Glidkruid, ook wel bekend als 'skullcap' of 'Scutellaria baicalensis', is een kruid dat al in het oude China werd gebruikt. Maar hoe zit dat tegenwoordig? Nou, het lijkt ook nu nog veel mogelijke voordelen te bieden. Lees hier alles wat je over glidkruid moet weten, zoals de geschiedenis ervan, hoe je het kweekt en waar je het koopt.
Glidkruid is een bloeiende plant van de lipbloemenfamilie. Mensen gebruiken haar al eeuwenlang als natuurlijke stemmingsverbeteraar, maar ook voor andere doeleinden.
Glidkruid is een vaste plant die winterhard is en veel gebruiksmogelijkheden heeft. De plant is ook wel bekend onder de naam skullcap, wat afstamt van het Latijnse woord “scutella”, wat “kleine schotel” betekent, verwijzend naar de kleine bloemen die eruitzien als helmpjes met het vizier omhoog.
Glidkruid is een inheemse plant in Noord-Amerika, maar variaties van de plant zijn ook in Europa en Azië te vinden. Verschillende delen van de plant, waaronder de wortels en bladeren, gebruiken mensen al eeuwenlang in de traditionele Chinese en Indiaanse geneeskunst. De plant heeft een ontspannend effect en een positieve invloed op de stemming. Daarbij kan ze een milde “high” geven.
Er bestaan verschillende soorten glidkruid die niet veel van elkaar verschillen. Ze behoren daarbij allemaal tot het geslacht Scutellaria. De meest voorkomende soorten in de kruidengeneeskunde zijn de Amerikaanse en Chinese varianten.
Blauw glidkruid (Scutellaria lateriflora) is een inheemse soort in Noord-Amerika. Wanneer de plant gaat bloeien, krijgt ze veel kleine buisvormige blauwe bloemen. Bij een aantal varianten hebben deze een andere kleur. De oorspronkelijke inwoners van Amerika gebruikten de plant vaak bij traditionele kruidentoepassingen.
Baikalglidkruid (Scutellaria baicalensis) komt in verschillende Aziatische landen voor en in Rusland. Al sinds de oudheid worden de wortels van de plant in China gebruikt voor een middel dat bekendstaat als huang qin. Hierbij wordt het vaak in combinatie met andere planten of voedingsmiddelen geconsumeerd.
Glidkruid behoort samen met basilicum, munt, rozemarijn, salie, marjolein, oregano en andere bekende culinaire kruiden tot de lipbloemenfamilie (Lamiaceae). Het is een winterharde vaste plant die vaak groeit in vochtige gebieden, zoals moerassen en weilanden.
De plant groeit uit tot een hoogte van 60-80cm en krijgt kleine blauwe of paarse bloemen van net geen 1cm lang. In tegenstelling tot sommige andere bloeiende planten groeien de bloemen niet aan de top van de steel, maar langs de zijtakken. De belangrijkste werkzame bestanddelen van glidkruid zijn:
De volgende flavonoïden zijn de belangrijkste actieve bestanddelen van de plant: scutellarine, wogonine, baicalein en baicalin. Daarnaast bevat ze bittere iridoïden, zoals catalpol, en tannines en vluchtige oliën. Van elk van deze bestanddelen is bekend dat ze een specifiek fysiologisch effect hebben, afhankelijk van de dosis.
Glidkruid verkiest een plekje in de halfschaduw boven een standplaats in de volle zon. Ze is daarbij geschikt voor de hardheidszones 4-8 (USDA-schaal). De zaden hebben normaal gesproken een goede kiemkracht, maar het kiemen lukt vaak nog beter als je ze eerst een week in de koelkast legt. Plant de zaadjes horizontaal, op een diepte van ongeveer 0,5cm in de aarde. Zet ze vervolgens buiten zodra de eerste echte bladeren beginnen te groeien.
Als je de plant direct buiten wilt planten, zaai de zaden dan 30cm uit elkaar in luchtige, vruchtbare aarde. Geef een gemiddelde hoeveelheid water. De zaden ontkiemen na ongeveer 7-14 dagen. Glidkruid is na zo'n 120 dagen klaar voor de oogst.
Je kunt glidkruid oogsten als de bloemen in volle bloei staan. Knip met een schaar de bloemen en bladeren af. Zorg er wel voor dat je bij het oogsten ongeveer 8cm van de plant laat staan. Omdat het een vaste plant is, kan glidkruid meerdere jaren meegaan.
Al duizenden jaren gebruikt men glidkruid in de traditionele Chinese geneeskunde om er een tonicum van te maken. Dit staat ook wel bekend als huang qin. Hiervoor worden gedroogde wortels van glidkruid gekookt in water of geëxtraheerd in alcohol. Dit tonicum dat een gunstige werking zou hebben, werd voor het eerst genoemd in de Shuowen Jiezi, een vroeg 2e-eeuws Chinees woordenboek uit de Han-dynastie.
Glidkruid was ook al bekend bij de oorspronkelijke bewoners van Amerika. Genezers van de Cherokee en andere stammen gebruikten de plant vooral als kruid bij stemmingswisselingen tijdens de menstruatie.
Scutellaria
We hebben al een aantal toepassingen van glidkruid aangestipt, maar wat zijn nu precies de mogelijke voordelen? Nou, verrassend genoeg wordt het kruid bij talloze aspecten van de gezondheid onderzocht.
Allereerst is bestudeerd of glidkruid effect op de stemming heeft. In onderzoek uit 2013 (Brock et al.) kregen 43 'relatief niet-angstige' deelnemers twee weken dagelijks 1050mg glidkruid of een placebo. De wetenschappers merkten op dat de deelnemers die glidkruid kregen "significant minder stemmingsverstoringen vertoonden" dan de placebogroep. Men maakte hiervoor gebruik van de Profile of Mood States (POMS) test. Het is een kleine studie, maar de resultaten zijn zeker bemoedigend.
Zowel Amerikaans als Chinees glidkruid bevat veel antioxidanten die mogelijk impact hebben op het immuunsysteem. Momenteel doet men proefdieronderzoek om vast te stellen wat het effect van glidkruid is op aandoeningen waarbij ontstekingen betrokken zijn, zoals allergische rhinitis (Kim et al., 2018).
Als verzachtend en ontspannend kruidensupplement kan glidkruid mogelijk ook de slaapbereidheid bevorderen. Glidkruid-extract bevat vaak grote hoeveelheden flavonoïden, zoals scutellarine en baicaline. En beide stoffen worden onderzocht vanwege hun mogelijke effecten op het slaap-waakritme en slaapomstandigheden (Chang et al., 2011).
Wetenschappers hebben ook ontdekt dat glidkruid antibacteriële en antivirale effecten heeft. Zo werd het getest bij Acinetobacter baumannii (XDRAB), een type bacterie dat in verband wordt gebracht met longontstekingen bij ziekenhuispatiënten. Men testte ongeveer dertig verschillende kruiden, maar de resultaten toonden aan dat uitsluitend glidkruid 100% antibacterieel effectief was tegen XDRAB (Tsai et al., 2018).
Verder is er echter nog niet veel onderzoek naar de voordelen van glidkruid gedaan. Meer studies moeten uitwijzen of het echt iets concreets kan bieden. Toch zijn de voorlopige resultaten van bovenstaande en andere studies een flinke stap in de juiste richting!
Over het algemeen lijkt het gebruik van glidkruid veilig te zijn, maar het heeft mogelijk wel bijwerkingen. De meeste zijn echter zeldzaam, mild en niet levensbedreigend. Als je vragen hebt over de bijwerkingen van glidkruid, kun je deze het beste aan je huisarts stellen. Vermijd het gebruik ervan in ieder geval als je zwanger bent of borstvoeding geeft.
Enkele bijwerkingen van glidkruid zijn:
In zeer zeldzame gevallen zijn ook ernstigere bijwerkingen mogelijk, zoals problemen met de lever en zwelling van de longen.
Glidkruid is in verschillende vormen verkrijgbaar en je kunt het dan ook op diverse manieren gebruiken. Je kunt bijvoorbeeld gedroogd plantmateriaal kopen om er thee van te zetten. Extracten in poedervorm en capsules zijn echter het populairst, omdat je ze gemakkelijk in je dagelijkse routine kunt opnemen. Een vloeibaar extract is ook een optie. Dit wordt geleverd met een handige druppelaar, zodat je het in voedsel of dranken kunt druppelen.
We hebben de mogelijke voordelen inmiddels uitgebreid besproken, maar wat is nu een goede dosering? Helaas is hier geen universeel antwoord op, vanwege de verschillende consumptiemethoden en concentraties, en onduidelijke richtlijnen wat betreft de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Voor de beste resultaten, kun je het beste je gezonde verstand gebruiken en de aanwijzingen op de verpakking volgen. Als je je zorgen maakt, kun je bij je huisarts terecht voor persoonlijk advies.
Glidkruid heeft een rijke geschiedenis binnen de Chinese geneeskunde, maar ook nu nog veel toepassingen. En gelukkig kun je het heel gemakkelijk zelf proberen. Je kunt glidkruid op diverse manieren ervaren en je hoeft niet ver te zoeken om een product te vinden dat aan je behoeften voldoet. In de Zamnesia Healthshop vind je bijvoorbeeld allerlei producten die het bevatten. Neem vandaag nog een kijkje!
wellicht ook interessant