Blog
Berlijn Stemt Vóór Het Openen Van De Eerste Coffeeshop
1 min

Berlijn Stemt Vóór Het Openen Van De Eerste Coffeeshop

1 min
Nieuws Wetgeving

De oorlog tegen drugs is aan het mislukken en steeds meer politici beginnen zich dat te realiseren. Op initiatief van burgemeester Monika Hermann heeft de stadsraad van Berlijn besloten om Duitslands eerste legale coffeeshop te openen.

De oorlog tegen drugs is aan het mislukken en steeds meer politici beginnen zich dat te realiseren. Op initiatief van burgemeester Monika Hermann heeft de stadsraad van Berlijn besloten om Duitslands eerste legale coffeeshop te openen.

Dit is niet per se ingegeven door de behoefte om cannabis toegankelijker te maken, maar om de georganiseerde misdaad de macht uit handen te nemen. Overheden verspillen talloze uren en grote hoeveelheden belastinggeld in een poging om met cannabis verbonden misdaad te bestrijden, iets wat grotendeel geen effect heeft. De misdaad heeft niet direct iets te maken met cannabis, maar met het geweld en de georganiseerde misdaad die het gevolg zijn van het verbod. Door mensen de mogelijkheid te geven om het op legale wijze te verkrijgen, wordt de macht van de bendes geminimaliseerd, de financiële druk op de overheid verminderd en kunnen gebruikers er op een veilige manier aan komen.

Het experiment zal plaatsvinden binnen het Friedrichshain-Kreuzberg-gebied in Berlijn, ongeveer op dezelfde manier als in Amsterdam. Nu is de kweek en verkoop van wiet nog illegaal, maar het bezit van kleine hoeveelheden wordt wel getolereerd. Onder de nieuwe wet zal iedere volwassene het legaal kunnen verkrijgen in een coffeeshop.

De stemming was voornamelijk in gang gezet door het beruchte Görlitzer Park in de regio. In dit park is de overheid vaak bezig met drugdeals op te rollen. Volgens burgemeester Hermann is de politie 113 keer het park binnengevallen en hebben ze sinds het begin van het jaar 984 mensen gearresteerd.

Het Plan

Het voorstel dat door burgemeester Hermann werd geopperd en dat door de raad werd aangenomen, gaat gebruikmaken van een speciale clausule binnen de Duitse wet. Deze clausule stelt dat middelen die geclassificeerd worden als drugs (cannabis is drugs in Duitsland) alleen verkocht mogen worden als ze het belang van het publiek dienen. Door het voorstel aan te nemen heeft de raad nu een aanvraag ingediend bij het overheidsinstituut voor drugs en medicijnen. Als ze groen licht krijgen, zal in het Friedrichshain-Kreuzberg-gebied de eerste coffeeshop van Duitsland geopend worden!

Er moet overigens nog steeds een aantal obstakels overwonnen worden. Het is bijvoorbeeld nog steeds niet duidelijk wie de coffeeshop gaat runnen en waar de cannabis vandaan gaat komen. Zal het geïmporteerd worden uit Nederland, zoals in Tsjechië? Er zijn nog een heleboel vragen die beantwoord moeten worden.

Wat er ook gebeurt, het feit dat een Duitse raad vóór een legaal verkooppunt voor wiet heeft gestemd, is een grote stap richting de legalisatie. Het is nog iets te vroeg om te voorspellen wat er precies gaat gebeuren. Misschien grijpt de overheid in en maakt ze een eind aan het marihuana-initiatief voordat het echt vaste voet aan de grond krijgt, of misschien zijn we wel getuige van de decriminalisering in Duitsland – de tijde zal het leren.


Read more about
Nieuws Wetgeving
Zoeken in categorieën
of
Zoeken