Alles Wat Je Zou Moeten Weten Over Guarana

Guarana: Alles Wat Je Weten Moet

Steven Voser
Steven Voser
Bijgewerkt op:

Koffie is niet langer de koningin van de cafeïne. De koffieboon is beroemd vanwege haar cafeïne-gehalte en miljoenen mensen gebruiken haar om 's morgens wakker te worden. Er is echter een bes die een krachtigere stimulans geeft. Maak kennis met guarana!

Guarana is een kleine, roodbruine bes die oorspronkelijk voorkomt in het Amazonebekken. Ze ziet er misschien onschuldig uit, maar dit kleine vruchtje is raketbrandstof. Guarana bevat 4–6 keer de hoeveelheid cafeïne van koffie. Daarmee stoot ze de cafeïne-koningin van haar troon. De bes heeft een cafeïne-gehalte van soms wel 4,5%.

Guarana heeft een sterk en stimulerend effect op onze geest. Als je motivatie en focus nodig hebt op lange werkdagen, zoek dan niet verder. Bij guarana is het overigens niet alleen de cafeïne die een kick geeft. Deze vrucht bevat ook de stimulerende stofjes theofylline en theobromine. Deze dragen bij aan de buzz. Laten we ons eens verdiepen in deze machtige bes en haar talrijke voordelen.

Wat Is Guarana?

WAT IS GUARANA?

Guarana (Paullinia cupana, Paullinia, Braziliaanse cacao, guaranabrood) is een plant die van oorsprong uit het Amazoneregenwoud komt. Je vindt haar in Venezuela en sommige delen van Brazilië. Als klimmende heester houdt ze zich vast aan objecten en groeit ze op andere planten. Zo is ze in staat wel 12 meter hoog te worden. De guaranaplant produceert kleine rode of bruine bessen ter grootte van koffiebonen. Ze zien er wonderlijk uit en lijken wel wat op oogjes.

De bessen en zaden van de guaranaplant bevatten zeer veel cafeïne. Ook zijn ze bijzonder rijk aan antioxidanten en andere waardevolle bestanddelen. Energiedrankjes gemaakt van guarana-extract zijn heel populair in Brazilië. Maar guarana is de laatste tijd ook steeds populairder in het Westen. In gezondheidswinkels vind je diverse guarana-supplementen, zoals guaranapoeder, extracten encapsules.

Guarana - Paullinia Cupanabekijk guarana

Vormen Van Guarana

VORMEN VAN GUARANA

In de afgelopen jaren is guarana behoorlijk populair geworden over de grenzen van Zuid-Amerika. Er zijn meerdere manieren waarop het tegenwoordig te consumeren is:

  • Geroosterde Guaranazaden (Guarana Em Rama)

Geroosterde guaranazaden lijken op geroosterde hazelnoten. Normaliter verkopen boeren in de Amazone deze “guarananoten”. De geroosterde zaden worden vervolgens verwerkt tot poeders en extracten.

  • Guaranapoeder En -Extracten

Dit is het soort guarana dat je vaak tegenkomt in gezondheidswinkels. Guaranapoeder is makkelijk te gebruiken voor het maken van drankjes. Ook is het te verwerken in guaranapasta en tincturen. Extracten zijn een meer geconcentreerde vorm van guaranapoeder. Hierin zitten meer actieve ingrediënten per dosering. Er zijn ook capsules met guaranapoeder of -extracten. Deze bieden waarschijnlijk de makkelijkste manier om guarana te doseren.

  • Guarana Op Een Stokje

Guarana op een stokje is de traditionele methode om het te gebruiken en te bewaren. Sommige mensen geloven dat dit soort guarana sterker is dan andere soorten. Dat geldt met name als de stokjes met de hand zijn gemaakt. Voor het maken van de guaranastokjes worden de guaranazaden eerst geroosterd. Vervolgens worden ze vermalen tot poeder. Daarna wordt water toegevoegd. Hierna wordt de guaranapasta verwerkt tot een soort deeg dat op een stokje wordt gedaan. Tot slot wordt de “guarana op een stokje” gedroogd boven vuur totdat het hard is.

  • Guaranasiroop

Deze optie is minder gebruikelijk, maar wordt geleidelijk populairder in de Braziliaanse drankenindustrie.

Guarana Versus Koffie

GUARANA VERSUS KOFFIE

Koffie is niet voor iedereen. De bittere smaak en de korte energiestoot zorgt ervoor dat velen een alternatief zoeken. In dit geval kan Guarana een perfecte keuze zijn.

Een van de vele voordelen van Guarana ten opzichte van koffie is de duur van de stimulatie. Energie van Guarana blijft langer hangen dan koffie, daarnaast is de stimulatie minder gejaagd en meer helder. Guarana wordt langzaam door het lichaam opgenomen. Dit zorgt voor een langdurige afgifte van energie, een sterk contrast met de snelle energiestoot en -afname die koffie levert.

Guarana bevat niet alleen meer cafeïne dan koffie, maar ook andere alkaloïden en vetten die gevoelens van honger verminderen. Om deze reden wordt Guarana ook vaak gebruikt bij programma's om gewicht te verliezen. Omdat er slechts een kleine hoeveelheid poeder nodig is, worden er bijna geen calorieën ingenomen, wat een bijkomend voordeel is als je probeert af te vallen.

Gerelateerd artikel

De Beste Alternatieven Voor Koffie: Natuurlijke Manieren Om Meer Energie Te Krijgen

De natuurlijke warmte die Guarana in het lichaam aanmaakt, staat bekend als thermogenese. Dit is een normaal proces van de stofwisseling en dit helpt het opgeslagen lichaamsvet om te zetten in energie. Hoewel cafeïne zowel in koffie als Guarana aanwezig is, staat Guarana erom bekend dit proces te vergemakkelijken. De theobromine en theofylline in Guarana versterken dit proces nog eens.

Als een gevolg hiervan, is Guarana een extreem rendabel alternatief voor koffie en velen geven er dan ook de voorkeur aan. Het levert langdurig energie gezonde anti-oxidanten. Er zou kunnen worden gesteld dat de snelle rush van koffie precies is wat je nodig hebt in de morgen, maar koffie inruilen voor Guarana als een drankje voor overdag kan je veel meer duurzame energie leveren om je door een dag hard werken heen te trekken.

De Guaranaplant—Botanische Achtergrond

De guaranaplant heeft verdeelde bladeren en ontwikkelt losse clusters van gele bloemen. De vruchten hebben de vorm van een kleine peer. Ze hebben drie zijden en drie compartimenten met allemaal een klein, hazelnootachtig zaadje. Het zaad ligt ingekapseld in zacht, wittig vruchtvlees. De botanische naam van guarana, Paullinia cupana, is aan het begin van de 18e eeuw bedacht door de Duitse medisch botanist Christian Franz Paullini.

De Geschiedenis Van Guarana

DE GESCHIEDENIS VAN GUARANA

De naam “guarana” is afgeleid van de Guarani-stam uit het Amazoneregenwoud. De stam heeft de zaden van de plant lange tijd gebruikt voor het maken van guarana. De plant speelt een belangrijke rol in deze cultuur. De stam gelooft dat ze magische krachten heeft. De Guarani hebben ook een mythische uitleg voor de unieke, oog-achtige verschijning van de guaranabessen. Volgens de legende is de plant niet afkomstig uit een zaad, maar uit de ogen van een goddelijk kind dat door een slang is gedood.

Men gelooft dat de inheemse bevolking van het Amazonegebied in Zuid-Amerika de guaranaplant al lang gebruikte voordat Brazilië werd ‘ontdekt’ en gekoloniseerd. Het volk verbouwde de plant, droogde en roosterde de zaden en vermengde ze met water om een pasta te maken. De guaranapasta werd vervolgens gebruikt voor drankjes en voedsel. Guarana werd algemeen geconsumeerd (nog steeds trouwens) voor het maken van een natuurlijk energiedrankje. Het middel werd ook vaak geconsumeerd tijdens lange perioden van vasten.

Gerelateerd artikel

Top 15 Natuurlijke Kruiden Voor Energie & Vitaliteit

Historisch gezien, waren de effecten van guarana alom bekend bij inheemse stammen en bij een handjevol ontdekkers en kolonisten op het nieuwe continent. Pas halverwege de 20e eeuw deden Europese onderzoekers in Duitsland en Frankrijk onderzoek naar de plant. Tot op dat moment was er voor de werking slechts anekdotisch bewijs. Maar sindsdien ontstond er ook ondersteunend wetenschappelijk bewijs voor de stimulerende werking.

Tegenwoordig is het vooral geliefd in Brazilië, waar mensen het consumeren als drankje. Het helpt bij vermoeidheid als gevolg van hitte. Mensen nemen het bovendien vanwege guarana's gunstige invloed op ouderdomsverschijnselen.

In talrijke Zuid-Amerikaanse landen en recent ook in Europa en de VS, wordt guarana gebruikt in diverse schoonheidsmiddelen. Het zit bijvoorbeeld in oliën en crèmes voor het beschermen van de huid. Als ingrediënt in shampoos helpt het bij vet haar.

Steven Voser
Steven Voser
Steven Voser is een onafhankelijke cannabisjournalist met meer dan zes jaar ervaring in het schrijven over alles omtrent wiet: hoe je het kweekt, hoe je er optimaal van geniet, maar ook de groeiende industrie en het onduidelijke juridische landschap eromheen.
Bronnen