Blog
Cannabis laat geweldig potentieel zien in het voorkomen van Alzheimer
2 min

Cannabis laat geweldig potentieel zien in het voorkomen van Alzheimer

2 min
News Research
Een baanbrekend onderzoek toont aan dat THC een belangrijke rol kan spelen in het verwijderen van een giftige proteïne en het verminderen van neuronale ontstekingen, veroorzaakt door de Ziekte van Alzheimer.

Een team onderzoekers heeft recentelijk nieuw bewijs gevonden dat cannabinoïden neuronale cel ontstekingen kunnen verminderen en het aantal giftige proteïnen kan verlagen, die in het menselijk brein worden gegenereerd door de Ziekte van Alzheimer. Deze pathologische aandoening is de meest voorkomende vorm van dementie en het wordt mettertijd steeds erger. Het beïnvloedt de hersenen, waar het geheugenverlies en moeilijkheden met spraak en begrip veroorzaakt. Wereldwijd kampen 44 miljoen mensen met de Ziekte van Alzheimer of een gerelateerde vorm van dementie. Slechts 25 procent van de mensen met deze ziekte hebben een diagnose, terwijl dit een hoofdoorzaak van overlijden is. Verwacht wordt dat het aantal patiënten met Alzheimer de komende 50 jaar zal verdriedubbelen.

In andere onderzoeken, die in de laatste 10 jaar zijn uitgevoerd, is bewijs gevonden dat THC en CBD kunnen werken als neurobeschermers tegen de symptomen van Alzheimer en andere neurologische aandoeningen. Dit recente onderzoek vestigt de aandacht op THC en is het eerste laboratoriumonderzoek dat aantoont dat cannabinoïden zowel ontstekingen kunnen verminderen als ook de ophoping van giftige componenten in menselijke zenuwcellen.

THC KAN DE STRIJD TEGEN BETA-AMYLOÏDE WINNEN

Wetenschappers van het Salk Institute for Biological Studies in Californië publiceerden in juni 2016 een inleidende studie: “Amyloid proteotoxicity initiates an inflammatory response blocked by cannabinoids”. Het onderzoeksteam van Salk Institute voerde deze onderzoeken uit met in een lab gekweekte neuronen. De resultaten tonen aan dat THC beta-amyloïde verwijdert, een giftige proteïne die zich vormt op neuronale cellen wanneer ze door de Ziekte van Alzheimer worden aangevallen.

Beta-amyloïde is een van de belangrijkste bestanddelen van de plaque die ophoopt op ouder wordende hersencellen, nog voor dat de symptomen van Alzheimer kunnen worden herkend. De ontsteking van hersencellen is een belangrijke oorzaak van de ernstige schade die Alzheimer veroorzaakt bij ouderen. Hoge niveaus beta-amyloïde worden geassocieerd met celontstekingen en het afsterven van neuronen. De plaques met deze giftige proteïnen, die op hersencellen ophopen, verstoren de normale communicatie tussen neuronen en veroorzaken dus een steeds verergerende dementie. Alle recente onderzoeken hebben ontdekt dat het endocannabinoïdensysteem ook een rol speelt bij deze vorm van neuronale respons voor natuurlijke of opgewekte veroudering van de cellen.

HET BEGRIJPEN VAN DE ACTIE VAN CANNABINOÏDEN VOOR NEUROLOGISCHE AANDOENINGEN

De rol van beta-amyloïde bij de Ziekte van Alzheimer is nog niet helemaal duidelijk. Het is echter wel duidelijk dat de zenuwreceptoren in de hersenen ook door cannabinoïden worden geactiveerd, wat biochemische defensieve reacties kan opwekken of afremmen. In een poging de mechanismen van beta-amyloïde te begrijpen, gingen de wetenschappers van Salk Institute verder dan eerdere onderzoeken omdat ze menselijke neuronale cellen aanpasten om de productie van deze proteïne te stimuleren. Hierna entten zij THC van cannabis in deze zieke cellen om eventuele variaties van de beta amyloïde niveaus te verifiëren. Als een gevolg hiervan werden de waardes van deze giftige proteïne drastisch verminderd na de toediening van Tetrahidrocannabinol, terwijl de inflammatoire celreactie, veroorzaakt door deze proteïne, bijna verdween. De in een lab gekweekte menselijke hersencellen, die in dit experiment werden gebruikt, konden toen overleven.

Er zijn geen traditionele medicijnen effectief in het remmen van de celdood, geassocieerd met Alzheimer, Parkinson en de ziekte van Huntington. Daarom is het endocannabinoïdensysteem de laatste paar jaar het doel geweest voor een nieuwe, therapeutische aanpak voor de behandeling van deze aandoeningen. Dit laatste onderzoek van het Salk Institute bevindt zich echter nog in een vroeg stadium. Net als vele andere onderzoeken naar cannabis als medicijn, zal de volgende, moeilijke taak het verifiëren van deze bemoedigende laboratorium resultaten op echte personen in een klinische proef zijn. Hoe dan ook, deze resultaten zullen ook toekomstige onderzoeken naar de neuro-beschermende acties van cannabinoïden aanmoedigen. En wat er ook gebeuren zal, mocht een klinisch stadium worden bereikt, deze nieuwe wetenschappelijke resultaten bieden nu belangrijke aanwijzingen voor nieuwe therapieën voor een aantal ernstige hersenaandoeningen.

 

         
  Guest Writer  

Gastschrijver
Zo af en toe dragen gastschrijvers bij aan ons blog op Zamnesia. Ze hebben allemaal een andere achtergrond en verschillende ervaringen, waardoor hun kennis van onschatbare waarde is.

 
 
      Ontdek onze schrijvers  

Read more about
News Research
Zoeken in categorieën
of
Zoeken