Blog
Legaal Cannabis Roken Europa
4 min

Waar Kun Je Legaal Cannabis Roken In Europa?

4 min

Europa is stapelgek op marihuana. Helaas kun je nog niet overal zomaar een joint opsteken. In deze gids laten we je de beste plekken van Europa zien waar je legaal cannabis kunt gebruiken.

AMERIKAANSE VS EUROPESE CANNABISCULTUUR

Tenzij je in een krater op de maan hebt gewoond met je vingers in je oren en met beide ogen dicht, weet je natuurlijk dat marihuana mainstream is geworden. Vandaag de dag is Colorado in Amerika het epicentrum van de moderne cannabisbeweging voor legalisering. Ironisch genoeg is de hoofdstad Denver op het moment dat we dit schrijven dé plek op deze wereld om een joint op te steken.

Zowel medicinale als recreatieve cannabis is legaal in de Verenigde Staten, maar het venijn zit hem, zoals altijd, in de staart. Zo is het absoluut verboden om ter plekke cannabis te gebruiken, en dat geldt ook voor een gebied binnen een straal van enkele honderden meters vanaf de legale verkooppunten. "Kopen en opzouten", is wat het in principe inhoudt. Het is dan ook moeilijk om een sociale plek te vinden waar je van topkwaliteit cannabis kunt genieten.

Gerelateerd artikel

Top 10 Cannabis Strains Uit De VS

Dit kan de cannabistoerist behoorlijk wat kopzorgen opleveren. In de meeste hotels in de staat Colorado mag je absoluut niet blowen of een vaporizer gebruiken. Erger nog, als je een ommetje maakt in het bos met een spliff kun je door een beer opgegeten worden.

Niet alle Europese landen hebben de progressieve legalisering en de verkrijgbaarheid van cannabis omarmd. Als je echter van plan bent om op een cannabisvriendelijke vakantie te gaan en je wilt genoeg mogelijkheden hebben om lekker sociaal wat cannabis te gebruiken, moet je beslist in Europa zijn.

WAAR PRECIES IN EUROPA?

Echte Amsterdamse Coffeeshop Cannabis is voortreffelijk volgens de maatstaf van iedere stoner. De "Fiësta" feestsfeer op een van de Cannabis Cups in Spanje is ook iets wat je mee moet maken. Als je een stoner-vakantie of een weekendje-weg aan het voorbereiden bent, is een hoop gedoe het laatste waar je op zit te wachten als je wiet wilt roken. Bekijk deze excellente en legale cannabis plekken maar eens, waar je lekker high kunt worden als je er even tussenuit bent.

NEDERLAND: MARIHUANA MEKKA AMSTERDAM

Amsterdam Legaal Cannabis Roken

Iedere cannabisgebruiker dient ten minste een keer in zijn leven Amsterdam bezocht te hebben. Sinds de jaren zeventig doen coffeeshops er dienst in een legaal "grijs gebied". Nieuwe wetgeving in 2017 zou daar verandering in kunnen brengen. Zoals de situatie nu is, is grijs de perfecte tint voor de gewone (fatsoenlijke) cannabistoerist. Pogingen om cannabis slechts voor Nederlanders te beperken, zijn gestrand vanwege de enorme toeristeneconomie van de stad. Maastricht is daar een uitzondering op. Deze stad in het zuiden van Nederland verstrekt alleen wietpassen aan ingezetenen. Waardeloos!

HET KRANKZINNIGE CANNABISBELEID

Het tonen van een geldig identiteitsbewijs met foto waaruit blijkt dat je minstens 18 jaar bent, is voldoende om te kunnen genieten van de heerlijkheden van de Amsterdamse coffeeshops. Helaas hebben sommige fantastische coffeeshops hun deuren definitief moeten sluiten, met inbegrip van oorspronkelijke trendsettende old-school coffeeshops zoals Mellow Yellow. De huidige wetgeving die inhoudt dat een coffeeshop zich buiten een straal van 250 meter van een school moet bevinden en alle bureaucratische rompslomp die er bestaat, kunnen genoeg zijn om een gezond bedrijf te gronde te richten.

Gerelateerd artikel

Top 15 Amsterdamse Coffeeshops Van 2018

NOG ALTIJD DE BESTE IN DE BUSINESS

Eersteklas Nederlandse coffeeshops in heel Amsterdam kunnen echter nog steeds zaken blijven doen. En als je een stukje met de trein reist, kom je in Utrecht, waar zich tevens fijne coffeeshops bevinden. De hoeveelheid cannabis die je in een coffeeshop mag kopen, is beperkt tot 5 gram. Op straat roken is niet toegestaan - dus hup, aansteken die handel! Nederlandse eersteklas cannabis uit een van de coffeeshops en een lekkere wafel (of twee) zijn een perfect tussendoortje als je terug wandelt naar je hotel.

SPANJE: BARCELONA IS BOOMING

Barcelona Legaal Cannabis Roken

Spanje boekt wellicht de meeste vooruitgang in het legaliseren van cannabis van alle Europese landen, wat betreft zowel medicinaal als recreatief gebruik. De houding van politici van de meeste partijen is aanzienlijk verbeterd en de handel in cannabis begint eindelijk voet aan de grond te krijgen en te floreren.

In Barcelona zijn er op dit moment ongeveer 400 opererende cannabisclubs en verenigingen. Daar komt bij dat de stad het grootste jaarlijkse cannabis evenement van Europa organiseert; het alom geprezen Spannabis. Ieder jaar in maart hangt er een schitterende rookwolk boven de stad. Net als de Nederlandse coffeeshops bevinden Spaanse clubs zich in een "legaal grijs gebied", maar er zijn enkele subtiele verschillen.

WAAR KOMT DE CANNABIS VANDAAN?

Ten eerste is het zelf kweken van cannabis op eigen terrein in Spanje legaal. Ten tweede zijn Spaanse cannabisclubs en verenigingen alleen toegankelijk voor leden. Over het algemeen wordt de meeste cannabis gekweekt door de clubleden zelf. De standaardlimiet is 60 gram per lid per maand, maar dat kan verschillen.

WAT BETEKENT DAT VOOR CANNA-TOERISTEN?

Niet-Spaanse ingezetenen die minstens 18 jaar oud zijn, kunnen voor een kleine bijdrage lid worden van een cannabisclub en er voor eigen gebruik wat kopen. Sommige clubs zij elitair, andere slechts voorbehouden voor medicinale cannabisgebruikers, maar de meeste worden gerund door gewone stoners die een sociale plek willen scheppen waar gelijkgestemde mensen samen wiet kunnen roken.

Gerelateerd artikel

Top 10 Spaanse Cannabis Club Soorten

TIPS VOOR CANNA-TOERISTEN DIE EEN CLUB WILLEN BEZOEKEN

Je kunt het beste van tevoren contact opnemen met een club die je wilt bezoeken via de sociale media of WhatsApp om ze ervan op de hoogte te stellen dat er een nieuweling aan komt. Je moet een identiteitsbewijs met foto meenemen als je voor de eerste keer op bezoek gaat en wanneer je lid wordt, krijg je een lidmaatschapskaart. Steek er een op in de club of in privéruimtes. Rooksessies op het strand lijken misschien erg leuk, maar gezaghebbers pakken je snel op omdat gebruik in het openbaar verboden is.

Cannabisclubs en verenigingen schieten in heel Spanje als paddenstoelen uit de grond, van Sevilla tot kleine steden in Spaans Baskenland. Amnesia Haze is de favoriete sativa en Critical is de meest geconsumeerde indica. De kwaliteit van de cannabis verschilt van club tot club, dus doe navraag bij plaatselijke stoners die je de weg kunnen wijzen naar de beste plekken, mits je "hablo un poco Español".

DUITSLAND: KRUIDEN OP RECEPT

Legale Medicinale Cannabis Duitsland

In Duitsland kun je legaal cannabis roken, maar technisch gezien alleen als je een recept hebt voor medicinale cannabis. Mensen die een cannabisvriendelijk uitstapje willen maken, ontmoedigen we niet om lekker een weekendje knetter-stoned te worden in Berlijn.

We stellen daarmee dat het mogelijk is om eersteklas toppen te scoren, alleen niet bij een club of coffeeshop (als je begrijpt wat we bedoelen). Recreatief gebruik wordt beschouwd als zelfbeschadiging, en niet als een overtreding. Vandaag de dag verstrekken steeds meer apotheken medicinale cannabis.

GEDECRIMINALISEERD, MAAR TOCH NOG NIET LEGAAL

Hoewel het niet hetzelfde is als legalisering, is decriminalisering een stap in de goede richting. De volgende landen zijn noemenswaardig, vanwege het feit dat ze cannabis hebben gedecriminaliseerd (tot op zekere hoogte toegestaan). Het in bezit hebben van maximaal 15 gram cannabis is onlangs gedecriminaliseerd in Tsjechië. Ook Zwitserland staat het bezitten van hoeveelheden voor persoonlijk gebruik toe. Italië en Polen hebben cannabis eveneens voor persoonlijk gebruik gedecriminaliseerd en medicinale markten staan er in de kinderschoenen.

Portugal was in 2001 het eerste land dat de zinloze "War on Drugs" staakte, door persoonlijk drugsgebruik te decriminaliseren. Het is er echter nog altijd niet toegestaan om cannabis te consumeren - je komt alleen niet meer in de bak terecht.

De legale status van cannabis in Europa is verre van uniform. Hoewel er veel vooruitgang is geboekt, kijken we reikhalzend uit naar verdere vorderingen. De algehele trend naar omvangrijke legalisering is bijzonder bemoedigend, en vooral een vraag van "wanneer" in plaats van "als".

Luke Sholl
Luke Sholl
Luke Sholl schrijft al meer dan tien jaar over cannabis, het gezondheidspotentieel van cannabinoïden en de positieve invloed van de natuur. Hij werkt voor diverse op cannabinoïden gerichte websites en publiceert gevarieerde digitale content, ondersteund door gedegen technische kennis en grondig onderzoek.
Nieuws Reizen
Zoeken in categorieën
of
Zoeken