Alles Wat Je Zou Moeten Weten Over Guarana

Alles Wat Je Zou Moeten Weten Over Guarana

Hoewel miljoenen mensen koffie gebruiken om wakker te worden in de morgen, is het niet de koning van de cafeïne. Er is namelijk iets wat een nog sterkere energiestoot levert. We hebben het over guarana en hier lees je er alles over!

Guarana is een kleine, roodbruine bes die oorspronkelijk voorkomt in het Amazonebekken. Ze ziet er misschien onschuldig uit, maar dit kleine vruchtje is raketbrandstof. Guarana bevat 4–6 keer de hoeveelheid cafeïne van koffie. Daarmee stoot ze de cafeïne-koningin van haar troon. De bes heeft een cafeïne-gehalte van soms wel 4,5%.

Guarana heeft een sterk en stimulerend effect op onze geest. Als je motivatie en focus nodig hebt op lange werkdagen, zoek dan niet verder. Bij guarana is het overigens niet alleen de cafeïne die een kick geeft. Deze vrucht bevat ook de stimulerende stofjes theofylline en theobromine. Deze dragen bij aan de buzz. Naast het indrukwekkende cafeïne-gehalte heeft deze bes ook diverse medicinale effecten. Ze zit namelijk boordevol DNA-beschermende antioxidanten en heeft ontstekingsremmende en anti-microbiële eigenschappen. Laten we ons eens verdiepen in deze machtige bes en haar talrijke voordelen.

Wat is guarana?

Wat is guarana?

Guarana (Paullinia cupana, Paullinia, Braziliaanse cacao, guaranabrood) is een plant die van oorsprong uit het Amazoneregenwoud komt. Je vindt haar in Venezuela en sommige delen van Brazilië. Als klimmende heester houdt ze zich vast aan objecten en groeit ze op andere planten. Zo is ze in staat wel 12 meter hoog te worden. De guaranaplant produceert kleine rode of bruine bessen ter grootte van koffiebonen. Ze zien er wonderlijk uit en lijken wel wat op oogjes.

De bessen en zaden van de guaranaplant bevatten zeer veel cafeïne. Ook zijn ze bijzonder rijk aan antioxidanten en andere waardevolle bestanddelen. Daardoor heeft guarana een stimulerend effect en talrijke medicinale eigenschappen. Energiedrankjes gemaakt van guarana-extract zijn heel populair in Brazilië. Maar guarana is de laatste tijd ook steeds populairder in het Westen. In gezondheidswinkels vind je diverse guarana-supplementen, zoals guaranapoeder, -extracten en -capsules.

Soorten guarana

Soorten guarana

In de afgelopen jaren is guarana behoorlijk populair geworden over de grenzen van Zuid-Amerika. Er zijn meerdere manieren waarop het tegenwoordig te consumeren is:

 • Geroosterde guaranazaden (guarana em rama)

Geroosterde guaranazaden lijken op geroosterde hazelnoten. Normaliter verkopen boeren in de Amazone deze “guarananoten”. De geroosterde zaden worden vervolgens verwerkt tot poeders en extracten.

 • Guaranapoeder en -extracten

Dit is het soort guarana dat je vaak tegenkomt in gezondheidswinkels. Guaranapoeder is makkelijk te gebruiken voor het maken van drankjes. Ook is het te verwerken in guaranapasta en tincturen. Extracten zijn een meer geconcentreerde vorm van guaranapoeder. Hierin zitten meer actieve ingrediënten per dosering. Er zijn ook capsules met guaranapoeder of -extracten. Deze bieden waarschijnlijk de makkelijkste manier om guarana te doseren.

 • Guarana op een stokje 

Guarana op een stokje is de traditionele methode om het te gebruiken en te bewaren. Sommige mensen geloven dat dit soort guarana sterker is dan andere soorten. Dat geldt met name als de stokjes met de hand zijn gemaakt. Voor het maken van de guaranastokjes worden de guaranazaden eerst geroosterd. Vervolgens worden ze vermalen tot poeder. Daarna wordt water toegevoegd. Hierna wordt de guaranapasta verwerkt tot een soort deeg dat op een stokje wordt gedaan. Tot slot wordt de “guarana op een stokje” gedroogd boven vuur totdat het hard is.

 • Guaranasiroop

Deze optie is minder gebruikelijk, maar wordt geleidelijk populairder in de Braziliaanse drankenindustrie.

Hoe werkt guarana?

Omdat guarana cafeïne bevat, heeft het een interactie met je lichaam. Zo stimuleert het je zenuwstelsel, maar ook het hart en je spieren. Naast het feit dat het barst van de cafeïne, bevat guarana theofylline en theobromine. Deze stoffen hebben tevens stimulerende kwaliteiten, waardoor guarana een enorm populair ingrediënt in energiedrankjes en soortgelijke producten is.

Guarana versus koffie

Guarana versus koffie

Niet iedereen houdt van koffie. Vanwege de bittere smaak en de kortstondige energiestoot zoeken veel mensen naar een alternatief. In dit geval kan guarana de perfecte oplossing zijn!

Vergeleken met koffie is de duur van de stimulatie een van de grootste voordelen van guarana. De energiestoot houdt veel langer aan dan die van koffie. Bovendien voel je je minder gejaagd en helderder. Guarana wordt namelijk maar langzaam door het lichaam opgenomen. De energieafgifte is dus langduriger, een sterk contrast met de snelle energiestoot en daaropvolgende crash die je met koffie ervaart.

Bovendien, als je het cafeïnegehalte rechtstreeks vergelijkt met dat van koffie, bevatten guaranazaden 4-6% cafeïne, terwijl er in witte koffiebonen slechts ongeveer 2% zit.

Guarana bevat echter niet alleen meer cafeïne dan koffie, er zitten ook andere alkaloïden en vetten in die mogelijk gevoelens van honger en dorst onderdrukken. Dit is een van de hoofdredenen waarom het vaak wordt gebruikt om af te vallen. Bovendien heb je maar een kleine hoeveelheid van het poeder nodig, waardoor je ook nauwelijks calorieën binnenkrijgt.

Gerelateerd artikel

Yerba Maté vs. koffie: Moet je de overstap maken?

De natuurlijke warmte die guarana in het lichaam teweegbrengt, staat bekend als 'thermogenese'. Dit is een proces van de stofwisseling dat helpt opgeslagen lichaamsvet in energie om te zetten. Het is bekend dat de aanwezige cafeïne in zowel koffie als guarana dit bevordert, maar de theobromine en theofylline uit laatstgenoemde versterken dit.

Guarana is daarmee een goed alternatief voor koffie en velen geven er dan ook de voorkeur aan. Het levert langdurig energie zonder gejaagde gevoelens, en het bevat ook nog gezonde antioxidanten. Je zou kunnen stellen dat die snelle rush van koffie precies is wat je nodig hebt in de morgen om goed wakker te worden. Maar als je je kopje koffie overdag voor guarana inruilt, profiteer je wellicht langer van energie; handig om bijvoorbeeld een lange werkdag door te komen.

Wat zijn de mogelijke voordelen als je guarana gebruikt?

Wat zijn de mogelijke voordelen als je guarana gebruikt?

Je weet nu dat guarana vanwege de stimulerende eigenschappen gewild is. Maar zijn er nog andere voordelen? We zetten ze voor je op een rijtje:

Bevat superveel antioxidanten

Guarana bevat een aanzienlijke hoeveelheid antioxidante moleculen, waaronder tannines, saponinen en catechines. Deze antioxidanten werken samen om schadelijke moleculen in het lichaam, ook wel 'vrije radicalen genoemd', te neutraliseren. In 2017 is een studie uitgevoerd waarin is aangetoond dat guarana effectief is tegen vrije radicalen (Peixoto et al.).

Versterkt mogelijk de focus

Men denkt ook dat guarana mogelijk de focus en concentratie verbetert. Dit heeft deels te maken met de hoeveelheid cafeïne, maar ook met het feit dat de afgifte van adenosine, een stof die je hersenen helpt ontspannen, wordt geblokkeerd. Hierdoor kun je je beter focussen (Davis et al., 2003).

Heeft mogelijk impact op de nociceptie (pijnwaarneming)

Voorheen werd guarana gebruikt door stammen uit de Amazone om fysiek ongemak aan te pakken. Naast hun invloed op de focus, zijn adenosinereceptoren gedeeltelijk verantwoordelijk voor nociceptie. Dit betreft het waarnemen van pijnprikkels door het sensorische zenuwstelsel. Uit onderzoek blijkt dat guarana zich aan de A1- en A2A-receptor kan binden, wat mogelijk impact heeft op de pijnbeleving (Baratloo et al., 2016).

Kan invloed hebben op het gewicht en de stofwisseling

Dit onderwerp hebben we hierboven al kort aangestipt: guarana wordt ook al lange tijd met het beheersen van het gewicht in verband gebracht. Naar verluidt, remt het niet alleen de eetlust, maar kan het hoge cafeïnegehalte ook het metabolisme verhogen. Dit betekent dat calorieën sneller worden verbrand (Dulloo et al., 1989).

Heeft wellicht een positieve impact op de hartgezondheid

De hartgezondheid is een ongelooflijk complex onderwerp. Toch zijn er meerdere onderzoeken uitgevoerd om te bepalen of guarana een positieve impact op dit onmisbare orgaan heeft. Wetenschappers hebben opgemerkt dat de grote hoeveelheid antioxidanten in guarana kan helpen om de bloedstroom te reguleren. Ook schijnt het invloed te hebben op de formatie van bloedproppen (Ravi Subbia & Yunker, 2008). Men kon uit dit onderzoek echter geen definitieve conclusies trekken.

Gerelateerd artikel

Wat Is Het Effect Van Cafeïne Op Studeren?

Wat zijn de bijwerkingen van guarana?

Als je guarana gebruikt, kun je enkele bijwerkingen ervaren. Gelukkig zijn deze over het algemeen mild. Als je vragen hebt over het gebruik van guarana, kun je deze het beste aan je huisarts stellen. We moeten wel opmerken dat zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven het gebruik van guarana moeten vermijden.

Je kunt de volgende bijwerkingen ervaren, waarvan de meeste optreden wanneer je te veel guarana gebruikt:

 • Slapeloosheid
 • Hoofdpijn
 • Misselijkheid/braken
 • Hartkloppingen
 • Beroertes
 • Trillen
 • Diarree

Hoe gebruik je guarana?

Hoe gebruik je guarana?

Je kunt op meerdere manieren van guarana genieten. Zoals vermeld, is het een erg populair ingrediënt in energiedrankjes. Daarnaast kun je het in poedervorm kopen, wat je op dezelfde manier als oploskoffie kunt gebruiken. Schep gewoon wat poeder in een mok met heet water en je hebt een heerlijk opkikkertje. Ook kun je guaranapoeder aan smoothies of sap toevoegen.

Ben je echter op zoek naar een veelzijdiger product voor onderweg? Dan kun je voor guarana capsules kiezen; deze kun je innemen waar en wanneer je maar wilt!

Hoe kun je guarana zelf proberen?

Als je een bezoekje aan de supermarkt brengt, zul je vast enkele energiedrankjes met guarana aantreffen. Wanneer je echter hoogwaardige supplementen en poeders met guarana zoekt, zul je deze in overvloed bij Zamnesia vinden. Het is ook een veelgebruikt ingrediënt in andere vitamines en capsules, waardoor je talloze opties hebt om te ervaren wat de voordelen ervan voor jouw lifestyle zijn. Bezoek daarom vandaag nog de webshop van Zamnesia!

Bronnen
 • Alireza Baratloo, Alaleh Rouhipour, Mohammad Mehdi Forouzanfar, Saeed Safari, Marzieh Amiri, & Ahmed Negida. (June 01, 2016). The Role of Caffeine in Pain Management: A Brief Literature Review - https://brieflands.com
 • Davis, J. M., Zhao, Z., Stock, H. S., Mehl, K. A., Buggy, J., & Hand, G. A. (2016). Central nervous system effects of caffeine and adenosine on fatigue - https://journals.physiology.org
 • Dimitrios Moustakas, Michael Mezzio, Branden R. Rodriguez, Mic Andre Constable, Margaret E. Mulligan, & Evelyn B. Voura. (2015). Guarana Provides Additional Stimulation over Caffeine Alone in the Planarian Model - https://www.ncbi.nlm.nih.gov
 • Peixoto, Herbenya, Roxo, Mariana, Röhrig, Teresa, Richling, Elke, Wang, Xiaojuan, Wink, & Michael. (2017/9). Anti-Aging and Antioxidant Potential of Paullinia cupana var. sorbilis: Findings in Caenorhabditis elegans Indicate a New Utilization for Roasted Seeds of Guarana - https://www.mdpi.com
 • Ravi Subbiah, & Yunker. (2008). Studies on the Nature of Anti-Platelet Aggregatory Factors in the Seeds of the Amazonian Herb Guarana (Paullinia cupana) - https://econtent.hogrefe.com
Je bezoekt onze Nederlandse website.