse Cherokee als remedie voor stoornissen met betrekking tot het vrouwelijke voortplantingssysteem, zoals menstruatiekrampen en irritatie. Pas toen de kolonisten arriveerden, werd het opgepikt voor een andere toepassing, namelijk het kalmeren van stoornissen het zenuwstelsel.

De effecten van Skullcap

Skullcap wordt voornamelijk gebruikt als een kalmerend middel voor de zenuwen. Het is mild van aard, maar een geweldig hulpmiddel om te ontspannen en stress te verminderen.

Wanneer het op zichzelf wordt gebruikt, zijn de recreatieve effecten mild, wat de reden is dat het kruid vaak samen met andere kruiden wordt gebruikt. Een van de meest voorkomende combinaties is een mix met Valeriaan, om een verdovend en kalmerend natuurlijk slaapmiddel te maken. Andere voorkomende mixen omvatten het gebruik van kruiden als cannabis, salvia, kattekruid, passiebloem, kava, damiana en blauwe lelie.

Het gebruik van Skullcap

Thee
De meest voorkomende manier om Skullcap te gebruiken is het maken van een aftreksel. De daadwerkelijke bereiding is vrij simpel: Breng wat water aan de kook en gebruik 1 eetlepel gedroogde Skullcap op elke 250ml water. Laat de mix 10-15 minuten sudderen, waarbij je af en toe roert. Zeef en voeg wat zoetmiddel toe als je dat wenst (Skullcap kan behoorlijk bitter zijn).

Als je Skullcap wil combineren met andere kruiden, zoals valeriaan, dan hoef je deze alleen maar toe te voegen aan het aftreksel. Onthoud alleen dat sommige kruiden, zoals cannabis, niet oplosbaar zijn in water. Deze hebben dus boter nodig in de mix om goed op te lossen.

Botanische informatie

Skullcap is een lid van de mint familie, bekend als Lamiaceae. Het is een winterharde, meerjarige plant, waarvan gedacht wordt dat ze inheems is in Noord-Amerika. Ze kan worden gevonden in moerassen, weilanden en andere vochtige gebieden.

De plant groeit tot een hoogte van ongeveer 60 tot 80 centimeter en produceert trompetachtige blauw-paarse bloemen, die elk net onder 1cm lang zijn. De bloemen zelf groeien niet vaak bovenaan de hoofdsteel, maar groeien in plaats daarvan langs de zijtakken.

De belangrijkste bestanddelen in Skullcap zijn:
- Flavonoïden, waarvan de belangrijkste scutellarin is
- Bittere iridoïden, waarvan de belangrijkste catalpol is
- Tannines
- Vluchtige oliën

Leeftijdsverificatie 18+

Ben je 18 jaar of ouder? De content op Zamnesia.nl is uitsluitend geschikt en bestemd voor volwassenen.

Houd rekening met de wetgeving van het land waar je woont. Onze webshop is onderhevig aan de Nederlandse wet.

Door op Doorgaan te klikken, bevestig je dat je 18 jaar of ouder bent.