Alles Wat Je Zou Moeten Weten Over Guarana

Guarana: Alles Wat Je Weten Moet

Koffie is niet langer de koningin van de cafeïne. De koffieboon is beroemd vanwege haar cafeïne-gehalte en miljoenen mensen gebruiken haar om 's morgens wakker te worden. Er is echter een bes die een krachtigere stimulans geeft. Maak kennis met guarana!

Guarana is een kleine, roodbruine bes die oorspronkelijk voorkomt in het Amazonebekken. Ze ziet er misschien onschuldig uit, maar dit kleine vruchtje is raketbrandstof. Guarana bevat 4–6 keer de hoeveelheid cafeïne van koffie. Daarmee stoot ze de cafeïne-koningin van haar troon. De bes heeft een cafeïne-gehalte van soms wel 4,5%.

Guarana heeft een sterk en stimulerend effect op onze geest. Als je motivatie en focus nodig hebt op lange werkdagen, zoek dan niet verder. Bij guarana is het overigens niet alleen de cafeïne die een kick geeft. Deze vrucht bevat ook de stimulerende stofjes theofylline en theobromine. Deze dragen bij aan de buzz. Naast het indrukwekkende cafeïne-gehalte heeft deze bes ook diverse medicinale effecten. Ze zit namelijk boordevol DNA-beschermende antioxidanten en heeft ontstekingsremmende en anti-microbiële eigenschappen. Laten we ons eens verdiepen in deze machtige bes en haar talrijke voordelen.

WAT IS GUARANA?

WAT IS GUARANA?

Guarana (Paullinia cupana, Paullinia, Braziliaanse cacao, guaranabrood) is een plant die van oorsprong uit het Amazoneregenwoud komt. Je vindt haar in Venezuela en sommige delen van Brazilië. Als klimmende heester houdt ze zich vast aan objecten en groeit ze op andere planten. Zo is ze in staat wel 12 meter hoog te worden. De guaranaplant produceert kleine rode of bruine bessen ter grootte van koffiebonen. Ze zien er wonderlijk uit en lijken wel wat op oogjes.

De bessen en zaden van de guaranaplant bevatten zeer veel cafeïne. Ook zijn ze bijzonder rijk aan antioxidanten en andere waardevolle bestanddelen. Daardoor heeft guarana een stimulerend effect en talrijke medicinale eigenschappen. Energiedrankjes gemaakt van guarana-extract zijn heel populair in Brazilië. Maar guarana is de laatste tijd ook steeds populairder in het Westen. In gezondheidswinkels vind je diverse guarana-supplementen, zoals guaranapoeder, extracten encapsules.

Guarana - Paullinia Cupanabekijk guarana

DE VOORDELEN VAN GUARANA—MEDICINAAL GEBRUIK

DE VOORDELEN VAN GUARANA—MEDICINAAL GEBRUIK

Guarana bevat cafeïne, waardoor de effecten lijken op die van sterke koffie. Maar het is niet alleen een effectief stimulerend middel. Het heeft diverse toepassingen die veel verder gaan dan dat.

 • GUARANA BIJ HET AFVALLEN

Omdat cafeïne stimulerend is en het metabolisme prikkelt, is het nuttig voor mensen die willen afvallen of op gewicht willen blijven. Het verbetert daarbij de alertheid en focus en lichamelijke prestaties. Daardoor is cafeïne, volop aanwezig in guarana, heel handig tijdens het sporten. Het helpt je meer energie te verbranden. En zo verbrandt het lichaam meer opgeslagen vet. Daardoor ondersteunt het bij het afvallen.

Dat heilzame effect is niet alleen anekdotisch bewezen. In 2002 is namelijk een interessant onderzoek[1] gepubliceerd in het Journal of Human Nutrition and Dietetics. In de studie, die 45 dagen duurde, werden de effecten van een kruidenmengsel met guarana, de yerba maté-plant en damiana bij mensen met overgewicht bestudeerd. De conclusie was dat personen die het supplement kregen gemiddeld 5kg afvielen en dat het hen beter lukte om op gewicht te blijven.

 • GUARANA OM DE MENTALE FOCUS TE VERBETEREN

Guarana biedt dus de voordelen van een sterke kop koffie, maar gaat veel verder dan de werking van een bakje leut. Ja, net als koffie is het in staat je ‘s morgens wakker te maken en mentale focus te geven. Maar guarana biedt ook "extra stimulans naast de cafeïne", aldus onderzoek uit 2015[2].

In het onderzoek is ontdekt dat guarana veel stimulerende bestanddelen bevat die in synergie werken met cafeïne. Daardoor blijft je geest wakker en alert. Bovendien, in tegenstelling tot koffiedrinken, wordt de cafeïne in guarana veel langzamer afgegeven. Daardoor houdt het stimulerende effect langer aan en heeft de plant minder negatieve effecten dan koffie.

Related Story

De Effecten Van Cafeïne Tijdens Het Studeren
 • GUARANA HEEFT ANTIOXIDERENDE EN ANTIMICROBIЁLE EIGENSCHAPPEN

Guarana is bijzonder rijk aan antioxidanten. Dat zijn bestanddelen die beschadigde cellen in het lichaam helpen voorkomen. Net als groene thee bevat guarana catechine. Dit is een flavonoïde die actief helpt oxidatieve schade aan cellen af te wenden. Daarbij gaat het tekenen van veroudering tegen. Bovendien heeft guarana ontstekingsremmende en antimicrobiële eigenschappen. Daardoor helpt het bij ontstekingsziekten, zoals artritis. Het vermindert ook het risico op infecties en is mogelijk nuttig als natuurlijk middel om beter te worden als je verkouden bent.

 • GUARANA IS IN STAAT SPIERPIJN TE VOORKOMEN

Atleten profiteren vaak van de stimulerende effecten van guarana[3]. Daarnaast voorkomt het dat er in de spieren melkzuur wordt opgebouwd. Dat is een van de oorzaken van spierpijn. Daardoor ben je in staat langer te sporten en herstellen je spieren sneller na het bewegen.

GUARANA: SAMENSTELLING—WAT ZIT ERIN?

Guarana bevat verschillende waardevolle bestanddelen. Uit onderzoek blijkt dat er adenine, allantoïne, alfacopaeen, anethol, cafeïne, carvacrol en caryofylleen in zit. Het bevat ook catechine en tannine, flavonoïden die eveneens voorkomen in thee. Daarnaast zit er catechutanninezuur, glucose, dimethylpropylfenol, choline, dimethylbenzeen, estragol, guanine, hypoxanthine en nicotinezuur, limoneen, slijmstof, proanthocyanidine, theobromine, theofylline, timbonine en xanthine in.

HET STIMULERENDE EFFECT VAN GUARANA

Dankzij de cafeïne, theofylline en theobromine in de plant, gebruiken mensen guarana het meest als sterk, betrouwbaar stimulerend middel. Theofylline bijvoorbeeld, blijkt het hart en centraal zenuwstelsel te stimuleren. Het zorgt daarbij voor focus en alertheid. Ook heeft het vochtafdrijvende eigenschappen. Mensen die lijden aan astma melden dat guarana hen helpt om beter adem te halen. Dat komt doordat het de vernauwing van de bronchiën vermindert.

Related Story

Top 15 Natuurlijke Kruiden Voor Energie & Vitaliteit

SOORTEN GUARANA

SOORTEN GUARANA

In de afgelopen jaren is guarana behoorlijk populair geworden over de grenzen van Zuid-Amerika. Er zijn meerdere manieren waarop het tegenwoordig te consumeren is:

 • Geroosterde guaranazaden (guarana em rama)

Geroosterde guaranazaden lijken op geroosterde hazelnoten. Normaliter verkopen boeren in de Amazone deze “guarananoten”. De geroosterde zaden worden vervolgens verwerkt tot poeders en extracten.

 • Guaranapoeder en -extracten

Dit is het soort guarana dat je vaak tegenkomt in gezondheidswinkels. Guaranapoeder is makkelijk te gebruiken voor het maken van drankjes. Ook is het te verwerken in guaranapasta en tincturen. Extracten zijn een meer geconcentreerde vorm van guaranapoeder. Hierin zitten meer actieve ingrediënten per dosering. Er zijn ook capsules met guaranapoeder of -extracten. Deze bieden waarschijnlijk de makkelijkste manier om guarana te doseren.

 • Guarana op een stokje

Guarana op een stokje is de traditionele methode om het te gebruiken en te bewaren. Sommige mensen geloven dat dit soort guarana sterker is dan andere soorten. Dat geldt met name als de stokjes met de hand zijn gemaakt. Voor het maken van de guaranastokjes worden de guaranazaden eerst geroosterd. Vervolgens worden ze vermalen tot poeder. Daarna wordt water toegevoegd. Hierna wordt de guaranapasta verwerkt tot een soort deeg dat op een stokje wordt gedaan. Tot slot wordt de “guarana op een stokje” gedroogd boven vuur totdat het hard is.

 • Guaranasiroop

Deze optie is minder gebruikelijk, maar wordt geleidelijk populairder in de Braziliaanse drankenindustrie.

IS HET VEILIG OM GUARANA TE CONSUMEREN?

IS HET VEILIG OM GUARANA TE CONSUMEREN?

Net als met koffie en andere voedingsmiddelen met cafeïne, is guarana veilig als je het in de aanbevolen dosering gebruikt. Wees echter wel voorzichtig met geconcentreerde vormen ervan. Denk aan extracten en guaranasiropen. Die bevatten soms 5x zo veel cafeïne als een kop koffie. Zorg er dus voor dat je altijd de aanbevolen dosering hanteert en weet hoe je guarana zou moeten bereiden. Dit is afhankelijk van het product dat je gebruikt.

BIJWERKINGEN

Guarana is een stimulerend middel dat cafeïne bevat. Daarom leidt het mogelijk tot een verhoogde hartslag, slaapproblemen en nervositeit. Dat geldt met name als je er teveel van neemt. Kun je niet goed tegen cafeïne of heb je hartproblemen of hypertensie? Vermijd het dan.

Het is ook belangrijk te weten dat veel supplementen met guarana, vooral producten die helpen bij afvallen, ook andere stimulerende middelen bevatten. Denk aan ephedra, nootmuskaat, kolanoot of Ilex paraguariensi. Deze stimulerende middelen genereren op zichzelf mogelijk ook effecten die je zou moeten weten voordat je zo'n supplement neemt.

Als je nog twijfelt of guarana veilig is te gebruiken, raadpleeg dan altijd eerst je arts. Dat geldt vooral als je een aandoening hebt en/of medicatie gebruikt. Weet ook dat guarana mogelijk verslavend is, zoals het geval is met alle stimulerende middelen.

HOE GEBRUIK JE GUARANA?

HOE GEBRUIK JE GUARANA?

Als je guarana in poedervorm hebt, vermeng je het gewoon met water of sap om een heerlijk drankje te maken. Doe er suiker, honing of melk bij voor de smaak. Daarmee heb je een smakelijk alternatief voor je dagelijkse kop koffie!

De makkelijkste manier voor het innemen van guarana is in de vorm van capsules. In gezondheidswinkels met een ruim assortiment vind je ook smart drinks en kauwgoms met het middel die direct te gebruiken zijn.

Als je toevallig guarana op een stokje tegenkomt, geniet daar dan bijvoorbeeld van zoals met een lolly. Maar het is ook mogelijk de poeder met een mes van het stokje te schrapen en door een drankje te doen.

GUARANA VERSUS KOFFIE

Guarana Versus Koffie

Koffie is niet voor iedereen. De bittere smaak en de korte energiestoot zorgt ervoor dat velen een alternatief zoeken. In dit geval kan Guarana een perfecte keuze zijn.

Een van de vele voordelen van Guarana ten opzichte van koffie is de duur van de stimulatie. Energie van Guarana blijft langer hangen dan koffie, daarnaast is de stimulatie minder gejaagd en meer helder. Guarana wordt langzaam door het lichaam opgenomen. Dit zorgt voor een langdurige afgifte van energie, een sterk contrast met de snelle energiestoot en -afname die koffie levert.

Guarana bevat niet alleen meer cafeïne dan koffie, maar ook andere alkaloïden en vetten die gevoelens van honger en dorst onderdrukken. Om deze reden wordt Guarana ook vaak gebruikt bij programma's om gewicht te verliezen. Omdat er slechts een kleine hoeveelheid poeder nodig is, worden er bijna geen calorieën ingenomen, wat een bijkomend voordeel is als je probeert af te vallen.

Related Story

De Beste Alternatieven Voor Koffie: Natuurlijke Manieren Om Meer Energie Te Krijgen

De natuurlijke warmte die Guarana in het lichaam aanmaakt, staat bekend als thermogenese. Dit is een normaal proces van de stofwisseling en dit helpt het opgeslagen lichaamsvet om te zetten in energie. Hoewel cafeïne zowel in koffie als Guarana aanwezig is, staat Guarana erom bekend dit proces te vergemakkelijken. De theobromine en theofylline in Guarana versterken dit proces nog eens.

Als een gevolg hiervan, is Guarana een extreem rendabel alternatief voor koffie en velen geven er dan ook de voorkeur aan. Het levert langdurig energie zonder nervositeit en het levert gezonde anti-oxidanten. Er zou kunnen worden gesteld dat de snelle rush van koffie precies is wat je nodig hebt in de morgen, maar koffie inruilen voor Guarana als een drankje voor overdag kan je veel meer duurzame energie leveren om je door een dag hard werken heen te trekken.

DE GUARANAPLANT—BOTANISCHE ACHTERGROND

De guaranaplant heeft verdeelde bladeren en ontwikkelt losse clusters van gele bloemen. De vruchten hebben de vorm van een kleine peer. Ze hebben drie zijden en drie compartimenten met allemaal een klein, hazelnootachtig zaadje. Het zaad ligt ingekapseld in zacht, wittig vruchtvlees. De botanische naam van guarana, Paullinia cupana, is aan het begin van de 18e eeuw bedacht door de Duitse medisch botanist Christian Franz Paullini.

DE GESCHIEDENIS VAN GUARANA

DE GESCHIEDENIS VAN GUARANA

De naam “guarana” is afgeleid van de Guarani-stam uit het Amazoneregenwoud. De stam heeft de zaden van de plant lange tijd gebruikt voor het maken van guarana. De plant speelt een belangrijke rol in deze cultuur. De stam gelooft dat ze magische krachten heeft. Het volk heeft guarana gebruikt als kuur voor diverse klachten en als energiegevend middel. De Guarani hebben ook een mythische uitleg voor de unieke, oog-achtige verschijning van de guaranabessen. Volgens de legende is de plant niet afkomstig uit een zaad, maar uit de ogen van een goddelijk kind dat door een slang is gedood.

Men gelooft dat de inheemse bevolking van het Amazonegebied in Zuid-Amerika de guaranaplant al lang gebruikte voordat Brazilië werd ‘ontdekt’ en gekoloniseerd. Het volk verbouwde de plant, droogde en roosterde de zaden en vermengde ze met water om een pasta te maken. De guaranapasta werd vervolgens gebruikt voor drankjes, voedsel en medicijnen. Guarana werd algemeen geconsumeerd (nog steeds trouwens) voor het maken van een natuurlijk energiedrankje. Dit voor meer kracht en uithoudingsvermogen. Het middel werd ook vaak geconsumeerd tijdens lange perioden van vasten. Het zou helpen tegen darmproblemen, zoals diarree en maagklachten.

Moderne botanisten beweren ook dat guarana al lang wordt gebruikt als medicijn voor diverse gezondheidsproblemen. De inheemse bevolking gebruikte het als pijnstiller voor pijn in gewrichten, zenuwen en spieren en tegen hoofdpijn en migraine. Ze consumeerde de plant ook voor de behandeling van hypertensie, voor een gezond hart en diverse andere medische doeleinden.

Historisch gezien, waren de geheimzinnige effecten van guarana alom bekend bij inheemse stammen en bij een handjevol ontdekkers en kolonisten op het nieuwe continent. Pas halverwege de 20e eeuw deden Europese onderzoekers in Duitsland en Frankrijk onderzoek naar de plant. Tot op dat moment was er voor de werking slechts anekdotisch bewijs. Maar sindsdien ontstond er ook ondersteunend wetenschappelijk bewijs voor de stimulerende en medicinale werking.

Meer recent is guarana populair als natuurlijke stimulans die mentale alertheid verbetert en vermoeidheid bestrijdt. Het is vooral geliefd in Brazilië, waar mensen het consumeren als drankje. Ze bestrijden daarmee vermoeidheid als gevolg van hitte. Mensen gebruiken het ook nog steeds als natuurlijk middel tegen andere klachten en aandoeningen, van obesitas tot koorts. Maar eveneens voor hartproblemen en aderverkalking, maagklachten en voor pijnstilling. Mensen nemen het bovendien ter bestrijding van tekenen van voortijdige veroudering.

In talrijke Zuid-Amerikaanse landen en recent ook in Europa en de VS, wordt guarana gebruikt in diverse schoonheidsmiddelen. Het zit bijvoorbeeld in oliën en crèmes tegen cellulitis en voor het verzorgen van de huid. Als ingrediënt in shampoos helpt het bij vet haar en zorgt het voor gezonde haargroei dankzij de samentrekkende eigenschappen.

GUARANA—CONCLUSIE

Guarana is een effectief stimulerend middel dat talrijke voordelen blijkt te hebben. Misschien wil je afvallen of ben je op zoek naar een mentale stimulans, zodat je de hele nacht wakker blijft om te studeren. Dan hoef je niet altijd naar de koffie te grijpen! Probeer guarana eens en geniet van alle voordelen.

Disclaimer:
Wij proberen ons verre te houden van medische beweringen. Dit artikel is slechts bedoeld ter lering en gebaseerd op wetenschappelijke onderzoekspublicaties van andere externe bronnen.

Externe Bronnen:
 1. Error - Cookies Turned Off - https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1046/j.1365-277X.2001.00290.x
 2. Guarana Provides Additional Stimulation over Caffeine Alone in the Planarian Model - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4399916/
 3. - https://www.researchgate.net
 4. - https://ods.od.nih.gov