Blog
Cannabis Moet Streng Gereguleerd Worden - Lees Hier Waarom
4 min

Cannabis Moet Streng Gereguleerd Worden - Lees Hier Waarom

4 min

Om te verzekeren dat iedereen veilig van cannabis kan genieten, is een goed gereguleerd systeem nodig voor de commercialisering van cannabis. Lees hier waarom.

Welkom bij de editorials van Zamnesia! Steven, onze schrijver, deelt hier zijn mening over alle dingen die te maken hebben met cannabis, CBD en de smartshop industrie. Onthoud, de standpunten in deze artikelen zijn van de auteur en niet noodzakelijk die van Zamnesia als onderneming. Wil je jouw mening delen met onze auteur en ons team? Laat dan gerust een reactie achter.

Steeds meer mensen zien wiet graag gelegaliseerd. Het Pew Research Center heeft vorig jaar aangetoond dat 60% van de Amerikanen[1] de legalisatie van cannabis steunt. Volgens The Independent ondersteunen meer dan 3 van de 4 Britten[2] legalisatie. De statistieken voor Australië en Nieuw-Zeeland zijn niet veel anders. Ook Vice meldt dat legalisatie binnen enkele jaren een feit is in Mexico en Luxemburg[3].

De legalisatie is op veel plekken een reële mogelijkheid. Het is dus interessant te onderzoeken hoe een toekomst met legale cannabis eruitziet. En die toekomst moet er een zijn met strenge regelgeving, om de volgende redenen:

ER KLEVEN RISICO'S AAN HET GEBRUIK VAN CANNABIS

Er Kleven Risico's Aan Het Gebruik Van Cannabis

Onze overheid, maar ook de media, heeft de laatste eeuw flink haar best gedaan om de risico's van cannabisgebruik te overdrijven. Nieuwe onderzoeken tonen gelukkig aan dat cannabis niet zo schadelijk is als ons is aangeleerd. Het blijkt echter wel dat het gebruik van cannabis niet zonder enig risico is. De cannabisgemeenschap moet dat beseffen en aanvaarden.

Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat aan het roken van cannabis dezelfde risico's kleven als aan het roken van tabak. Dit heeft vooral te maken met de verbranding en het inhaleren van giftige rook.

Gerelateerd artikel

Top 10 Redenen Om Met Tabak Te Stoppen En Pure Marihuana Te Roken

We weten ook dat (hou je vast) cannabis kan leiden tot afhankelijkheid. De kans op verslaving is echter veel kleiner in vergelijking met andere stoffen (inclusief legale genotsmiddelen, zoals tabak). Voor sommige mensen is het gebruik van cannabis echter wel problematisch. In 2015 bijvoorbeeld voldeden 4 miljoen Amerikanen aan de diagnostische criteria van een cannabisverslaving. Daarvan zochten 138.000 patiënten hulp om met hun verslaving om te gaan.

Onderzoeken tonen ook aan dat het gebruik van cannabis risicovol is voor jonge gebruikers. Het is gebleken dat het endocannabinoïde systeem een sleutelrol speelt in de ontwikkeling van de hersenen, zowel prenataal als tijdens de puberteit. De hersenscans van frequente cannabisgebruikers zijn vergeleken met niet-gebruikers en er zijn verschillen ontdekt in de hersenstructuur en cognitieve functies.

In andere studies is het verband onderzocht tussen cannabisgebruik en psychische stoornissen. Denk aan angststoornissen, depressie, psychoses en schizofrenie. Is er een verband? Helaas weten we dat nog niet. Er is niet vastgesteld dat cannabis deze stoornissen veroorzaakt. Maar er zijn ook studies die aangeven dat het de symptomen verergert of het risico op de ontwikkeling verhoogt bij mensen die er aanleg voor hebben.

Zo, lees je nog? Het volgende is heel belangrijk: bijna alle bovenstaande onderzoeken zijn beperkt. De realiteit is dat we nog steeds niet veel weten over cannabis en haar effecten. Op dit moment lijkt het erop dat cannabis niet zo gevaarlijk is als lang werd gedacht. Helaas is het ook niet zo veilig als sommige voorstanders beweren. Tot we zekerheid hebben, is het belangrijk cannabisgebruik te reguleren. Zo minimaliseren we mogelijke gezondheidsrisico's die ermee gepaard gaan.

CANNABIS KWEEK IS NIET ALTIJD EVEN CLEAN

Cannabis Kweek Is Niet Altijd Even Clean

Cannabis is een robuuste plant. Ze groeit op zes continenten en vraagt niet meer dan zonlicht, water en wat goede aarde om te floreren. Jammer genoeg zien cannabisboerderijen er heel anders uit dan je zou denken.

De laatste jaren vindt de kweek van cannabis bijna altijd binnen plaats. En is een goede reden voor: het kweken van cannabis is in veel landen een zwaar misdrijf. Om de kracht en opbrengst van hun planten te verhogen, gebruiken binnenkwekers chemicaliën. Denk aan voedingsstoffen, pesticiden, enzovoorts.

Gerelateerd artikel

Het Verschil: Synthetische Vs. Natuurlijke Meststoffen

Helaas zijn veel van deze producten, die men gebruikt om de prestaties van planten te verbeteren, verre van natuurlijk. Lees het etiket maar van je bloeibooster of pesticide om te zien wat ik bedoel. Als je ze niet correct gebruikt, zijn de chemicaliën in deze producten nog steeds aanwezig in het geconsumeerde eindproduct. De restanten van deze producten zijn ook erg giftig en hebben mogelijk verwoestende effecten op het lokale milieu.

De harde realiteit is dat mensen cannabis kweken met behulp van deze chemicaliën. Het is ook een reden waarom de productie van cannabis moet worden gereguleerd. Het kader waarbinnen de legalisering en de vercommercialisering van cannabis plaatsvindt, moet kwekers verantwoordelijk houden voor de manier waarop ze deze chemicaliën gebruiken en afvoeren. Ook moeten ze garanderen dat ze het eindproduct niet beïnvloeden.

DE HEDENDAAGSE CANNABIS IS EXTREEM KRACHTIG

De Hedendaagse Cannabis Is Extreem Krachtig

"Dit is niet de wiet van vroeger." Waarschijnlijk heb je dit wel vaker gehoord in de media, om de nadruk te leggen op de enorme kracht van de huidige marihuana. En er is niets gelogen. De huidige cannabis is zo gemanipuleerd dat het THC-gehalte in de toppen soms oploopt tot 30%. De wiet[4] die je ouders rookten, bevatte waarschijnlijk minder dan 4% THC.

Waarom is dit belangrijk als het gaat om regulering? Nou, THC is wellicht populair bij recreatieve gebruikers, maar de cannabinoïde is niet bij iedereen geliefd. Voor veel mensen is THC-rijke cannabis bijzonder onaangenaam.

Nogmaals, dit is precies waarom regelgeving noodzakelijk is. Hiermee bedoelen we niet dat we THC-rijke soorten moeten verbannen, maar regulering helpt bij het beschikbaar maken van verschillende concentraties. Bierdrinkers hebben de keuze uit een licht biertje of een krachtig, donkerbruin biertje. Cannabisgebruikers verdienen ook informatie over de kracht van hun cannabis, zodat ze een geïnformeerde keuze kunnen maken.

Gerelateerd artikel

Top 10 Sterkste En Meest Potentiële Cannabis Soorten

WELKE REGELGEVING IS NODIG VOOR CANNABIS?

Welke Regelgeving Is Nodig Voor Cannabis?

Waarschijnlijk vraag je je af welke regelgeving ik graag wil zien binnen de cannabismarkten. In principe betreft het 5 zaken:

  • Gereguleerde verkoop. Cannabis moet niet verkocht of gepromoot worden aan minderjarigen. Consumenten moeten weten wat er in de gekochte wiet zit. En dit gaat veel verder dan een etiket met een THC-percentage. Hieronder valt ook andere informatie, zoals de concentratie andere cannabinoïden en terpenen. Maar denk ook aan details over de omstandigheden waaronder de cannabis is gekweekt, verwerkt, enzovoorts.

  • Gereguleerde productie. De productie van cannabis moet gereguleerd worden, van zaad tot gedroogde toppen of kleverig concentraat. Zo beschikken gebruikers over een zuiver eindproduct, vrij van pesticiden, meststoffen of andere giftige chemicaliën.

  • Gereguleerde thuiskweek. Mensen moeten het recht hebben om hun eigen cannabis te kweken, net zoals ze zelf bier mogen brouwen. Maar het systeem voor thuiskweek moet ook gereguleerd worden. In Uruguay mogen volwassenen bijvoorbeeld zes planten kweken, maar deze wet wordt nauwelijks gehandhaafd. Daarom is er nog volop cannabis verkrijgbaar op de zwarte markt in Uruguay en de grensgebieden.

  • Strenge grenscontroles. Landen die cannabis legaliseren, moeten hun verantwoordelijkheid nemen en verzekeren dat hun juridische besluiten andere landen niet beïnvloeden. Landen/staten moeten daarom hun grenzen bewaken en voorkomen dat hun cannabis de zwarte markt elders voorziet.

  • Gereguleerde medicinale programma's. Cannabis bezit veel medicinale toepassingen. Medicinale cannabis moet aan dezelfde eisen voldoen als elk ander geneesmiddel.

Gelukkig zijn deze regels van kracht in veel landen die cannabis hebben gelegaliseerd. Maar veel cannabisactivisten krijgen nog steeds de kriebels als ze de woorden "regulering" en "toezicht" horen. Ze beweren dat cannabis "een gewone plant" is en dat regulering absurd is. Maar uit dit artikel blijkt dat cannabis niet zomaar "een gewone plant" is. Aan het gebruik kleven wel degelijk risico's en bij de productie zijn heftige chemicaliën betrokken. De cannabis die we gebruiken, is verre van "natuurlijk". Regulering is dus onontbeerlijk, zodat iedereen op een prettige en veilige manier van cannabis kan genieten.

Steven Voser
Steven Voser
Steven Voser is een onafhankelijke cannabisjournalist met meer dan zes jaar ervaring in het schrijven over alles omtrent wiet: hoe je het kweekt, hoe je er optimaal van geniet, maar ook de groeiende industrie en het onduidelijke juridische landschap eromheen.
Disclaimer:
Wij proberen ons verre te houden van medische beweringen. Dit artikel is slechts bedoeld ter lering en gebaseerd op wetenschappelijke onderzoekspublicaties van andere externe bronnen.

Externe Bronnen:
  1. Two-thirds of Americans support marijuana legalization | Pew Research Center - https://www.pewresearch.org
  2. Majority of British public support legalisation of cannabis, survey reveals | The Independent | The Independent - https://www.independent.co.uk
  3. These are the Countries Most Likely to Legalize Weed Next - https://www.vice.com
  4. Changes in Cannabis Potency over the Last Two Decades (1995-2014) - Analysis of Current Data in the United States - https://www.ncbi.nlm.nih.gov
Editorials Nieuws
Zoeken in categorieën
of
Zoeken