Blog
Cannabis & Sport: Is het Doping?
2 min

Cannabis & Sport: Is het Doping?

2 min
Nieuws Onderzoek
Er is een toenemende trend waarin atleten cannabis gebruiken om hun trainingsregimes te ondersteunen, maar moet dit als doping worden beschouwd?

Hoewel de mythes rondom cannabis suggereren dat je door gebruik verandert in een hersendode zombie, wordt het in werkelijkheid door velen gebruikt als een manier om de creativiteit, redenering en inspiratie te laten losbarsten. Er zijn veel schrijvers, artiesten en musici die cannabis gebruiken om "zichzelf te bevrijden", zodat hun ideeën en creativiteit vrijelijk kunnen stromen, vaak met geweldige resultaten. Maar gaat deze stimulatie nog verder, zoals in de lichamelijke en cognitieve gebieden van de sport? Volgens de World Anti-Doping Agency (WADA) wel.

Je hoeft alleen maar te kijken naar het nieuws van de laatste tien jaar en je ziet een groeiend aantal berichten waarin professionele atleten worden gestript van hun medailles, sponsoring kwijtraken of worden uitgejouwd door de media om hun cannabis gebruik. Er is ook een groeiende trend waarin extreme sporters cannabis gebruiken om nieuwe doelen te bereiken.

HOE VERBETERT CANNABIS DE PRESTATIES?

Wanneer je de effecten van cannabis analyseert, zie je al snel waarom het als prestatie verhogend middel wordt beschouwd. In termen van cognitieve functies, kan angst worden verminderd; het kan je in "de zone" krijgen en voor atleten, zeker diegenen die extreme sporten doen en constant worden geconfronteerd met angstwekkende situaties, kan cannabis het verschil maken tussen overwinning of falen.

Ross Rebagliati verloor gelukkig niet zijn medaille als gevolg van zijn marihuana gebruik, maar andere atleten hebben niet zoveel geluk, nu het een verboden stof is.

En dan is er ook nog de opvatting dat cannabis de hersteltijd in de slaap kan verbeteren, waardoor het extreem nuttig kan zijn voor atleten die in een korte periode aan veel wedstrijden meedoen. Het heeft ook gevolgen voor de zuurstofvoorziening, concentratie en ontspanning van de spieren, die allemaal worden verbeterd door een beetje MJ.

EEN TEGENSTELLING: GEMENGDE BERICHTEN UIT DE MEDIA

Misschien herinner je het nog, maar een tijdje terug werd Michael Phelps, de meest gedecoreerde Olympiër ooit, gefilmd toen hij een mega-hijs nam uit een bong. Je kan je vast wel voorstellen dat de media de tijd van hun leven had met dit nieuws en hij verloor onmiddellijk alle aantekeningen, sponsoring en roem, waarbij hij van nationale held veranderde in een superschurk. Ook werd de vraag gesteld of zijn duivelse cannabis consumptie de reden was voor de gigantische successen op de Olympische Spelen. Dit verhaal steekt steeds opnieuw de kop op, zodra er weer eens een atleet wordt gezien met wiet, waaronder top NFL-spelers en atleten in de extreme sporten.

Het punt is echter dat de media, die zo fel blijft volhouden dat cannabis je in een zombie verandert, in feite helpt bij het verdrijven van deze mythe zodra ze verslag doen over een atleet die cannabis gebruikt om zijn prestaties te "verbeteren". Natuurlijk kan cannabis je een uur of wat vloeren, maar het idee dat regelmatig cannabis gebruik je in een hersenloze zombie verandert, is altijd al twijfelachtig geweest. Je hoeft alleen maar naar de recente, belachelijke "Stoner Luiaard" campagne te kijken van de Australische overheid om te zien hoe wanhopig en belachelijk dit argument is.

Dus moet het gebruik van cannabis in de sportwereld worden beschouwd als doping? In theorie, ja. Het is bewezen dat het nuttige effecten heeft die atleten kunnen ondersteunen bij het verleggen van hun grenzen. Maar er moet wel rekening worden gehouden met de duur van deze effecten na gebruik en de intentie erachter. Het is een lastige situatie, omdat cannabinoïden best een tijdje in het systeem kunnen blijven hangen. Laten we hopen dat toekomstig wetenschappelijk onderzoek ervoor zal zorgen dat WADA een meer milde houding aanneemt, net zoals gedaan hebben met cafeïne (voorheen ook een verboden stof).


Read more about
Nieuws Onderzoek
Zoeken in categorieën
of
Zoeken