Skullcap: Alles Wat Je Weten Moet

Skullcap: Alles Wat Je Weten Moet

Adam Parsons
Adam Parsons
Bijgewerkt op:

Glidkruid, ook wel skullcap, hoodwort en mad-dog genoemd, is een lid van de lipbloemenfamilie. Zowel de wortels als de bladeren hebben diverse toepassingen.


Glidkruid is een bloeiende plant van de lipbloemenfamilie. Mensen gebruiken haar al eeuwenlang als natuurlijke stemmingsverbeteraar, maar ook voor andere doeleinden.

Wat Is Glidkruid?

Wat is Glidkruid?

Glidkruid is een vaste plant die winterhard is en veel gebruiksmogelijkheden heeft. De plant is ook wel bekend onder de naam skullcap, wat afstamt van het Latijnse woord “scutella”, wat “kleine schotel” betekent, verwijzend naar de kleine bloemen die eruitzien als helmpjes met het vizier omhoog.

Glidkruid is een inheemse plant in Noord-Amerika, maar variaties van de plant zijn ook in Europa en Azië te vinden. Verschillende delen van de plant, waaronder de wortels en bladeren, gebruiken mensen al eeuwenlang in de traditionele Chinese en Indiaanse geneeskunst. De plant heeft een ontspannend effect en een positieve invloed op de stemming. Daarbij kan ze een milde “high” geven.

GlidkruidKoop Glidkruid

Verschillende Soorten Glidkruid

VERSCHILLENDE SOORTEN GLIDKRUID

Er bestaan verschillende soorten glidkruid die niet veel van elkaar verschillen. Ze behoren daarbij allemaal tot het geslacht Scutellaria. De meest voorkomende soorten in de kruidengeneeskunde zijn de Amerikaanse en Chinese varianten.

Blauw glidkruid (Scutellaria lateriflora) is een inheemse soort in Noord-Amerika. Wanneer de plant gaat bloeien, krijgt ze veel kleine buisvormige blauwe bloemen. Bij een aantal varianten hebben deze een andere kleur. De oorspronkelijke inwoners van Amerika gebruikten de plant vaak bij traditionele kruidentoepassingen.

Baikalglidkruid (Scutellaria baicalensis) komt in verschillende Aziatische landen voor en in Rusland. Al sinds de oudheid worden de wortels van de plant in China gebruikt voor een middel dat bekendstaat als huang qin. Hierbij wordt het vaak in combinatie met andere planten of voedingsmiddelen geconsumeerd.

Botanische Info Over Glidkruid

BOTANISCHE INFO OVER GLIDKRUID

Glidkruid behoort samen met basilicum, munt, rozemarijn, salie, marjolein, oregano en andere bekende culinaire kruiden tot de lipbloemenfamilie (Lamiaceae). Het is een winterharde vaste plant die vaak groeit in vochtige gebieden, zoals moerassen en weilanden.

De plant groeit uit tot een hoogte van 60-80cm en krijgt kleine blauwe of paarse bloemen van net geen 1cm lang. In tegenstelling tot sommige andere bloeiende planten groeien de bloemen niet aan de top van de steel, maar langs de zijtakken. De belangrijkste werkzame bestanddelen van glidkruid zijn:

  • Flavonoïden, zoals scutellarine en wogonine
  • Bittere iridoïden, voornamelijk catalpol
  • Tannines
  • Vluchtige oliën

De volgende flavonoïden zijn de belangrijkste actieve bestanddelen van de plant: scutellarine, wogonine, baicalein en baicalin. Daarnaast bevat ze bittere iridoïden, zoals catalpol, en tannines en vluchtige oliën. Van elk van deze bestanddelen is bekend dat ze een specifiek fysiologisch effect hebben, afhankelijk van de dosis.

Hoe Kweek Je Glidkruid?

HOE KWEEK JE GLIDKRUID?

Glidkruid verkiest een plekje in de halfschaduw boven een standplaats in de volle zon. Ze is daarbij geschikt voor de hardheidszones 4-8 (USDA-schaal). De zaden hebben normaal gesproken een goede kiemkracht, maar het kiemen lukt vaak nog beter als je ze eerst een week in de koelkast legt. Plant de zaadjes horizontaal, op een diepte van ongeveer 0,5cm in de aarde. Zet ze vervolgens buiten zodra de eerste echte bladeren beginnen te groeien.

Als je de plant direct buiten wilt planten, zaai de zaden dan 30cm uit elkaar in luchtige, vruchtbare aarde. Geef een gemiddelde hoeveelheid water. De zaden ontkiemen na ongeveer 7-14 dagen. Glidkruid is na zo'n 120 dagen klaar voor de oogst.

Je kunt glidkruid oogsten als de bloemen in volle bloei staan. Knip met een schaar de bloemen en bladeren af. Zorg er wel voor dat je bij het oogsten ongeveer 8cm van de plant laat staan. Omdat het een vaste plant is, kan glidkruid meerdere jaren meegaan.

Het Oorspronkelijke Gebruik Van Glidkruid

HET OORSPRONKELIJKE GEBRUIK VAN GLIDKRUID

Al duizenden jaren gebruikt men glidkruid in de traditionele Chinese geneeskunde om er een tonicum van te maken. Dit staat ook wel bekend als huang qin. Hiervoor worden gedroogde wortels van glidkruid gekookt in water of geëxtraheerd in alcohol. Dit tonicum dat een gunstige werking zou hebben, werd voor het eerst genoemd in de Shuowen Jiezi, een vroeg 2e-eeuws Chinees woordenboek uit de Han-dynastie.

Glidkruid was ook al bekend bij de oorspronkelijke bewoners van Amerika. Genezers van de Cherokee en andere stammen gebruikten de plant vooral als kruid bij stemmingswisselingen tijdens de menstruatie.

Het Effect Van Glidkruid

HET EFFECT VAN GLIDKRUID

  • Stemmingsverbeterend - Vrolijkt je op als je je down voelt
  • Ontspannend - Helpt bij spanning en nerveuze gevoelens
  • Rustgevend - Bevordert de nachtrust

Men veronderstelt dat Blauw glidkruid invloed heeft op het brein bij gevoelens van sereniteit en ontspanning. In onderzoek uit 2013 werd bijvoorbeeld een groep mensen geobserveerd die twee weken dagelijks Blauw glidkruid gebruikten. De deelnemers gaven aan dat hun stemming aanzienlijk verbeterd was, in vergelijking met de placebogroep.

Gerelateerd artikel

Redenen Om Glidkruid Te Gebruiken, Het Kruid Dat Voor Ontspanning Zorgt

Zowel Blauw glidkruid als Baikalglidkruid bevat ontzettend veel bestanddelen, waaronder antioxidanten en flavonoïden. Deze helpen cellen beschermen tegen oxidatieve schade. Bovendien bevat Baikalglidkruid stoffen die de spijsvertering zouden ondersteunen. Glidkruid werkt echter niet alleen inwendig, maar ook uitwendig. Wogonine, een flavonoïde die in Blauw glidkruid en Baikalglidkruid voorkomt, heeft namelijk een verzachtend effect op de huid.

Adam Parsons
Adam Parsons
Professioneel cannabisjournalist, copywriter en auteur Adam Parsons is al lang werkzaam bij Zamnesia. Hij behandelt een breed scala aan onderwerpen, van CBD tot psychedelica en alles daartussen. Adam schrijft blogartikelen, handleidingen en neemt een steeds groter wordend assortiment aan producten onder de loep.
Bronnen
  • Brock C, Whitehouse J, Tewfik I, & Towell T. (2014 May). American Skullcap (Scutellaria Lateriflora): A Randomised, Double-Blind Placebo-Controlled Crossover Study of Its Effects on Mood in Healthy Volunteers - PubMed - https://www.ncbi.nlm.nih.gov

Skullcap